КОРЮКІВКА НАШЕ МІСТО
ГоловнаРеєстрація Вхід
Ви увійшли як Гість • Група "Гості"Вітаю Вас, ГістьRSS
-Громадський Інформаційний Сайт - -
Меню сайту
Категорії розділу
Події [424]
Вибори [145]
Громада та влада [864]
Точка зору [235]
Право знати [1061]
Свобода слова [37]
Гарячий коментар [5]
Тут я живу [275]
Історія нашого краю [91]
Захисник [26]
Свята [720]
Здоров-Я [551]
Господар і Господарка [56]
Смакота [50]
Поради [141]
Рибалка та полювання [42]
Цікавинки [69]
Всячина [43]
Радіо онлайн
СЛУХАТИ ОНЛАЙН РАДІО
Наше опитування
Календар
«  Травень 2018  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031
Друзі сайту

Корюківська ЗОШ І-ІІІ ст.№1.





Семеновка - наш город!

Статистика
Яндекс.Метрика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Архів записів
 


Головна » 2018 » Травень » 8 » Сьогодні світ відзначає День пам’яті та примирення
07:33
Сьогодні світ відзначає День пам’яті та примирення
  Сьогодні світ відзначає День пам’яті      та примирення  

   В Україні – як і в усьому світі – 8 та 9 травня відзначаються Дні пам’яті та примирення, присвячені пам’яті жертв Другої світової війни.

Ці дні присвячені пам’яті тих понад 80 мільйонів людей, чиє життя було обірвано насильством світового масштабу, людям усіх рас і націй, чоловікам і жінкам, воїнам і мирному населенню, малим дітям і літнім людям – усім загиблим і усім тим, хто вижив та пройшов через усі кола пекла Другої світової війни. Тим, хто загинув на її фронтах, в окопах, і тим, хто загинув під час бомбардувань, побував у полоні, концтаборах чи просто зник безвісти у вихорі воєнного лихоліття.

        Дні пам’яті та примирення були проголошені рішенням 59-ї сесії Генеральної Асамблеї ООН 24 листопада 2004 року.

8 травня 1945 Антигітлерівська коаліція офіційно прийняла Акт про беззастережну капітуляцію збройних сил нацистської Німеччини, підписаний начальником Оперативного штабу ОКВ генерал-полковником Альфредом Йодлем за дорученням президента Німеччини Карла Деніца. Акт був підписаний ще 7 травня в Реймсі (Франція), однак ратифікований наступного дня в Берліні.

З цієї нагоди 8 травня 1945 року у багатьох містах Європи та США були проведені велелюдні святкування. В країнах-союзницях з антигітлерівської коаліції цей день відзначається як День Перемоги над нацизмом.

  Під час Другої світової війни в Україні загинули, за різними оцінками, від 8 до 10 млн людей, з них цивільного населення – близько 5 млн. Водночас 2,2 млн було вивезено на примусові роботи до нацистської Німеччини, 10 млн втратили притулок. На цілковиті руїни було перетворено понад 700 міст та селищ міського типу, майже 30 тисяч сіл. 

   8 травня  в Україні День пам’яті та примирення відзначають із 2015 року.

Згідно з законом, шанобливе ставлення до пам’яті про перемогу над нацизмом у Другій світовій війні, ветеранів війни, українському визвольному русі та жертв нацизму є священним обов’язком держави та громадян України.

Символом вшанування пам’яті жертв Другої світової війни є червоний мак. Ця квітка — пам’ятний знак жертв усіх військових і громадянських конфліктів, а також відображення кривавого сліду від пострілу.

В більшості країн Європи, а також у США та Великобританії свято Перемоги у Другій світовій війні відзначають 8 травня під офіційною назвою День перемоги у Європі. Крім того, деякі країни в цей день відзначають День пам’яті та примирення, присвячений пам’яті жертв Другої світової війни, проголошений Генасамблеєю ООН.

Детальніше розглянемо обставини, що передували цим історичним подіям.

Весною 1945-го німецькі війська, попри відчайдушний спротив, зазнавали поразок на всіх напрямках.

2 травня капітулював берлінський гарнізон. 4 травня – німецькі війська в Голландії, Данії, Швеції, Північно-Західній Німеччині. 5 травня припинила опір група армій G (Баварія і Західна Австрія), і того ж дня Третій Райх розпочав перемовини про капітуляцію на Західному фронті – у штаб-квартиру Верховного головнокомандуючого експедиційними силами союзників в Європі Дуайта Ейзенхауера в Реймсі (Франція) за наказом голови німецького уряду грос-адмірала Карла Деніца прибув грос-адмірал Ганс-Георг фон Фрідебург. Союзники категоричні: лише повна і беззастережна капітуляція на Заході та Сході, все інше взагалі не обговорюється.

