КОРЮКІВКА НАШЕ МІСТО
ГоловнаРеєстрація Вхід
Ви увійшли як Гість • Група "Гості"Вітаю Вас, ГістьRSS
-Громадський Інформаційний Сайт - -
Меню сайту
Категорії розділу
Події [424]
Вибори [145]
Громада та влада [864]
Точка зору [235]
Право знати [1061]
Свобода слова [37]
Гарячий коментар [5]
Тут я живу [275]
Історія нашого краю [91]
Захисник [26]
Свята [720]
Здоров-Я [551]
Господар і Господарка [56]
Смакота [50]
Поради [141]
Рибалка та полювання [42]
Цікавинки [69]
Всячина [43]
Радіо онлайн
СЛУХАТИ ОНЛАЙН РАДІО
Наше опитування
Календар
«  Серпень 2018  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031
Друзі сайту

Корюківська ЗОШ І-ІІІ ст.№1.





Семеновка - наш город!

Статистика
Яндекс.Метрика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Архів записів
 


Головна » 2018 » Серпень » 23 » СЬОГОДНІ - ДЕНЬ ДЕРЖАВНОГО ПРАПОРА: ІСТОРІЯ ТА ТРАДИЦІЇ СВЯТА
07:58
СЬОГОДНІ - ДЕНЬ ДЕРЖАВНОГО ПРАПОРА: ІСТОРІЯ ТА ТРАДИЦІЇ СВЯТА
  

         СЬОГОДНІ - ДЕНЬ ДЕРЖАВНОГО ПРАПОРА:          ІСТОРІЯ ТА ТРАДИЦІЇ СВЯТА

.Сьогодні, 23 серпня, в Україні відзначається День Державного Прапора.


Державний Прапор як символ країни є втіленням національної єдності, честі та гідності, традицій державотворення, історії та сьогодення. Під його знаменом ми йшли до проголошення самостійної України, до перемоги.


Державний Прапор - один з офіційних державних символів суверенітету держави. Український Державний Прапор - стяг із двох рівновеликих горизонтальних смуг синього і жовтого кольору із співвідношенням ширини прапора до його довжини 2:3.
 

 

  В усі віки і в усіх народів державний прапор був однією з найвищих і найшанованіших святинь. Прапор символізував єдність земель і племен; він консолідував міста і краї в державу, а духовно й історично близькі етноси – в націю. Під прапором воїни вирушали в похід, з прапором виступали на захист своєї батьківщини, прапор символізував стабільність держави й урочистість тих чи інших всенародних подій, свят, ритуалів.

 

  Як відомо, використання жовтого та синього кольорів (з різними відтінками) на символіці часів Київської Русі простежується від прийняття християнства. 

 

  У XVI-XVIII століттях запорізькі козаки в своїх прапорах широко використовували жовто-синій, червоно-чорний та малиновий кольори. З часів козацтва жовто-блакитне поєднання кольорів поступово починає домінувати на українських хоругви, прапори і клейноди. Жовто-синіми були прапори УНР і ЗУНР в 1917-1919 роках.

 

  Найбільш резонансним підняттям синьо-жовтого стягу за радянських часів вважається дата 1 травня 1966р. У ніч перед Першотравнем прапор з'явився на флагштоку перед будівлею Київського інституту народного господарства в Києві замість традиційного червоного прапора. Це повинно було привернути увагу студентів і робітників, які прямували першотравневими колонами на Хрещатик з Святошина.

 

  Однак провисів прапор недовго, його зняли представники відповідних органів і полотнище вже рано вранці опинилися в КДБ. Там і встановили, що прапор зшитий з двох жіночих шарфів, причому жовтий був трохи коричнюватий (в продажу просто не було чисто жовтих речей). Посередині був нашіт тризуб із чорної саржі. Під тризубцем - напис: «Ще не вмерла Україна, Ще її не вбито! ДПУ». 9-місячне розслідування закінчилося арештом винуватців націоналістичного злочину - студента Георгія Москаленко і робочого Віктора Куксу, після чого вони відбули 2-річне покарання у таборах Мордовії.

 

  У 2006 р. Президент Ющенко нагородив обох орденом «За мужність» І ступеня.


Офіційне підняття стягу відбулося 24 липня 1990р. на флагштоку перед будівлею мерії Києва.

 

 

  Це полотнище було попередньо освячено у Софійському соборі владикою Володимиром і настоятелем храму Бориса і Гліба Української автокефальної церкви отцем Юрієм.


  В якості державного прапора України синьо-жовтий стяг був затверджений Постановою Верховної Ради від 28 січня 1992


  23 серпня 2004 року тодішній Глава держави Леонід Кучма підписав президентський Указ №987/2004 "Про День Державного Прапора України", в якому "на вшанування багатовікової історії українського державотворення, державної символіки незалежної України та з метою виховання поваги громадян до державних символів України" встановлено в Україні нове свято - День Державного Прапора України, який щороку відзначається 23 серпня.

 

  А 2009 року тодішній Президент Віктор Ющенко вніс до цього указу поправку, якою заснувавав офіційну церемонію підняття прапора 23 серпня по всій країні.

 

  Перед цим День Державного Прапора святкувався тільки в Києві на муніципальному рівні.


 24 серпня 1991 року. Під час підняття національного жовто-блакитного прапора над куполом Верховної Ради України. 

 

 

        За матеріалами з відкритих джерел.

Категорія: Свята | Переглядів: 552 | Додав: VLAS-KOR | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
КОРЮКІВКА НАШЕ МІСТО © 2024
Форма входу
Логін:
Пароль:
Переклад Сайту


Пошук
Ми ВКонтакті
Наша кнопка
Її код
Code
<a href=" http://korjukivka-sity.at.ua/"target=_blank><img src=" http://korjukivka-sity.at.ua/knopka_sajta.gif"border="0" title=" Громадський сайт міста Корюківка " width=137 height=50></a>
Погода
Корюковка 

Телефонний довідник Корюківського району

Найближчі свят
Праздники Украины
Гороскоп
Loading...
Гімн України