КОРЮКІВКА НАШЕ МІСТО
ГоловнаРеєстрація Вхід
Ви увійшли як Гість • Група "Гості"Вітаю Вас, ГістьRSS
-Громадський Інформаційний Сайт - -
Меню сайту
Категорії розділу
Події [424]
Вибори [145]
Громада та влада [864]
Точка зору [235]
Право знати [1061]
Свобода слова [37]
Гарячий коментар [5]
Тут я живу [275]
Історія нашого краю [91]
Захисник [26]
Свята [720]
Здоров-Я [551]
Господар і Господарка [56]
Смакота [50]
Поради [141]
Рибалка та полювання [42]
Цікавинки [69]
Всячина [43]
Радіо онлайн
СЛУХАТИ ОНЛАЙН РАДІО
Наше опитування
Календар
«  Січень 2015  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031
Друзі сайту

Корюківська ЗОШ І-ІІІ ст.№1.





Семеновка - наш город!

Статистика
Яндекс.Метрика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Архів записів
 


Головна » 2015 » Січень » 8 » Прогноз погоди на рік: Обіцяють холодні зими, спекотне літо з рясними дощами, а зима затягнеться до Великодня
10:01
Прогноз погоди на рік: Обіцяють холодні зими, спекотне літо з рясними дощами, а зима затягнеться до Великодня

  Прогноз погоди на рік:    Обіцяють холодні зими, спекотне літо з рясними дощами, а зима затягнеться до Великодня

.

  Весна настане у другій половині квітня, а літо буде дощовим в липні і зі спекою до 35 градусів у серпні. Такий прогноз погоди на новий 2015 рік від експертів пропонує "Сегодня".


КАЛЕНДАР І СОНЦЕ.

  Багато жителів нашої країни помітили, що в останні роки сезони зміщуються, і деколи в жовтні настає зима, в грудні і навіть січні бувають теплі осінні деньки, а в травні трапляються гради. Спробуємо разом з синоптиками і вченими, розібратися, що може бути причиною таких "нестандартних" примх погоди. 

 Знаменитіший народний синоптик Валерій Некрасов, багато років займається довгостроковим прогнозуванням погоди, стверджує: всьому провиною календарі і "загасання" сонячної активності. "Сонячна активність проходить свій 11-річний цикл і зараз прагне до мінімальної. Тому зими будуть ставати все холодніше, аж до 2018 року, – прогнозує Некрасов. – У 2015-му зсув термінів зміни пір року поступово зійде нанівець, але як і раніше залишається постійна сдвіжка вправо на 13 календарних діб – через різницю григоріанського і юліанського календарів". Виходить, що григоріанський календарні терміни зміни пір року вже 96 років випереджають природу, роз'яснює Некрасов: саме тому, на його думку, в наших широтах першозим’я починається після 15 грудня, а не 1 грудня, хоча за календарем уже зима. Справжня ж зима наступає в середині січня і триває до середини березня. А погода Нового року в наших широтах хронічно приречена на мокрий сніг, впевнений Некрасов: адже в природі не січень, а середина грудня.



КЛІМАТ.

Кліматологи з проблемою календарів незгодні: вони вважають, що в найближчі роки погода буде ставати все тепліше.

Директор Центральної геофізичної обсерваторії (ЦГО) і багаторічний член Вченої ради Українського географічного товариства Олександр Косовець у своїх прогнозах спирається на більш ніж столітню статистику метеоспостережень (з 1881 р.). З цієї статистики, на його думку, слідує: ніякої закономірності, пов'язаної з сонячною активністю, в погоді не спостерігається. Ми взяли для прикладу Київ, розташований в центрі України, але по інших регіонах картина відрізняється ненабагато. "Почнемо з термінології. За міжнародними критеріями, зима в середніх широтах (і в Україні теж) настає, коли середньодобова температура опускається нижче нуля градусів за Цельсієм, осінь і весна – коли температура коливається від нуля до +15, а літо – вище 15 градусів тепла. Кожні 30 років спостережень – це один кліматичний період, нинішній закінчиться в 2020-му, – роз'яснює Косовець. – Так от: в середньому зима в Києві починається 26 листопада і триває 105 днів. При цьому в 1989-90 рр. зима була всього 54 дні, в 1995-96 рр. – 143 дня! Весна, як правило, починається 11 березня, і триває 64 дні, але в 1996-му вона була 25 днів, в 1990-му – 148 днів. Точно така ж картина – з літом і восени. Літо в середньому починається 14 травня, триває 119 днів, але в 1990-му було всього 88 днів, а в 2012-му – 166 днів, осінь в середньому починається 10 вересня, триває 77 днів, але в 1919 р. був 31 день осені, в 1971-му – 130. Повірте, вивести якусь закономірність чергування сезонів важко".




