КОРЮКІВКА НАШЕ МІСТО
ГоловнаРеєстрація Вхід
Ви увійшли як Гість • Група "Гості"Вітаю Вас, ГістьRSS
-Громадський Інформаційний Сайт - -
Меню сайту
Категорії розділу
Події [424]
Вибори [145]
Громада та влада [864]
Точка зору [235]
Право знати [1061]
Свобода слова [37]
Гарячий коментар [5]
Тут я живу [275]
Історія нашого краю [91]
Захисник [26]
Свята [720]
Здоров-Я [551]
Господар і Господарка [56]
Смакота [50]
Поради [141]
Рибалка та полювання [42]
Цікавинки [69]
Всячина [43]
Радіо онлайн
СЛУХАТИ ОНЛАЙН РАДІО
Наше опитування
Календар
Друзі сайту

Корюківська ЗОШ І-ІІІ ст.№1.





Семеновка - наш город!

Статистика
Яндекс.Метрика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Архів записів
 


Головна » 2010 » Листопад » 8 » Про масові порушення у виборчій кампанії по виборах до місцевих рад 31 жовтня 2010 року
21:29
Про масові порушення у виборчій кампанії по виборах до місцевих рад 31 жовтня 2010 року

Про масові порушення у виборчій кампанії по виборах

до місцевих рад 31 жовтня 2010 року

  
Інформаційно-аналітичний звіт про масові порушення у виборчій кампанії по виборах до місцевих рад 31 жовтня 2010 року на основі повідомлень громадських організацій, ЗМІ, активу партій «Батьківщина», «Фронту змін», «Свободи», Народного Руху, «Нашої України», «За Україну!», «Єдиного центру», КПУ, ПСПУ.

На момент оприлюднення звіту результати місцевих виборів взагалі та окремих партій ще невідомі, але, незалежно від того, якими вони виявляться, перебіг всієї виборчої кампанії не залишає сумнівів у нечесності, недемократичності виборів, їхній кричущій невідповідності європейським стандартам.

Порушення та зловживання, які дають підстави зробити такий висновок, почалися ще задовго до старту кампанії - з незаконного перенесення дати виборів, рішення про яке було ухвалене пропрезидентською більшістю у Верховній Раді.

Незаконне перенесення дати виборів

Вибори міських та селищних голів, Верховної Ради Автономної Республіки Крим, обласних, міських, районних та селищних Рад (далі – місцеві вибори), згідно Конституції, мали відбутися ще у травні поточного року. В порушення Основного закону, пропрезидентська більшість у Верховній Раді незаконно скасувала ці вибори, згодом призначивши їх на 31 жовтня.

За оцінками різних партій, а також незалежних експертів, перенос дати голосування був викликаний прагненням Віктора Януковича завершити формування виконавчої вертикалі до глав районних державних адміністрацій включно, перебрати контроль за силовими структурами, поставити у повну залежність судову систему, переписати чинне законодавство під електоральні потреби Партії регіонів. Іншими словами, для створення системи фальсифікацій, спотворення волевиявлення громадян влада потребувала додаткового резерву часу – і саме для цього, як переконливо підтвердив подальший перебіг подій, був потрібен перенос виборів. (З думками експертів можна ознайомитись тут і тут)

Недемократичний Закон «Про вибори депутатів Верховної Ради Автономної Республіки Крим, місцевих рад та сільських, селищних, міських голів»

Те, що регіональні вибори пройдуть недемократично, у форматі, вигідному виключно Партії регіонів, а сам виборчий процес – під її диктовку, стало зрозуміло відразу після прийняття Верховною Радою Закону «Про вибори депутатів Верховної Ради Автономної Республіки Крим, місцевих рад та сільських, селищних, міських голів» (далі – Закон про вибори).

Зокрема, парламентська більшість законодавчо заборонила участь у місцевих виборах для виборчих блоків. Головною її метою, очевидно, було нейтралізувати головного конкурента і опонента Партії регіонів та особисто Януковича - Блок Юлії Тимошенко. Саме БЮТ протягом останніх років став брендом політичної сили, яку очолює Юлія Тимошенко. Так само чинна влада намагалася заборонити брати участь у виборах тим партіям, чиї обласні та районні осередки зареєстровані менше ніж за рік до дня голосування – згодом опозиція добилася скасування цієї норми.

Крім того, новий Закон про вибори заклав кричуще непропорційне представництво суб’єктів виборчого процесу у територіальних та дільничних виборчих комісіях, що на практиці дало можливість провладним партіям поставити під свій повний контроль переважну більшість виборчих комісій. Така ситуація (детальніше див. у наступних розділах) вкупі із контролем над силовими правоохоронними органами створила та убезпечила від викриття та переслідування безконтрольний механізм фальсифікації в комісіях різних рівнів.

