КОРЮКІВКА НАШЕ МІСТО
ГоловнаРеєстрація Вхід
Ви увійшли як Гість • Група "Гості"Вітаю Вас, ГістьRSS
-Громадський Інформаційний Сайт - -
Меню сайту
Категорії розділу
Події [424]
Вибори [145]
Громада та влада [864]
Точка зору [235]
Право знати [1061]
Свобода слова [37]
Гарячий коментар [5]
Тут я живу [275]
Історія нашого краю [91]
Захисник [26]
Свята [720]
Здоров-Я [551]
Господар і Господарка [56]
Смакота [50]
Поради [141]
Рибалка та полювання [42]
Цікавинки [69]
Всячина [43]
Радіо онлайн
СЛУХАТИ ОНЛАЙН РАДІО
Наше опитування
Календар
«  Серпень 2017  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031
Друзі сайту

Корюківська ЗОШ І-ІІІ ст.№1.





Семеновка - наш город!

Статистика
Яндекс.Метрика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Архів записів
 


Головна » 2017 » Серпень » 19 » 19 серпня – Православні українці святкують Яблучний Спас
00:03
19 серпня – Православні українці святкують Яблучний Спас

       19 серпня –   Православні українці святкують Яблучний Спас


. Православні  християни  святкують Преображення Господнє. Це одне із 12 найбільших християнських свят. У народі його ще називають Яблучний Спас.   

 Сьогодні свято нагадує людям про необхідність змінюватися духовно. У цей день святять яблука та іншу садовину нового врожаю і зустрічають осінь.  

  Відкривши учням, що Йому слід постраждати, бути вбитим і на третій день воскреснути, Христос завів трьох апостолів — Петра, Якова й Івана – на гору Фавор і преобразився перед ними: обличчя Його просяяло, як сонце, одяг зробився білим, як сніг. Преображення Христове супроводжувалося з'явою старозавітних пророків Мойсея й Ілії, які говорили з Ісусом про Його близький відхід. Усіх їх осінила світла хмарина, і з неї почувся голос: "Це Син Мій Улюблений, що Його Я вподобав. Його слухайтеся!".

  Свято Преображення Господнього існувало вже в IV ст. 

   Святкуванням Преображення Церква сповідує поєднання у Христі двох начал — людського і Божого. Преображення є поява Сина при свідченні Отця в Духові Святому, тобто одкровення всіх іпостасей Святої Трійці. Преображення полягало не у зміні Божественної природи Христа, але у з'яві Його Божества у природі людській. Відповідно до Івана Золотоустого, Преображення відбулося, "щоб показати нам майбутнє преображення єства нашого і майбутнє Своє пришестя на хмарах у славі з ангелами".

Святкування Преображення триває 9 днів.

Освячення плодів

До особливостей свята Преображення Господня належить те, що цього дня, після святкового богослужіння, здійснюється освячення плодів. 

  Звичай освячувати плоди - давній. Підставою для встановлення звичаю освячувати плоди саме 19 серпня було те, що на сході (зокрема, в Греції) до цього часу достигають плоди, найважливіші з яких, - колосся й виноград - приносяться в храм для благословення і на знак подяки Богові за отримання цих плодів для прожитку людини, а також завдяки прямому їх стосунку до таїнства Євхаристії, про що мовиться і в самій молитві, яка читається над "гроздієм". 

  У тих місцях, де виноград не росте або не визріває до цього часу, в свято Преображення Господня освячуються яблука. При цьому яблука, ніби замінюючи собою виноград, освячуються іншою молитвою - "На освячення початку овочів (плодів)". 

 Освячення плодів 19 серпня має ще й інше, таємничо-символічне значення, а саме: у події Преображення Господь показав той оновлений стан, у який вступило людське єство після Воскресіння Бога і вступлять в загальне воскресіння всі віруючі. Але оскільки в світ через людину увійшов гріх, прийшла в розлад у зв'язку з цим і природа, яка разом з людиною чекає оновлення через благословення Боже.      Церква, благословляючи принесені плоди, утверджує думку про те, що в ній, як у суспільстві священному, все — від людини до рослини — повинно бути присвячене Богу як Його творіння.

   Спаса – це день поминання мертвих родичів; за народньою міфологією, це третій виступ мерців на світ у весняно-літньому сезоні: мерці з'являються на Страсний Четвер, на Зелені Свята і на Спаса. 

Обжинковий вінок

Обрядова їжа – спечені коржі, поламані на дрібні шматочки в макітру й залиті медом та розтертим маком.

 За народним звичаєм до Спаса не їли яблук. Зі святом Спаса пов'язані різні обжинкові обряди (див. Обжинки): святять у церкві обжинкові вінки, з незжатих на ниві кількох стеблинок жита зав'язують "Спасову бороду". До церкви несли святити квіти, мак, вірячи, що обсипання свяченим маком перешкоджає ходити до хліва відьмам, а додому — ходячим покійникам. Після посвяти квіти й голівки маку кладуть за іконами, де вони зберігаються до весни. Весною мак розсівають по городі, а сухі квіти на Благовіщення вплітали до своїх кіс, — "щоб не випадало з голови волосся". На Спас поминають померлих.

  Обрядовою їжею на цей день є "шулики": замішують пісного коржа на соді й випікають його в печі. Готовий корж ламають на шматки та вимішують в макітрі з перетертим маком і свіжовикачаним медом. Святковою стравою на Спаса були печені яблука. Верхівку з хвостиком відрізали, виймали середину з насінням, клали туди мед або цукор і запікали в печі. Готують пироги й штруделі з яблучною начинкою. Їдять їх із узваром або грушівником — киселем зі свіжих груш.

                                                                                            Прийшов Спас – пішло літо від нас.

   



  
   

Категорія: Свята | Переглядів: 813 | Додав: VLAS-KOR | Рейтинг: 1.0/1
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
КОРЮКІВКА НАШЕ МІСТО © 2024
Форма входу
Логін:
Пароль:
Переклад Сайту


Пошук
Ми ВКонтакті
Наша кнопка
Її код
Code
<a href=" http://korjukivka-sity.at.ua/"target=_blank><img src=" http://korjukivka-sity.at.ua/knopka_sajta.gif"border="0" title=" Громадський сайт міста Корюківка " width=137 height=50></a>
Погода
Корюковка 

Телефонний довідник Корюківського району

Найближчі свят
Праздники Украины
Гороскоп
Loading...
Гімн України