КОРЮКІВКА НАШЕ МІСТО
ГоловнаРеєстрація Вхід
Ви увійшли як Гість • Група "Гості"Вітаю Вас, ГістьRSS
-Громадський Інформаційний Сайт - -
Меню сайту
Категорії розділу
Події [424]
Вибори [145]
Громада та влада [864]
Точка зору [235]
Право знати [1061]
Свобода слова [37]
Гарячий коментар [5]
Тут я живу [275]
Історія нашого краю [91]
Захисник [26]
Свята [720]
Здоров-Я [551]
Господар і Господарка [56]
Смакота [50]
Поради [141]
Рибалка та полювання [42]
Цікавинки [69]
Всячина [43]
Радіо онлайн
СЛУХАТИ ОНЛАЙН РАДІО
Наше опитування
Календар
Друзі сайту

Корюківська ЗОШ І-ІІІ ст.№1.





Семеновка - наш город!

Статистика
Яндекс.Метрика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Архів записів
 


Головна » 2010 » Грудень » 23 » Рослинність продовжує накопичувати радіонукліди - вчені
22:15
Рослинність продовжує накопичувати радіонукліди - вчені

Рослинність продовжує накопичувати радіонукліди - вчені


Незважаючи на понад 20-річну віддаленість Чорнобильської катастрофи, рівень накопичення радіонуклідів рослинністю постраждалих районів залишається досить високим і загрожує здоров’ю людей.

Про це в один голос заявили у Чернігові на конференції ботаніки України, Росії та Білорусі - учасники спільного проекту "Флора і рослинність радіоактивно забруднених територій Брянської, Чернігівської та Гомельської областей у постчорнобильський період".

Як повідомили доктори біологічних наук, професори Гомельського та Брянського державних університетів Леонід Сапегін та Олексій Булохов, проведені дослідження показали, що на забруднених радіацією прикордонних територіях в усіх видах рослин - лікарських, кормових і харчових - рівень концентрації цезію-137 і 134 та стронцію-90 значно перевищує гранично допустимі норми, місцями - у кілька разів. Саме такі дози й навіть менші, наголошують вчені, стимулюють розвиток онкологічних захворювань, кількість яких в усіх трьох країнах невпинно зростає.

"І ми, і білоруські геоботаніки, й чернігівські дійшли невтішного висновку: потрібні спеціальні заходи. Ми вважаємо, що для кожного населеного пункту повинна бути складена крупномасштабна карта із нанесенням рівнів радіації та місць забруднення. Крім того, у кожній родині має бути побутовий дозиметр для заміру дарів природи. В багатьох місцях гриби, ягоди, лікарські рослини категорично не можна збирати", - сказав О. Булохов.

За словами науковців, забрудненими залишаються й ряд типів луків, які використовуються для заготівлі сіна і випасу худоби. Поки що вчені не встановили, в які періоди вегетації рослин накопичення ними радіонуклідів особливо інтенсивне та чому на бідних піщаних ґрунтах накопичення значно більше, ніж на багатих, тож вважають, що дослідження конче треба продовжити.

"На Чернігівщині ситуація краща, ніж у Брянській та Гомельській областях. За площею вражені ділянки у нас менші й розкидані мозаїчно. Вони локалізовані і перебувають під контролем. Але я вважаю, що потрібен загальний всеобуч населення і дозиметр у кожну родину. Адже в забруднений ліс люди заходять не тільки там, де встановлені відповідні таблички", - зазначив д. б. н., професор кафедри екології та охорони природи Чернігівського національного педуніверситету ім. Т. Шевченка Олександр Лукаш.

Дворічний проект "Флора і рослинність радіоактивно забруднених територій Брянської, Чернігівської та Гомельської областей у постчорнобильський період" реалізується за підтримки фондів фундаментальних досліджень України, Росії та Республіки Білорусь. Його результати будуть опубліковані в березні 2011 року.

Категорія: Право знати | Переглядів: 869 | Додав: Admin | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
КОРЮКІВКА НАШЕ МІСТО © 2024
Форма входу
Логін:
Пароль:
Переклад Сайту


Пошук
Ми ВКонтакті
Наша кнопка
Її код
Code
<a href=" http://korjukivka-sity.at.ua/"target=_blank><img src=" http://korjukivka-sity.at.ua/knopka_sajta.gif"border="0" title=" Громадський сайт міста Корюківка " width=137 height=50></a>
Погода
Корюковка 

Телефонний довідник Корюківського району

Найближчі свят
Праздники Украины
Гороскоп
Loading...
Гімн України