КОРЮКІВКА НАШЕ МІСТО
ГоловнаРеєстрація Вхід
Ви увійшли як Гість • Група "Гості"Вітаю Вас, ГістьRSS
-Громадський Інформаційний Сайт - -
Меню сайту
Категорії розділу
Події [424]
Вибори [145]
Громада та влада [864]
Точка зору [235]
Право знати [1061]
Свобода слова [37]
Гарячий коментар [5]
Тут я живу [275]
Історія нашого краю [91]
Захисник [26]
Свята [720]
Здоров-Я [551]
Господар і Господарка [56]
Смакота [50]
Поради [141]
Рибалка та полювання [42]
Цікавинки [69]
Всячина [43]
Радіо онлайн
СЛУХАТИ ОНЛАЙН РАДІО
Наше опитування
Календар
«  Листопад 2013  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930
Друзі сайту

Корюківська ЗОШ І-ІІІ ст.№1.





Семеновка - наш город!

Статистика
Яндекс.Метрика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Архів записів
 


Головна » 2013 » Листопад » 14 » ВСЕ ВИРІШУЄ КИЇВ ! Покірно їздили 40 кілометрів на велосипеді. Півтора року. Бо дорогу завалило деревами
10:36
ВСЕ ВИРІШУЄ КИЇВ ! Покірно їздили 40 кілометрів на велосипеді. Півтора року. Бо дорогу завалило деревами

           ВСЕ  ВИРІШУЄ  КИЇВ !

  Покірно їздили 40 кілометрів на велосипеді. Півтора року. Бо дорогу завалило деревами

  .

    Помічник лісничого Віктор Корінь показує розчищену нарешті лісову дорогу

Лісову дорогу з Корюківки до сіл Високе, Червона Буда, Лупасове завалило деревами ще влітку 2012-го. Під час буревію. У народі стежку називають «вузькоколійкою». Колись там і справді була залізниця. Посадовці «вузькоколійку» вважають лісовою стежкою, селяни — «дорогою життя».


— Дочка з Корюківки тією дорогою їздила до мене, — розповідає пенсіонерка з Лупасового (Охрамієвицька сільрада) Антоніна Костолап. — Живемо тут з чоловіком Митею одірвані від світу. Навіть он бурки купить собі не можу, бо нема як у райцентр з'їздить. Жду, що дочка привезе. Ноги болять страшенно. А в лікарню не доберусь — два роки як автобус в Лупасове не ходить. Хоч на магазині об'ява висіла, що благодійний їздитиме. А нема! Я згодна і на платний. І десять, і двадцять, і тридцять гривень би заплатила, аби тільки в лікарню добратися. Хоч раз на місяць би пустили.
Пенсіонерка говорить, що дочка велосипедом їздила. —Так через ліс це 14 кілометрів, а як завалило дорогу, то всі сорок крутить педалі! — бідкається.

— Проблеми з «вузькоколійкою» з літа 2012-го, після урагану, — пригадує 28-річний Сергій Вовк, житель Високого (Наумівська сільрада). — Дорога починається від Корюківського лісництва. Ото її й привалило. їздили хто кудою. Велосипедом або пішки через ліс, без дороги. Нові стежки протоптували.
— Мій син Віктор мотоциклом по довшій дорозі став їздить, — жаліється 76-річний Семен Приходько з Лупасового. Машиною там зовсім не проїдеш.
Чоловік 20-25 півтора року їздили зайвих 40 кілометрів до батьків. А скільки грибників ноги било — не злічити!

— Особисто до мене люди з такою проблемою не зверталися, — переконує директор ДП «Корюківське лісове господарство» Петро Погребняк. — Не могли ми дорогу розчистить. Це територія природного заповідника. Щоб там хоч одне дерево прибрати, потрібен дозвіл столиці, Міністерства екології та природних ресурсів. Навіть на ті, що повалені на землі лежать, треба дозвіл. Інакше — це самовільна рубка. Протизаконна. Раніше дозволи видавали в Мені, у Чернігові. Тепер тільки через Київ. Ми листа туди відправили. А результату не було. Для людей хто винен? Ми. Я розумію тих, хто користувався тією дорогою. Та що ми могли зробити? Дзвониш у міністерство, цікавишся дозволом на вирубку. А вони: «Рішення на підписі у замміністра». І чекаємо.

