КОРЮКІВКА НАШЕ МІСТО
ГоловнаРеєстрація Вхід
Ви увійшли як Гість • Група "Гості"Вітаю Вас, ГістьRSS
-Громадський Інформаційний Сайт - -
Меню сайту
Категорії розділу
Події [424]
Вибори [145]
Громада та влада [864]
Точка зору [235]
Право знати [1061]
Свобода слова [37]
Гарячий коментар [5]
Тут я живу [275]
Історія нашого краю [91]
Захисник [26]
Свята [720]
Здоров-Я [551]
Господар і Господарка [56]
Смакота [50]
Поради [141]
Рибалка та полювання [42]
Цікавинки [69]
Всячина [43]
Радіо онлайн
СЛУХАТИ ОНЛАЙН РАДІО
Наше опитування
Календар
Друзі сайту

Корюківська ЗОШ І-ІІІ ст.№1.





Семеновка - наш город!

Статистика
Яндекс.Метрика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Архів записів
 


Головна » 2010 » Грудень » 15 » ВІЧНОЗЕЛЕНІ КРАСУНІ — ДЛЯ КРАСИ ТА ЗДОРОВ’Я ПОРАДУЮТЬ ОКО, ОЧИСТЯТЬ КРОВ, ПОЛІКУЮТЬ ХВОРОБИ
11:28
ВІЧНОЗЕЛЕНІ КРАСУНІ — ДЛЯ КРАСИ ТА ЗДОРОВ’Я ПОРАДУЮТЬ ОКО, ОЧИСТЯТЬ КРОВ, ПОЛІКУЮТЬ ХВОРОБИ

ВІЧНОЗЕЛЕНІ КРАСУНІ — ДЛЯ КРАСИ ТА ЗДОРОВ’Я

ПОРАДУЮТЬ ОКО, ОЧИСТЯТЬ КРОВ, ПОЛІКУЮТЬ ХВОРОБИ

Невід’ємними атрибутами новорічних і різдвяних свят стали ялинка, сосна або ялиця. Під Новий рік ми вносимо в будинок ці дерева або їхні гілочки та любовно прикрашаємо іграшками, цукерками, горішками. Ця традиція приносить нам не тільки святковий радісний настрій, але й сприяє оздоровленню. Вічнозелені хвойні рослини наповнюють квартиру ароматом запашного лісу й безліччю корисних речовин.


Любов Дудченко,
кандидат біологічних наук.

ЗАСТОСУВАННЯ В МЕДИЦИНІ
Річ у тім, що рослини виділяють леткі ароматичні речовини — ефірні олії. Давно відомо, що вони мають потужну бактерицидну дію, здатні вбивати або сповільнювати розвиток багатьох хвороботворних мікроорганізмів, згубно діють навіть на туберкульозну паличку. Тому туберкульозні санаторії часто будують у соснових лісах. Про цілющі властивості хвойних дерев знали ще у давнину. Давньогрецький лікар Гіппократ перший радив хворим на туберкульоз легенів перебування в сосновому лісі. Пліній та Гіппократ застосовували препарати із сосни для лікування легеневих і гострих респіраторних захворювань.
Для медичних цілей використовують усі продукти хвойних дерев: бруньки, смолу-живицю, яку виділяє стовбур дерева (особливо в разі його ушкодження), а також хвою, ефірну олію з голок та живиці (скипидар, або терпентинну олію), соснове активоване вугілля.
Препарати з бруньок хвойних дерев (відвари, настої, настойки) застосовують у медицині як відхаркувальний, дезінфікувальний та сечогінний засіб, їх використовують для інгаляцій під час запальних захворювань верхніх дихальних шляхів, включають до складу грудних зборів. Настій хвої рекомендують для профілактики й лікування цинги, екстракт хвої — для лікувальних ванн. Хлорофіло-каротинову пасту, виготовлену з хвої, застосовують у разі опіків, ран, шкірних хвороб. Свіжа хвоя входить до складу мікстури І.І. Траскова проти астми. Із хвої одержують багатий вітамінний напій — найдешевший засіб у боротьбі з авітамінозом. У ній утримуються в значній кількості важливі біологічно активні речовини — хлорофіли, вітаміни (тіамін, рибофлавін, піридоксин, нафтохінон, токоферол, аскорбінова кислота, каротин, ергостерин), мікро- та макроелементи (солі кальцію, фосфору, заліза, кобальту, марганцю, цинку, молібдену, нікелю).
Подрібнена хвоя сосни як добавка у вигляді ванн, або аплікацій, або масок сприяє омолодженню шкіри, профілактиці й розгладженню зморщок, підвищенню захисних властивостей і опірності шкірних клітин, зменшенню випадання волосся, його зміцненню та росту, усуненню лупи.
Сучасна ароматерапія зазначає, що глибокий смолистий, гіркуватий аромат хвойних дерев усуває песимізм і жалість до себе, підсилює мозковий кровообіг й насичення киснем організму. Введення в зубні пасти та еліксири екстрактів із соснової хвої сприятливо діє на слизову оболонку рота і ясен, усуває запальні процеси в порожнині рота. У ваннах хвойні екстракти сосни сприяють зміцненню нервової системи, зменшенню болю, набряклості під час остеохондрозу, артрозів, артритів, міозитів та невралгій, запобігають спастичним скороченням сечоводів, підсилюють виведення піску з нирок та сечового міхура.

