КОРЮКІВКА НАШЕ МІСТО
ГоловнаРеєстрація Вхід
Ви увійшли як Гість • Група "Гості"Вітаю Вас, ГістьRSS
-Громадський Інформаційний Сайт - -
Меню сайту
Категорії розділу
Події [424]
Вибори [145]
Громада та влада [864]
Точка зору [235]
Право знати [1061]
Свобода слова [37]
Гарячий коментар [5]
Тут я живу [275]
Історія нашого краю [91]
Захисник [26]
Свята [720]
Здоров-Я [551]
Господар і Господарка [56]
Смакота [50]
Поради [141]
Рибалка та полювання [42]
Цікавинки [69]
Всячина [43]
Радіо онлайн
СЛУХАТИ ОНЛАЙН РАДІО
Наше опитування
Календар
«  Квітень 2012  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30
Друзі сайту

Корюківська ЗОШ І-ІІІ ст.№1.





Семеновка - наш город!

Статистика
Яндекс.Метрика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Архів записів
 


Головна » 2012 » Квітень » 13 » Святкуємо Пасху Христову. Великодні рецепти та поради.
13:14
Святкуємо Пасху Христову. Великодні рецепти та поради.

  Святкуємо Пасху Христову. Великодні рецепти та поради.

.

Першим словом Спасителя до Своїх учнів після Свого Воскресіння було: «Радійте!». І ми в цю Святу великодню ніч відчуваємо невимовну духовну радість, яка незмінно супроводжує нам усі дні великодніх урочистостей. Бо воістину воскрес Христос, змінивши весь хід історії, відкривши для людини спасіння від страждань.


   Після Великого посту слід ясновельможний свято Великодня, свято Воскресіння Христового. На Великдень всі йдуть до церкви, приносять туди паски і яйця для освячення. Яйце стало обов'язковим атрибутом Великодня. Це символ нескінченного ланцюга народжень і смертей. Жодне пасхальне торжество не може обійтися без яйця в пам'ять воскресіння Ісуса Христа. 

Це свято не має постійної календарної дати, і кожен рік святкується в різний час, оскільки за часів євангельських подій в Палестині користувалися місячним календарем, а не сонячним, по якому живе сучасне людство. Великдень святкується сім днів, тобто весь тиждень, і тому цей тиждень називається «Світла Великодня Седмиця». Кожен день тижня теж називається світлим: Світлий понеділок, Світлий вівторок і т. д., а останній день - Світла субота. Щодня відбуваються Богослужіння. Царські Врата відкриті всю седмицю.

Традиційно, перед Великоднем ми готуємо такі страви: паску, паску, яйця У чому сенс святкової паски? Людина збирав залишки торішнього врожаю і в пам'ять і подяку про праці, які успішно завершені, пік хліб - іноді у формі птахів (відгомоном цієї традиції стали знамениті «жайворонки», які до цих пір печуть на Благовіщення), іноді у формі стовпчика (така форма прийнята і зараз). Паска готується за два дні до Великодня, у четвер, адже добре спечений паска зберігається і не черствіє тиждень, а то й більше.

Сирна паска - це спресований солодкий сир з емблемами воскреслого Христа: ХВ - Христос Воскрес. Великдень роблять у формі усіченої піраміди (одні джерела називають її символом Гробу Господнього, інші - символом Голгофи, на яку зійшов Христос).

Чому ж фарбують яйця? Яйце було одним з найдавніших язичницьких символів воскресіння з мертвих, адже воно з вигляду схоже на мертвий камінь, гладке, нерухоме, але в ньому б'ється нове життя. На Великдень прийнято фарбувати яйця різними фарбами, але серед різнобарвних яєць центральне місце належить яскравим червоним яйцям. Чому? Історія зберегла нам такий переказ. Після воскресіння Ісуса Христа учні його і послідовники розійшлися по різних країнах, всюди сповіщаючи радісну звістку про те, що більше не треба боятися смерті, її переміг Христос, Спаситель світу. Він воскрес Сам і воскресить кожного, хто повірить Йому і буде любити людей також, як любив Він. Марія Магдалина осмілилася прийти з цією звісткою до самого римського імператора Тиверія. Так як до імператора не прийнято було приходити без подарунків, а Марія нічого не мала, вона прийшла з простим курячим яйцем. Звичайно, вибрала вона яйце зі змістом. Але коли Марія стала говорити Тіверія про те, що Ісус Христос також вирвався зі смертельних оков і воскрес, імператор тільки розсміявся: «Це також неможливо, як твоєму білому яйцю перетворитися на червоне». І не встиг Тіверій закінчити фразу, як яйце в руках Марії Магдалині стало зовсім червоним. Фарбовані яйця - не тільки подають до святкового великоднього столу, їх прийнято дарувати один одному всю Великодню тиждень. Яйце з давніх-давен було символом народжується і оновлюється життя.

