КОРЮКІВКА НАШЕ МІСТО
ГоловнаРеєстрація Вхід
Ви увійшли як Гість • Група "Гості"Вітаю Вас, ГістьRSS
-Громадський Інформаційний Сайт - -
Меню сайту
Категорії розділу
Події [424]
Вибори [145]
Громада та влада [864]
Точка зору [235]
Право знати [1061]
Свобода слова [37]
Гарячий коментар [5]
Тут я живу [275]
Історія нашого краю [91]
Захисник [26]
Свята [720]
Здоров-Я [551]
Господар і Господарка [56]
Смакота [50]
Поради [141]
Рибалка та полювання [42]
Цікавинки [69]
Всячина [43]
Радіо онлайн
СЛУХАТИ ОНЛАЙН РАДІО
Наше опитування
Календар
«  Травень 2012  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031
Друзі сайту

Корюківська ЗОШ І-ІІІ ст.№1.





Семеновка - наш город!

Статистика
Яндекс.Метрика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Архів записів
 


Головна » 2012 » Травень » 17 » Всі хвороби від нервів
22:13
Всі хвороби від нервів

     Всі хвороби від нервів

А нервова система страждає від брудної печінки та деяких інших чинників...

  .

   „Всі хвороби від нервів” – цей вислів став майже крилатим. Чи відповідає це дійсності і від чого залежить здоров”я самої нервової системи. Про це розмова з завідувачем відділу фітотерапії науково-виробничої кампанії   Борисом Скачком. 

      Інтелект та емоції людини залежать від стану її печінки

-Борисе Глібовичу, розкажіть, будь ласка, з чого складається нервова система людини?
Нервова система людини складається з двох базових органів – головного і спинного мозку. Головний мозок виконує роль аналізатора – збирає й опрацьовує інформацію з усього організму й дає імпульси-„розпорядження” для всіх органів і систем, а спинний мозок є провідником інформації від кожної клітини тіла до головного мозку і назад, забезпечуючи їх зв”язок. Бо від спинного мозку відходять мільйони нервових закінчень, які зв”язують його з найвіддаленішими ділянками тіла.
-Якщо мозок є головним органом нервової системи, то розумові здібності та емоційність людини залежать від нервових клітин?
-Інтелектуальна діяльність й емоційний стан людини напряму залежить від роботи її нервової системи. Річ у тім, що вся інформація, яка надходить у мозок людини, записується на білках. І якщо в організмі ці білки виробляються не в достатній кількості або не належної якості, діяльність нервової системи відразу порушується. Це відразу відображається на настрої, а відтак і поведінці людини, її інтелектуальних можливостях. Утворення білків значною мірою залежить від печінки. Якщо печінки хвора, цей процес відразу порушується. Тому у людей з цирозом печінки дуже страждає нервова система. У багатьох людей функції печінки знижуються з віком (внаслідок її зашлакованості), а відтак уповільнюється процес вироблення білка, тому у них погіршується пам”ять (нема на що записувати інформацію). Ось чому людина те, що колись було, пам”ятає (воно свого часу було записано на білках нервової клітини і зберігається в організмі), а про те, що їй потрібно сьогодні забуває (не вистачило білка, щоб записати). Тож люди, які хочуть до глибоких літ зберегти здоровий глузд і радісне сприйняття світу передусім мають дбати про свою печінку.

Мозок, як і м”язи, потрібно тренувати

-Чому кажуть, що люди інтелектуальної праці, довше зберігають пам”ять, ніж ті, хто особливо не навантажує мозок?
 Для поліпшення функціонування головного мозку велике значення відіграє його активність – людина має працювати „головою” – виконувати розумову роботу, пізнавати якусь нову цікаву інформацію, запам”ятовувати її, вивчати іноземні мови, заучувати напам”ять вірші, розв”язувати кросворди, головоломки тощо. Мозок, так само як і м”язи потрібно тренувати, інакше він атрофується. Бо якщо він перебуває в пасивному стані, до нього надходить мало крові, а відтак він отримує недостатньо поживних речовин.Часникова настоянка та зелений чай сприяють повноцінному живленню мозку

-Що ще впливає на роботу головного мозку?

