КОРЮКІВКА НАШЕ МІСТО
ГоловнаРеєстрація Вхід
Ви увійшли як Гість • Група "Гості"Вітаю Вас, ГістьRSS
-Громадський Інформаційний Сайт - -
Меню сайту
Категорії розділу
Події [424]
Вибори [145]
Громада та влада [864]
Точка зору [235]
Право знати [1061]
Свобода слова [37]
Гарячий коментар [5]
Тут я живу [275]
Історія нашого краю [91]
Захисник [26]
Свята [720]
Здоров-Я [551]
Господар і Господарка [56]
Смакота [50]
Поради [141]
Рибалка та полювання [42]
Цікавинки [69]
Всячина [43]
Радіо онлайн
СЛУХАТИ ОНЛАЙН РАДІО
Наше опитування
Календар
«  Січень 2020  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031
Друзі сайту

Корюківська ЗОШ І-ІІІ ст.№1.





Семеновка - наш город!

Статистика
Яндекс.Метрика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Архів записів
 


Головна » 2020 » Січень » 24 » Скільки «коштує» Корюківська лікарня і хто має право її закрити чи перепрофілювати?
07:55
Скільки «коштує» Корюківська лікарня і хто має право її закрити чи перепрофілювати?

          Скільки «коштує» Корюківська лікарня і хто має право                      її закрити чи перепрофілювати?

.З квітня нинішнього року медична реформа внесе значні зміни у роботу вторинної ланки — обласних і районних лікарень. Сусіди.City поцікавились, хто зможе впливати на їх подальшу долю: обласна влада, місцева, чи, можливо, госпітальна рада?

Уже відомо, що в Чернігівській області створять один госпітальний округ. На сьогодні визначені лікарні інтенсивного лікування другого і першого рівнів. Уряд ухвалив їх перелік 16 січня, але досі відповідна постанова не оприлюднена.

За інформацією обласного управління охорони здоров’я, відомо, що опорних лікарень буде дев’ять. Дві чернігівські - обласна, міська № 2, та міські Ніжинська і Прилуцька.

Буде п`ять лікарень інтенсивного лікування першого рівня, які отримають статус міжрайонних закладів. Це - Корюківська, Новгород-Сіверська, Козелецька, Бобровицька і Бахмацька ЦРЛ. Хоча список таких закладів згодом може бути розширений

Усі інші лікарні (ті, що залишаться) будуть лікарнями відновного (базового) лікування.

Щоб розібратися, хто має право визначати, яка лікарня який статус отримає, і взагалі — існуватиме чи закриється, звернулися до заступника голови Корюківської райдержадміністрації Володимира Полубня.

Володимир ПолубеньВолодимир Полубень Віталій Остапенко

Як формується госпітальна рада?

Володимир Полубень розповів, що наприкінці минулого року, а саме 27 листопада 2019 року, було внесено зміни в Типове положення і Порядок створення госпітальних округів.

 nedelya.info

Відповідно до нього, в одній області буде один госпітальний округ. І його очолить людина, яку затвердить голова облдержадміністрації (до цього округів було більше, а голову мали обирати члени госпітальної ради).

Членів ради подають ті, у чиїй власності є лікарні. Зазвичай це районні ради, але вони передали частину своїх повноважень райдержадміністраціям, тож кандидатури підбирають саме райдержадміністрації.

Корюківський район у Чернігівській госпітальній раді спочатку запропонували представляти гендиректору комунального некомерційного підприємства «Корюківська центральна районна лікарня» Сергію Пивовару.

Але облдержадміністрація вирішила, що від районів мають бути профільні (що відповідають за медичну галузь) заступники голів райдержадміністрацій. Або самі голови РДА, де немає таких заступників.

Отже, від Корюківки в Чернігівській госпітальній раді буде Володимир Полубень. 

Кількість членів госпітальної ради не визначено

Від кожного власника лікарні, районної або міської, буде один представник. Облдержадміністрація має право запропоновувати до п’яти членів, представники профспілок — не більше трьох, громадські об’єднання, котрі займаються проблемами медицини, — до трьох осіб.

До ради можуть входити керівники приватних закладів охорони здоров’я (не більше 3 представників). Звісно, якщо такі в області є. Отже, до Чернігівської госпітальної ради може увійти до 45 членів.

Які повноваження госпітальної ради?

Повноважень у госпітальної ради дуже багато. Її члени мають розробити стратегію розвитку медичної галузі в області. Визначити перспективні і неперспективні лікарні, запропонувати, що з ними робити.

