Головна » 2011 » Лютий » 21 » ПОЛЮБІТЬ СВОЮ ПЕЧІНКУ, ЩОБ ЇЇ ОБМИНАЛИ ХВОРОБИ
11:07 ПОЛЮБІТЬ СВОЮ ПЕЧІНКУ, ЩОБ ЇЇ ОБМИНАЛИ ХВОРОБИ |
ПОЛЮБІТЬ СВОЮ ПЕЧІНКУ,
ЩОБ ЇЇ ОБМИНАЛИ ХВОРОБИ
У давнину мудреці вважали, що печінка є фізичним та духовним центром організму людини. І це не випадково, адже вона виконує близько 500 різних життєво важливих функцій. Печінка — це невеличка біохімічна лабораторія, де відбуваються дивовижні перетворення. І саме від людини залежить, як працюватиме цей простий на вигляд і складний за будовою орган. Ви можете стати добрим чарівником для своєї печінки й організму в цілому, якщо піклуватиметеся про неї, або злим чаклуном, якщо будете собі шкодити. Щоб зробити правильний вибір, дамо відповіді на такі запитання: Як і для чого працює печінка? Як її берегти? Що спричинює захворювання печінки, якими вони бувають і як їх лікувати?
Іван ЧЕКМАН, член-кореспондент НАН і НАМН України,
ОЧИЩУЄ КРОВ І ВИРОБЛЯЄ ЖОВЧ Печінка — один із найбільших внутрішніх органів . Печінка очищує цю кров від шкідливих, токсичних (отруйних), небезпечних для організму сполук, які надходять іззовні разом із їжею та..... НАЙЛЮТІШІ ВОРОГИ — АЛКОГОЛЬ ТА ЖИРНА ЇЖА Печінка людини — дуже працьовитий та витривалий орган. Але якщо її не берегти (отруювати алкоголем, нікотином, наркотичними речовинами, ліками у великих дозах, надмірним вживанням жирної їжі), вона нагадає про себе складними хворобами, яких є чимало. У разі захворювань печінки страждають її ніжні клітини, вони запалюються та руйнуються, і печінка вже не може добре виконувати своїх функцій. Хворий тоді швидко втомлюється, погано спить, стає дратівливим, сонливим, з’являється біль у правому підребер’ї, у нього кровоточать ясна, змінюється стан шкіри (вона набуває жовтуватого відтінку), підвищується тиск крові в судинах печінки, також порушується робота підшлункової залози, нирок, шлунка та інших органів.
ГЕПАТИТИ ЙДУТЬ ПОПЕРЕДУ Серед найпоширеніших хвороб печінки — токсична дистрофія (гостре захворювання, що супроводжується появою в ній великих ділянок некрозу — змертвілих тканин, які іноді охоплюють майже всю печінку), пухлини (їх можуть спричинити паразити, алкоголізм, хронічні захворювання печінки, надмірний вміст в організмі заліза), цироз (хронічне прогресивне змертвіння печінкових клітин, яке призводить до розростання сполучних тканин, що порушують її функції), різноманітні гепатити (запалення печінки). Оскільки гепатити спостерігаються найчастіше серед інших захворювань печінки, детальніше розглянемо саме їх. Розрізняють гострі та хронічні гепатити. Причиною гострих гепатитів можуть бути віруси А, В, С та інші, токсичні речовини (алкоголь, ліки, побутова хімія), запалення в жовчному міхурі та жовчовидільних шляхах. Якщо запальний процес у печінці триває понад 6 місяців, його називають хронічним. Хронічний гепатит, якщо його не лікувати, може перейти в цироз печінки. Гострі гепатити, а також загострення хронічних гепатитів потрібно обов’язково лікувати в лікарні. Слід наголосити, що проведене правильне лікування гострого гепатиту запобігає розвитку хронічного гепатиту. Це надзвичайно важливо знати кожній людині, яка захворіла на гострий гепатит.
УВАГА: ПЕЧІЯ І БІЛЬ У ПРАВОМУ ПІДРЕБЕР’Ї Гострий гепатит починається із загальної слабкості, погіршення апетиту, відчуття гіркоти в роті, виникає відрижка, печія, нудота, біль у животі, може бути блювання. Іноді з’являється нежить, кашель, головний біль, біль у м’язах, суглобах, підвищення температури, потемніння сечі, сіро-білий колір калу. У разі хронічного гепатиту спостерігається глухий біль у правому підребер’ї, нудота, метеоризм (здуття живота через скупчення газів у кишечнику), непереносність жирів, м’язова слабкість, дратівливість, жовте забарвлення шкіри. Головне завдання під час лікування гепатитів — відновити роботу клітин печінки та поліпшити виділення жовчі. Важливу роль у цьому відіграє харчування та фітотерапія.
