КОРЮКІВКА НАШЕ МІСТО
ГоловнаРеєстрація Вхід
Ви увійшли як Гість • Група "Гості"Вітаю Вас, ГістьRSS
-Громадський Інформаційний Сайт - -
Меню сайту
Категорії розділу
Події [424]
Вибори [145]
Громада та влада [864]
Точка зору [235]
Право знати [1061]
Свобода слова [37]
Гарячий коментар [5]
Тут я живу [275]
Історія нашого краю [91]
Захисник [26]
Свята [720]
Здоров-Я [551]
Господар і Господарка [56]
Смакота [50]
Поради [141]
Рибалка та полювання [42]
Цікавинки [69]
Всячина [43]
Радіо онлайн
СЛУХАТИ ОНЛАЙН РАДІО
Наше опитування
Календар
«  Вересень 2018  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
Друзі сайту

Корюківська ЗОШ І-ІІІ ст.№1.





Семеновка - наш город!

Статистика
Яндекс.Метрика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Архів записів
 


Головна » 2018 » Вересень » 2 » Велелюдний схід в Холмах: «Не дамо закрити лікарняне відділення!»
08:09
Велелюдний схід в Холмах: «Не дамо закрити лікарняне відділення!»
     

    Велелюдний схід в Холмах: «Не дамо            закрити лікарняне відділення!»

.В адміністративному центрі Холминської об’єднаної територіальної громади – велелюдний схід! Під стінами селищної ради зібралося декілька сотень людей – мешканців селища та навколишніх сіл, що входять до громади. Через борги селищної ради керівництво Корюківської центральної районної лікарні збирається закрити паліативне відділення в Холмах, яке є її структурним підрозділом. Восьмого серпня місцеві медики отримали попередження про звільнення. Обурені такими намірами холминці зібралися в центрі селища з вимогами не допустити закриття відділення.



Холми гудуть!


«Обіцяли дороги, лікарню, догляд за старшим поколінням, а отримали оптимізацію, – обурюються холминці. – Де обіцяне? Де повага до людей?!».

«Яка громада? Нащо нам така громада, де все закривають? – коментує пенсіонерка Надія Іларіонівна. – Медикам кажуть, що немає чим платити, а самі сидять у кабінетах, отримують по 20 тисяч гривень зарплат і премій – хай би не роздували штат і зарплати, а поділились з лікарями».



«Нам пропонують їхати в Корюківку, а в Корюківці для нас ніколи немає місць – от і лікуйся як хочеш! – бідкається мешканка Холмів Лідія Андріївна. – Ви бачили наші дороги? Доки до Корюківки доїдеш, то так розтрясе, що не дай Боже, – продовжує пенсіонерка. – Ви знаєте, з утворенням громади стало значно гірше. Обіцяли золоті гори, а отримали дірку від бублика».

Колись селище мало повноцінну лікарню. Нині під одним дахом колишньої Холминської лікарні – три окремі медичні підрозділи: селищна лікарська амбулаторія загальної практики сімейної медицини (підпорядкована Корюківському центру первинної медико-санітарної допомоги), відділення паліативної допомоги Корюківської центральної районної лікарні і «швидка» – Холминський пункт розташування Корюківського відділу медицини катастроф. Утім, люди за звичкою все одно називають селищний медзаклад лікарнею. Невдоволення мешканців громади викликали наміри закрити у Холмах паліативне відділення. Люди говорять про подальші оптимізації місцевих бібліотеки, дитячого садочка та територіального центру.

«Восьмого серпня нам прочитали наказ про оптимізацію Корюківської ЦРЛ, – розповідає прачка паліативного відділення Раїса Кравченко. – Згідно з законодавством, має бути наказ про закриття нашого відділення, але наразі його не було. Якщо нас закриють, як бути усім цим людям? – запитує Раїса Іванівна. – Корюківка ж не гумова. Наших людей туди не приймають, а в нас, окрім жителів Холмів, лікуються селяни з навколишніх сіл, їздять навіть із Семенівки».

«Ми не за себе вийшли – за людей, – включається санітарка Ольга Жовта. – Я роботу собі знайду. Було б за що триматися – кізяки виношу за три тисячі гривень в місяць».



Громада може залишитися без стаціонару

Всього в паліативному відділенні нині працює 12 людей – медсестри і санітари, один лікар на півставки. У більшості зарплати не дотягують і до «мінімалки».

На першому поверсі «лікарні» – 10 терапевтичних і 6 паліативних ліжок (для неврологічних і онкохворих людей, які потребують стороннього догляду). Сьогодні таких лікується четверо, троє з них – мешканці Корюківської громади. Для більшості хворих тут – дім, бо боротися наодинці з тяжкими хворобами несила, адже родичі або далеко, або їх нема зовсім.



Корюківчанин Володимир Фесько після реанімації потрапив у Холми. У чоловіка – післяінсультний стан. В стаціонарі хворий вже більше року, паліативне відділення замінило йому рідний дім, а медперсонал – рідню.



