КОРЮКІВКА НАШЕ МІСТО
ГоловнаРеєстрація Вхід
Ви увійшли як Гість • Група "Гості"Вітаю Вас, ГістьRSS
-Громадський Інформаційний Сайт - -
Меню сайту
Категорії розділу
Події [424]
Вибори [145]
Громада та влада [864]
Точка зору [235]
Право знати [1061]
Свобода слова [37]
Гарячий коментар [5]
Тут я живу [275]
Історія нашого краю [91]
Захисник [26]
Свята [720]
Здоров-Я [551]
Господар і Господарка [56]
Смакота [50]
Поради [141]
Рибалка та полювання [42]
Цікавинки [69]
Всячина [43]
Радіо онлайн
СЛУХАТИ ОНЛАЙН РАДІО
Наше опитування
Календар
«  Січень 2014  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031
Друзі сайту

Корюківська ЗОШ І-ІІІ ст.№1.





Семеновка - наш город!

Статистика
Яндекс.Метрика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Архів записів
 


Головна » 2014 » Січень » 8 » Скасування державних актів на землю
20:37
Скасування державних актів на землю

  Скасування державних актів на землю

 .

  У правовідносинах, що пов’язані з правом власності на землю, досить часто виникають питання, пов’язані з визнанням недійсними та скасуванням державних актів про право власності на землю. Іноді це пов’язано з проблемою визначення законності видачі такого акту, а в деяких випадках пов’язане з тими чи іншими істотними помилками, що виникають при виготовленні таких актів і визначенні меж земельних ділянок у цих актах і технічній документації для виготовлення державних актів.

 При цьому, в одних випадках ініціаторами скасування державного акту є органи влади або інші сторонні зацікавлені особи, а в окремих випадках такими ініціаторами виступають і самі власники земельних ділянок.

Слід зазначити, що в судовій практиці досить часто зустрічаються рішення судів, за якими визначається, що державні акти про право власності на землю не можуть бути скасовані. Це пов’язано з недостатньою прописаністю цього питання у законодавстві, але безумовно, то є неправильна правова позиція, адже видача державного акту є правочином, а будь який правочин можна оскаржити та скасувати.

Державні акти на право власності на земельні ділянки є документами, що посвідчують право власності й видаються на підставі відповідних рішень органів виконавчої влади або органів місцевого самоврядування в межах їх повноважень. У спорах, що пов’язані з правом власності на земельні ділянки, недійсними можуть визнаватись як зазначені рішення, на підставі яких видано відповідні державні акти, так і самі акти на право власності на земельні ділянки. До того ж, видача державного акта на право власності на земельну ділянку без визначеної законом (ч. 1 ст. 116 Земельного кодексу України (ЗК)) підстави є неправомірною, а державний акт, виданий з порушеннями вимог статей 116, 118 ЗК України, – недійсним.

І нарешті це підтверджено рішеннями Верховного Суду України, прийнятими за результатами розгляду заяв про перегляд судового рішення з підстави, передбаченої п. 1 ч. 1 ст. 237 КАС України. А саме, постановою Судової палати у цивільних справах Верховного Суду України від 6 лютого 2013 р. у справі № 6-169цс12, в якій Верховний Суд послався на норму статті 155 Земельного кодексу України (ЗКУ), згідно з якою, у разі видання органом виконавчої влади або органом місцевого самоврядування акта, яким порушуються права особи щодо володіння, користування чи розпорядження належною їй земельною ділянкою, такий акт визнається недійсним.

Але, яким чином можна скасувати державний акт про право власності на землю?


Якщо виходити з того, що рішення про видачу державного акту на земельну ділянку пов’язане з виданням розпорядження голови місцевої державної адміністрації про затвердження технічної документації зі складання проекту землеустрою організації території по передачі земельних ділянок або часток (паїв) у власність, слід звернути увагу на те, що відповідно до частини 3 статті 43 Закону України від 9.04.1999 р. № 586-XIV «Про місцеві державні адміністрації» розпорядження голови державної адміністрації, що суперечать Конституції України, законам України, рішенням Конституційного Суду України, іншим актам законодавства або є недоцільними, неекономними, неефективними за очікуваними чи фактичними результатами, скасовуються Президентом України, головою місцевої державної адміністрації вищого рівня або у судовому порядку. Право скасовувати розпорядження голів районних державних адміністрацій (РДА), що суперечать Конституції та законам України, рішенням Конституційного Суду України, актам Президента України, КМУ надано головам обласних державних адміністрацій (ст. 33 зазначеного Закону).

В той самий час, розпорядження голови РДА, на підставі якого видано державний акт на право власності на земельну ділянку, є ненормативним правовим актом одноразового застосування, яке вичерпало свою дію фактом його виконання, а тому воно не може бути в подальшому скасоване посадовою особою, яка його прийняла (постанова Верховного Суду України від 5 березня 2012 р. у справі № 21-423а11).

Таким чином, для вирішення питань, пов’язаних з скасуванням розпорядження голови РДА про затвердження технічної документації зі складання проекту землеустрою організації території по передачі земельних ділянок або часток (паїв) у власність можна звертатися до голови обласної адміністрації (ОДА). Після скасування можна намагатися вирішити питання переоформлення державного акту в позасудовому порядку.

Зрозуміло, що навряд чи голова ОДА скасує таке розпорядження голови РДА, якщо за таким скасуванням звертається не сам власник земельної ділянки. Мабуть в таких випадках відповідь може бути одна: Ви маєте право звернутися до суду.

І дійсно, судам підвідомчі (підсудні) справи за заявами, зокрема, з приводу володіння, користування, розпорядження земельними ділянками, що перебувають у власності громадян чи юридичних осіб, і визнання недійсними державних актів на право власності та право постійного користування земельними ділянками.

А тим, хто вважає за потрібне звертатися до суду з позовами про визнання недійсними державних актів інших осіб, варто звернути увагу на висновки постанови Судової палати у цивільних справах Верховного Суду України від 19 червня 2013 року у справі № 6-57цс13, згідно з якою посилання на те, що перелік підстав припинення права власності на земельну ділянку міститься в ст. 140 ЗК й що він є вичерпним, не може бути визнано підставою для перегляду судового рішення, оскільки зазначеною нормою встановлено такий перелік для випадків, коли право власності набуто в передбаченому законом порядку.

Тобто, якщо хтось набув земельну ділянку не в передбаченому законом порядку, наприклад – на підставі незаконного розпорядження органу місцевого самоврядування, його право власності на цю земельну ділянку може бути припинене навіть у тому випадку, коли наявна підстави для такого припинення не визначена у ст. 140 ЗК.

                                                                    Автор: юрист Денис Кучерявый

Категорія: Право знати | Переглядів: 6973 | Додав: VLAS-KOR | Рейтинг: 4.0/3
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
КОРЮКІВКА НАШЕ МІСТО © 2024
Форма входу
Логін:
Пароль:
Переклад Сайту


Пошук
Ми ВКонтакті
Наша кнопка
Її код
Code
<a href=" http://korjukivka-sity.at.ua/"target=_blank><img src=" http://korjukivka-sity.at.ua/knopka_sajta.gif"border="0" title=" Громадський сайт міста Корюківка " width=137 height=50></a>
Погода
Корюковка 

Телефонний довідник Корюківського району

Найближчі свят
Праздники Украины
Гороскоп
Loading...
Гімн України