— Звідки б у столиці знали, що ви дорогу розчистили?
— «Екологія» приїде і побачить, — каже Петро Петрович. — За кожне самовільно прибране дерево на тій території довелося б платити штраф. Від шести тисяч гривень. Де брати такі гроші? Ми за минулий рік тільки податків державі заплатили 10 мільйонів 800 тисяч гривень.

— А якби самі люди ту «вузькоколійку» розчистили, без вашого відома?
— Ми б їх оштрафували. Також від шести тисяч гривень за дерево. А там тих дерев! Нам держава не виділяє коштів. Але ми б навіть собі у збиток навели порядок на тій дорозі. Хай би той ліс розпиляний і лежав, гнив. Бо продати у нашому лісовому краї його важко. Але без дозволу міністерства ніяк.

У листопаді дозвіл з Міністерства нарешті отримали і дорогу розчистили. Помічник лісничого Корюківського лісництва Віктор Корінь веде, показує звільнений від дубів і осик шлях.
— От людям треба ж саме ця дорога, — знизує плечима Віктор Миколайович. — То за грибами по ній ходять, то в села пробираються. А на кожне дерево треба лісорубний квиток. Раніше мали право самостійно прибрати дерево, яке впало на просіку. Тепер — ні. Навіть якщо дерево залишимо і скотимо від дороги, це вважатиметься самовільною рубкою. Зараз лісники безвільні. Папірець важливіше людини.
А ще ж такий нюанс — розробляти дерево можна, поки воно свіже. Якщо пару місяців полежить, ніхто купувати не хоче. Робити треба все швидко. А дозвіл з міністерства не дають.

— Можна ж дерево дуже близенько до землі спилять. І землею пень притрусити, щоб в очі не кидався, — пропоную.
Співрозмовник сміється:
— Пень може бути завеликим.
— На природо-заповідній території справді провести вирубку можна виключно з дозволу столиці, — підтверджує Валерій Лозицький, начальник обласного управління лісового та мисливського господарства. — Це проблема не лише Корюківського лісгоспу. Для її вирішення 30 жовтня прийнято постанову, яка перекладає повноваження щодо вирішення питання вирубки насаджень у природних заповідниках на місцеві органи влади. Тепер дозвіл на розчищення таких територій даватиме облдержадміністрація.

— Така ситуація, як у Корюківському районі, єдина в області?
— Про неї я вперше почув від вас, — говорить Валерій Григорович. — Ще складніше з національними парками. От, наприклад, Ічнянський національний природний парк. Дозволу від міністерства чекаємо два роки.

— Жодне лісове підприємство в області не збиткове. Чи не простіше розчистити дорогу без дозволу і заплатити штраф?
— Навіщо лісовим господарствам порушувати закон? їхнє завдання подати документи на розгляд у міністерство і чекати рішення. Інакше знайдеться той, хто звернеться до екологів зі скаргою. Ті приїдуть, оштрафують. Лісгосп, вибачте на слові, залишиться без останніх штанів.

                                                                            Вікторія Товстоног, тижневик «Вісник Ч» №46 (1436)
Категорія: Тут я живу | Переглядів: 691 | Додав: VLAS-KOR | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
КОРЮКІВКА НАШЕ МІСТО © 2024
Форма входу
Логін:
Пароль:
Переклад Сайту


Пошук
Ми ВКонтакті
Наша кнопка
Її код
Code
<a href=" http://korjukivka-sity.at.ua/"target=_blank><img src=" http://korjukivka-sity.at.ua/knopka_sajta.gif"border="0" title=" Громадський сайт міста Корюківка " width=137 height=50></a>
Погода
Корюковка 

Телефонний довідник Корюківського району

Найближчі свят
Праздники Украины
Гороскоп
Loading...
Гімн України