КОРЮКІВКА НАШЕ МІСТО
ГоловнаРеєстрація Вхід
Ви увійшли як Гість • Група "Гості"Вітаю Вас, ГістьRSS
-Громадський Інформаційний Сайт - -
Меню сайту
Категорії розділу
Події [424]
Вибори [145]
Громада та влада [864]
Точка зору [235]
Право знати [1061]
Свобода слова [37]
Гарячий коментар [5]
Тут я живу [275]
Історія нашого краю [91]
Захисник [26]
Свята [720]
Здоров-Я [551]
Господар і Господарка [56]
Смакота [50]
Поради [141]
Рибалка та полювання [42]
Цікавинки [69]
Всячина [43]
Радіо онлайн
СЛУХАТИ ОНЛАЙН РАДІО
Наше опитування
Календар
«  Травень 2011  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031
Друзі сайту

Корюківська ЗОШ І-ІІІ ст.№1.





Семеновка - наш город!

Статистика
Яндекс.Метрика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Архів записів
 


Головна » 2011 » Травень » 19 » Ваш обов’язок і право Спадщина за заповітом
22:12
Ваш обов’язок і право Спадщина за заповітом
 

         Ваш  обов’язок і право  

      Спадщина за заповітом  

  Про  це  розповідає    начальник Головного управління в юстиції в Чернігівській області Олександр  Карнабед.  

На що має право заповідач при складанні заповіту?

— Необхідно зазначити, що нотаріус перед посвідченням заповіту зобо-в’язаний роз’яснити заповідачеві його права.

Заповідач має право: 

— залишити за заповітом усе своє майно або частину майна, у тому числі предмети домашньої обстановки та вжитку; 
 — заповісти майно одній або кільком особам — тим, які входять, і тим, які не входять до кола спадкоємців за законом, юридичним особам, а також державі; 
— заповісти майно на користь кількох осіб, визначивши їм частки в майні, яке заповідається;
— позбавити в заповіті права на спадкування одного, кількох або всіх спадкоємців за законом;
— будь-коли змінити чи скасувати заповіт, склавши новий.

— Як відомо, заповіт — це дія майнового характеру. А чи може спадкодавець заповідати разом з цим дії, які б зобов’язували іншу особу вчинити певні дії на користь заповідача?

— Так, у заповіті громадянин викладає розпорядження, як правило, майнового характеру. Разом з тим, заповідач може зобов’язати спадкоємця вчинити певні дії немайнового характеру, як то здійснити ритуал поховання у визначений заповідачем спосіб і час або вчинити дії, спрямовані на досягнення суспільно-корисної мети (наприклад, забезпечити зберігання зібраної заповідачем колекції картин).

— Чи набуде «законності» заповіт у випадку, якщо з’ясується, що заповідач «приховав» якусь інформацію, яка б мала безпосереднє відношення до питань, що охоплюються заповітом?

— Нотаріус перед посвідченням заповіту не вимагає від заповідача доказів, що підтверджували б його право на заповідане майно. Однак, якщо заповідач невірно повідомить нотаріусу найменування майна, його адресу та інші характеристики, які індивідуалізують майно, заповіт не буде врахований при видачі свідоцтва про право на спадщину, адже сам заповіт набере сили тільки зі смертю заповідача, і спадкова маса визначатиметься на день його смерті. Можливість внесення змін до заповіту в разі смерті заповідача виключається. Нотаріус зобов’язаний приділити увагу викладенню волевиявлення заповідача так, щоб заповіт не містив виразів, які несуть у собі протиріччя чи можуть викликати суперечки після відкриття спадщини.


− Які платежі передбачається сплачувати громадянину у разі оформлення спадщини?



− Якщо Ви оформляєте спадкові права в державній нотаріальній конторі, то відповідно до чинного законодавства Вам необхідно сплатити певні кошти. Такими коштами, зокрема, є державне мито, кошти за користування Спадковим реєстром, Єдиним реєстром заборон відчуження об’єктів нерухомого майна, Державним реєстром обтяжень рухомого майна, плата за використання спеціальних бланків нотаріальних документів, на яких буде викладено зміст нотаріального документа, та кошти, які справляються державними нотаріусами за надання додаткових платних послуг при вчиненні нотаріальних дій.
За виготовлення кожного витягу щодо відсутності (наявності) спадкової справи справляється плата у розмірі 34 грн. та така ж сама сума (34 грн.) за виготовлення витягу щодо відсутності (наявності) спадкового договору/заповіту.
За вчинення нотаріальних дій державні нотаріуси справляють державне мито у розмірах, встановлених чинним законодавством.
Нотаріальні дії вчиняються нотаріусом з використанням спеціальних бланків нотаріальних документів, вартість одного становить 12 грн. 60 коп.
При вчиненні нотаріальних дій державними нотаріусами стягується плата відповідно до наказу Головного управління юстиції у Чернігівській області від 23.02.2011. Зокрема, за консультацію з питань спадкування права справляється плата у розмірі 55 грн., за проведення правового аналізу юридичного змісту документів на їх відповідність чинному законодавству – 39 грн., за виготовлення заяви на прийняття спадщини – 47 грн., заяви на відмову від прийняття спадщини - 47 грн., заяви про видачу свідоцтва про право на спадщину - 31 грн., за формування кожного запиту (наприклад, для видачі органом бюро технічної інвентаризації витягу з реєстру прав власності на нерухоме майно) – 31 грн., за формування кожного запиту до фінансової установи про наявність грошових вкладів – 16 грн., за виготовлення (видрук) сторінки свідоцтва – 3 грн. Крім того, у разі виготовлення нотаріусом копій з виданих свідоцтв про право на спадщину справляється плата за виготовлення нотаріусом копій з цих свідоцтв, розмір якої відповідно до зазначених тарифів становить 3 грн. за одну сторінку. У разі видачі повторного свідоцтва та необхідності розшуку спадкової справи справляється плата – 47 грн.

Чи є деякі категорії громадян, які звільняються від сплати визначених «нотаріальних» сум при оформленні спадщини?

− Законодавством визначені певні категорії громадян, які можуть бути звільнені від сплати відповідних нарахованих сум, зокрема, інваліди І, ІІ груп Великої Вітчизняної війни за користування Спадковим реєстром, при сплаті державного мита та додаткових платних послуг, які не пов’язані із вчинюваними нотаріальними діями.
Категорія: Право знати | Переглядів: 1229 | Додав: VLAS-KOR | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
КОРЮКІВКА НАШЕ МІСТО © 2024
Форма входу
Логін:
Пароль:
Переклад Сайту


Пошук
Ми ВКонтакті
Наша кнопка
Її код
Code
<a href=" http://korjukivka-sity.at.ua/"target=_blank><img src=" http://korjukivka-sity.at.ua/knopka_sajta.gif"border="0" title=" Громадський сайт міста Корюківка " width=137 height=50></a>
Погода
Корюковка 

Телефонний довідник Корюківського району

Найближчі свят
Праздники Украины
Гороскоп
Loading...
Гімн України