Зазвичай на Великдень, на час повернення сім'ї з церкви від заутренній вже був накритий багатий стіл. Відтепер знімався заборону на скоромну їжу, і стіл уставляли всілякими стравами для розговіння - поросям, бужениною, холодцем, шинкою, різноманітними сирами, молочними продуктами. За традицією пасхальний стіл повинен ломитися від явства. Але починається пасхальне застілля з скибочки паски. Ми зібрали для вас невелику колекцію рецептів, які зроблять весняне свято ще смачніше.

Щоб спекти паску, необхідно запам'ятати наступне: спочатку готується опара (закваска), потім рідке тісто або дріжджова суміш, після цього готується заливка (суміш яєць і молока), далі робиться попереднє першого тісто, потім основне друге тісто, а коли приготовлено завершальне третій тісто, можна вже випікати паску. Тісто для пасок замішується поступово і послідовно. Тісто для паски дуже примхливе; всі його компоненти готуються в дуже теплому місці, де підтримується постійна температура близько 25 градусів, і немає протягів. Тісто не можна ставити там, де тепло йде знизу: воно не буде рости, розповзеться і при випічці вийде не паску, а товстий млинець. Духовку обов'язково прогрійте перед тим, як туди посадити паску.

Паска
Чотири склянки борошна, одну склянку цукрового піску, 1,5 склянки молока , 6 яєць (жовтків), 100 г вершкового масла, чверть склянки родзинок, 24 г дріжджів, ванілін. Розчинити дріжджі з молоком. Додати половину борошна, поставити тісто. Коли опара збільшиться в два рази, додати жовтки, протерті з цукром, ванілін і решту борошно, під кінець влити розігріте масло. Коли тісто підніметься, розім'яти його, змішати з родзинками, викласти у форму, змащену маслом і поставити в духовку на 35-40 хвилин.

Паска Російська простота
Потрібно: 100 г дріжджів, 700 г борошна, 7 яєць, 1 ст. цукру, 300 г масла, 1/2 ст. молока, ваніль.
Спосіб приготування. Замісити тісто з борошна, яєць, олії. Розведіть дріжджі в молоці і додайте їх у тісто. Поставте тісто підходити на ніч у тепле місце. Вранці тісто ще раз добре перемішайте і покладіть у форми для випічки до половини їхньої висоти. Форма повинна бути змащена маслом і обсипана сухарями. Дайте тісту трохи піднятися, помастіть зверху яйцем і поставте випікати в духовку при середній температурі. Паска готовий, коли його скоринка буде рум'яної.

Великоднє Веселощі
1кг борошна, 300 г вершкового масла, 1/2 ст. молока, 1/2 ч. л. солі, 100 г дріжджів, 5 яєць, 1 ст. цукру, ванілін, 5 ст. л. какао, 2 ст. л. рослинного масла для змащування форми.
Спосіб приготування. Просійте борошно і зробіть у ній невелике заглиблення, покладіть туди дріжджі розведені молоком розтоплене масло, збиті жовтки і половину порції цукру.
Добре перемішайте, поставте опару підходити на 5-6 годин. Коли опара буде готова, додайте в неї борошно, цукор, збиті білки, какао, ванілін. Вимісіть тісто, розкладіть його в змащені маслом форми, дайте трохи підійти і випікайте 50 хвилин. Готова паска остудіть, і прикрасьте цукровою пудрою.

Великдень ніжна
Покласти під прес 1,2 кг сиру, протерти. Додавати поступово, постійно розмішуючи, 60 г сметани, 250 г вершків, півтори склянки цукрового піску, ванілін, 2 яйця. Покласти суміш у форму і поставити в холод.