Про те, що новий Закон в принципі унеможливлює проведення чесних і прозорих виборів неодноразово попереджали політичні експерти, міжнародні організації, представники опозиції і навіть члени Центральної виборчої комісії, яка кілька років тому формувалася як незалежний орган на паритетних між владою та опозицією засадах, а нині переважна частина якої перебуває під політичним контролем Януковича та Партії регіонів.

Отже, наприкінці вересня четверо членів Центральної виборчої комісії, які залишилися вірними Конституції, законам України та принципам демократії, попередили суспільство та Віктора Януковича про те, що «перебіг виборчого процесу з усією очевидністю засвідчує наявність системи чинників, які унеможливлюють проведення місцевих виборів відповідно до міжнародних стандартів вільних, справедливих, чесних та прозорих виборів, унеможливлюють додержання виборчих прав громадян».

На початку жовтня лідери дев’яти опозиційних партій, які мають представництво у Верховній Раді, звернулися до європейських структур із попередженням про те, що „нинішня влада, зловживаючи своїми повноваженнями, здійснює комплекс заходів, спрямованих на створення масштабної системи фальсифікації та суттєвого спотворення результатів виборів 31 жовтня 2010 року на свою користь”. Були названі й основні технології фальсифікацій: жорстке домінування пропрезидентської більшості у ЦВК; порушення принципу пропорційності при формуванні територіальних виборчих комісій (ТВК) та дільничних виборчих комісій (ДВК), порушення пропорційності призначення керівництва виборчих комісій; закріплення законом можливості підрахунку голосів без наявності кворуму в комісії; рейдерське захоплення владою партійних організацій опозиції; безконтрольне голосування на дому; обмеження прав спостерігачів тощо.

Лідери партій внесли тоді низку пропозицій, щоб виправити ситуацію: змінити склад ЦВК з метою забезпечення рівного представництва у цьому органі всіх парламентських політичних партій; забезпечити голосування громадян на дому лише за медичною довідкою; передбачити наявність кворуму при підрахунку голосів та прийнятті рішень виборчими комісіями; переформувати склад ТВК та ДВК, забезпечивши в них рівне представництво, по одній особі, від усіх парламентських та позапарламентських політичних партій; переобрати на рівних для влади та опозиції засадах керівництво комісій; забезпечити негайну реєстрацію органами юстиції партійних осередків опозиційних партій, які визнані їх керівними органами, а також ліквідувати дублікати печаток та свідоцтв про реєстрацію, які видані фальшивим осередкам.

Свої застереження до законодавчих правил та організації виборчого процесу висловили міжнародні інституції. Як показали дебати в Європейському Парламенті та в Парламентський Асамблеї Ради Європи європейські політики всерйоз і глибоко стурбовані тим, що місцеві вибори 31 жовтня стануть кроком назад в розвитку української демократії. Вони засвідчили «недовіру до чесності проведення та організації» виборчого процесу. Рената Вольвенд та Майліс Репс, як співдоповідачі Комітету з питань виконання обов'язків та зобов'язань державами-членами Ради Європи, висловили цілу низку зауважень до організації виборчого процесу.

Європейська народна партія, яка об’єднує 73 партії з 39 європейських країн, члени якої є правлячими партіями в багатьох країнах Євросоюзу, у спеціальній резолюції піддала жорсткій критиці ситуацією з демократією в Україні в цілому, а спосіб проведення виборчої кампанії – зокрема.

Президент ЄНП Вілфред Мартенс закликав українську владу провести вільні та чесні вибори, а її методи визнав такими, які суперечать всім нормам європейської демократичної поведінки.

Національний демократичний інститут США та Міжнародна фундація виборчих систем висловили низку критичних зауважень до закону про вибори та до того способу, в який влада організовує виборчу кампанію.

Однак Віктор Янукович, який після відомого рішення Конституційного суду, незаконно зосередив у своїх руках абсолютну владу, проігнорував всі ці вимоги та взяв на себе всю політичну відповідальність за фальсифікацію виборів.

Зрештою, дійшло до того, що про зловживання на виборах заговорили навіть члени правлячої парламентської більшості, зокрема, комуністи, представники Блоку Литвина та й інші.
(З їхніми оцінками можна ознайомитись за наступними посиланнями: 1, 2, 3, 4).

Непропорційний принцип формування виборчих комісій як ключовий елемент механізму фальсифікації

Представники провладних партій отримали абсолютну перевагу в комісіях на всіх рівнях та у всіх регіонах. Про жодне паритетне представництво влади і опозиції у виборчих комісіях на цих виборах не йдеться. Очевидно, встановлення повного контролю влади над ТВК та ДВК було головною умовою для фальсифікації результатів голосування.

