КОРЮКІВКА НАШЕ МІСТО
ГоловнаРеєстрація Вхід
Ви увійшли як Гість • Група "Гості"Вітаю Вас, ГістьRSS
-Громадський Інформаційний Сайт - -
Меню сайту
Категорії розділу
Події [424]
Вибори [145]
Громада та влада [864]
Точка зору [235]
Право знати [1061]
Свобода слова [37]
Гарячий коментар [5]
Тут я живу [275]
Історія нашого краю [91]
Захисник [26]
Свята [720]
Здоров-Я [551]
Господар і Господарка [56]
Смакота [50]
Поради [141]
Рибалка та полювання [42]
Цікавинки [69]
Всячина [43]
Радіо онлайн
СЛУХАТИ ОНЛАЙН РАДІО
Наше опитування
Календар
Друзі сайту

Корюківська ЗОШ І-ІІІ ст.№1.





Семеновка - наш город!

Статистика
Яндекс.Метрика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Архів записів
 


Головна » 2013 » Січень » 15 » Температура і термометри бувають різними...
01:14
Температура і термометри бувають різними...

Температура і термометри бувають різними...  

.

  Ми розповімо  які бувають термометри, як правильно їх використовувати, який із них найточніший та що робити, якщо ртутний вимірювач розбився

Температура тіла людини – один із головних показників стану її здоров’я, а термометр –обов’язковий атрибут домашньої аптечки. Від правильності його показів залежить оперативність надання медичної допомоги.

Серед різноманіття представлених в аптеці моделей – ртутних, електронних, інфрачервоних, базконтактних чи одноразових – необхідно вибрати той, який буде зручний, безпечний і точний.
Вибираємо термометр

Ртутний скляний 

 Цей вид термометра використовують найчастіше. На думку багатьох медиків   він є найточнішим з усіх решту, його не потрібно жодним чином освічувати чи підзаряджати. 

Суттєвою перевагою цього приладу є те, що після нагрівання ртутний стовпчик залишається у своїй верхній точці нагріву і не опускається при охолодженні. Для повернення у початковий стан його потрібно струсити.

Оскільки цей вид вимірювача всередині містить дуже токсичну і небезпечну для здоров’я ртуть (приблизно два грами), то потребує до себе вкрай обережного ставлення. Ще один недолік – занадто тривалий час для виміру температури.

Час виміру: 7-10 хв. Вартість: від 5 грн. 

Цифровий або електронний 

Ідеальний варіант для всієї сім’ї, адже підходить і для дітей будь-якого віку, і для дорослих. Він безпечний у використанні, вимірює температуру дуже швидко і відразу ж сповіщає про завершення процесу звуковим сигналом.

Багато електронних термометрів, які представлені на нашому ринку, мають і додаткові переваги, наприклад, у вигляді пам’яті останніх вимірів, змінних наконечників для гігієнічного застосування, водонепроникності корпусу чи підсвітки в разі використання в темноті.

 "Перед використанням цифрового вимірювача людям необхідно точно дотримуватися інструкції. Наприклад, в окремих випадках, після звукового сигналу про завершення вимірів прилад варто потримати ще кілька хвилин. На жаль, люди часто про це не знають . – Не всім відомо і про те, що невчасна зміна батарейок може стати причиною неточного виміру температури тіла”. 

 Час виміру: 1-3 хвилини
. Вартість: від 60 грн. 

Інфрачервоний 

Принцип дії цього термометра у тому, що чутливий вимірювальний елемент знімає дані інфрачервоного випромінювання тіла людини і відображає на цифровому дисплеї, у звичному для нас температурному діапазоні.

Пам’ять вимірювання, звукові сигнали, автовимкнення є перевагами вимірювача. А ось серед недоліків можна назвати те, що залежно від умов вимірювання може виникнути досить велика похибка. Окрім цього, вимірювати температуру таким приладом можна лише на певних частинах тіла (чоло, вуха, скроні).

Окремої уваги заслуговує вушний вимірювач. Температуру у вушному каналі найчастіше вимірюють дітям, адже цей спосіб не вимагає ніяких зусиль. Відтягнувши мочку вуха вгору і назад, варто лише випрямити вушний канал так, щоб було видно барабанну перетинку. Після чого ввести зонд термометра у вухо. При вимірюванні у такий спосіб дуже важливо правильно розмістити термометр у вушному каналі, інакше цифри будуть неточними.

Час виміру: 1-4 секунди. Вартість: від 350 грн. 

Термосмужки 

 Температурні смужки на чоло найчастіше стають в нагоді тоді, коли сім’я перебуває не вдома, а в дорозі або на прогулянці. Завдяки кристаликам, під дією температури тіла, термосмужка змінює свій колір. Тобто смужки сигналізують лише про факт підвищення температури і не дають інформації про те, наскільки вона підвищена.

Час виміру: 10-15 секунди. Вартість: від 150 грн.

Термометр-соска

Непоганий винахід для малюків, які прив’язані до соски-пустушки. Він зовсім не шкідливий для немовлят, безпечний та зручний у використанні. Давши таку соску дитині, вона не почуватиметься наляканою, адже соска-термометр не відрізняється від інших сосок, до яких звикло дитя.  

