КОРЮКІВКА НАШЕ МІСТО
ГоловнаРеєстрація Вхід
Ви увійшли як Гість • Група "Гості"Вітаю Вас, ГістьRSS
-Громадський Інформаційний Сайт - -
Меню сайту
Категорії розділу
Події [424]
Вибори [145]
Громада та влада [864]
Точка зору [235]
Право знати [1061]
Свобода слова [37]
Гарячий коментар [5]
Тут я живу [275]
Історія нашого краю [91]
Захисник [26]
Свята [720]
Здоров-Я [551]
Господар і Господарка [56]
Смакота [50]
Поради [141]
Рибалка та полювання [42]
Цікавинки [69]
Всячина [43]
Радіо онлайн
СЛУХАТИ ОНЛАЙН РАДІО
Наше опитування
Календар
«  Травень 2012  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031
Друзі сайту

Корюківська ЗОШ І-ІІІ ст.№1.





Семеновка - наш город!

Статистика
Яндекс.Метрика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Архів записів
 


Головна » 2012 » Травень » 18 » Що очікує на неперспективні ФАПи, амбулаторії і лікарні?
10:40
Що очікує на неперспективні ФАПи, амбулаторії і лікарні?

    Що очікує на неперспективні ФАПи, амбулаторії і лікарні?  


.
 

 Запрацювала комісія з реформування медичної галузі району, до складу якої увійшло чотирнадцять осіб – керівників різних установ, та очільники громад, де діяльність медзакладів потребує змін. Головою її є заступник голови райдержадміністрації Іван Бузак, а робочим органом – Корюківська ЦРЛ. Як уже неодноразово повідомляла районна газета, на медичну галузь сьогодні спрямована особлива суспільна увага і у державі загалом, і у нашому районі зокрема.

  Пам’ятаєте, відому ще з історії фразу: "Верхи не можуть, а низи – не хочуть…”? Ось, щось на кшталт "революційної ситуації” склалося на різних медичних "фронтах”, здебільшого, у малих селах. А це, без сумніву, свідчить про ймовірну соціальну кризу з усіма відповідними наслідками.

Звідки віє вітер змін?

Чисельність населення падає. Медики до села їхати не хочуть, бо і перспектив мало, і побутові умові зазвичай – незадовільні. Там, де ще залишилися фахівці – фельдшери, часто – густо й обслуговувати нікого. Тож втрачається кваліфікація… Немає черги з молодих спеціалістів й до районних лікарень – зарплатня мінімальна, житло треба винаймати і т.ін. Тож і тримається у районах медична галузь на кількох "аксакалах”. Не дай Боже, хтось на пенсію, чи ще кудись – лікарню хоч закривай.

Комісія зібралася у кабінеті головлікаря

На перше засідання прибули майже всі: Володимир Мартинович – заступник голови районної ради (співголова), депутати районної ради Олександр Авраменко та Іван Лантух, заступники головного лікаря – Андрій Мартинов і Володимир Шумілін, Валентина Єременко – начальник фінуправління, Людмила Долбіна – начальник відділу з управління комунальним майном, Віктор Охріменко керівник Холминської лікарні, Михайло Стецко – профспілковий лідер медпрацівників району, Леся Стельмах – начальник юридичного відділу апарату РДА і автор цих рядків. У роботі комісії взяв участь селищний голова –Микола Дорошко.

Голова комісії Іван Бузак у вступному слові наголосив на першочерговому завданні новоствореної комісії – визначити напрямки, за якими працюватиме медична галузь у плані реформування. А член комісії головний лікар райлікарні Геннадій Здор озвучив "найболючіші точки”. Зокрема, щодо подальшого функціонування ряду фельдшерсько – акушерських пунктів. За вимогою міністерства, ФАП може існувати на території, де проживає 300 і більше мешканців. На Корюківщині, як і у багатьох інших регіонах, ситуація досить складна: сім таких сільських медзакладів обслуговують до 150 осіб, з них чотири – менше 100 (Лупасове, Олійники, Олешня і Переділ). Крім цього, у Наумівській, Олександрівській та Козилівській амбулаторіях немає лікарів, а відповідно – такого статусу дана установа не має права мати. Насунулися хмари і на над холминським закладом: лікарських кадрів бракує, тому холминці змушені їхати до тої ж Корюківської лікарні. І якщо торік у Холмах було проліковано 400 хворих, то у райцентрі – понад 300 жителів селища.

То що, закривати, перепрофілювати???

Процеси реформування у державі не спрямовані на бездумну ліквідацію медустанов, які з тих чи інших причин не відповідають існуючим вимогам ( дехто каже, мовляв, з метою економії державних коштів це робиться… хоча і у цьому є дещиця правди). Тим більше, є й інші закони, які захищають права людей на отримання безоплатної кваліфікованої медичної допомоги. Будь які зміни мають покращити, а не погіршити обслуговування населення. Саме тому члени комісії дуже прискіпливо обговорювали кожен випадок і зійшлися на спільній думці, що "реформування” у нашому районі розпочнеться з "перелюбського куща”. Саме у цій досить густонаселеній сільській місцевості є нагальна потреба створити пункт швидкої допомоги. При його наявності, постане питання доцільності існування Турівського, Передільського та Лупасівського ФАПів. Адже населення матиме змогу отримували необхідну допомогу у Перелюбській лікарській амбулаторії, яку відповідно буде краще укомплектовано як фахівцями, так і медичним обладнанням.

Холминська лікарня скоріш за все стане амбулаторією з 20-ма денними ліжками. Натомість на її базі відкриється спеціальне відділення для лежачих тяжкохворих людей, яких не в змозі доглядати близькі вдома: онкохворі, післяінсультні, з важкими переломами тощо. Це дасть змогу навіть розширити штат працюючих у закладі, що дуже важливо для великого селища. Буде вирішено питання покращення опалення приміщення та ряд інших, задавнених, проблем, у тому числі кадрових і матеріальних. У цьому контексті Олешнянський і Олійницький ФАПи можуть припинити свою діяльність, населення цих малих сіл обслуговуватимуть холминські медики. А от Бобричанський зважаючи на віддаленість цього та інших прилеглих до нього населених пунктів від головної садиби – Козилівки, та враховуючи інші фактори – продовжуватиме працювати. Терміново вирішуватимуться кадрові питання.

Кадри вирішують усе!!!

Фахівці ЦРЛ займатимуться підрахунками: у яку копійку виллється реформування. Але члени комісії зійшлася на тому, що розпочинати будь які зміни треба з вирішення кадрових проблем центральної районної лікарні. А першочергове завдання відновити повноцінну діяльність пологового відділення…

                                                                                      Гайова Ірина, "Маяк"

Категорія: Право знати | Переглядів: 833 | Додав: VLAS-KOR | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
КОРЮКІВКА НАШЕ МІСТО © 2024
Форма входу
Логін:
Пароль:
Переклад Сайту


Пошук
Ми ВКонтакті
Наша кнопка
Її код
Code
<a href=" http://korjukivka-sity.at.ua/"target=_blank><img src=" http://korjukivka-sity.at.ua/knopka_sajta.gif"border="0" title=" Громадський сайт міста Корюківка " width=137 height=50></a>
Погода
Корюковка 

Телефонний довідник Корюківського району

Найближчі свят
Праздники Украины
Гороскоп
Loading...
Гімн України