До складу понад 3000! дільничних комісій представники партії «Батьківщина» не включені взагалі. Так само вони відсутні у половині дільничних виборчих комісій Київської області, у 492 з 1228 дільничних виборчих комісій Криму, 323 з 1425 комісій у Луганській області, 473 з 2444 комісій в Донецькій області. Рекорд влада поставила у місті Донецьку: до складу 420 дільничних комісій обласного центру не включено жодного представника «Батьківщини».

У Львівській міській ТВКз 18-ти членів комісії 13-ть представляють Партію регіонів.

На кричуще несправедливий розподіл керівних посад у ТВК Донецької області звертає увагу й провідний аналітичний політичний тижневик країни «Дзеркало тижня». За даними видання, партії правлячої більшості (ПР, КПУ, Народна партія) отримали на Донеччині 73% своїх голів територіальних виборчих комісій, 69% заступників і 67% секретарів ТВК. «Коли ж дійшло до формування «дільниць», то ПР і поготів відмовилася від послуг союзників, воліючи на базовому рівні відпрацювати особисто» - пише ДТ.

Громадянська мережа ОПОРА, яка проводила власний незалежний моніторинг цієї виборчої кампанії, проаналізувавши керівний склад 52,65 % від всіх утворених в Україні ДВК, також зафіксувала дисбаланс політичного представництва у виборчих комісіях. Особливо, за даними цієї організації, він помітний на прикладі розподілу керівних посад: голови, заступника та секретаря ДВК. «...У дільничних виборчих комісіях Дніпропетровської області найбільше представлені Партія регіонів, Комуністична партія України та Народна партія. Абсолютну більшість посад голів ДВК у сільській місцевості займають кандидати від Партії регіонів, посади секретаря почергово займають представники КПУ та Народна партія Литвина. Громадські спостерігачі у кожній області визначили перелік із семи партій, які отримали найбільше керівних посад. В усіх областях домінуюче представництво мають три партії парламентської більшості – ПР, НП, КПУ...

Загалом по країні у 16639 проаналізованих дільничних виборчих комісіях більшість керівних посад, порівняно з іншими суб’єктами виборчого процесу, отримала Партія регіонів (25,8 %). На другому місці – ВО «Батьківщина» (12,5 %), третя за чисельністю керівних посад – Народна партія (7,6 %), четверта – Комуністична партія України (6,5 %). Чимале представництво в керівних органах отримали маловідомі партії. Такі політичні сили активізувалися в регіонах лише під час виборів, і фактично, як засвідчив аналіз роботи їхніх представників у ТВК, в усьому підтримують дії партій влади. Натомість інші партії, що можуть виступити реальними конкурентами влади на місцях, отримали менше представництво»

«Таким чином, керівний склад значної кількості комісій знаходиться під контролем партій влади. Оскільки в день голосування та під час підрахунку голосів рішення ДВК може бути прийняте «не менш ніж 3 членами виборчої комісії», а відмова члена комісії підписати протокол не має правових наслідків для його легітимності, то визначальним для встановлення підсумків голосування на дільницях будуть підписи голови і секретаря та наявність печатки. За таких умов перевага окремих політичних сил у кількості займаних керівних посад може призвести до підтасовок та маніпуляцій» - робить висновок ОПОРА.

Що стосується самих Територіальних виборчих комісій, які формуються ЦВК, то ОПОРА відзначає, що там закріпилася тенденція, коли «внаслідок ротації кадрів збільшується кількість керівних посад, які займають представники Партії регіонів. Так, від часу попереднього звіту (10 жовтня) змінено 24 особи з керівного складу міських (міст обласного значення) та районних виборчих комісій».

(Проміжний звіт ОПОРИ за результатами моніторингу виборчої кампанії з 10 по 28 жовтня 2010 року).

Про те, що Партія регіонів намагалася відсторонити своїх опонентів від роботи і у складі дільничних виборчих комісій Криму повідомив перший секретар Кримського рескому Компартії Леонід Грач. За його словами, на півострові ПР «розв'язала справжню війну за землю-матінку» і «варварськи зробила все, щоб там не було представників не бажаних їм партій ні на чолі, ні у складі селищних і особливо дільничних комісій».

За два дні до формування виборчих комісій в селищах Південного берегу Криму Партія регіонів почала масово прописувати приїжджих (переважно вихідці з Донецького регіону), а потім включати їх до тервиборчкомів. Схема, застосована в Лівадійській ТВК – 8 членів зареєстровано в одній квартирі напередодні формування комісії, у Сімеїзькій ТВК такими є 6 членів.