Мінуси у тому, що що вони не універсальні і цей спосіб вимірювання не підходить для тих дітей, які ростуть без соски, адже вони її можуть пошкодити, наприклад, прокусити.

Час виміру: 1 хвилина. Вартість: від 95 грн.

Як правильно вимірювати температуру тіла?

У більшості людей нормальна температура тіла коливається між 36.0° C – 37.0° С.

   Температура тіла залежить від кількох чинників. Найперше, часу доби. 

"Температуру тіла дітям найкраще вимірювати зранку і ввечері і лише при загостреннях – щогодини”, – сказав він.

До уваги також варто брати рухову активність, температуру і вологість оточуючого середовища, емоційний стан тощо.

Якщо для виміру обрано ртутний термометр, то його можна затиснути під пахвою. Тіло повинне бути сухим, а рука щільно притиснутою до тіла. Цим же ж приладом температуру можна міряти під коліном (зігнувши ногу в коліні лежачи і затиснувши його під коліном).

Маленьким діткам температуру вимірюють ректальним способом (в прямій кишці). Для цього термометр варто струсити до позначки нижче, ніж 36,0°С, а наконечник змастити дитячим кремом. Далі покласти малюка на спинку, однією рукою підняти ніжки, іншою обережно ввести вимірювач у задній прохід так, щоб його наконечник потонув у ньому (приблизно на 2 см). Зафіксувати прилад між двома пальцями, а іншими стиснути сіднички малюка. Уже через кілька хвилин стане відомо наскільки температура тіла у дитини піднялася..

Де краще купувати термометри?

 Якщо ртутні вимірювачі можна купити в аптеці, то електроніку, особливо складну, бажано купувати в спеціалізованих магазинах медтехніки. Там продавці знають асортимент і можуть розповісти покупцеві про особливості тієї чи іншої моделі. Ризик купити в аптеці неякісний термометр не надто великий, проте все ж є. 
   Перед тим, як придбати термометр, бажано поцікавитися, чи є на нього сертифікат якості.  На нашому ринку все частіше можна зустріти неліцензований, а відтак, неякісний товар, тому обережність не завадить 

 Не варто купувати термометри у супермаркетах побутової техніки та електроніки, вони не гарантують точність вимірів.

ДО ТЕМИ

Якщо ртутний термометр розбився? 

!Щотижня буває що розбиваються щонайменше три-чотири ртутних вимірювачі. Пари ртуті та її сполуки дуже отруйні для людини. Потрапивши до організму через органи дихання, найчастіше ртуть осідає у кістковому мозку та нирках. 

Тому, щойно ртутний термометр розбився, потрібно знати, куди його віднести, а при потребі, як самому визбирати.

 "Якщо термометр тріснув без зовнішнього ушкодження, по мірі можливості, його варто швидко підняти. Якщо трапилася розгерметизація і кілька горошин ртуті висипалося у приміщення, її можна визбирати”, – і це  треба робити негайно.   
    Видимі кульки можна згорнути на папірець, втягнути медичною гумовою грушею або ж зібрати губкою чи ганчіркою, змоченою у хлорці чи "Білизні”, та вкинути у скляну банку, заповнену приблизно на 1/3 водою. 

 Якщо ртуть потрапила килим, ковдру чи скатертину, їх варто акуратно зібрати та витрусити на вулиці. 

Зібравши усю ртуть, кімнату необхідно провітрити. 

 "Двері до кімнати закрити, а вікна –відкрити навстіж. Якщо це трапилося у холодну пору року, батареї у кімнаті підкрутити, по можливості, включити додаткові нагрівальні пристрої, щоб температура трималася вище 22 градусів. Через півгодини вікна відкрити, щоб повітря миттю освіжилося. Через годину-дві знову зачинити вікна, а далі провітрити  – Щоб ртуть повністю випарувалася, таких провітрювань упродовж дня має бути не менше шести”. 

Категорично заборонено термометр викидати у сміттєпровід, підмітати ртуть віником, збирати її пилососом чи спускати у каналізацію.

 До речі, ртуть від населення в будь-яких ємностях повинна  прийматися управлінням з питань надзвичайних ситуацій та цивільного захисту населення.  

                                                                    ШАНОВНІ ЧИТАЧІ ! 

Переглянути багато цікавих публікацій щодо лікування, Ви можете на сайті    http://korjukivka-sity.at.ua/  

ТА У РУБРІЦІ ЗДОРОВ-Я      http://korjukivka-sity.at.ua/news/zdorov_ja/1-0-1

Категорія: Здоров-Я | Переглядів: 8854 | Додав: VLAS-KOR | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
КОРЮКІВКА НАШЕ МІСТО © 2024
Форма входу
Логін:
Пароль:
Переклад Сайту


Пошук
Ми ВКонтакті
Наша кнопка
Її код
Code
<a href=" http://korjukivka-sity.at.ua/"target=_blank><img src=" http://korjukivka-sity.at.ua/knopka_sajta.gif"border="0" title=" Громадський сайт міста Корюківка " width=137 height=50></a>
Погода
Корюковка 

Телефонний довідник Корюківського району

Найближчі свят
Праздники Украины
Гороскоп
Loading...
Гімн України