ДОЗВОЛЬТЕ ПЕЧІНЦІ ВІДПОЧИТИ У разі гострого гепатиту харчування хворого базується на основі дієти № 5а, у разі гострого гепатиту в стадії одужання та хронічного — на основі дієти № 5. Мета дієти № 5а — зняти запалення і посприяти поступовому відновленню роботи клітин печінки за рахунок вилучення продуктів та страв, які її подразнюють. Коли печінка запалена, вона не може належним чином боротися з отруйними речовинами. Тому в жодному разі не вживайте їжу, яку потрібно печінці знешкоджувати (парникові продукти, ті, що містять нітрати, пестициди), і продукти, що посилюють запальні процеси в організмі. Передусім відмовтеся від гострих (перець червоний та чорний, оцет, сіль) та смажених продуктів. Останні шкідливі тому, що під час смаження утворюється велика кількість чужорідних компонентів, токсичних для організму. Також вилучіть із раціону м’ясні, рибні, грибні бульйони та соуси, тушковане м’ясо та м’ясо, відварене шматком (м’ясо, відварене шматком, печінці важко засвоїти, ліпше вона впорається з меленим м’ясом), ковбаси, твердий сир, какао, каву. Вживайте легку їжу, збагачену вуглеводами та вітамінами. Корисні м’який сир, кефір, страви, приготовлені на парі, печені яблука, морква, перетерті каші (рисова, вівсяна), картопляне пюре, овочеві запіканки, столові буряки. Харчуватися потрібно 6—7 разів на день, аби не допускати переповнення жовчного міхура жовчю. Особливості дієти № 5: в умовах повноцінного харчування дотримуватися принципу збереження печінки, нормалізувати її функції та діяльність жовчних шляхів, поліпшити виділення жовчі. Обмежити в основному тугоплавкі жири (свинячий). Дозволяється вершкове масло та олія. Не слід подрібнювати їжу. Можна відварювати м’ясо шматком, вживати неперетерті каші. Вживайте хліб вчорашньої випічки, нездобне печиво. Слід збільшити кількість клітковини та рідини. Корисні овочеві та фруктові соки, відвар шипшини. Їжу приймайте 5 разів на добу в теплому вигляді. Ще раз хочу наголосити, що і за гострого, і за хронічного гепатитів потрібно обмежити вживання жиру. Що більше жиру потрапляє з їжею, то більше жовчі має виділяти печінка. Але оскільки печінка запалена (і їй не можна працювати на повну потужність, щоб не було загострення), цього допускати не слід. Збільшіть вживання продуктів (а також лікарських трав), що посилюють відтік жовчі та розслаблюють жовчний міхур. Жовчогінну дію мають продукти, збагачені клітковиною (морква, столові буряки, яблука). Добре відновлює клітини печінки виноград (він також містить такі вуглеводи, як глюкоза та фруктоза, що легко засвоюються). Вживати потрібно солодкі плоди, оскільки кислі недобре впливають на печінку.
ПОЛІПШАТЬ ВІДТІК ЖОВЧІ КУКУРУДЗЯНІ ПРИЙМОЧКИ Для печінки корисні продукти, збагачені магнієм, рослинними оліями, з лікарських рослин це шипшина та кропива. Потужну жовчогінну дію мають кукурудзяні приймочки, дещо меншу — плоди кмину. Протизапальну дію на жовчовивідні шляхи справляє листя брусниці. Жовчогінну дію мають і деякі мінеральні води: «Моршинська», «Боржомі», «Трускавецька». Їх потрібно пити потроху, лежачи на правому боці з грілкою, покладеною на ділянку печінки.
РОЗТОРОПША ПІДТРИМАЄ ПЕЧІНКУ Останніми роками вчені світу звернули увагу на рослину розторопшу плямисту, яка має виражену відновлювальну дію для печінки. Корисне лікування чаєм із розторопші. 1 чайну ложку насіння (або трави) залити 1/4 л окропу, настояти 10—20 хвилин і процідити. Чай п’ють гарячим, невеликими ковтками, по півсклянки вранці натщесерце, за півгодини до обіду й увечері, перед сном. Розторопша входить до препарату легалон, що випускається в драже та капсулах. Для лікування важких уражень печінки застосовують легалон по капсулі (140 мг) тричі на день за 20 хв до їди протягом 10 днів. Потім по 1 капсулі двічі на день до нормалізації стану печінки. У менш важких випадках і для підтримувальної терапії легалон призначають по 1—2 драже (35—70 мг) 3 рази на день, а в подальшому — по 1 драже тричі на добу за 20 хв до їди. Помічним для печінки також є алохол (таблетки), що впливає на утворення і відтік жовчі, виготовлений зі спеціально обробленої жовчі тварин, сухого часнику, листків кропиви, активованого вугілля. Звичайно алохол призначають дорослим по 1—2 таблетки 3—4 рази на день. Курс лікування 1—2 місяці.