Про те, що позапарламентські партії на практиці були позбавлені можливості впливати на формування виборчих комісій повідомив лідер «Свободи» Олег Тягнибок. За його словами, процедура «буцімто чесного жеребкування» дала його політичній силі в комісіях, «всього-на-всього 16 керівних посад на всю Україну». «Наприклад, у Львівській обласній ТВК в нас немає жодної людини! В міській — жодної! В Тернопільській міській — жодної! У Волинській обласній — жодної! В Луцькій міській — жодної!» - заявив в інтерв’ю «Дзеркалу тижня» Тягнибок. У Львові під час формування дільничних комісій, як повідомив лідер «Свободи», з тисячі кандидатів, прізвища яких подано в ДВК, від цієї партії реєстрували тільки чотири відсотки. «Натомість Партії регіонів реєструють 100 відсотків» - зазначає він.

Маніпуляції зі складами територіальних виборчих комісії продовжилися і в останні дні перед голосуванням. Зокрема, безпосередньо напередодні виборів було усунено з посад 8 голів ТВК - представників «Батьківщини», 4 заступники, 9 секретарів, із складу комісій виведено 23 представника «Батьківщини».

Недопущення партії «Батьківщина» на вибори у Львівський, Київській, Тернопільській, Луганській та Кіровоградській областях

На цих виборах влада застосувала нову для України технологію, яка передбачає створення фальшивих партійних організацій, їхнє оперативне визнання органами юстиції та внутрішніх справ, підтримку в судах, наділення членством у виборчих комісіях та незаконну реєстрацію у якості учасників виборчого процесу.

Внаслідок протиправних дій влади, «Батьківщина» не змогла взяти участь у виборах до Львівської обласної та міської рад, Луганської міської ради, Тернопільської міської ради, Олександрійської міської та Новоархангельської районної рад Кіровоградської області, Київської обласної ради.

Так само заблоковано участь партії «Батьківщина» у виборах у восьми районах та шести містах на Київщині: до Богуславської, Бориспільської, Вишгородської, Києво-Святошинської, Обухівської, Ставищенської, Фастівської та Яготинської райрад та міських рад Борисполя, Броварів, Обухова, Переяслава-Хмельницького, Ржищева та Фастова.

На виборах до більшості зазначених вище рад зареєстровані списки від організацій-клонів «Батьківщини», створених за безпосередньої участі влади в особі Адміністрації президента, міністерства юстиції та міністерства внутрішніх справ з їхніми відповідними регіональними управліннями, а також підконтрольної Януковичу судової системи.

Зрештою, під тиском міжнародних організацій, опозиції та громадськості у більшості вказаних територіально-адміністративних одиниць фальшиві списки «Батьківщини» рішеннями судів буквально за кілька годин до початку голосування таки були зняті з виборів. Але в цілому ситуація для цієї політичної сили не змінилася – реальну «Батьківщину» до виборів допущено не було. При цьому, деякі виборчкоми рішення судів про зняття «клонів» та включення у бюлетені списків справжньої «Батьківщини» просто відмовились виконувати.

Лідер партії «Батьківщина» Юлія Тимошенко детально інформувала Віктора Януковича про технологію створення фальшивих організацій «Батьківщини», наводила факти прямої причетності до цієї «спецоперації» органів державної влади та управління – від адміністрації президента до управлінь юстиції та внутрішніх справ.

Із закликом виправити ситуацію до Віктора Януковича зверталася і Європейська народна партія, інші міжнародні інституції.

Янукович проігнорував ці звернення, і це означає що він взяв на себе персональну відповідальність і за цю технологію фальсифікації.

Ініційований владою недопуск «Батьківщини» до виборів у низці областей, міст та районів грубо порушує не тільки і не стільки права «Батьківщини», скільки права сотень тисяч виборців, які позбавлені можливості підтримати ту політичну силу, якій симпатизують. Як відомо, у Київській області за Юлію Тимошенко у першому турі, проголосували 42.29% (400000 виборців), у другому – 69.71% (600000), на Львівщині відповідно 34, 7% (512000 виборців) та 86, 2% (1 мільйон 310 тисяч).

Загалом в адміністративних одиницях, де до виборів не була допущена «Батьківщина», проживає 4 мільйони 123 тисячі виборців (11,3% від загальної кількості) – і саме така кількість людей була позбавлена права вільного вибору, оскільки в бюлетенях була відсутня одна з найбільших політичних сил.

Незаконне зняття з виборів та відмова у реєстрації кандидатам у мери та депутатам місцевих рад

Одним з ключових механізмів, який влада застосовувала проти опонентів під час цієї виборчої кампанії, є відмова у реєстрації або зняття з виборів вже зареєстрованих кандидатів у депутати та на посади міських, селищних, сільських голів. В першу чергу під удар потрапляли опозиційні кандидати, які у даному регіоні користуються авторитетом та довірою людей, а відтак мали реальні шанси на перемогу. Будучи неспроможними перемогти їх у чесній та відкритій боротьбі, місцеві органи чинної влади знаходили найменший, переважно надуманий привід, аби цих претендентів просто не зареєструвати або ж зняти з перегонів.

