КОРЮКІВКА НАШЕ МІСТО
ГоловнаРеєстрація Вхід
Ви увійшли як Гість • Група "Гості"Вітаю Вас, ГістьRSS
-Громадський Інформаційний Сайт - -
Меню сайту
Категорії розділу
Події [424]
Вибори [145]
Громада та влада [864]
Точка зору [235]
Право знати [1061]
Свобода слова [37]
Гарячий коментар [5]
Тут я живу [275]
Історія нашого краю [91]
Захисник [26]
Свята [720]
Здоров-Я [551]
Господар і Господарка [56]
Смакота [50]
Поради [141]
Рибалка та полювання [42]
Цікавинки [69]
Всячина [43]
Радіо онлайн
СЛУХАТИ ОНЛАЙН РАДІО
Наше опитування
Календар
Друзі сайту

Корюківська ЗОШ І-ІІІ ст.№1.





Семеновка - наш город!

Статистика
Яндекс.Метрика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Архів записів
 


Головна » 2013 » Квітень » 2 » Українська делегація взяла участь у міжнародній науковій конференції у Мінську, присвяченої 70-м роковинам Хатинської трагедії
19:01
Українська делегація взяла участь у міжнародній науковій конференції у Мінську, присвяченої 70-м роковинам Хатинської трагедії

Українська делегація взяла участь у міжнародній науковій конференції у Мінську, присвяченої 70-м роковинам Хатинської трагедії


 20–22 березня 2013 року у Мінську (Республіка Білорусь) в міжнародному освітньому центрі ім. Й.Рау відбулася міжнародна науково-практична конференція «Хатинь: 1943–2013. Події. Люди. Пам’ять», присвячена 70-м роковинам Хатинської трагедії. 

  У роботі конференції взяли участь представники органів влади Білорусі, Мінської області, дипломати із Німеччини і Російської Федерації, вчені, краєзнавці, представники національних та міжнародних організацій з Росії, України, Німеччини, Ізраїлю, Сербії, Чехії. 

Україну на міжнародному науковому форумі представляли директор Українського інституту національної пам’яті, член-кореспондент НАН України Валерій Солдатенко, заступник директора Українського інституту національної пам’яті з наукових питань, доктор історичних наук, професор Дмитро Вєдєнєєв, начальник відділу культури і туризму Корюківської райдержадміністрації Людмила Бабич.

На відкритті конференції Людмила Бабич від імені свідків Корюківської трагедії, громадськості та влади Корюківщини урочисто передала директору Білоруського державного Меморіального комплексу «Хатинь» (Республіка Білорусь) Артуру Зельському звернення, фотоальбом Корюківського історичного музею про знищення міста карателями та дослідницьку діяльність, сувенірну продукцію до 70-х роковин Корюківської трагедії, збірники документів і матеріалів.

Вона запропонувала створити експозицію про Корюківську трагедію у Меморіальному комплексі «Хатинь» і підтримала ідею директора Білоруського державного Меморіального комплексу «Хатинь» про створення асоціації меморіалів історичних місць трагедій цивільного населення Другої світової війни на пострадянському та європейському просторі.

Під час проведення наукового форуму було заслухано 37 наукових доповідей та повідомлень на секціях і круглих столах «Хатинь 1943: історія відома і невідома», «Міста і села, знищені нацистами в Білорусі та інших країнах Європи», «Втрати мирного населення Білорусі в роки Другої світової війни», «Хатинь – місце пам’яті», «Діалог поколінь: війна очима молоді і учасників подій», «Проблеми меморіалізації історичних місць Другої світової війни. Аспекти створення асоціації меморіалів на європейському та пострадянському просторі».

У доповіді «Дослідницький проект «Україна під нацистською окупацією: спалені села (1941–1944 рр.)» в контексті наукового забезпечення формування політики національної пам’яті» Валерій Солдатенко проінформував про участь в організації Українського інституту національної пам’яті спільно з Чернігівською облдержадміністрацією та іншими органами влади, науковими та культурно-просвітницькими й іншими установами, ЗМІ відповідно до Указу Президента України «Про заходи у зв’язку з 70-ми роковинами Корюківської трагедії» від 22 вересня 2011 р. № 925, постанови Верховної Ради України «Про вшанування пам’яті жертв Корюківської трагедії під час Другої світової війни» від 21 жовтня 2011 р. № 3965-VI – наукових, інформаційно-просвітницьких та меморіальних заходів, спрямованих на подальше вивчення історичних обставин знищення 1–2 березня 1943 р. близько 7000 мирних мешканців містечка Корюківка Чернігівської області та вшанування пам’яті безневинних жертв гітлерівського терору під час окупації України.