ВИКОРИСТАЙТЕ ПАРИЛО ЗВИЧАЙНЕ ТА ЯЧМІНЬ Пришвидшити одужання і поліпшити загальний стан хворого допоможе фітотерапія. Помічними є препарати, виготовлені на основі рослин. Лікарські рослини або збори з них зменшують запалення, руйнування печінкових клітин, стимулюють відновлювальні процеси. У разі гострого гепатиту фітотерапія потрібна впродовж усього періоду захворювання, в разі хронічного — 3 місяців, згодом 1 місяць перерва і 3-місячний курс повторюється. Оздоровлюють печінку настій листків і квітів барбарису звичайного, настій листків і квітів вербени лікарської, відвар або рідкий екстракт кукурудзяних приймочок, настій сухої трави ласкавцю золотистого, препарати різних видів м’яти тощо. Ці рослини заварюйте як чай і пийте по 50—100 мл перед прийомом їжі. Поліпшує функції клітин печінки парило звичайне (народні назви: глекопар, золотник, печінник, серпник). Ця рослина містить дубильні речовини, ефірну олію, лимонну, яблучну, аскорбінову кислоти, вітаміни групи В. Виявляє жовчогінну, в’язку, протизапальну, протимікробну, противірусну, сечогінну, кровоспинну дію, поліпшує апетит, нормалізує обмін речовин. Настій трави парила звичайного: 2 столові ложки сировини залити 500 мл окропу, довести до кипіння, настоювати 4 години, процідити, вживати по 100 мл 4 рази на день до їди. Досить цікавим і ефективним методом лікування гострих і, особливо, хронічних гепатитів є застосування відвару зерна ячменю (можна використовувати й овес): промити водою 1 кг ячменю (вівса), залити 2 л води, настояти 4 години, кип’ятити до зменшення об’єму наполовину, настояти 1 годину, процідити, здушити залишок, приймати по 50 мл 4 рази на день (відвар зберігати в холодильнику). В ячмені та вівсі гармонійно співвідносяться білки, жири, вуглеводи, а також калій, кальцій, залізо, вітаміни В1, В2, В6. Усі ці компоненти живлять і заспокоюють запалені клітини печінки. Відновлюють функції клітин печінки, підвищують її стійкість до зовнішніх негативних чинників, поліпшують обмінні процеси також арніка гірська, барбарис звичайний, береза біла, бобівник трилистий, бузина чорна, вербена лікарська, оман високий, пижмо звичайне, рута запашна.
ДОПОМОЖУТЬ ЗБОРИ РОСЛИН Використовуйте збори лікарських рослин у разі гострого гепатиту. Листки м’яти перцевої — 40 г; трава деревію звичайного — 60 г; квітки цмину піскового — 20 г. 1 столову ложку збору залити 500 мл окропу, довести до кипіння, настоювати 2 години, процідити, уживати по 100 мл 4 рази на день за 20—30 хв до їди. Кора барбарису — 25 г; трава чистотілу — 15 г; листки м’яти — 50 г. 2 столові ложки суміші залити 500 мл окропу і настоювати 30 хв, вживати по 2—3 склянки на день за 20—30 хв до їди. Квітки цмину піскового — 20 г; трава споришу звичайного — 20 г; листки кропиви дводомної — 20 г; плоди шипшини травневої — 20 г; листки берези бородавчастої — 10 г; трава звіробою звичайного — 10 г; кора крушини — 10 г. 10 г суміші залити 600 мл окропу, кип’ятити 5 хв, настоювати 4—5 годин у термосі, процідити, вживати по 100 мл 3 рази на день до їди.
Полюбіть свою печінку, піклуйтеся про неї, приділіть увагу раціональному харчуванню, не обтяжуйте її алкоголем чи нікотином, і тоді хвороби її обминатимуть.
Джерело інтернет
|
Категорія: Здоров-Я |
Переглядів: 2804 |
Додав: Admin
| Рейтинг: 0.0/0 |
|