За даними центрального штабу «Батьківщини», станом на ранок 31 жовтня з виборів в мажоритарних округах знято 219 кандидатів в депутати від «Батьківщини».

На Полтавщині 19 жовтня Кременчуцька міська виборча комісія зняла з реєстрації кандидата на посаду міського голови від «Батьківщини» Олега Бабаєва, який зміг відновити свої права лише через суд.

Про перешкоджання реєстрації та незаконне зняття з перегонів повідомляють й інші партії.

Так, голова партії "Сильна Україна" Сергій Тігіпко повідомив, його політичній силі відмовили у реєстрації в одному з районів Харківської області. Крім того, за його словами, Донецький апеляційний суд відмовив у перереєстрації назви "Сильної України" в Луганській області, і практично зняв СУ з виборів до обласної ради.

У Дніпропетровській області у місті Першотравенськ зняли з реєстрації список кандидатів партії «Єдиний Центр». Причому зроблено це було по дзвінку з міськвиконкому, про що на судовому засіданні відкрито заявив голова Першотравенської міської виборчої комісії Петров В.І. Не зважаючи на це, колегія суддів Дніпропетровського окружного адміністративного суду, не звернула увагу на цей факт і відмовила у задоволенні позову Першотравенській міській організації «Єдиного Центру».

За даними голови політради партії «Наша Україна» Валентина Наливайченка, Хмельницька та Кримська організації НУ позбавлені можливості взяти участь у виборах, а Сумська, Волинська, Полтавська, Запорізька організації — мати своїх представників у ТВК і навіть ДВК. Не зареєстровано або знято з реєстрації десятки кандидатів у депутати різних рівнів. На рейтингових кандидатів з різних областей України чинять тиск силові органи.

За добу до закінчення виборчої кампанії з реєстрації знято кандидата у мери м. Сєвєродонецьк (Луганська область) діючого міського голову Володимира Грицишина, який балотувався від Прогресивної соціалістичної партії України і мав найбільші шанси на перемогу. Він отримав друге попередження за начебто порушення виборчого законодавства. Це сталося 28 жовтня близько 23:30 на засіданні Сєвєродонецької ТВК. Повторне голосування члени ТВК провели за рішенням Донецького апеляційного суду від 26 жовтня ц.р., який ухвалив рішення на користь місцевої організації Партії регіонів. Відомо, що пан Грицишин мав багатолітній політичний конфлікт з Партією регіонів.

Використання силових структур та адміністративний тиск на опонентів та членів комісій від опозиції

Проти опонентів влади активно використовуються правоохоронні органи, насамперед, СБУ, міліція та прокуратура. Найпоширенішим прийомом проти неугодних кандидатів стало залякування – під загрозою відкриття проти них кримінальних справ, позбавлення бізнесу тощо учасників виборчого процесу від опозиції буквально змушували або взагалі відмовитись від участі в перегонах, або перейти під прапори Партії регіонів.
У Донецьку 22 жовтня СБУ затримала кандидата на посаду міського голови Донецька від "Єдиного центру" Андрія Амбросьонка. Його утримували під вартою без надання жодних пояснень, із порушеннями норм Кримінально-процесуального кодексу. Кандидат був затриманий після виклику до УСБУ для нібито з'ясування деталей за кримінальною справою кількарічної давнини, яку періодично то закривають, то поновлюють, де кандидат виступав свідком.

Наприкінці вересня-початку жовтня правоохоронці Криму показово затримали мерів чотирьох курортних міст – Алупки, Алушти, Лівадії та Гурзуфу, які мали цілком реальну можливість переобратися на свої посади.

Звичайно, в громадській думці діяльність мерів міст та селищ Південного узбережжя Криму оцінюється суперечливо, однак в умовах виборчого процесу арешти не можуть не розглядатися як елемент передвиборчої боротьби, особливо коли вони здійснюються за вибірковою ознакою щодо тих голів, які балотуються не від Партії регіонів.

Через постійні виклики на допити до СБУ керівника центрального штабу «Батьківщини» Олександра Турчинова влада намагалася дезорганізувати та ускладнити виборчу кампанію партії.

Широкого розмаху набуло застосування проти суб’єктів виборчого процесу тиску з боку місцевих державних адміністрацій та контролюючих органів. Щоб змусити людей або зійти з дистанції, або балотуватись від Партії регіонів, підприємцям, наприклад, погрожували позачерговими перевірками та розоренням бізнесу, керівникам установ – звільненням з посад, а з бюджетниками проводили «індивідуальні бесіди» з настійливими вимогами «одуматись», щоб не втратити роботу. Іноді з представниками опозиції взагалі розправлялися бандитськими методами.

