КОРЮКІВКА НАШЕ МІСТО
ГоловнаРеєстрація Вхід
Ви увійшли як Гість • Група "Гості"Вітаю Вас, ГістьRSS
-Громадський Інформаційний Сайт - -
Меню сайту
Категорії розділу
Події [424]
Вибори [145]
Громада та влада [864]
Точка зору [235]
Право знати [1061]
Свобода слова [37]
Гарячий коментар [5]
Тут я живу [275]
Історія нашого краю [91]
Захисник [26]
Свята [720]
Здоров-Я [551]
Господар і Господарка [56]
Смакота [50]
Поради [141]
Рибалка та полювання [42]
Цікавинки [69]
Всячина [43]
Радіо онлайн
СЛУХАТИ ОНЛАЙН РАДІО
Наше опитування
Календар
«  Липень 2015  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031
Друзі сайту

Корюківська ЗОШ І-ІІІ ст.№1.





Семеновка - наш город!

Статистика
Яндекс.Метрика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Архів записів
 


Головна » 2015 » Липень » 29 » Збережемо раків ! Настав період линьки
16:08
Збережемо раків ! Настав період линьки

   Збережемо  раків !   Настав  період линьки

.
 

   На даний час в багатьох водоймах розпочинається період линьки раків – раки скидають старий панцирний покрив. Поки новий покрив не затвердіє раки можуть стати легкою здобиччю для хижака та браконьєрів, адже стають малорухливими. Період линьки раків, навіть в одній і тій самій водоймі, може змінюватися в різні роки. Він залежить від погоди, типу водойми та інших факторів.


Тому щоби зберегти запаси цих водних безхребетних відповідно до п. 4.5 «Правил любительського і спортивного рибальства», затверджених наказом Державного комітету рибного господарства України 15.02.99р. № 19, зареєстрованих в Міністерстві юстиції України 24.04.99р. № 269/3562 Чернігіврибоохороною видано наказ № 39-о від 17.03.2015 року згідно якого з 1 серпня 2015 р. до 15 вересня (включно) забороняється всякий лов раків у водоймах, що підконтрольні управлінню на період їх линьки.

Корисна інформація про раків

Рака річкового не переплутати ні з яким іншим його морським родичем. Найпримітніше в усьому образі раку - це його чіпкі клешні, що замінюють раку передні кінцівки. Клешні - головне знаряддя праці та зброя раку, без їхньої допомоги йому не прогодуватися і не відбитися від ворогів. Все тіло раку покрите хітиновим панциром. Забарвлення хітинового покриву раків неоднакова: в різних водоймах воно різне. Тут все залежить від переважаючих в донному ландшафті кольорів: раки можуть бути і сірувато-зеленими, і бурими, і темно-сірими, а також темно-зеленими, майже чорними.

Як розмножуються раки

Процес виношування ікри триває у рака набагато довше, ніж у якої б то не було риби. Так, відклавши собі під черевце ікру на початку осені, самка носить її з собою протягом зими і весни, і лише в кінці червня початку липня з цих ікринок з'являються маленькі рачата.

Що і як їсть рак

Харчується рак вельми своєрідно. Заволодівши здобиччю, він не заковтує її негайно ж, а смакує їжу, відкушуючи від неї по крихітному шматочку і не поспішаючи відправляючи його в рот. Тому на процес поглинання корму у рака йде досить багато часу, часом для того, щоб проковтнути комаху середньої величини, цьому гурману потрібно 2-3 хв. Раки всеїдні. Хоча в своєму раціоні вони віддають перевагу рослинному корму, часом йому доводиться задовольнятися поїданням дрібних донних тварин, молюсків, личинок комах, черв'яків; нерідкі також випадки, коли рак нападав на своїх же побратимів - настільки агресивним він може стати під час линьки або безпосередньо після неї.

Як линяє рак
Що стосується линьки, то це важливий період у житті раку. У цей час відбувається заміна всього хітинового покриву, що прикриває тіло рака. Разом з тим оновлюються і зябра, а також травні органи цього річкового мешканця. Період линьки припадає на літні місяці, по теплій воді, причому більш молоді раки змінюють свій панцир набагато частіше, ніж літні особини. На першому і другому році життя рак здатний змінювати свій наряд кілька разів. Період линьки раки проводять не в нірках і укриттях, а на відкритій території. Правда, цей процес досить короткочасний (линька триває всього лише 10-15 хв.), але все ж не варто забувати про те, що поблизу річкового дна люблять прогулюватися в пошуках їжі різні хижі риби і линючий рак може стати для них легкою здобиччю, якщо не встигне швидко сховатися в норі. Помінявши хітиновий покрив, рак деякий час намагається провести в своєму притулку: чекає, коли зміцніє і як слід затвердіє його панцир.

                                                                                     Чернігіврибоохорона
Категорія: Рибалка та полювання | Переглядів: 734 | Додав: VLAS-KOR | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
КОРЮКІВКА НАШЕ МІСТО © 2024
Форма входу
Логін:
Пароль:
Переклад Сайту


Пошук
Ми ВКонтакті
Наша кнопка
Її код
Code
<a href=" http://korjukivka-sity.at.ua/"target=_blank><img src=" http://korjukivka-sity.at.ua/knopka_sajta.gif"border="0" title=" Громадський сайт міста Корюківка " width=137 height=50></a>
Погода
Корюковка 

Телефонний довідник Корюківського району

Найближчі свят
Праздники Украины
Гороскоп
Loading...
Гімн України