КОРЮКІВКА НАШЕ МІСТО
ГоловнаРеєстрація Вхід
Ви увійшли як Гість • Група "Гості"Вітаю Вас, ГістьRSS
-Громадський Інформаційний Сайт - -
Меню сайту
Категорії розділу
Події [424]
Вибори [145]
Громада та влада [864]
Точка зору [235]
Право знати [1061]
Свобода слова [37]
Гарячий коментар [5]
Тут я живу [275]
Історія нашого краю [91]
Захисник [26]
Свята [720]
Здоров-Я [551]
Господар і Господарка [56]
Смакота [50]
Поради [141]
Рибалка та полювання [42]
Цікавинки [69]
Всячина [43]
Радіо онлайн
СЛУХАТИ ОНЛАЙН РАДІО
Наше опитування
Календар
«  Січень 2016  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Друзі сайту

Корюківська ЗОШ І-ІІІ ст.№1.





Семеновка - наш город!

Статистика
Яндекс.Метрика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Архів записів
 


Головна » 2016 » Січень » 6 » Святкування Нового Року та Різдва у світі
05:50
Святкування Нового Року та Різдва у світі
         Святкування Нового Року та Різдва у світі

                              Українські Різдвяні традиції

.

   Різдво – зимове свято, що глибоко сягає корінням в далеке язичницьке минуле. Це свято сонцевороту, або найкоротший день у році. До прийняття християнства українці особливо шанували цей день, адже він ознаменував новий хліборобський сезон. Язичники ще називали його святом коляди. Наші предки ще в дохристиянський період на свято коляда співали пісні, або так звані колядки. У них вони прославляли сонце, місяць і зорі. 

   Наприклад, відомо, що деякі коляди існували ще за часів скіфів, вже тоді невід`ємними атрибутами свята були подарунки і первдягання з використанням шкур, масок і рогів. Походження слова «коляда» досі достаменно не відоме, хоча на латині це означає перші числа місяця, або календар, або зимові канікули. Густинський літопис 12-го століття є єдиним писемним джерелом, яке вказує на коляду, як на міфічного словянського бога. Українські пращури-язичники у день коляди також шанували кожен із дванадцяти календарних місяців року. Із появою на українських землях християнської релігії обряд колядування, як і саме свято коляда були приурочені до Різдва Христового. Саме в цей час в українських колядках з`явилися біблійні мотиви. На жаль, Святе Письмо не вказує ні дня ні року коли саме народився Христос. У тім усі українські православні церкви, а також українська греко-католицька церква день народження Ісуса Христа святкують в ніч із 6-го на 7-е січня. Прихожани римо-католицької церкви відзначають Різдво Христове в ніч з 24-го на 25-е грудня. На сьогодні Різдво Христове вважається найбільшим із 12-ти найбільших православних свят. Взагалі, число дванадцять постійно згадується у цей день. Зранку господиня розпалює на припічку вогонь із дванадцяти полін, які вона заготовляла 12 днів до свята, щоб приготувати на ньому 12 страв на Святвечір. Святвечір є святим і тайним, відповідно він відбувається в тиші і в кругу родини.

  Окрім куті до числа дванадцяти святкових страв зазвичай входять узвар, варений горох, смажена капуста, риба, квасоля, вареники, картопля, гриби, гречана каша, голубці та коржі. Ця вечеря обов`язково має бути пісною та з власного саду і городу, аби таким чином подякувати минулому року за благополуччя родини. Господар в свою чергу перед вечерею вносить до хати невеликий оберемок сіна і соломи, щоб частину покласти під стіл, а решту під скатертину святкового столу. Якщо за святковою вечерею чхне дівчина, це знак, що вона цьогоріч вийде заміж, а якщо чхне хлопець – добрим козаком буде. Раніше батько в такому разі доньці дарував теля, а синові лоша.

  Після святкової вечері українці зазвичай йшли на святкове богослужіння до церкви, яке починається вночі. Цю традицію дуже колоритно описав Михайло Коцюбинський у повісті «Тіні забутих предків», яку не менш майстерно екранізував Сергій Параджанов. Про початок свята за довньою традицією свідчила поява на небі першої зірки. Це пов`язано з тим, що за Євангельською історією про народження Христа сповістила саме Віфлеємська зоря. Це одночасно слугувало сигналом і для колядників, які ніби чекали сигналу про початок обходу від хати до хати, щоб сповістити людей про народження Спасителя світу. Вважається, що найкраще колядки збереглися в Галичині та на Закарпатті. На думку все того ж Коцюбинського гуцули в Різдвяному побуті так і залишилися язичниками. На Заході не впустити колядників вважалося великим гріхом, навпаки, чим більше колядників відвідає оселю, тим щедрішим буде рік для родини. Колядники гуртувалися за принципом територій – окремими кутками чи вулицями, обирали серед себе старшого – березу та міхоношу, що носив зібрані продукти. До групи також входили скарбник, виборець, кінь – людина веселої вдачі, гуртівник та кілька колядників і музикантів. Обряд колядування обов`язково поєднувався з відповідними обрядовими та ігровими діями. А саме танцями, музикою та жартами, які і надавали цьому чудовому святу незабутнє емоційне враження. Отримані гостинці та гроші колядники віддавали на великі вечорниці, які відбувалися 8-го січня, це були розваги для молоді.