Павло Лисянський, кандидат у депутати від партії «Батьківщина» в одному з районів Луганській області, одразу після реєстрації в ТВК одержав два вогнепальних поранення.

Діючого депутата Деснянської районної ради у м. Чернігів, працівника Деснянського районного управління пенсійного фонду під погрозою звільнення з роботи змусили відмовитися балотуватись у районну раду і написати заяву про вихід з партії «Батьківщина».

Представники місцевої влади Драбівського району на Черкащині під час чергової «профілактичної бесіди», яка проводилась 28 вересня, відкрито висунули депутату райради із фракції БЮТ В. Тарасенку вимогу вийти з партії «Батьківщина» та зняти свою кандидатуру з кандидата в депутати райради та на посаду голови села Нехайки. Такі «розмови» проводилися з іншими прохідними кандидатами в депутати, кандидатами на посади сільських та селищних голів району.

На Полтавщині в Гребінківському районі Володимир Терещенко, який балотувався кандидатом у депутати районної ради від «Батьківщини», змушений відмовитися від участі у виборчому процесі, оскільки йому погрожували розірванням договору на оренду приміщення, де знаходиться його магазин.

У Підгаєцькому районі Тернопільської області депутатів від БЮТ в райраді, які є підприємцями, змушували під приводом незаконних перевірок їхніх підприємств відмовитися балотуватися взагалі, або ж балотуватися від владної партії.

Депутата Чернігівської обласної ради М. Шумейка, директора приватного підприємства «Агропрогрес», викликав особисто голова ОДА В. Хоменко і в категоричній формі погрожував йому неприємностями, якщо він не вийде із «Батьківщини».

Під тиском керівництва міської ради два кандидата в депутати Авдіївської міської ради Донеччини від партії ВО «Батьківщина» були вимушені залишити виборчі списки. Керівники підприємств, що належать представникам Партії регіонів, погрожували втратою роботи працівниками, якщо ті не вийдуть із виборчого списку «Батьківщини». Так, керівник шахти ім. Кірова викликав кандидатів до Макіївської міської ради від партії ВО «Батьківщина» В.Мельнікова та Л.Олейнікова з вимогою зняти свої кандидатури з перегонів, або вони втратять роботу. Директор шахти викликав гірничого інженера В.Філімончука та заявив, що генеральний директор «Макіїввугілля» попередив про можливі негативні наслідки участі у виборчій кампанії на боці партії «ВО «Батьківщина».

19 жовтня у Харкові невідомі люди побили члена виборчого штабу партії ВО "Батьківщина" 68-річну М.Ляшенко та розгромили агітаційний намет кандидата на пост мера Харкова Арсена Авакова.

28 вересня в Ковельському районі на Житомирщині директора школи погрожували звільнити, через те, що його син йде в депутати від партії «За Україну!».

У Сумській області кандидат до районної ради від партії «За Україну» Олександр Гурченко написав заяву про відмову балотуватися через тиск з боку райдержадміністрації. (дані моніторингу мережі ОПОРА).

На Сумщині голові Кролевецької райорганізації партії «За Україну!» Олегу Кучерявому пригрозили звільненням з роботи за відмову підтримувати кандидата на посаду міського голови від Партії регіонів. Голова мiської органiзацiї Партiї регiонiв О.Наумов запропонував йому пiдписати звернення на пiдтримку одного з кандидатiв на посаду мiського голови, висунутого вiд ПР. Олег Кучерявий вiдмовився, пiсля того регіонал пригрозив йому звільненням з роботи.

28 вересня в Кононівському навчально-виховному комплексі на Черкащині під тиском директора всі вчителі змушені були написати заяви про вступ у Партію регіонів.

Голова Чернігівської обласної державної адміністрації дав негласне, але обов’язкове для виконання розпорядження начальнику медичного управління області про те, що жоден головний лікар в області не має права висуватись кандидатом у депутати до будь-якої ради від інших політичних партій, окрім Партії регіонів.

У Житомирській області восьми працівникам державних служб, установ, організацій, які є членами партії «Фронт Змін» й виявили бажання балотуватися в депутати місцевих рад, представники влади зробили пропозицію або балотуватися від Партії регіонів чи Народної партії В.Литвина), або звільнятися з роботи. 12 чоловік від «Фронту змін» змушені були знати свої кандидатури. Такі факти зафіксовані у Баранівському, Лугинському, Коростишівському, Чуднівському, Радомишльському та Народицькому районах. На підприємців, кандидатів в депутати від «Фронту Змін», тиснуть шляхом проведення податкових перевірок, під час яких озвучувалася пропозиція балотуватися на місцевих виборах від Партії регіонів чи Народної партії.

