КОРЮКІВКА НАШЕ МІСТО
ГоловнаРеєстрація Вхід
Ви увійшли як Гість • Група "Гості"Вітаю Вас, ГістьRSS
-Громадський Інформаційний Сайт - -
Меню сайту
Категорії розділу
Події [424]
Вибори [145]
Громада та влада [864]
Точка зору [235]
Право знати [1061]
Свобода слова [37]
Гарячий коментар [5]
Тут я живу [275]
Історія нашого краю [91]
Захисник [26]
Свята [720]
Здоров-Я [551]
Господар і Господарка [56]
Смакота [50]
Поради [141]
Рибалка та полювання [42]
Цікавинки [69]
Всячина [43]
Радіо онлайн
СЛУХАТИ ОНЛАЙН РАДІО
Наше опитування
Календар
Друзі сайту

Корюківська ЗОШ І-ІІІ ст.№1.





Семеновка - наш город!

Статистика
Яндекс.Метрика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Архів записів
 


Головна » 2012 » Грудень » 18 » УВАГА, ДОСВІД ! Оплачувані громадські роботи на Ріпкінщині - досвід вартий запозичення
19:04
УВАГА, ДОСВІД ! Оплачувані громадські роботи на Ріпкінщині - досвід вартий запозичення

   УВАГА, ДОСВІД ! 

  Оплачувані громадські роботи на Ріпкінщині - досвід вартий запозичення 

.

На фото  Тетяна Протченко робить веселішими дитячі майданчики

 Яскравим прикладом організації оплачуваних громадських робіт на Чернігівщині є досвід Ріпкинського районного центру зайнятості. У цьому напрямку діяльності він займає лідируючі позиції серед інших центрів зайнятості області.


Однією з соціальних послуг державної служби зайнятості є організація оплачуваних громадських робіт, до участі у яких залучаються безробітні, що перебувають на обліку в центрах зайнятості. Платню, яка, до речі, не менша ніж мінімальна зарплата, вони при цьому отримують за фактично виконану роботу. Крім того, така діяльність зараховується до загального трудового стажу. Фінансуються громадські роботи за рахунок коштів Фонду загальнообов'язкового державного соціального страхування на випадок безробіття, коштів роботодавців і місцевого бюджету.

 З початку року Ріпкинський районний центр зайнятості уклав 86 угод з підприємствами, установами та організаціями району на проведення оплачуваних громадських робіт. Упродовж січня-листопада поточного року участь у них взяли 575 безробітних. Так, за кошти Фонду загальнообов'язкового державного соціального страхування на випадок безробіття працював 301 громадянин, а за рахунок роботодавців - 298. Фактичні витрати коштів на проведення громадських робіт за 11 місяців 2012 року склали 571,7 тис. грн, з них 331,4 тис. грн. - гроші Фонду, а 240,3 тис. грн. - підприємств.

Співпраця з підприємствами

У напрямку організації оплачуваних громадських робіт Ріпкинський районний центр зайнятості тісно співпрацює з підприємствами лісової галузі району - ДП «Добрянське лісове господарство» та ДП «Ріпкирайагролісгосп». Безробітні зазвичай залучаються до посадки лісових культур та догляду за молодняком лісу. У 2012 році примножували смарагдове море цього поліського краю 242 безробітних. Вони висадили ліс на 265 га в ДП «Добрянське лісове господарство» та 21 га в ДП «Ріпкирайагролісгосп». Крім того, доповнили лісові культури на площі 230 га в «Добрян-ському лісовому господарстві» та на 8 га в ДП «Ріпкирайагролісгосп».

«Завдяки допомозі безробітних лісівники в короткі терміни та оптимальні строки завжди завершують весняну посадку лісу. Щороку наше підприємство задіює на ці роботи понад 200 безробітних. Поставлені завдання вони виконують відповідально, - говорить директор ДП «Добрянське лісове господарство» Іван Горохівський. - Громадські роботи сприяють збереженню у людини мотивації до праці, ознайомленню з роботою підприємства, опануванню нових професійних знань та навичок, активізації прагнення до подальшого працевлаштування. Буває, що безробітним, які добре себе зарекомендували на громадських роботах, ми потім пропонуємо постійну роботу. Зазначу, що від даної послуги вигоду отримують і безробітні, і центр зайнятості, і підприємство».