«От куди нам подітися після того, як закриють «лікарню»? – переймається ще один корюківчанин Сергій Розумейко. – Дівчатам величезне спасибі за те, що годують і доглядають, кізяки після мене виносять за смішні гроші».

У відділенні лежать безнадійно хворі, але навіть їх сільські медики ставлять на ноги.

«В п’ятій палаті донедавна лежала Валентина Кубрак. Цю жіночку до нас направили з Чернігова у післяінсультному стані, – пригадує медична сестра Надія Литвин. – Ми її за рік поставили на ноги і нині вона живе нормальним життям».

Будівлю Холминської лікарні звели 1977 року. Після планової оптимізації тут катастрофічно не вистачає фінансування. Відтак, медичний персонал власноруч робить косметичні ремонти – самі білять, клеять шпалери, збирають харчі для хворих.

«Як можемо, так і виживаємо, – показує на маленьку двоконфоркову електроплитку, на якій розігрівають їжу хворим, санітарка Ольга Жовта. – Але не скаржимось і зайвого не просимо, ніяких претензій не виставляємо. Для нас головне, щоб людям було добре».

За словами медиків, у випадку, якщо закриють паліативне відділення, у Холмах не залишиться жодного ліжка стаціонару, лише первинна ланка – амбулаторія, яка працює з 8 ранку до 16 години вечора.

На фінансування медицини – ні копійки!



Аби відстояти «лікарню», кілька сотень мешканців Холмів та суміжних сіл зібралися під стінами селищної ради. Ніхто з працівників ради до людей не вийшов. Ні голови, ні його заступників, ні бухгалтера на місці не було. Аби не створювати балагану, найбільш активні мешканці громади запропонували написати письмове колективне звернення на ім’я Холминського селищного голови Олександра Шевчика з вимогою проінформувати громаду щодо заходів, вжитих керівництвом селищної ради стосовно функціонування і збереження паліативного відділення Корюківської ЦРЛ. Згодом на горизонті з’явився і сам керівник громади. Каже, що приїхав із Чернігова, як тільки почув про мітинг. Нічого конкретного Олександр Іванович людям не сказав. Єдине, що стало зрозумілим з діалогу, так це те, що рішення закрити паліативне відділення в Холмах приймав головний лікар Корюківської ЦРЛ Сергій Пивовар. Відповідне рішення для нього є вимушеним, адже Холминська селищна рада не виконала своїх фінансових зобов’язань щодо відрахувань на утримання лікарні. Сума немала – не вистачає 2,3 мільйона гривень. Це при тому, що бюджет Холминської ОТГ має дефіцит у понад 3 мільйони гривень.

За словами Сергія Пивовара, на рік на фінансування Корюківської ЦРЛ потрібно близько 32 мільйонів гривень. З них 16 мільйонів – це медична субвенція, ще 16 мільйонів – гроші району, міської ради та селища. Холми на наступне півріччя не заклали жодної копійки на медицину. Це при тому, що є перевиконання бюджету майже на 900 тисяч гривень. Звісно, цих грошей не вистачить для фінансового внеску. Відповідно – скорочення паліативного відділення є вимушеним кроком з боку керівництва Корюківської ЦРЛ.

З іншого боку, більше 250 тисяч гривень щомісяця йде на фінансування апарату селищної ради. Це без урахування щомісячних премій і надбавок. Відтак, селищному голові під силу оптимізувати витрати та віднайти хоча б частину коштів для фінансування медицини. На вимоги громади Олександр Шевчик пообіцяв звернутися до департаменту фінансів Чернігівської ОДА, аби ті виділили гроші з обласного бюджету. До цього часу фінансовий департамент не бачив «дірки» з недофінансування, оскільки селищна рада взагалі не закладала коштів на відповідні цілі. Відтак, звинувачення людей у некомпетентності керівництва громади не позбавлені сенсу. Зрештою, можливо, люди і помиляються, бо ж, як кажуть, їхнє приміщення владці начебто пообіцяли віддати місцевим землевласникам з агрофірми «Урожай» – під готель для їхніх працівників.



Чи вдасться холминцям відстояти лікарняне відділення, стане ясно вже найближчим часом – у людей є час до 8 жовтня, саме тоді минає 2 місяці з моменту офіційного попередження про оптимізацію.


                                                     Віталій Назаренко, "Чернігівщина" №34 (695)  

Категорія: Громада та влада | Переглядів: 509 | Додав: VLAS-KOR | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
КОРЮКІВКА НАШЕ МІСТО © 2024
Форма входу
Логін:
Пароль:
Переклад Сайту


Пошук
Ми ВКонтакті
Наша кнопка
Її код
Code
<a href=" http://korjukivka-sity.at.ua/"target=_blank><img src=" http://korjukivka-sity.at.ua/knopka_sajta.gif"border="0" title=" Громадський сайт міста Корюківка " width=137 height=50></a>
Погода
Корюковка 

Телефонний довідник Корюківського району

Найближчі свят
Праздники Украины
Гороскоп
Loading...
Гімн України