Великодній Хрест
 Потрібно: 1 кг борошна, 100 г дріжджів, 2 ст. молока, 100 г мигдалю, 1 лимон, 200 г родзинок, 20 г рому, 200 г масла, 100 г цукру, 1 яйце, 2 ст. л. рослинного масла для змащування форми; для глазурі: 4 ст. л. молока, 1/2 ст. цукру. 
Спосіб приготування. Борошно просійте і зробіть у ній поглиблення, розкришіть туди дріжджі, підмісіть трохи цукру, молока і зробіть опару. Накрийте опару серветкою і поставте в тепле місце підходити. Мигдаль, натертий на тертці лимон, родзинки змішайте з ромом і дайте постояти 15 хвилин. Коли опара підійде, покладіть в неї решту цукру, борошно, розтоплене масло, сіль і замісити тісто. Вимішуйте тісто до тих пір, поки воно не почне відставати від рук, а потім дайте ще трохи підійти.
Тепер додайте в тісто родзинки з ромом і заповніть форми на 1/3 частина, дайте підійти, змажте яйцем і випікайте 50-60 хвилин.
Поки паски печуть, приготуйте глазур. У кипляче молоко потихеньку всипте цукор і кип'ятіть 7-10 хвилин. Коли паски будуть готові, остудіть їх і покрийте глазур'ю. На глазурі, поки вона не застигла, викладіть мигдальними горіхами Андріївський хрест.

Полянка
Потрібно: 2 ст. молока, 100 г дріжджів, 1 кг борошна, 7 яєць, 300 г вершкового масла, 200 г родзинок, 2 ст. цукру, мигдаль за смаком.
Спосіб приготування. Візьміть молоко, дріжджі, половину борошна, зробіть тісто; коли воно підніметься, замісити, поклавши все інше. Гарненько вимісіть. Якщо тісто стало відставати від рук, покладіть в нього збиті білки і родзинки, перемісити знову і додайте решту борошно, дайте піднятися і зробіть паски. Коли вони піднімуться, змастіть їх яйцем, посипте тертим мигдалем і поставте в духовку. Готові паски посипте цукровою пудрою.

Сонячний Паска
Потрібно: 1 кг муки, 6 яєць, 300 г вершкового масла, 100 г дріжджів, 1 ч. л. солі, 100 г цукру, 1 апельсин і цедра одного лимона, 1/2 ст. молока.
Спосіб приготування. Розведіть дріжджі в молоці й додайте до них половину борошна. Дайте опарі постояти в теплому місці близько години. Потім додайте в неї яйця, масло, сіль і цукор. Вимісіть тісто, і поклавши натертий на тертці апельсин, цедру лимона, сіль і цукор. Покладіть готове тісто в змащені форми і дату трохи підійти, змажте яйцем і випікайте при середній температурі.

Глазур для прикраси пасок
Продукти: 3 білки , 1 ст. цукру, трохи солі.
Збити білки з цукром і сіллю до густої піни. Частиною глазурі покриваємо паски. Решта крем фарбуємо харчовими барвниками (замість них підійдуть морквяний або буряковий сік). Намалювати кремом зверху візерунки за допомогою кондитерського мішка (можна використовувати звичайний целофановий пакет з відрізаним кінчиком).
Готові паски прикрашають глазур'ю, посипають горіхами й цукатами. Останнім часом в магазинах часто продаються паски, посипані різноколірним оздобленням, наприклад, пофарбованим пшоном. Це старовинна російська традиція, і раніше всі господині обов'язково використовували кольорову посипання (її називали нонпарель).

Сир для паски. Отже, сир для паски має бути свіжим, сухим, однорідним. Його двічі протирають через сито, а вже потім з повітряної сирної маси готувати пасху сиру, заварний або варену. Не можна пропускати сир для паски через м'ясорубку, так як сир, протертий крізь сито, - повітряний, насичений повітрям; пропущений ж через м'ясорубку - м'ятий, роздавлений, в'язкий. Відповідно і страви будуть мати різний смак. Для збивання сирної маси радимо скористатися міксером, тоді сир вийде повітряний і ніжний.

