КОРЮКІВКА НАШЕ МІСТО
ГоловнаРеєстрація Вхід
Ви увійшли як Гість • Група "Гості"Вітаю Вас, ГістьRSS
-Громадський Інформаційний Сайт - -
Меню сайту
Категорії розділу
Події [424]
Вибори [145]
Громада та влада [864]
Точка зору [235]
Право знати [1061]
Свобода слова [37]
Гарячий коментар [5]
Тут я живу [275]
Історія нашого краю [91]
Захисник [26]
Свята [720]
Здоров-Я [551]
Господар і Господарка [56]
Смакота [50]
Поради [141]
Рибалка та полювання [42]
Цікавинки [69]
Всячина [43]
Радіо онлайн
СЛУХАТИ ОНЛАЙН РАДІО
Наше опитування
Календар
Друзі сайту

Корюківська ЗОШ І-ІІІ ст.№1.





Семеновка - наш город!

Статистика
Яндекс.Метрика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Архів записів
 


Головна » 2012 » Серпень » 12 » Засадив лісом свій земельний пай
12:43
Засадив лісом свій земельний пай

   УВАГА !   ЦІКАВИЙ  ДОСВІД  ДЛЯ  ВЛАСНИКІВ  ЗЕМЕЛЬНИХ  ПАЇВ 

              Засадив лісом свій земельний пай

.

   Незвично та оригінально розпорядився частиною земельного паю 78-річний чернігівець Михайло Мироненко. Півтора гектара своєї землі, розміщеної в одному із сіл Чернігівського району, чоловік засадив… лісом! Заліснений пай Михайло Васильович обгородив дротом, щоби людські корови не заходили. Місцеві ж селяни, насолоджуючись красою молодих дерев, збирають гриби та згадують добрим словом, здавалось би, дивакуватого земляка. Втім, у господаря на це є власна думка. 

Ідея подібним чином розпорядитися частиною свого земельного паю виникла у Михайла Мироненка ще дев’ять років тому. Його земля розташована в Жеведі, де бал не надто високий.

«Земля у мене слабка, піщана, врожаї на ній невисокі, — говорить чоловік. — Тому вирішив засадити пай лісом».
Спочатку на півтора гектарах з’явилися сосни, потім берізки, згодом — ялини, туя і навіть плодові дерева — яблуні, груші, сливи. Навколо — огорожа, тож худобі до лісу — зась! Нічого псувати дерева. Але селянам чоловік не забороняє відпочивати на своїй землі.

«Аби багаття не розводили та не курили, щоби пожежі не було, — каже Михайло Васильович. — А так — хай відпочиває хто хоче. Маслюків там у мене дуже багато, то люди ходять по гриби. Я вже старий, трохи життя побачив, а селяни мене згадуватимуть… Мовляв, був такий Мироненко, це він посадив тут ліс».

Але ліс — не тільки для душі. Приносить він іще й прибутки. І навіть більші, ніж та ж картопля, яку всі звикли вирощувати на продаж.
Можливість заробити у Михайла Васильовича з’являється переважно напередодні Нового року.

«Півсотні сосонок нарубаю і везу на ринок продавати, — говорить чоловік. — Кожна сосна у мене — від десяти до тридцяти гривень. Перед цим беру довідку про відсутність зараження у дерева, дозвіл на торгівлю в податковій і довідку про те, що дерева вирощені мною на моїй земельній ділянці».

За словами Михайла Мироненка, замовляють навіть старі дерева — по вісім-дев’ять років. А декому до вподоби живі туї або ялини. Цьогоріч чоловік посадив близько тисячі ялин. Частина дерев після прорідження піде на ринок, решта — ростимуть далі на ділянці. Пробує господар і експериментувати. Наприклад, зараз хоче посадити декілька дерев кримської сосни.

«Побачу, як вона поводиться на наших землях», — говорить чоловік.
Загалом, насаджують дерева тут через кожні два-три роки. Саджанці Михайло Васильович купує в лісництві.
Незважаючи на досить поважний вік, решту земельного паю чоловік не здає в оренду, а обробляє самостійно, а це — ще трохи більше двох гектарів.

«Цього року посіяв трохи жита, вівса на зерно, посадив картоплі — ділиться господар. — Маю трактор та комбайн, хоч і старенькі, але для себе вистачає».

Обмолочувати достиглі зернові допомагає сусід — він за кермом комбайна. До того ж, люди просять і їм обмолотити — Михайло Мироненко нікому не відмовляє.

  До речі, свою трудову кар’єру маленький господар з великої літери починав шофером, але через хворобу, отримавши групу інвалідності, 22 роки пропрацював оператором котельної. І хоча Михайло Васильович давно на пенсії, трудових темпів не збавляє. Здавалось би, Чернігів — обласний центр, 300-тисячне місто, де тут тримати господарство? А виявляється, можна. Та ще і яке! Четверо кіз, стільки ж поросят, три десятки курей… З іншого боку: що ще залишається робити нашим пенсіонерам, котрі, будучи молодими, розраховували на гідну пенсію та нормальне життя, а отримали копійки на сльози та болячки? От і доводиться у 78 років працювати, щоби самому від голоду не пропасти та ще й дітям допомогти. 

                                                                                     http://www.hvilya.com/                Віталій НАЗАРЕНКО 

Категорія: Господар і Господарка | Переглядів: 804 | Додав: VLAS-KOR | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
КОРЮКІВКА НАШЕ МІСТО © 2024
Форма входу
Логін:
Пароль:
Переклад Сайту


Пошук
Ми ВКонтакті
Наша кнопка
Її код
Code
<a href=" http://korjukivka-sity.at.ua/"target=_blank><img src=" http://korjukivka-sity.at.ua/knopka_sajta.gif"border="0" title=" Громадський сайт міста Корюківка " width=137 height=50></a>
Погода
Корюковка 

Телефонний довідник Корюківського району

Найближчі свят
Праздники Украины
Гороскоп
Loading...
Гімн України