Тиску піддавалися не тільки кандидати від опозиції, а й члени виборчих комісій. «Чимало членів комісій, особливо тих, які за основним місцем роботи працюють у бюджетній сфері, складають з себе повноваження. Так, у Житомирській області член однієї з селищних виборчих комісій Бердичівського району, після погроз з боку керівництва районної лікарні, відмовився від виконання обов’язків. Голова Сумської міської ВК Іван Самсоненко (Народна партія) 19 жовтня відмовився від посади нібито через погіршення стану здоров’я, однак при цьому він заявив про тиск на нього з боку влади»
(Проміжний звіт ОПОРИ за результатами моніторингу виборчої кампанії з 10 по 28 жовтня 2010 року).

Грубі порушення у виготовленні виборчих бюлетенів

Із вступом кампанії у фінальну стадію почала надходити інформація про речові докази підготовки тотальної фальсифікації виборів. Йдеться про виготовлення місцевими типографіями додаткових, неврахованих бюлетенів. Стоси фальшивок за кілька днів до дня голосування було виявлено представниками різних політичних сил та спостерігачами в різних регіонах (Харків, Івано-Франківськ, Хмельницький, Одещина), що не залишає сумнівів в тому, що ця технологія має загальнонаціональний характер.

Зокрема, 24 жовтня у харківському видавництві «Фоліо-плюс» депутатом від БЮТ Володимиром Філенком, за підсумками дослідчої перевірки, було виявлено 12,7 тис. неврахованих бюлетенів для голосування на місцевих виборах у Харківській області.

За його словами, у цілому на складі «Фоліо-плюс» зберігалося близько 720 тис. бюлетенів, у тому числі 12 тис. 700 бюлетенів, що були надруковані «наднакладом». Ніхто з керівництва друкарні так і не зміг дати відповіді, скільки та яких бюлетенів надруковано й зберігається на складі видавництва.

25 жовтня в Івано-Франківську члени ТВК від партії «Свобода» в приміщенні друкарні "Кубекс", яка займалася друком бюлетенів, виявили 111 тисяч фальшивих виборчих бюлетенів до Івано-Франківської обласної ради у багатомандатному виборчому окрузі. Ще "80 тисяч фальшивих виборчих бюлетенів" виявлено по мажоритарних округах області.

У Хмельницькому виявлено фальшиві бюлетені у приміщенні фірми, яка одержала замовлення на виготовлення бюлетенів для голосування на місцевих виборах у Хмельницькій області. Представники місцевого штабу партії «Батьківщина» знайшли там близько 1000 незаконно надрукованих бюлетенів, певну кількість яких вдалося вилучити. Хоча про загальну кількість підробок, за їх словами, можна тільки здогадуватися.

Повідомлення про незаконний друк виборчих бюлетенів надійшли також з Білгород-Дністровського району Одеської області від міжнародної громадської організації «Комітет за відкриту демократію», що є спостерігачем на виборах. За словами її представника Брайана Меффорда, на замовлення міського тервиборчкому Одеси надруковано 1 мільйон бюлетенів, що на чверть мільйона перевищує кількість виборців Одеси.

Представники влади, намагаючись виправдатись, заплуталися у різних версіях. Незаконне виготовлення бюлетенів вони пояснювали то друком пробних накладів, то помилками в текстах, то необхідністю виготовити «запасний тираж». Так, у зв’язку із знайденими фальшивими бюлетенями у Харкові міська прокуратура відмовилася порушувати кримінальну справу. За словами прокурора міста Євгена Поповича, це так званий «спеціальний тираж», «резерв, який зобов'язані були надрукувати згідно з законом».

В той же час міліція називає ці бюлетені технологічними, «розгінним тиражем», тобто ті бюлетені «після друку яких, фарба стає стандартною».

Після того, як були виявлені факти друку необлікованих бюлетенів, активісти «Батьківщини» провели перевірку, яким чином в Україні взагалі дотримуються виборчого законодавства щодо друку бюлетенів.

Відповідно до частини 2 статті 66 закону про місцеві вибори, виборчі бюлетені є документами суворої звітності. Пункт 17 ст. 9 Закону «Про ліцензування певних видів господарської діяльності» чітко фіксує, що виготовлення цінних паперів і документів суворої звітності підлягає ліцензуванню в обов’язковому порядку. Згідно з проведеною перевіркою, вдалося з’ясувати, що бюлетені друкувалися на 487 поліграфічних підприємствах. При цьому лише 30 з них заявили, що мають ліцензію на виготовлення документів суворої звітності. Водночас, сайт Міністерства фінансів підтверджує наявність таких ліцензій лише у 4 друкарень, що становить менше 1% від загальної кількості друкарень, що виготовляють бюлетені.