Сливки для паски
Вершки повинні бути 30%-ної жирності, вершкове масло - м'яке, пластичне. Ізюм треба перебрати, добре промити, просушити його на серветці або рушник. Мигдаль очистити, подрібнити. Ядра мигдаля легко очистяться, якщо залити їх окропом і залишити на 20-30 хвилин, тоді шкірка легко знімається. Потім ядра підсушити і подрібнити. Цукати апельсинові дрібно нарізати, цедру лимона натерти на тертці, пряні добавки, такі як кардамон або бадьян, змолоти в кавомолці, просіяти через часте ситечко. Замість ванілі можна використовувати ванільний цукор або ванілін.

Сирна (сирна) паска
Для цієї паски буде потрібно 1 кг свіжого сиру, 5 яєць, 200 г вершкового масла, 400 г сметани, 300 г цукру, 200 г родзинок, ванілін.
Сир перетріть через сито або сміливі на м'ясорубці з густим ситом, додайте яйця, розтерті з цукром і ваніліном - щоб вийшла повітряна маса. Потім дайте масло, сметану і втирайте все це до отримання однорідної суміші. Підігрійте, не доводячи до кипіння. Якщо з'явиться хоча б одну бульбашку, зніміть масу з вогню і поставте в холодну воду, безперервно помішуючи, поки не охолоне. Далі всипати цукор з ваніліном, промитий і просушений родзинки. Всю масу потрібно добре вимішати і викласти на полотняну серветку. Зверху придавити пресом і тримати його до тих пір, поки не стече сироватка. Обережно викладіть «бабу», посипте її посічені підсмаженим мигдалем або арахісом. До подачі на стіл «баба» повинна знаходитися в холодному місці.

Як фарбувати яйця? 

Яйця, фарбовані в березових листах 
Приготувати відвар з листя молодої берези, дати йому настоятися. Яйця вимити, відпустити в теплий настій, варити 10 хв. після закипання, вийняти і остудити. Яйця вийдуть жовтого кольору. При бажанні можна нанести на них візерунок: на змочену шкаралупу накласти березовий або який-небудь інший невеликий листок гарної форми, щільно обв'язати яйце капроном, і тоді вже відварити в настої.

Фарбування яєць "у цяточку" - для цього мокрі яйця обваляйте в сухому рисі, загорніть в марлю (кінці марлі треба щільно зав'язати ниткою, щоб рис прилип до яйця) і далі варіть цибулевої лушпинні звичайним способом.

Яйця, фарбовані в цибулинні
Яйця вимити. Приготувати відвар з цибульного лушпиння, дати йому настоятися. Яйця опустити в настій, довести до кипіння і варити після закипання протягом 10 хв., Вийняти, остудити. Можна протерти яйця соняшниковою олією, тоді вони придбають гарний блиск. У залежності від кількості взятої лушпиння яйця забарвляться в кольори від жовтого до червоно-коричневого.

Яйця в строкатих тонах
Яйце офарбіть в базовий матовий колір. Потім на кінчик пензлика візьміть трохи не дуже рідкої фарби і шляхом напилення нанесіть точки і мазки на поверхню яйця.

Двоколірні яйця
Зваріть яйця круто і трохи охолодіть (краще всього фарбувати ледь теплі яйця). У кожній мисочці розведіть фарбу відповідно до інструкції, додайте по 2 ст. л оцту і розмішайте. Притримуючи ложкою, занурте в кожну мисочку по кілька яєць і залиште, перевертаючи для рівномірного фарбування. Вийміть і підсушіть на паперовому рушнику. Тепер кожне забарвлене яйце візьміть 2 пальцями і занурте в контрастну фарбу до половини. Тримайте 1 хв, поки фарба не візьметься, а потім вийміть і підсушіть на рушник.

У великодні дні люди по-братськи обіймаються, тричі цілують один одного. Радість Христового Воскресіння робить нас чистішими, і ми радіємо цьому весняного свята як віснику кращого майбутнього.

Категорія: Поради | Переглядів: 1407 | Додав: VLAS-KOR | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
КОРЮКІВКА НАШЕ МІСТО © 2024
Форма входу
Логін:
Пароль:
Переклад Сайту


Пошук
Ми ВКонтакті
Наша кнопка
Її код
Code
<a href=" http://korjukivka-sity.at.ua/"target=_blank><img src=" http://korjukivka-sity.at.ua/knopka_sajta.gif"border="0" title=" Громадський сайт міста Корюківка " width=137 height=50></a>
Погода
Корюковка 

Телефонний довідник Корюківського району

Найближчі свят
Праздники Украины
Гороскоп
Loading...
Гімн України