«ХВОЙНІ» ЛІКУВАЛЬНІ РЕЦЕПТИ
Наводимо деякі рецепти, які можна використовувати для профілактики й лікування на основі лікарської сировини із сосни звичайної.
Чай із хвої сосни (ялини або ялиці): 1—2 ч. л. сировини залити 1 склянкою окропу, настояти 7—10 хв, пити по 1—3 склянки на день для профілактики й лікування гіпо- та авітамінозу, особливо вітаміну С, а також цинги.
Настій соснових бруньок (збирають узимку): 10 г сировини залити 200 мл окропу, кип’ятити 2 хв, настоювати 1 годину, процідити, використовувати для інгаляцій під час застудних хвороб, а також для ванночок та спринцювань для лікування гінекологічних захворювань: запалень придатків, кольпітів, дисплазій шийки матки.
Цей же настій можна приймати по 1 ст. л. 3 рази на день як відхаркувальний засіб у разі трахеїтів, бронхітів, хвороб легенів, а також як дезінфікувальний і сечогінний засіб за хронічного циститу, сечокам’яної хвороби, подагри, а також для очищення крові.
Настій молодих пагонів сосни: 1—2 кг сировини кип’ятити 10 хв у 3 л води в закритому посуді, настоювати 4 години, процідити. Використовувати для ванн і ванночок (температура 34—36°С) у разі дерматологічних захворювань (екзем, нейродермітів), а також для лікування хвороб опорно-рухового апарату (артриту, ревматизму, подагри).
Молочний настій молодих пагонів сосни: 15 г сировини кип’ятити 7—10 хв у 2 л молока, настояти 2 години, процідити, випити за 3 прийоми протягом дня. Уживати як вітамінний засіб і відхаркувальний, котрий сприяє виведенню мокротиння з органів дихання.
Вітамінний настій хвої сосни: 4 склянки зимової хвої залити 550—600 мл охолодженої перевареної води, підкислити 2 ч. л. 3% оцтової кислоти або лимонного соку, настояти 3 дні в темному місці, процідити. Приймати по 1—2 склянки 2 рази на день, підсолодивши за смаком цукром або медом, для лікування авітамінозу, а також застудних захворювань.
Відвар соснових шишок зелених: 15—20 шишок (їх можна зібрати взимку) залити 3 л води, довести до кипіння та кип’ятити на малому вогні 20 хв, вилити відвар у відро й розвести холодною водою до температури 37—38°С, використовувати для ножних ванночок у разі застуди, ГРВІ. Можна під час цієї процедури вкритися ковдрою з головою, вдихання такої соснової пари буде також корисним.
Живицю сосни (або ялини) накладають на мозолі, заклеюють лейкопластиром і змінюють за добу. Перед накладенням живиці мозоль треба розпарити. Зазвичай для виведення мозоля досить 3—5 процедур.
Сосновий мед: 1 частину свіжих соснових бруньок залити 2 частинами холодної води, довести до кипіння, кип’ятити на малому вогні 15—20 хв, процідити, довести до кипіння, додати цукор за смаком (щоб було солодке), знову довести до кипіння й виключити. Приймати по 1 ст. л. 3 рази на день від кашлю та як вітамінний засіб.
Настій бруньок ялини: 1 столову ложку сировини залити 1 склянкою окропу, кип’ятити 10 хв, настояти 30 хв, додати 1 ч. л. меду, приймати по 1/3—1/2 склянки 2—3 рази на день після їди для лікування хронічного циститу, серцевих та ниркових набряків.
Ванни ялинові. Відвар: 500 г сировини — бруньок, молодих гілочок або здрібненої хвої, кип’ятити 30 хв у 5 л води. Отриманий відвар додати до повної ванни, можна з додаванням 100—150 г кухонної або морської солі, приймати 2—3 рази на тиждень для лікування захворювань опорно-рухового апарату та хвороб обміну речовин (подагра, артрит), а також зміцнення нервової системи.
Настій хвої ялиці: 200 г сировини залити 200 мл окропу, кип’ятити 5 хв, настояти 2 години, використовувати для полоскання горла й носа під час застудних та запальних захворювань.
Відвар хвої ялиці: 500 г хвої залити 1 л окропу, кип’ятити 10 хв, процідити, використовувати у разі розширення вен у вигляді аплікацій (шматочок тканини намочити й накласти на хворі місця). Процедура триває 30 хв.