 «Завдячуючи фахівцям відділу взаємодії з роботодавцями Ріпкинського районного центру зайнятості, з послугами, які пропонує служба зайнятості, ми знайомі давно і з задоволенням користуємось ними, -підтверджує директор ДП «Ріпкирайагролісгосп» Володимир Нерус. - У зв'язку з нестачею потрібної кількості працівників та недостатнім фінансуванням підприємства ми постійно звертаємося по допомогу до районного центру зайнятості. За роки співпраці до нас на оплачувані громадські роботи була направлена велика кількість безробітних, роботою яких ми задоволені. Деякі з них добре себе зарекомендували та були працевлаштовані на постійну роботу до нашого підприємства. Зі спеціалістами районного центру зайнятості у нас склалися теплі, довірчі стосунки, які засновані на взаєморозумінні і пошані. Співпрацювати нам легко, приємно, зручно та взаємовигідно».

Благоустрій руками безробітних

Зацікавлені у даній послузі служби зайнятості й органи місцевої влади. З 32 селищних та сільських рад Ріпкинського району цього року активну участь у залученні безробітних до оплачуваних громадських робіт взяли 20 з них. З метою надання додаткової соціальної підтримки і забезпечення тимчасової зайнятості громадян, які шукають роботу, максимального збільшення зайнятості населення та зменшення масштабів безробіття в районі фахівцями служби зайнятості разом з представниками органів місцевого самоврядування постійно проводиться робота щодо вивчення потреб кожної територіальної громади у видах суспільно-корисних робіт, які сприяють соціально-економічному розвитку населених пунктів.

Так, на територіях Ріпкинської, Замглайської, Добрянської, Радульської, Любецької селищних, Ловинської, Олешнянської, Горностаївської, Петрушівської, Вербицької сільських рад безробітні прибирали сміття, вирубували кущі та самосіви, скошували траву на узбіччях, фарбували та чистили бордюри, білили вапном стовбури дерев, впорядковували пам'ятники воїнам-визволителям, братські могили, зони відпочинку тощо.

До населених пунктів, де серед місцевих жителів немає безробітних, котрі перебувають на обліку в районному центрі зайнятості, направляються виїзні бригади. Влітку та на початку осені їхніми силами проведено роботи з благоустрою в Сибережі та Губичах. Після генерального прибирання села стали набагато привабливішими. Наприклад, у Губичах біля місцевого ФАПу було спиляно кущі та старі фруктові дерева, а саме подвір'я медичного закладу обнесено парканом. Його встановлено і на центральній вулиці ім. Шевченка. Крім того, було обрізано гілля дерев вздовж кладовища. Також наведено лад біля меморіалу Героїв Дніпра у селі Миси, яке належить до Губицької сільської ради.

«Роботи на території завжди дуже багато, а організувати громаду важко. Та й коштів у місцевому бюджеті бракує, щоб заплатити за и виконання, - пояснює секретар сільради Любов Соломай. - Тому дуже добре, що є громадські робото. Ми вперше скористалися цією послугою служби зайнятості і залишилися задоволеними. Завдяки цьому в селі виконано великий обсяг робіт з благоустрою. Від імені всієї громади дякую за співробітництво спеціалістам центру зайнятості, які завжди порадять і нададуть компетентні відповіді, та за сумління тим безробітним, котрі у нас працювали».

 Також цього року безробітні упорядковували цвинтарі у Сибережі, Осняках, Горностаївці, Ловині, Малинівці, Добрянці, Петрушах, Олешні, Ріпках.