-Для того, щоб забезпечити нормальне постачання крові в мозок, потрібно забезпечити ще одну умову – чисті артерії, по яких вона проходить. Якщо людина має атеросклероз коронарних артерій, сонної артерії чи судин головного мозку, можна з упевненістю сказати, що її мозок потерпає від нестачі кисню та поживних речовин. Для профілактики та лікування цього захворювання найефективнішим засобом є настойка часнику, яку ще називають тібетським еліксиром довголіття (її рецепт знайшли в одному з тібетських монастирів). Про неї ми писали багато разів. Для тих, хто не читав попередніх публікацій чи не звернув уваги на цей рецепт, повторюю спосіб її приготування. 200 г часнику свіжого врожаю почистити на подрібнити, залити 300 г горілки, настояти 2 тижні, процідити. А от спосіб застосування цієї настоянки потрібно дещо змінити, зважаючи на особливості життя сучасної людини. Згідно тібетського рецепту часникову настойку вживають тричі на день, починаючи з однієї краплі. Ця доза збільшується на одну краплі на кожен наступний прийом їжі (сніданок 1 крапля, обід – 2 краплі, вечеря – 3 краплі, сніданок 2- го дня – 4 краплі тощо). Коли поступово вона дійде до 25 крапель, то вживається тричі на день у такій кількості аж поки не скінчиться. Але річ у тім, що режим харчування людей, що жили тисячу чи навіть сто років тому, не прийнятний для тих, хто живе сьогодні. Раніше люди харчувалися тричі на день і їх обід чи вечеря складалися з кількох страв („перше”, „друге” й „тертє”). Це було нормально. Бо вони багато фізично працювали і спожита їжа повністю перероблялася, не відкладаючись у вигляді холестерину чи жиру. Тому атеросклероз лікарі діагностували в пацієнтів після 60 років. Сьогодні ж ним уражені 40 чи навіть 30-річні люди. Це тому, що наш спосіб життя дуже змінився. Ми мало рухаємося й мало працюємо фізично. І організм не встигає переробити велику кількість їжі, спалити зайвий холестерин, яким і закупорюються судини.
Але для нормального функціонування органів і систем, людина повинна спожити певну кількість білків, вуглеводів, мікроелементів, вітамінів тощо. Щоб забезпечити всім цим організм, не перевантаживши його, потрібно їсти маленькими порціями, але часто – 5-6 разів на день. За один прийом можна вжити склянку кефіру, чи кілька ложок каші, чи пару шматків сала з хлібом, чи тарілочку борщу, чи яблуко тощо. Головне, щоб не було відчуття переїдання, а навпаки легкого недоїдання.
І часникову настоянку відповідно потрібно вживати стільки разів на день, скільки разів людина їсть – з кожним прийомом їжі. У перший день - 5-6 разів по одній краплі (на невелику кількість молока), на другий день – 5-6 разів по 2 краплі, на третій день – 5-6 разів по 3 краплі тощо, довівши на 10 -15 день дозу до 10 – 15 крапель. На цій дозі можна і зупинитися, вживаючи настойку в такій кількості, аж поки вона не скінчиться. Таким чином вона діятиме м”якше, не лише очищаючи судини, а й даючи час на їх відновлення у місті утворення бляшки. Допоможе зміцнити судини й зелений чай, який потрібно вживати кілька разів на день.
Про режим харчування та їжу для мозку

-А як вживати настойку людям, які тримають себе „на голодному пайку”?