Німців це не влаштовує. Наступного дня, 6 травня, на перемовини прибув генерал-полковник Альфред Йодль, він знову пробує досягти компромісу, аби уникнути капітуляції на Сході. Впевнившись, що діалогу не виходить, німці викидають «білий прапор». Як бачимо, союзники повелись порядно і максимально врахували інтереси СРСР, відкинувши всі пропозиції сепаратного миру.

Акт капітуляції Німеччини підписано у Реймсі 7 травня 1945 року
о 02:41
 за середньоєвропейським часом.

Капітуляція вступала в силу 8 травня о 23:01.

Але наступного дня відбулося повторне підписання німецької капітуляції. Каменем спотикання виступила радянська сторона, яка, пропри все, демонструвала повну недовіру до своїх союзників і у всьому шукала підступ.

Справа ось у чому. Радянського представника Івана Суслопарова попередили про підписання лише ввечері 6-го – відразу по тому, коли Деніц дав відмашку Йодлю на капітуляцію. З Москви довгий час не було відповіді, очікування затягувалося. Суслопаров вкотре перечитував документ і ніяк не знаходив нічого підозрілого. Врешті він ставить підпис, але на всяк випадок робить застереження про можливість підписання ще одного аналогічного документу. Союзники погодилися.

А незабаром приходить відповідь із Москви: ніяких документів не підписувати!

Генерал Сергій Штеменко описував нараду у кабінеті Сталіна: «Верховний Головнокомандуючий, як завжди, повільно походжав уздовж килимової доріжки. Весь вигляд його виражав крайнє незадоволення… Він зауважив, що союзники організували односторонню угоду з урядом Деніца. Така угода більше схожа на недобру змову. Крім генерала І. Суслопарова, нікого з державних осіб СРСР у Реймсі не було. Отже, перед нашою країною капітуляція не відбувається».

Доволі кумедно чути про «недобру змову» від головного союзника Гітлера в 1939-1941 роках. Тоді як США та Англія закрили очі на всі неподобства, що творив Сталін із літа 1939-го, надали СРСР небачених розмірів допомогу за ленд-лізом, зрештою, відкрили другий фронт в Європі і рішуче відкинули всі пропозиції Німеччини про капітуляцію лише на Заході.

Більше того, союзники легко погодилися на повторну церемонію в Берліні.

17 журналістів США і Англії, які були присутні на церемонії в Реймсі, отримали наказ до 15:00 8 травня нічого не писати про досягнуту угоду. Щоправда «підвели» німці – німецьке радіо повідомило про капітуляцію о 14:41 7 травня. Через годину новину продублювало агентство Ассошіейтед Прес (хоча журналіста потім звільнили).

Тим часом Йосип Сталін взагалі пропонував відкласти оголошення про капітуляцію до 7-ї години ранку 9 травня, однак цього разу поступливі Черчілль і Трумен відповіли відмовою.

У Британії вже 8 травня 1945-го на вулиці вийшло понад мільйон людей. Грандіозні святкування відбулися 8 травня в Нью-Йорку, Чикаго, Лос-Анджелесі, Маямі та інших містах США.

Повторну капітуляцію Німеччини підписано о 22:43 за центральноєвропейським часом (у Москві 00:43), вступала в силу вона так само о 23:01, тобто за 18 хвилин.

Газета «Известия» інформацію про завершення «Великой Отечественной» війни надрукувала 9 травня. Більше того, акт капітуляції, текст якого наведено на першій сторінці, датовано попереднім днем: «Подписано 8 мая 1945 года в гор. Берлине». 8-м травня датовано і указ президії Верховної Ради СРСР про оголошення 9 травня «святом перемоги». А в передовиці на все тій же першій сторінці є й таки рядки: «Отныне 9 мая для всех поколений станет днем всенародного торжества – Праздником Победы».

Останнє виглядає все ж таки дивно. Особливо на фоні репортажу власних кореспондентів газети на третій сторінці: «8 травня в Берліні». Він починається такими рядками: «Восьме травня 1945 року – історичний день. Подіям його будуть присвячені книги. Хроніка його увійде у підручники і довідники».

За матеріалами Українського інституту національної пам’яті


  

 

Категорія: Свята | Переглядів: 559 | Додав: VLAS-KOR | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
КОРЮКІВКА НАШЕ МІСТО © 2024
Форма входу
Логін:
Пароль:
Переклад Сайту


Пошук
Ми ВКонтакті
Наша кнопка
Її код
Code
<a href=" http://korjukivka-sity.at.ua/"target=_blank><img src=" http://korjukivka-sity.at.ua/knopka_sajta.gif"border="0" title=" Громадський сайт міста Корюківка " width=137 height=50></a>
Погода
Корюковка 

Телефонний довідник Корюківського району

Найближчі свят
Праздники Украины
Гороскоп
Loading...
Гімн України