Попри наявність великої кількості «додаткових бюлетенів» їхня якість не витримує жодної критики. Через величезну кількість так званих «технічних помилок», у т.ч. допущених при написанні прізвищ кандидатів впродовж суботи та ночі на неділю у типографіях було передруковано сотні тисяч бюлетенів. В результаті, на велику кількість виборчих дільниць вони не були доставлені вчасно.

Наприклад, увечері 29 і вранці 30 жовтня через «технічну помилку» Чернігівська обласна виборча комісія вирішила передрукувати близько 50 тис. бюлетенів на вибори Чернігівської обласної ради. Передрук бюлетенів було здійснено також у Луганській області й Кременчуці Полтавської області.

Порушення заборони агітації в переддень та в день голосування

Грубе порушення виборчого законодавства щодо правил ведення передвиборчої агітації та власних указів про проведення чесних виборів допустив президент Віктор Янукович.

У своєму зверненні до народу у суботу 30 жовтня, коли агітація заборонена законом, Янукович кілька разів слово в слово повторив головне передвиборче гасло Партії регіонів, закликавши до «будівництва нової країни», завдяки чому фактично вдався до незаконної передвиборчої агітації за дану політичну силу.

В Ізмаїлі Одеської області на виборчих дільницях в день голосування проводилась агітація за Партію Регіонів. Так, на виборчій дільниці № 24 виборців зустрічала група дівчат від Партії регіонів, які звертаються до громадян із словами: "Пам'ятаєте, ми до вас заходили?", а потім називали партію і номер кандидата, за якого необхідно проголосувати. На виборчій дільниці № 02-018 були розкидані агітаційні листівки Партії регіонів в кількості 50 штук.

Мешканці Орджонікідзевського району Запоріжжя телефонували у виборчий штаб «Батьківщини» й повідомляли, що агітатори від Партії регіонів ходять по квартирах і від імені кандидата на посаду міського голови Кальцева та кандидата у депутати Запорізької міськради Полюсова, запрошують дітей на циркову виставу, одночасно агітуючи батьків голосувати за представників ПР.

За повідомленням кандидата у депутати в Залізничну райраду міста Сімферополя від «Фронту Змін» Олександра Шатравка, у маршрутках міста в день виборів продовжували демонструвати рекламний відеоролик кандидата в мери Сімферополя від Партії регіонів Віктора Агєєва, що заборонено законом.

У Луганську на дільниці №08181 в приміщенні для голосування перебували агітаційні матеріали. А саме – дві фотографії нинішнього мера Сергія Кравченка, голови обладміністрації Валерія Голенка, а також подяка з емблематикою Партії регіонів. Представники «Фронту Змін» рекомендували голові комісії та складу ДВК видалити зазначені агітаційні матеріали з дільниці.

Як заявив голова обласного осередку партії «Громадянська позиція» Володимир Косюк, у Херсоні за дорученням міського голови автобуси комунального підприємства «Херсонкомунтранссервіс», прикрашені символікою Партії регіонів, підвозили пенсіонерів до виборчих дільниць. Всередині виборцям роздавалася агітація з номерами й прізвищами кандидатів від ПР, за яких потрібно голосувати.

Незадовільна організація дня виборів

Загалом по Україні від 20 до 30% виборчих дільниць не відкрилися вчасно – безпрецедентний випадок в історії виборів в Україні.

В той же час, за даними мережі ОПОРА, на 128 виборчих дільницях виборчкоми розпочали ранкові засідання раніше. Таким чином кандидати, їх довірені особи, спостерігачі та журналісти були позбавлені можливості засвідчити цілісність опечатаного сейфу та належного збереження виборчої документації.

Те ж саме стосується неадекватно великої кількості випадків передруку виборчих бюлетенів, який тривав навіть в останню ніч перед виборами. Головна причина такої ситуації – недбалість та непрофесійність виборчкомів при підготовці до виборів 31 жовтня. В самих бюлетенях прізвища тисяч кандидатів були надруковані з помилками. Багато прізвищ висуванців від опозиції – взагалі відсутні, або включені в бюлетені на інших округах та дільницях.

Крім того, виборчкоми при виготовленні скриньок часто не враховув
Категорія: Громада та влада | Переглядів: 1267 | Додав: Admin | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
КОРЮКІВКА НАШЕ МІСТО © 2024
Форма входу
Логін:
Пароль:
Переклад Сайту


Пошук
Ми ВКонтакті
Наша кнопка
Її код
Code
<a href=" http://korjukivka-sity.at.ua/"target=_blank><img src=" http://korjukivka-sity.at.ua/knopka_sajta.gif"border="0" title=" Громадський сайт міста Корюківка " width=137 height=50></a>
Погода
Корюковка 

Телефонний довідник Корюківського району

Найближчі свят
Праздники Украины
Гороскоп
Loading...
Гімн України