-Людям, які тримають себе на голодному пайку, не рекомендують оздоровлюватися часниковою настоянкою. Річ у тім, що настоянка розчиняє холестеринові бляшки і вони потрапляють у кров. А вивести ці відходи з організму може лише печінка та жовчний міхур разом з жовчю. Як ми бачимо, роль печінки у створенні умов для роботи мозку дуже велика. Окрім вище сказаного, потрібно зазначити, що від її роботи залежатиме наскільки чиста кров надходить у мозок, адже вона є фільтром організму. Цей орган запускається лише у разі надходження їжі й обов”язково з невеликою кількістю жиру – 10-15 г за один прийом їжі сметани, вершків, сала, вершкового масла чи олії (добова доза жиру – 1 г на 1 кг ваги). Корисною для мозку й печінки стравою є волоські горіхи (недаремно за своєю формою ядра горіхів нагадують мозок). Вони містять повноцінний білок (вільний від трупних отрут, що мають м”ясні та рибні продукти), який як ми вже вище говорили дуже потрібний мозку, а також лецитин – компонент нервової клітини, який у світовій медицині ще називають „речовиною розуму”. Лецитин допомагає нервовій клітині посилати потужні імпульси до того місця, в яке посилаються, а відтак організм функціонує нормально. Багато лецитину також міститься в курячому яйці, свинячому салі та рослинних оліях. З останніми не можна допускати перебору. Їх кількість не має перевищувати 20 г (2 десертні ложки) на добу. Або не більше 30% добової кількості жирів.
Часто людям під час виконання роботи, яка потребує концентрації, зосередженості, розв”язання якихось завдань, опрацювання великої кількості матеріалу тощо, хочеться солодкого. Це тому, що мозок живиться глюкозою, вона стимулює його діяльність.
Стимуляторами для мозку є кава, зелений чи чорний чай. Ці напої діятимуть ефективніше і м”якше водночас, якщо їх вживати з невеликою кількістю цукру та жиру. Кофеїн (який міститься в названих напоях), цукор (чи мед) та жир (вершки, сметана, вершкове масло) - це „тріо” для мозку. Кофеїн „підганяє” мозок і поліпшує кровообіг, цукор живить його, а лецитин, який міститься в жирі, зміцнює мембрани клітин мозку, захищаючи їх від ушкодження. Зокрема смачною і корисною є кава, приготовлена за таким рецептом: до 1-2 чайних ложки меленої кави додати 1-2 кавових ложечок (пів чайної ложки) вершкового масла і 1-2 чайні ложки цукру, залити 100-200 г окропу, довести до кипіння й зняти з вогню. Треба підкреслити, що жир обов”язково має бути натуральним – вершки, виготовлені з коров”ячого молока, сметана чи вершкове масло. Якщо на упаковці вказано, що вони містять жир ідентичний тваринному або виготовлені з сої, 95% якої є генетично модифікованою, то вони ні мозку, ні організму в цілому не принесуть користі, а у разі постійного використання можуть завдати шкоди.

Каштан та „правильна” подушка проти застійних явищ мозку

-Погане кровопостачання мозку може бути пов”язане і з порушеннями відтоку крові з порожнини черепа, що трапляється переважно у більш молодому віці. Це зазвичай зумовлено венозним застоєм, спричиненим втратою тонусу цих судин. Вени найкраще зміцнюють засоби, приготовлені з кінського каштану. Скоро ці дерева почнуть квітнути, тому кожен матиме можливість приготувати собі ліки. Половину трьохлітрової банки засипати свіжими квітами каштанів (збирати у місці, віддаленому від машин та інших екологічних забруднювачів) і залити якісною горілкою до верху, настоювати 2 тижні в темному місці, періодично струшуючи, процідити, вживати по 15 крапель на 50 мл води тричі на день до чи після їжі. Курс вживання – 2-3 тижні. Людям, які мають судинні сіточки, венозні вузли на ногах, геморой або понижений тиск (це також свідчить про проблеми з венами) цей курс потрібно повторювати раз на квартал.

-Лікарі часто пов”язують мозкові порушення зі станом хребта. Чому?

-Справді, для забезпечення нормального кровотоку в головному мозку велике значення має й стан хребта, зокрема його шийного відділу. Порушення в ньому також призводять до застійних явищ. Люди часто прокидаються зранку з „несвіжою” головою. А причиною того є неправильне положення тіла. У нормі під час сну голова, шия і тулуб мають міститися в одній площині. Тому подушку потрібно підкладати не під голову, а під шию. Вона має бути у вигляді невеликого й зручного валика. Крім того, вона може бути двохярусною – менша частина підкладається під голову, а більша під шию.