Друге життя об'єктів соціальної сфери

Крім благоустрою населених пунктів, люди залучаються до ремонту закладів соціальної сфери. В результаті нового естетичного вигляду набули приміщення будинку культури в Ріпках, фасад дитячого дошкільного закладу «Малятка» в Замглаї, стало затишно і комфортно в ДНЗ «Івушка» в Добрянці. В останньому безробітні пофарбували вікна, поклеїли шпалери, провели косметичний ремонт стелі та стін, відремонтували будівлю ззовні.

Завдяки майстерності та втіленню творчих ідей безробітної Тетяни Протченко, яка брала участь в оплачуваних громадських роботах, ігрові майданчики дитячого садка «Колосок» у Ріпках перетворилися на галявину казок. Зі знанням справи вона розмалювала паркани, веранди, клумби, пісочниці, турніки, лави, дитячі гойдалки, гірки, дерев'яні ігрові будиночки, машини тощо. Тепер малюки грають у компанії казкових героїв, які приваблюють до себе допитливі оченята хлопчиків та дівчаток, дарують їм радість і викликають захоплення у дорослих.

«Я вдячний за громадські робота - добру справу, яка дає жителям селища можливість тимчасової зайнятості за місцем проживання та робить наш райцентр охайнішим та гарнішим, - говорить ріпкинський селищний голова Сергій Гарус. - Зазначу, що районний центр зайнятості забезпечує безробітних необхідним інвентарем, що дуже важливо для виконання робіт».

Така зайнятість дозволяє зменшити напругу на ринку праці, сприяє органам місцевого самоврядування у вирішенні питань соціально-економічного розвитку населених пунктів, дає заробіток, хоч і тимчасовий, непрацюючим громадянам.

Відзначимо вагомий внесок безробітних й у відродження клубу в селі Ново-українське. Активну участь у реконструкції сільського клубу взяли, зокрема, місцевий житель Юрій Соловей та Світлана Чичикапо із сусідніх Голубичів.

 «Вони зводили стіни, готували пиломатеріали, вставили вікна, якісно виконали всі внутрішні оздоблювальні роботи, - розповідає сільський голова Віктор Прокопенко. - Наш Юрій Анатолійович - майстер на всі руки. На громадських роботах він зарекомендував себе відповідальним та старанним працівником. Завдяки цьому його взяли на постійну роботу до КП «Відродження» Новоукраїнської сільської ради. Про те, що громадські роботи - дієва та потрібна послуга, також яскраво свідчить наша нещодавно оновлена зала сільського клубу. І в цій добрій справі велика заслуга центру зайнятості, Світлани і Юрія».

У вигоді всі

Фахівці Ріпкинського районного центру зайнятості зазначають: важливим є не лише те, що люди, котрі працюють на оплачуваних громадських роботах за направленням служби зайнятості, приносять користь своєму рідному краю та громаді, а й те, що у них з'являється можливість заробити гроші для утримання сімей, нехай і невеликі, проте чесною і, без перебільшення, почесною й потрібною суспільству працею. Безробітні, які залучаються до кваліфікованих громадських робіт, мають можливість відновити свої професійні навички або набути додаткових, що, звісно, позитивно впливає на їх подальше працевлаштування.

Зацікавленість роботодавців пояснюється можливістю терміново виконати певні види та обсяги робіт. Водночас керівники підприємств у цей період мають можливість оцінити професійні здібності безробітних та особисті якості, індивідуальні вміння і врахувати це при підборі кандидатів на роботу.

                    Світлана Тризна, газета "Чернігівщина" №50 (378) від 13.12.12

Категорія: Громада та влада | Переглядів: 945 | Додав: VLAS-KOR | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
КОРЮКІВКА НАШЕ МІСТО © 2024
Форма входу
Логін:
Пароль:
Переклад Сайту


Пошук
Ми ВКонтакті
Наша кнопка
Її код
Code
<a href=" http://korjukivka-sity.at.ua/"target=_blank><img src=" http://korjukivka-sity.at.ua/knopka_sajta.gif"border="0" title=" Громадський сайт міста Корюківка " width=137 height=50></a>
Погода
Корюковка 

Телефонний довідник Корюківського району

Найближчі свят
Праздники Украины
Гороскоп
Loading...
Гімн України