Він проаналізував стан дослідження проблеми знищених селищ в окупованій Україні, розповів про реалізацію науковцями УІНП згаданого дослідницького проекту. Суттєвим результатом, зокрема, стала підготовка та публікація довідкового видання «Україна під нацистською окупацією: спалені села (1941–1944 рр.): Анотований покажчик», а також спільно з Чернігівської облдержадміністрацією, місцевими істориками, музейними, архівними, бібліотечними фахівцями, краєзнавцями інших видань.

Під час обговорення порушених на конференції проблем вивчення гітлерівського терору проти мирного населення, Валерій Солдатенко порушив, зокрема, низку методологічних та науково-пошукових питань, які потребують узгодження, вироблення певних спільних поглядів на критерії визначення поняття «знищені селища» і представив напрацювання українських істориків.

У доповіді Дмитра Вєдєнєєва «Знищене гітлерівцями селище Корюківка як символ мучеництва українського народу у Другій світовій війні та місце пам’яті» йшлося про трагедію безневинного населення цього населеного пункту, яка була найбільшою на всій окупованій нацистами території Європи в 1939–1945 роках. Під приводом перевірки документів карателі зганяли людей в приміщення ресторану, земвідділу, театру, клубу, поліклініки, дитячої консультації, двох шкіл, на церковне подвір’я. Партіями по 50-100 осіб жертв розстрілювали, незважаючи на стать і вік. 2 березня забиті трупами будинки (тільки в ресторані понад 500 тіл) почали підпалювати, але вбивства тривали. Судмедексперти встановили, що смерть було заподіяно «шляхом розстрілу з автомата, розстрілу зі станкового кулемета, фізичного насильства тупою зброєю з роздробленням кісток черепа та хребцевого стовпа в шийній ділянці... спалюванням живих людей – чоловіків, жінок і дітей». З 1300 будівель уціліло тільки десять.

22 березня представники України взяли участь у загальнодержавних жалобних заходах Республіки Білорусь на території Державного меморіального комплексу «Хатинь».

Під час підбиття підсумків конференції були висловлені пропозиції щодо проведення подібних конференцій у наступні роки не тільки в Росії, а в Україні у Корюківці, а один із організаторів форуму А. Зельський (Республіка Білорусь) високо оцінив досягнення українських колег.

Довідка: 22 березня 1943 р. нацистські карателі знищили білоруське село Хатинь із усіма жителями – 149 осіб (за останніми дослідженнями називають число жертв – 150 осіб).

Трагедія Хатині є національним символом скорботи Білорусі за всіма спаленими нацистами селами цієї країни, про яку знає весь світ.

Меморіальний комплекс «Хатинь» в Білорусі, було відкрито ще у 1969 р. у пам’ять 628 білоруських сіл, знищених нацистами у роки Великої Вітчизняної війни. На території комплексу знаходиться єдине в світі «Кладовище сіл» – 185 могил, кожна із яких символізує одне із невідроджених білоруських сіл, спалених разом із населенням (186-е невідроджене село – це сама Хатинь). Ще один меморіальний елемент комплексу – «символічні дерева життя», на гілках яких в алфавітному порядку перераховані назви 433 білоруських сіл, які були знищені окупантами разом із мешканцями, але відновлені після війни.

До 70-річчя з дня Хатинськой трагедії також проведено презентацію в Мінську електронного проекту «Білоруські села, спалені під час Великої Вітчизняної війни». Передбачається, що він стане єдиною базою даних населених пунктів, знищених під час війни. Вже зараз там містяться відомості про 5 тис. спалених білоруських сіл. Білоруські історики заявили, що долю Хатині розділили 9,2 тис. з 100 тис. сіл Білорусі.











Категорія: Події | Переглядів: 806 | Додав: Admin | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
КОРЮКІВКА НАШЕ МІСТО © 2024
Форма входу
Логін:
Пароль:
Переклад Сайту


Пошук
Ми ВКонтакті
Наша кнопка
Її код
Code
<a href=" http://korjukivka-sity.at.ua/"target=_blank><img src=" http://korjukivka-sity.at.ua/knopka_sajta.gif"border="0" title=" Громадський сайт міста Корюківка " width=137 height=50></a>
Погода
Корюковка 

Телефонний довідник Корюківського району

Найближчі свят
Праздники Украины
Гороскоп
Loading...
Гімн України