Хронічний стрес – повільний убивця мозку

-А як відображаються на діяльності мозку й нервової системи стреси, яких сьогодні більше ніж достатньо в житті кожної людини?
- Під час нервового збудження в організмі відбувається перерозподіл крові, вона активніше постачається у м”язи (щоб підготувати їх до небезпеки), легенів (потрібно більше повітря), серця (воно підвищує свою роботу з перекачування крові) і у деяких людей до мозку (щоб той знайшов швидке рішення). Останнє залежить від типу нервової системи. Полководець Олександр Македонський проводив відбір солдат для своєї армії, зважаючи на цей чинник. Він створював стресову ситуацію, і якщо чоловік при цьому блід – вибраковував його як не придатного для служби, якщо червонів – забирав у військо. Бо почервоніння обличчя свідчить про прилив крові до голови, а відтак і до мозку. А отже останній працюватиме належним чином в екстремальній ситуації, і людина знайде вихід у скрутному становищі.
Але потрібно усвідомлювати, що при цьому всі інші системи організму, зокрема й детоксикації (нирки, печінка), сідають на „голодний пайок”. І вся шкідлива мікрофлора кишечнику „чудово почувається”, розвиває активність, розмножується, її токсини в більшій кількості потрапляють у кров. Крім того, підвищується рівень холестерину, цукру. Якщо стресова ситуація повторюється часто (хронічний стрес) і людина переживає її в кріслі (у робочому кабінеті, за кермом автомобіля) з часом її судини ушкоджуються холестериновими бляшками, а підшлункова залоза виснажується через надмір цукру. Тому мозок людей, у яких відбувається прилив крові до головного мозку у разі стресу, страждають від того, що разом з нею до нього потрапляють і токсини, і холестерин. Ті ж, у кого надходження крові до мозку в екстремальних ситуаціях не збільшується, потерпають від того, що його підвищена діяльність не забезпечується належною кількістю потрібних для роботи речовин.
Фізичні рухи захищають мозок від стресів та сприяють розвитку його потенціалу

-Яким чином можна нейтралізувати негативний вплив стресу, зберегти свою нервову систему?

-Одним з найефективніших способів подолати негативні наслідки стресу є фізичні навантаження: біг підтюпцем, китайська гімнастика у-шу чи тай-цзи тощо. За допомогою вправ відбувається ще одне дуже важливе для розкриття розумового й творчого потенціалу мозку явище – мозок отримує дуже багато імпульсів з периферії. Потрібно вибирати види спорту, в яких максимально задіюються всі групи м”язів. Кожне скорочення м”язу – це імпульс в головний мозок і назад – від мозку до м”язів, що також розвиває головний орган нервової системи, задіює різноманітні його центри - відбувається зарядка мозку. Люди творчих професій це добре знають. На інтуїтивному рівні вони чергують свою наукову, композиторську, письменницьку тощо діяльність з роботою „руками” – малювання, ліпка, робота в саду чи спортивні заняття тощо. Особливо важливо, щоб задіяний був великий палець руки (зазвичай це відбуваєтся під час виконання будь-якої роботи), бо він має найбільше представництво в головному мозку. Батьки, які прагнуть, щоб їхні діти мали інтелектуальні здібності та виростали творчими особистостями повинні подбати про їх розвиток з раннього віку: купувати їм пластилін, конструктори, записувати їх в гуртки ліпки, вчити грати на музичних інструментах тощо. Дорослим людям такі заняття також не завадять. Так само як і гімнастика. Якщо зранку розім”яти всі м”язи й суглоби, мозок отримає потужну підзарядку на весь день.

Хворий хребет заважає мозку „бачити” весь організм

-Часто натуропати пов”язують хвороби людини зі станом її нервової системи, а також хребта?
-Як ми вже говорили вище, через спинний мозок, який міститься в хребті, здійснюється зв”язок головного мозку з усіма внутрішніми органами та системами. Від нього відходять мільйони нервових закінчень, які доходять до найвіддаленіших ділянок тіла. Зрозуміло, що стан хребта відіграє величезну роль у збереженні периферичної нервової системи. Бо якщо хребці зміщуються, від цього страждають м”язи та зв”язки, які підтримують хребет. Вони розміщені вздовж хребта. Їх спазм може спричинити защемлення нервових волокон, які, так само як і судини, виходять з-під хребців, а отже розміщені перпендикулярно до м”язів та зв”язок. Внаслідок цього переривається зв”язок між мозком і тим чи тим органом. Мозок „бачить” і реагує не на весь орган, а лише на якусь його частину. А відтак посилає туди менше крові, адже згідно отриманої ним інформації потрібно живити меншу ділянку. А отже клітини недоотримують потрібних речовин та кисню. Тому у разі порушень хребта у поперековому відділі можуть виникнути проблеми з нирками, статевими органами, кишечником. А ще артрози й артрити, як колінних, так і тазо-стегнових суглобів. Бо через інервацію мозок, знову ж таки, отримує лише частину імпульсів, тому „бачить” не ціле коліно, а лише його половину, і дає відповідні команди.
Залежно від того, в якому відділі хребта виникли проблеми, можуть постраждати практично всі внутрішні органи – порушуються процеси регуляції, настає дезорієнтація. Особливо це стосується людей, які мають остеохондроз. Ця проблема набуває актуальності й у літніх людей. Бо з віком диски між хребцями утоншуються, це помітно по тому, що у людей зменшується зріст.
Уміння розслаблятися, гімнастика та вітамін А – профілактика порушень хребта

-Яким чином можна зберегти хребет здоровим?

