КОРЮКІВКА НАШЕ МІСТО
ГоловнаРеєстрація Вхід
Ви увійшли як Гість • Група "Гості"Вітаю Вас, ГістьRSS
-Громадський Інформаційний Сайт - -
Меню сайту
Категорії розділу
Події [424]
Вибори [145]
Громада та влада [864]
Точка зору [235]
Право знати [1061]
Свобода слова [37]
Гарячий коментар [5]
Тут я живу [275]
Історія нашого краю [91]
Захисник [26]
Свята [720]
Здоров-Я [551]
Господар і Господарка [56]
Смакота [50]
Поради [141]
Рибалка та полювання [42]
Цікавинки [69]
Всячина [43]
Радіо онлайн
СЛУХАТИ ОНЛАЙН РАДІО
Наше опитування
Календар
«  Серпень 2018  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031
Друзі сайту

Корюківська ЗОШ І-ІІІ ст.№1.





Семеновка - наш город!

Статистика
Яндекс.Метрика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Архів записів
 


Головна » 2018 » Серпень » 2 » СЬОГОДНІ - ДЕНЬ ІЛЛІ: ІСТОРІЯ ТА ТРАДИЦІЇ СВЯТА
07:58
СЬОГОДНІ - ДЕНЬ ІЛЛІ: ІСТОРІЯ ТА ТРАДИЦІЇ СВЯТА
 

      СЬОГОДНІ - ДЕНЬ ІЛЛІ: ІСТОРІЯ ТА ТРАДИЦІЇ СВЯТА

 

Сьогодні, 2 серпня, святкується день пам'яті пророка Іллі, якого вважають покровителем воїнів, гроз, дощу, грому і блискавок, - повідомляє znaj.ua.

 

Історія свята

 

Це свято також має назву Іллін день. І воно не тільки церковне. Його святкували ще на Русі, свято обросло традиціями та народними прикметами. У католиків цей день святкується взимку, 16 лютого.

 

За переказами пророк Ілія жив під час царювання Ахава в царстві Ізраїлів. Дружина Ахава організовувала культ поклоніння язичницькому божку Ваалу. А Ілля намагався спочатку всіляко переконати правителів, а потім за допомогою свого дару наслав голод на три роки на ці землі. А коли жерці влаштували жертвопринесення на горі Кармель, він стратив їх за це.

 

Дружина Ахава хотіла позбутися від пророка, і йому довелося ховатися в пустелі. А коли він повернувся, то зміг переконати правителів у неправильності їхніх намірів. За повір'ям, Іллю забрала на Небо вогненна колісниця з вогненними кіньми, і коли на небі блискають блискавки і гримить грім, це Ілля намагається вбити нечистого змія.

 

У язичницькій Русі в цей день святкували день Перуна, який був богом грому і воїнів. Після хрещення назва змінилася, але багато традицій залишилися. 

 

Традиції свята

 

Православні в цей день ідуть до церкви молитися і на службу в ім'я пророка. Працювати в цей день не можна.

 

У предків були зовсім інші традиції, мало пов'язані з православ'ям. У це свято випікали хліб з нової пшениці, їли його всім селом і запрошували сусідні села. Їжу також роздавали і бездомним. Наші предки вважали, що цей день - початок осені. В полі працювати заборонялося, тому що Ілля може вдарити невірного блискавкою. Ніч називалася «горобиною», так як під час сильного грому і грози птахи починають дивно поводитись і можуть врізатися в будь-які предмети.

 

Не можна було також купатися у водоймах, не тільки тому що холодно і гроза над головою. Але також і тому що в цей день можна зустріти нечисть поруч з водоймами. Домашніх тварин на вулицю не випускали, щоб в них не вселилася нечисть. Навіть котів з собаками, а якщо вони все ж виходили, то назад їх не пускали до ранку.

 

Так як Ілля роз'їжджав в цей день на колісниці і метав стріли в нечисть, то предки думали, що вона ховається в тваринах. Тому перед Днем Іллі обкурювали худобу, город, поля і житла ладаном.

Категорія: Свята | Переглядів: 389 | Додав: VLAS-KOR | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
КОРЮКІВКА НАШЕ МІСТО © 2024
Форма входу
Логін:
Пароль:
Переклад Сайту


Пошук
Ми ВКонтакті
Наша кнопка
Її код
Code
<a href=" http://korjukivka-sity.at.ua/"target=_blank><img src=" http://korjukivka-sity.at.ua/knopka_sajta.gif"border="0" title=" Громадський сайт міста Корюківка " width=137 height=50></a>
Погода
Корюковка 

Телефонний довідник Корюківського району

Найближчі свят
Праздники Украины
Гороскоп
Loading...
Гімн України