Українське Різдво вирізняється найпоетичнішими традиціями Святого Вечора – ворожінням. В нашому народі ворожили не лише відьми та волхви, цим займалися і пересічні люди, особливо молодь. Незаміжні дівчата у Різдвяну ніч дізнавались ім`я та характер майботнього нареченого. Обрядів ворожіння в українській культурі існує багато, але у більшості випадків використовували свічки, воду, дзеркало, сіль та зерно. Ворожити в різдвяну ніч могли і старшого віку люди, їх цікавило скільки років залишилося жити та близьке майбутнє.

                       Святкування Нового Року та Різдва у світі

Сідней  Родзинкою свята є щорічний офіційні феєрверк в міській гавані. У супроводі прекрасної музики, створюючи унікальну атмосферу близько одного мільйона людей щороку дотримуються цієї видовищної традиції.

Японія   Японці святкують Новий Рік 9 днів. Початок свят розпочинається опівночі з 108 дзвонів у кожному храмі Японії. 108 – це кількість символів зла старого року.Ще одна особливість – споживання на новорічні свята оригінальної страви – японські галушки під назвою Monchi. Вони мають одну особливість – дуже липка консистенція, що неодноразово приводило до трагічних інцидентів, адже у деяких людей ці галушки просто застрягали у горлі.

Китай  На відміну від нас, китайці святкують свій Новий рік, на основі місячного календаря, в день першого повного місяця після 21 січня. Одна із новорічних традицій – прикрашати свій будинок червоними стрічками, золотими щасливими номерками та бамбуковими гілками. Ще китайці залишають зранку першого новорічного дня відкритими двері і вікна свого житла – це для того, щоб Новий Рік зайшов без перешкод в їхній будинок.

Греція  Гроші приносять щастя. Тому в Греції люди на Новий Рік шукають монети, які попередньо були запечені в хліб. Той, хто знаходить монету, може розраховувати на особливе везіння в майбутньому році.

Болгарія Цікава традиція є в Болгарії – удари по спині, щоб принести здоров’я і багатство.

Італія  Червона білизна є обов’язковою для італійців, щоб забезпечити щастя в Новому році. Будь-які сексуальні трусики чи мережива – все дозволено, якщо вони червоні.

Іспанія  В новорічну ніч, коли церковні дзвони б’ють дванадцять разів, кожен іспанець має з’їсти 12 виноградинок – по одній на кожен дзвін. Якщо не встигаєш – удача в Новому Році не прийде!

Бразилія  Бразильці зустрічають Новий рік в білому одязі. А опівночі, в Бразилії відзначається особливий ритуал: вони збираються на березі океану, кидаючи білі квіти у воду. Білий, улюблений колір морської богині, символізує жіночу фертильність. Крім того бразильці запалюють свічки в піску: червоні свічки символізують удачу в любові, а білі та жовті свічки ставлять на достаток в грошах в Новому році.

Аргентина  При температурі +30º по всій Аргентині на Новий рік йде сніг. Це тому, що аргентинці переробляють непотрібний папір в маленькі клаптики для того, щоб опівдні викинути все це з вікон на вулицю. Додавши трохи уяви, бачимо снігопад!

Чилі  Чилійці, як італійці, напередодні Нового року вдягають червону нижню білизну. Але чилійці добавили барвистості цьому звичаю. Так ті, хто сподівається отримати більше грошей в наступному році, вдягають жовту білизну. А ті, хто шукає споріднену душу, надають перевагу рожевій білизні.

США  Існує цікава традиція в Нью-Йорку. Люди пишуть свої побажання на клаптику паперу, потім прикріплюють ці клаптики на Стіні Бажань, що на Таймс-сквері. Наприкінці святкування шматочки паперу збирають і разом з конфетті побажання ньюйоркців опівночі падають на людей в Таймс-сквері: дощ добрих намірів!
Цікава інформація про час зустрічі Нового року:

Єдиний регіон світу, в якому немає часових поясів, є Арктичний. Тимчасова зона вільної зони, ось так! Якщо ви на Південному полюсі, то зустрічайте Новий рік на протязі 24 годин. І це буде вірно! Можна зробити кілька кроків, щоб перетнути всі часові пояси.

                          

Категорія: Свята | Переглядів: 1113 | Додав: VLAS-KOR | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
КОРЮКІВКА НАШЕ МІСТО © 2024
Форма входу
Логін:
Пароль:
Переклад Сайту


Пошук
Ми ВКонтакті
Наша кнопка
Її код
Code
<a href=" http://korjukivka-sity.at.ua/"target=_blank><img src=" http://korjukivka-sity.at.ua/knopka_sajta.gif"border="0" title=" Громадський сайт міста Корюківка " width=137 height=50></a>
Погода
Корюковка 

Телефонний довідник Корюківського району

Найближчі свят
Праздники Украины
Гороскоп
Loading...
Гімн України