-Потрібно доглядати за хребтом. Найкраще це робити за допомогою гімнастики: повороти, нахили та інші звичайні й прості вправи для хребта. Слід дотримуватися й деяких профілактичних заходів. Приміром, після тяжкої фізичної роботи, підйому тяжесті, потрібно лягти на рівну поверхню й деякий час полежати. Бо для відновлення компресованого диску, потрібно, щоб у нього потрапила суглобна рідина, яка його живить. Під тиском (у вертикальному положенні) рідини потрапляє менше. Коли людина лягає, хрящі розсовуються, в них надходить суглобна рідина і починається живлення. Виробленню суглобної рідини сприяє вітамін А, тому, щоб хребці та суглоби почувалися добре, варто вживати продукти, що містять цей вітамін (морква, гарбуз, абрикоси (курага), печінка, курячі жовтки тощо). Дуже потерпає хребет від зашлакованості організму, регулярного надходження токсинів.
Звичайно вкрай небезпечними є травми, внаслідок яких нерви можуть навіть омертвіти, спричинюючи параліч певної ділянки тіла, серйозні проблеми в роботі внутрішніх органів, втрату чутливості.
Часто люди непомітно й постійно травмують свій хребет, незручним для нього положенням. Зокрема опущена голова під час читання, роботи з паперами чи на комп”ютері тощо, спричинює серйозні порушення в шийному відділі хребта. Бухгалтери, коректори, літературні працівники тощо часто відчувають це через больові симптоми у шиї, плечах, голові. Для того, щоб запобігти цій „професійній хворобі” слід папери для читання ставити на підставку для книг. Так само, як і шкільні підручники під час виконання дітьми домашнього завдання.

-Чи можна самостійно „продіагностувати” стан свого хребта?

-Так. За допомогою тесту, який допоможе визначити біологічний вік хребта. Для цього потрібно стати на рівню поверхню й зігнутися. Якщо пальці на десять сантиметрів лягли на поверхню (чи опустилися нижче її рівня), на якій стоїть людина, біологічний вік хребта відповідає двадцятирічному віку. Що менше вона дістає руками до підлоги, то більший біологічний вік хребта. А отже тим гірший його стан.

Як заспокоїти нерви?

-Стан нервової системи визначає не лише діяльність організму, а й реакції людини на зовнішній світ. Часто вони є дуже різними. Чому?
-Справді, одні в найекстремальніших обставинах зберігають спокій, приймають виважені рішення, інші – „заводяться” від найменшої проблеми. Від чого це залежить? Певною мірою від генетичної спадковості. А ще – від стану печінки. Її стан, як ми вже говорили, має величезний вплив на роботу мозку, який дає команди на ту чи ту реакцію. Про це свідчить дослід проведений наприкінці 60-х років у СРСР: пацієнтів з серйозними захворюваннями печінки годували м”ясом, а після цього знімали енцефалограму мозку (спеціальне дослідження мозку) – вона різко погіршувалася. Бо хвора печінка вже не могла знешкоджувати токсини, які потрапляли в організм з м”ясом і вони надходили у мозок. Токсини для мозку є дуже сильним стресом. Тому при їх потраплянні він відразу „вмикає аварійну систему”, в режимі якої починає працювати весь організм.
Я не раз помічав, якщо привести в порядок печінку, нервова система відразу урівноважується: холерик (незбалансований тип нервової системи, який характеризується підвищеною збудливістю) перетворюється на сангвініка (збалансований тип нервової системи, який характеризується оптимістичним, доброзичливим ставленням до світу), а меланхолік (незбалансований тип нервової системи, який характеризується вкрай песимістичним, „у чорному кольорі” сприйняттям життєвих подій) на флегматика (збалансований тип нервової системи, який характеризується хоча й дещо песимістичним, але урівноваженим, філософським ставленням до життя).
Що стосується заспокійливих засобів, то в хвилини сильного нервового збудження їх можна вживати, але постійно захоплюватися не варто. Відомий вчений І. Павлов називав їх „в”язницею для мозку”. Крім того, вони порушують синтез білка в нервових клітинах. Тому людина втрачає свою працездатність.
Зняти стрес допомагає медитація. Зокрема однією з розслабляючих і врівноважуючих є вправа „поза кучера” – сісти на стілець, тулуб трішки нахилений вперед, руки від ліктя спираються на ноги, кисті вільно звисають біля колін, голова трішки нахилена (тілу має бути зручно), очі закриті. При цьому потрібно намагатися відпустити всі думки, „звільнити” голову. За 5-10 хв нервова система збалансується.
Відновлюють нервову систему й вправи з дихання: на вдосі максимально випинається живіт, потім грудна клітина, потім плечі з верхніми ребрами, на видосі максимально втягується живіт, потім опускається грудна клітина, потім плечі з верхніми ребрами. Ця вправа поліпшує кровотік в легенях, які називають „господарями енергії”. Вони збільшують наповнення мозку киснем, який регулює діяльність нервової системи. Крім того, під час цієї вправи відбувається масаж всіх внутрішніх органів, що сприяє покращенню процесів травлення, підвищенню імунітету. „Фізкультуру для нервів” (також за допомогою дихання) можна робити, йдучи на роботу, повертаючись додому чи прямуючи в інших справах: на чотири (шість) кроки робимо вдих, на чотири (шість) кроки – видих. Видих має бути максимальним, а вдих – без натуги („скільки набралося”). Зосередженість на лічбі повністю відволікає від усіх думок, що сприяє врівноваженню діяльності мозку.