ЕФІРНІ ОЛІЇ ПІДСИЛЯТЬ ВІДЧУТТЯ СВЯТА І ЗДОРОВ’Я
Якщо ви вирішили на Новий рік та Різдво встановити штучну ялину, то можете ароматизувати ваше приміщення натуральними ефірними оліями сосни, ялини або ялиці, що вам більше подобається. Це не тільки створить природну атмосферу у вашій оселі, але й зробить профілактику грипу, очистить повітря від різних бактерій, а також усуне нервове напруження, відновить душевну рівновагу. Ароматизувати приміщення ефірними оліями хвойних дерев можна за допомогою аромаламп (5—6 крапель вистачає для ароматизації кімнати) або блюдця з водою, що ставлять на батарею.
Використовувати ефірні олії хвойних дерев рекомендують і з метою лікування пневмонії, бронхіальної астми, для підвищення гостроти зору й запобігання стомленню. Ароматерапія цінується як регулятор емоційного тла — бальзам для душі, що вселяє оптимізм, показаний для усунення відчуття самотності й покинутості.
Отож не кваптеся викидати соснові, ялинові та ялівцеві гілочки, вони вам можуть згодитися. Постоявши кілька днів у вашій оселі у вологому піску або воді, гарні новорічні й різдвяні прикраси не втратять своїх цілющих властивостей.
Бажаю всім здоров’я, щастя й удачі у Новому, 2010, році із чарівними хвойними ароматами!

______________________________________________________


Категорія: Здоров-Я | Переглядів: 1757 | Додав: VLAS-KOR | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
КОРЮКІВКА НАШЕ МІСТО © 2024
Форма входу
Логін:
Пароль:
Переклад Сайту


Пошук
Ми ВКонтакті
Наша кнопка
Її код
Code
<a href=" http://korjukivka-sity.at.ua/"target=_blank><img src=" http://korjukivka-sity.at.ua/knopka_sajta.gif"border="0" title=" Громадський сайт міста Корюківка " width=137 height=50></a>
Погода
Корюковка 

Телефонний довідник Корюківського району

Найближчі свят
Праздники Украины
Гороскоп
Loading...
Гімн України