Пропозиції госпітальної ради матимуть лише рекомендаційний характер. Тобто, ніяких рішень стосовно того чи іншого медичного закладу вона приймати не може

Механізм впровадження  пропозицій такий. Госпітальна рада, наприклад, пропонує закрити, перепрофілювати чи навпаки створити у певному районі медичний заклад. Свої пропозиції вона надає голові облдержадміністрації.

Голова облдержадміністрації може підтримати їх або не підтримати. Однак, остаточне рішення щодо їх впровадження приймає орган, який є власником цього закладу.

Усе, що стосується переформатування відділень медичного закладу — ухвалюватиме орган управління (керівництво лікарні). А якщо мова йтиме про  кардинальніші зміни — реорганізацію чи закриття — то лише власник медичного закладу. В районах - це районна рада.

Без рішення власника ніхто лікарню не закриє, навіть, якщо вона не зможе на себе заробляти. Але в такому випадку він бере зобов’язання її утримувати.

Держава планує платити тільки за надані медичні послуги

Починаючи з 1 квітня, лікарні мають працювати за договорами з Національною службою здоров’я України. Буде визначено перелік послуг, за які вона платитиме кошти, та їхня вартість.

 shotam.info

А далі все залежатиме від самої лікарні — з її кадрами та оснащенням, чи підуть до неї за цими послугами люди. Звичайно, відразу зрозуміти, зароблятиме на себе заклад чи ні, неможливо, бо суми ще не затверджені.

Попереднє керівництво міністерства і Служби здоров’я планували деякий час ще виділяти з бюджету кошти за «планові показники» наданих послуг, згідно з даними попереднього року.

Проте, зараз уже йде мова про оплату тільки за пролікований випадок. Як буде – побачимо, ще час для вирішення цих питань є.

Як облдержадміністрація зможе впливати на райони?

Припустимо, госпітальна рада вирішила, що в певному районі лікарню потрібно перепрофілювати. Відповідно, доведеться скорочувати штати, зменшувати витрати на утримання приміщення тощо.

Голова облдержадміністрації підтримав. Що далі? І хоча прямо впливати на ту чи іншу районну раду облдержадміністрація не зможе, проте, фінансові механізми, щоб змусити її приймати ефективні і раціональні рішення, у нього є.

По-перше, в бюджеті передбачена додаткова дотація на оплату делегованих державою повноважень (медзакладам - енергоносії).

По-друге, на сьогодні область з держбюджету отримує додаткову медичну субвенцію, яку розподіляє переважно на зарплату медикам згідно з потребою.

По - третє, область подає пропозиції уряду стосовно використання державної субвенції на соціально-економічний розвиток територій. Значна її частина якраз і використовується на потреби медицини (ремонти, обладнання тощо).

По-четверте, комісія при облдержадміністрації затверджує проєкти, які подали райони і які фінансуватимуться з Державного фонду регіонального розвитку. Серед них багато проєктів, пов’язаних з медициною.

За ці кошти ремонтують приміщення, купують обладнання і транспорт, реконструюють або будують комунікації і т.д. Отже, на місцях можуть мати ці кошти, а можуть і не мати.

Скільки «коштує» лікарня?

Потреба Корюківської ЦРЛ на початок 2019 року складала майже 30 мільйонів гривень. Зрозуміло, що ця цифра приблизна, бо протягом року зазвичай відбувають зміни у бік збільшення.

З державного бюджету надійшло 19,3 мільйона. Місцеві бюджети виділили 10,3 мільйона. Зокрема, районний бюджет — майже 3 мільйона, Корюківська ОТГ- 6,8 мільйона, Холминська ОТГ - 508 тисяч

Депутати обласної ради віддали лікарні 79 тисяч — кошти, передбачені в обласному бюджеті на виконання їхніх повноважень. Олександрівська сільрада передала 15 тисяч.

Зрештою, минулий 2019 рік Корюківська ЦРЛ закінчила з боргом по зарплаті медикам за грудень у сумі 972 тисячі гривень. Заборгованість планується погасити на початку цього року коштами Корюківської ОТГ.

 

Ірина ГАЙОВАСпівзасновник, редактор (Корюківка)        2020, Сусіди.City

Категорія: Громада та влада | Переглядів: 398 | Додав: VLAS-KOR | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
КОРЮКІВКА НАШЕ МІСТО © 2024
Форма входу
Логін:
Пароль:
Переклад Сайту


Пошук
Ми ВКонтакті
Наша кнопка
Її код
Code
<a href=" http://korjukivka-sity.at.ua/"target=_blank><img src=" http://korjukivka-sity.at.ua/knopka_sajta.gif"border="0" title=" Громадський сайт міста Корюківка " width=137 height=50></a>
Погода
Корюковка 

Телефонний довідник Корюківського району

Найближчі свят
Праздники Украины
Гороскоп
Loading...
Гімн України