Щоб мати „здорові нерви” потрібно мати повноцінний сон.

У середньому людина повинна відпочивати вночі 7-8 год. Багато хто скаржиться на те, що не може заснути увечері, тому лягає пізно й невисипається. Зазвичай це трапляється через те, що мозок не може розслабитися, продовжує переробляти отриману за день інформацію. Одним з ефективних „снодійних” є склянка добре теплої, майже гарячої, води або молока з ложкою меду. Цей засіб спричинює потовиділення, внаслідок чого трішки знижується температура тіла й гальмується активність мозку й відразу з”являється сонливість. Бо всі процеси організму залежать від його температури. Так само діє й контрастний душ на ніч, але закінчувати обов”язково потрібно гарячою водою. 

Нічні пробудження зазвичай є свідченням „поганої” печінки.

Перешкоджає сну й переповнений шлунок. Тому останній прийом їжі має бути за 2-1,5 год до сну. Їжа має бути легкою типу склянки кефіру або каші. Тваринні білки (м”ясо та риба) перетравлюються довго, тому перешкоджатимуть відпочинку організму. Крім того, травлення вночі відбувається мляво, корисна мікрофлора практично залишається поза процесом, зате гнилісні бактерії активізуються, спричинюючи токсикацію всього організму, зокрема печінки й мозку. Людина починає крутитися в ліжку, їй сняться жахи.

Допомагає розслабити нерви й споглядання зеленого кольору (картини природи, кімнатні рослини тощо). Відомий дослідник Іван Йотов дослідив, що зелений колір має 8-метрову довжину хвилі. Хвилі такої довжини випромінюють й здорові клітини людського організму. Цей колір є центральним при розкладанні білого цвіту на окремі у кольори. Веселка (радуга) має інфрачервоний та ультрафіолетовий діапазони, а посередині знаходиться зелений колір.

              Борис Скачко, врач, фитотерапевт, автор 20 книг и брошюр, более 200 статей по фитотерапии, здоровому образу жизни

                                                                      ШАНОВНІ ЧИТАЧІ ! 

Переглянути багато цікавих публікацій щодо лікування, Ви можете на сайті    http://korjukivka-sity.at.ua/  

ТА У РУБРІЦІ ЗДОРОВ-Я      http://korjukivka-sity.at.ua/news/zdorov_ja/1-0-1


Категорія: Здоров-Я | Переглядів: 1723 | Додав: VLAS-KOR | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
КОРЮКІВКА НАШЕ МІСТО © 2024
Форма входу
Логін:
Пароль:
Переклад Сайту


Пошук
Ми ВКонтакті
Наша кнопка
Її код
Code
<a href=" http://korjukivka-sity.at.ua/"target=_blank><img src=" http://korjukivka-sity.at.ua/knopka_sajta.gif"border="0" title=" Громадський сайт міста Корюківка " width=137 height=50></a>
Погода
Корюковка 

Телефонний довідник Корюківського району

Найближчі свят
Праздники Украины
Гороскоп
Loading...
Гімн України