КОРЮКІВКА НАШЕ МІСТО
ГоловнаРеєстрація Вхід
Ви увійшли як Гість • Група "Гості"Вітаю Вас, ГістьRSS
-Громадський Інформаційний Сайт - -
Меню сайту
Категорії розділу
Події [424]
Вибори [145]
Громада та влада [864]
Точка зору [235]
Право знати [1061]
Свобода слова [37]
Гарячий коментар [5]
Тут я живу [275]
Історія нашого краю [91]
Захисник [26]
Свята [720]
Здоров-Я [551]
Господар і Господарка [56]
Смакота [50]
Поради [141]
Рибалка та полювання [42]
Цікавинки [69]
Всячина [43]
Радіо онлайн
СЛУХАТИ ОНЛАЙН РАДІО
Наше опитування
Календар
Друзі сайту

Корюківська ЗОШ І-ІІІ ст.№1.





Семеновка - наш город!

Статистика
Яндекс.Метрика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Архів записів
 


Головна » 2013 » Січень » 26 » Стоп-кран для самозабудовців?
16:04
Стоп-кран для самозабудовців?

   Стоп-кран для самозабудовців?

.

   Що цікаво: ми завжди активно «воювали» й «воюємо» з державою (чиновниками) за спрощення різноманітних дозвільних процедур, коли у нас просто «горить» в одному знаному місці — так пришвидшити будь-який процес хочеться. Адже самі прекрасно знаєте, скільки часу потрібно витратити аби, наприклад, встановити цілком законно автономне опалення. Або переобладнати на власний смак та розсуд новопридбану квартиру. І тому подібне. 

   «Воювали» ми доволі довго, та все таке потихеньку перемагаємо. Ще навесні 2011 року набрав чинності Закон України «Про регулювання містобудівної діяльності», який максимально можливо спростив дозвільні процедури в будівництві (в тому числі в переобладнанні квартир). При цьому запровадив декларативний принцип початку будівництва об’єктів і введення їх в експлуатацію. Певно, багато людей, що стикалися з цими проблемами, страшенно тішилися з нововведень. Бо стали витрачати значно менше коштів, нервів та часу. 

На жаль, знайшлося доволі багато народу, що скористався цими новаціями лише для того, аби, просто «наплювавши» на своїх сусідів, робити у своїй приватній квартирі що завгодно. Отож і почастішало випадків, коли бідолашні сусіди звертаються до всіх інстанцій по допомогу — знайдіть управу на цих «негідників». Бо через їхню «сверблячку» та бажання зробити тільки так, як самому хочеться, зневажаючи будь-які технічні норми та стандарти, у когось «упала на голову» стеля. У декого — з’явилися тріщини у стінах. А дехто нині страхається ходити по власній підлозі — легко можна провалитися на нижній поверх. І тому подібне. І це, як не сумно, непоодинокі факти.
Варто сказати, що за всі подібні «свинства» непогано було б одразу ж поскаржитися в Інспекцію ДАБК (державного архітектурно-будівельного контролю). Чому? Бо держава, спростивши багато дозвільних процедур, водночас посилила контроль за будівництвом та підвищила відповідальність усіх його учасників. Нині без участі Інспекції жоден об’єкт не буде введено в експлуатацію самочинно. А за різноманітні порушення чи «проклятому приватному власнику», чи «знахабнілій комерційній структурі», чи «посоловілому» від ідей архітекторові (дизайнеру) треба сплатити дуже солідні штрафи.

Про це нам розповів начальник Північного інспекційного відділу ІДАБК області Руслан Солошенко.

За його словами, внесено суттєві зміни до Кодексу України про адміністративні правопорушення саме в частині посилення відповідальності громадян та посадових осіб. За порушення вимог законодавства, будівельних норм, державних стандартів і правил під час будівництва, а також планування та забудови територій. Крім того, диференційовано розмір штрафних санкцій залежно від категорії складності об’єкта будівництва. Також доповнено відповідальністю за подання недостовірних даних у повідомленні про початок виконання підготовчих і будівельних робіт, а також у деклараціях про початок виконання будівельних робіт і про готовність об’єкта до експлуатації. Передбачено й відповідальність за експлуатацію об’єктів будівництва, які ще не прийняті в експлуатацію, невиконання вимог (приписів) інспекторів ДАБК та недопущення їх на об’єкти будівництва. За всі ці порушення (кожне з яких чітко вирахуване в конкретних цифрах) встановлено розмір штрафів від 10 до 1700 неоподаткованих мінімумів доходів громадян. Тобто від 170 до 28 900 гривень.

Але це ще далеко не все. Згідно з новою редакцією Закону України «Про відповідальність за правопорушення у сфері містобудівної діяльності» (в якому зрівняно у відповідальності юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців), значно розширено перелік порушень, за які суб’єкти містобудівної діяльності (замовники будівництва та підрядники, виробники будівельної продукції, інші суб’єкти) притягуються до відповідальності. А також вельми збільшено розміри штрафів, які прив’язані до розміру мінімальної заробітної плати. З Нового року вона дорівнює 1147 гривням.
Таким чином, у залежності від складу порушення розмір штрафів встановлено від 3 до 900 мінімальних заробітних плат. А це — від майже трьох з половиною тисяч до мільйона з «дріб’язком» гривень.

Якщо ж до декого «не дійде» й вони повторно протягом року вчинять те ж саме порушення (за яке їх уже було притягнуто до відповідальності), штраф стягується в подвійному розмірі. Тобто максимальний штраф становитиме 2 мільйони 64 тисячі 300 гривень.

Що ж, невдовзі побачимо чи стануть ці зміни «стоп-краном» нескінченним випадкам самочинного будівництва, порушенням будівельних норм, державних стандартів та правил. Адже деякі наші «круті» люди (фірми тощо) настільки знахабніли, що це вже стає майже системним явищем. І це справді загрожує для інших громадян серйозними негативними наслідками. Такими, як виникнення потенційної загрози для здоров’я та безпеки проживання.

   Тому, даруйте за повторення, — не витрачайте свої нервові клітини на сварки зі знахабнілими сусідами чи приватними фірмами. А негайно прямуйте до Інспекції ДАБК. Нехай вони займаються своєю (до речі, дуже всім нам потрібною) діяльністю. І влаштовують порушникам «гарне життя» штрафами в мільйон чи більше гривень... 

                                                      Олександр ШИЛО

                             Джерело   http://www.hvilya.com 

Категорія: Право знати | Переглядів: 758 | Додав: VLAS-KOR | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
КОРЮКІВКА НАШЕ МІСТО © 2024
Форма входу
Логін:
Пароль:
Переклад Сайту


Пошук
Ми ВКонтакті
Наша кнопка
Її код
Code
<a href=" http://korjukivka-sity.at.ua/"target=_blank><img src=" http://korjukivka-sity.at.ua/knopka_sajta.gif"border="0" title=" Громадський сайт міста Корюківка " width=137 height=50></a>
Погода
Корюковка 

Телефонний довідник Корюківського району

Найближчі свят
Праздники Украины
Гороскоп
Loading...
Гімн України