КОРЮКІВКА НАШЕ МІСТО
ГоловнаРеєстрація Вхід
Ви увійшли як Гість • Група "Гості"Вітаю Вас, ГістьRSS
-Громадський Інформаційний Сайт - -
Меню сайту
Категорії розділу
Події [424]
Вибори [145]
Громада та влада [864]
Точка зору [235]
Право знати [1061]
Свобода слова [37]
Гарячий коментар [5]
Тут я живу [275]
Історія нашого краю [91]
Захисник [26]
Свята [720]
Здоров-Я [551]
Господар і Господарка [56]
Смакота [50]
Поради [141]
Рибалка та полювання [42]
Цікавинки [69]
Всячина [43]
Радіо онлайн
СЛУХАТИ ОНЛАЙН РАДІО
Наше опитування
Календар
Друзі сайту

Корюківська ЗОШ І-ІІІ ст.№1.





Семеновка - наш город!

Статистика
Яндекс.Метрика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Архів записів
 


Головна » 2016 » Березень » 22 » Що робити з тисячами гривень економії по субсидіях?
12:01
Що робити з тисячами гривень економії по субсидіях?

   Що робити з тисячами гривень економії по субсидіях?

- .

 
  Таке питання ставлять чи не щодня газеті читачі. Люди хвилюються, що кількатисячні суми із знаком «мінус» у квитанціях на оплату газового опалення, у них заберуть. Бо колись таке було. А одна жіночка, яка теж має велику субсидію і за освітою бухгалтер, довго розповідала, мовляв, хоч і має постійно економію за компослуги понад три тисячі гривень, а обов’язкову плату все одно вносить – бо є, начебто, закон, який зобов’язує це робити. Газета спробувала розібратися.

  Дійсно, ще з 1995 року діє урядова постанова, у якій зазначено, що громадяни, яким призначено субсидію для відшкодування витрат на оплату житлово – комунальних витрат, мають щомісячно сплачувати свою обов’язкову частку. І це логічно для тих, хто повністю використовує визначену йому норму споживання. У попередні роки так і було. Але ж і субсидій по кілька тисяч тоді не призначали. Зокрема, опалення домовласнику обходилося дешевше у рази, бо газ коштував набагато менше. Цьогоріч ситуація кардинально змінилася – уряд, можна сказати, розщедрився не на жарт. Багато малозабезпечених громадян отримали по кілька тисяч гривень субсидії на оплату компослуг і таку норму газу, яку, за нинішньої теплої зими, просто неможливо використати. Але, увага, це ми говоримо про мешканців житла з газовим опаленням, де встановлені лічильники (власників житла з централізованим опаленням, тобто які не мають приладу обліку, це не стосується – їм якраз необхідно сплачувати щомісяця обов’язкову плату і за газ, і за послуги того ж ЖЕКу).
   Отже, щасливцям, у яких на особових рахунках у газовій службі сьогодні може бути до п’яти тисяч економії (на воду, електроенергію та ін. – зазвичай субсидія незначна), обов’язкову плату вносити не потрібно! Бо уряд з цього приводу каже: «сума субсидії, яку управління соцзахисту переказало на рахунки виконавців (виробників) житлово – комунальних послуг для оплати їх вартості в розмірі соціальних нормативів і яка не використана домогосподарством внаслідок економії споживання послуг, зараховується виконавцем (виробником) як оплата послуг, у тому числі обов’язкової частки платежу домогосподарства на наступні розрахункові періоди». Таким чином, протягом опалювального періоду (для громадян, які використовують облікований газ, він триватиме до 30 квітня, а з централізованим опаленням – доки райдержадміністрація не ухвалить розпорядження про його закінчення) накопичені кошти автоматично зараховуватимуться за оплату газу. І поки їх достатньо для наступного платежу – можна не турбуватися. Що буде з травня по жовтень – поки не відомо. Можливо, економія використовуватиметься у неопалювальний період – як було в минулому і позаминулому роках. Поговорюють, що урядовці розглядають варіант віддати заощаджені кошти людям на руки, за умови використання їх на енергозберігаючі технології. Але якоїсь конкретної інформації ще немає.
   Субсидія цьогоріч врятувала багатьох людей – не мерзли, не платили (або сплачували копійки), а декотрі взагалі грілися «на всю норму»… Та, мабуть, хтось в урядових кабінетах так і не розібрався, що ж українцям краще… Якщо вже хотіли зекономити енергоносії – можна було віддати субсидію людям готівкою. Народ швидко б зорієнтувався і точно застосовував енергозберігаючі технології (грубка, піч чи твердопаливний котел), ще можна прикручувати газовий котел, зменшувати опалювальну площу, замінити вікна, утеплити стелю, підлогу, стіни і багато того, про що високопосадовці навіть не здогадуються. Тобто, державні гроші люди витратили б більш розсудливо. Зрештою, шляхетна начебто справа підштовхнула багатьох до махінацій. Ну, посудіть самі, навіщо, приміром, офіційно працювати, щоб зароблене віддавати за компослуги? Краще бути безробітним і отримувати від держави дві – три тисячі субсидії. Натомість ті, хто на офіційній роботі, через здорожчання компослуг – або просидів усю нинішню зиму в холоді, або став малозабезпеченим… А що в результаті? За кілька місяців традиційно настане зима, а чи таким же нежадібним буде уряд (новий або нинішній) – хтозна…
 
   Редактор райгазети  "Маяк"    Ірина Гайова         http://koryukivka-mayak.com/scho-robyty- 
Категорія: Право знати | Переглядів: 795 | Додав: VLAS-KOR | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
КОРЮКІВКА НАШЕ МІСТО © 2024
Форма входу
Логін:
Пароль:
Переклад Сайту


Пошук
Ми ВКонтакті
Наша кнопка
Її код
Code
<a href=" http://korjukivka-sity.at.ua/"target=_blank><img src=" http://korjukivka-sity.at.ua/knopka_sajta.gif"border="0" title=" Громадський сайт міста Корюківка " width=137 height=50></a>
Погода
Корюковка 

Телефонний довідник Корюківського району

Найближчі свят
Праздники Украины
Гороскоп
Loading...
Гімн України