Щоб спрогнозувати, яким буде погодний тренд в найближчий сонячний цикл, експерт "відмотав" назад п'ять циклів сонячної активності, повернувшись в 1960 рік. За даними спостережень ЦГО, 1960-70 рр. середня по року температура в столиці склала +7,5 градусів, а в 2004-2014 – вже +9,2. Така ж тенденція спостерігається по всій країні. Тому Косовець упевнений: наступаючий 11-річний сонячний цикл не принесе холоду. Навпаки: в 2015-25 роках будуть середні +9,2 °С, тобто погода стане ще більш теплою.
2015-й: головні особливості
Розгрібати замети взимку доведеться, але сильні морози і снігопади, які пройдуть в кінці січня і початку лютого, будуть короткочасними – до тижні на місяць. Весна очікується прохолодна, дощова і пізня, навіть на початку квітня прогнозуються заморозки. Літо – тривале, з травня до 15 вересня, і мінливе: нас чекають погодні гойдалки, кидати буде то в жар, то в холод. Перша половина вересня буде по-літньому теплою. "Чорним днем" стане 27 вересня: погода різко зміниться на осінню, з сильними зливами, а шквали викличуть "лісоповал". Перші заморозки у повітрі почнуться в середині жовтня, на грунті – з 13 листопада. Перші морози – з 24 листопада, а перший сніг піде на початку грудня.
Плодові дерева будуть цвісти пишно, основні сорти не потраплять під заморозки початку квітня. Тому рік знову порадує гарним врожаєм як зернових, так і овочів-фруктів. "Урожайність" грибів і звіра, клювання риби – середні.


Вчені: "йдемо до холодних років"

  Фундаментальна наука вважає некоректним довгострокове прогнозування погоди як за статистичними даними, так і на підставі циклів сонячної активності.

Кліматичні процеси, що протікають на планеті, набагато складніше, стверджує заввідділом кліматичних досліджень і довгострокового прогнозу погоди гідрометеорологічного НДІ Національної академії наук України професор Вазіра Мартазінова.

"Нині у світі панує теорія глобального потепління, викликаного діяльністю людини, підсумком якої є викид в атмосферу все більшої кількості парникових газів (вуглекислого та інших), через що температура атмосфери нібито неухильно підвищується, – розповіла нам Мартазінова. – Але результати вимірювань температури за 100 років показують, що періоди потепління змінюються періодами стабілізації. Причиною тому – циркуляція повітряних мас в Північній півкулі. Ми виявили, що ця "шапка" холодного повітря періодично коливається. Цикл її зміщення на захід становить близько 50 років і на схід теж близько 50 років, а відхилення в західну і східну сторону – близько 2-2,5 тис. км. Саме циркуляція управляє циклонів і антициклонів. Коли вона зміщується на схід – зими в Україні теплі, коли на захід – холодні. До речі, нині клімат в Україні приблизно такий, яким він був сто років тому, коли, власне, і почалося потепління. Але в середині ХХ століття через циркуляції повітряних мас на захід, зими довгий час були дуже суворими. Пік холоду припав на 1950-60-і роки через сибірських циклонів. Вони особливі – малорухливі і масивні, якщо приходять, то затримуються надовго. Але, починаючи з 1970-х, характер погоди став змінюватися, і ми повернулися до клімату столітньої давності. Зараз циркуляція пішла швидше на захід, тобто йдемо до холодних років, і це триватиме близько 20 років. А до середини XXI століття очікуємо холодні зими і жаркі вологі літа".

Ще один фактор, який локально впливає на погоду – недавно відкриті Мартазиновою і її колегами "теплі смуги". Вони, за словами професора, є на всіх континентах, розташовуються як уздовж меридіанів, так і вздовж екватора. В Євразії відомі три: Волзька в Росії, яка тягнеться вздовж Волги, Дніпровська в Україні (вздовж Дніпра, на Білорусію і Прибалтику) і європейська (через Італію на північ). Природа їх не вивчена, можливо, вона пов'язана з глибинними процесами, що проходять усередині Землі, в результаті яких вертикальні глибинні потоки тепла підходять до поверхні планети і розсіюються в атмосфері. Дніпровська смуга перекриває майже всю Україну, "розкидаючи" тепло на 650-1100 км. Вона то посилюється, то затухає, а останнім часом виділення тепла з неї досить інтенсивне. Смуга володіє таким запасом підземного тепла, що в багатьох випадках здатна перешкодити проникненню на територію нашої країни холоду, або пом'якшити морози. Взимку смуги тепла роблять погоду більш комфортною, але в літні місяці можуть посилювати посухи. "Вона нас рятує від арктичних морозів. Але Європа отримує від цієї смуги багато неприємностей: на її кордоні стикаються теплий і холодне повітря, в результаті ми зараз маємо в Німеччині, Угорщині, Польщі сильні грози влітку і снігопади взимку, – стверджує Мартазінова. – Щоб детально вивчити це явище, яке дозволить більш точно прогнозувати погоду, потрібні серйозні гроші, а в Україні їх немає. Надія тільки на зарубіжних спонсорів".
Категорія: Право знати | Переглядів: 1693 | Додав: VLAS-KOR | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
КОРЮКІВКА НАШЕ МІСТО © 2024
Форма входу
Логін:
Пароль:
Переклад Сайту


Пошук
Ми ВКонтакті
Наша кнопка
Її код
Code
<a href=" http://korjukivka-sity.at.ua/"target=_blank><img src=" http://korjukivka-sity.at.ua/knopka_sajta.gif"border="0" title=" Громадський сайт міста Корюківка " width=137 height=50></a>
Погода
Корюковка 

Телефонний довідник Корюківського району

Найближчі свят
Праздники Украины
Гороскоп
Loading...
Гімн України