КОРЮКІВКА НАШЕ МІСТО
ГоловнаРеєстрація Вхід
Ви увійшли як Гість • Група "Гості"Вітаю Вас, ГістьRSS
-Громадський Інформаційний Сайт - -
Меню сайту
Категорії розділу
Події [424]
Вибори [145]
Громада та влада [864]
Точка зору [235]
Право знати [1061]
Свобода слова [37]
Гарячий коментар [5]
Тут я живу [275]
Історія нашого краю [91]
Захисник [26]
Свята [720]
Здоров-Я [551]
Господар і Господарка [56]
Смакота [50]
Поради [141]
Рибалка та полювання [42]
Цікавинки [69]
Всячина [43]
Радіо онлайн
СЛУХАТИ ОНЛАЙН РАДІО
Наше опитування
Календар
«  Червень 2013  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
Друзі сайту

Корюківська ЗОШ І-ІІІ ст.№1.





Семеновка - наш город!

Статистика
Яндекс.Метрика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Архів записів
 


Головна » 2013 » Червень » 7 » ПРО ПРАВО НА ПРАЦЮ ДИТИНИ
09:27
ПРО ПРАВО НА ПРАЦЮ ДИТИНИ

           ЦЕ НЕОБХІДНО ЗНАТИ !

      ПРО ПРАВО НА ПРАЦЮ  ДИТИНИ   

.

  За загальним правилом, якщо тобі немає ще 16 років, то ти не можеш бути прийнятий на роботу. Але з усіх правил є свої винятки.   «Чи маю я право працювати, якщо мені ще не випонилося 18 років?»   Згідно із Законом України «Про охорону дитинства» від 26 квітня 2001 року, Кодексу Законів про працю ти маєш право працювати у наступних випадках:

1) якщо тобі виповнилося вже 16 років,
2) якщо тобі вже виповнилося 15 років, за згодою одного із батьків або особи, що його замінює, як виняток,
3) тобі виповнилося 14 років , за згодою одного з батьків або особи, що його замінює для виконання легкої роботи, що не завдає шкоди здоров'ю і не порушує процесу навчання, у вільний від навчання час, але не більше 4 годин на день.
Крім того, дітей не можна залучати до робіт, які можуть бути шкідливими для їх здоров’я.
Неповнолітні не можуть залучатися до підземних робіт, підіймання чи переміщення важких речей:
для дітей 14 років вага речей, які підіймаються від підлоги не може перевищувати
трьох з половиною кілограмів – для дівчат, та десяти кілограмів для юнаків;
15 років- 6 кг. для дівчаток, 24 кг.- для юнаків.
Забороняється залучення дітей до найгірших форм дитячої праці. До найгірших форм дитячої праці належать:
усі форми рабства або практика, подібна до рабства, зокрема, продаж дітей та торгівля ними, боргова залежність, а також примусова чи обов'язкова праця, включаючи примусове чи обов'язкове вербування дітей для використання їх у збройних конфліктах;
використання, вербування або пропонування дитини для зайняття проституцією, виробництва порнографічної продукції чи порнографічних вистав;
використання, вербування або пропонування дитини для незаконної діяльності;
робота, яка за своїм характером чи умовами, в яких вона виконується, може завдати шкоди фізичному або психічному здоров'ю дитини.
Щоб прийняти тебе на роботу твій майбутній роботодавець має укласти трудовий договір у письмовій формі – тобто підписати письмовий документ, в якому ви із вашим майбутнім начальником зазначите про режим твоєї роботи, заробітну плату, умови та строк надання відпустки, тощо.
Але такий документ ти маєш право підписати лише якщо твої батьки дадуть свою згоду на твоє працевлаштування. Така згода має бути викладена письмово у формі заяви. Якщо ти працюєш без згоди батьків така праця є незаконною і твої права не захищатимуться.
Крім того, перед працевлаштуванням необхідно обов’язково пройти медичний огляд, і подальшому до досягнення 21 року необхідно проходити щорічного медичні огляди.
Ти не можеш працювати у вихідні дні та свята, з 10 години вечора до 6 години ранку.
Час протягом якого ти будеш працювати прямо залежить від твого віку:
Для працівників від 16 до 18 років – 36 годин на тиждень, а для осіб віком від 15 до 16 років (учнів від 14 до 15 років, які працюють в період канікул) – 24 години на тиждень.
 Якщо ти працюєш протягом навчального року тривалість твоєї роботи додатково зменшується вдвічі.

 «Чи маю я право, як молодий працівник на відпустку?

Діти, які працюють, мають право на щорічну відпустку тривалістю 31 календарний день у зручний для них час. У перший рік роботи відпустка може бути надана до настання 6 місяців безперервної роботи на підприємстві, в організації у зручний для неповнолітнього працівника час. Це право зовсім не означає, що ти можете зажадати від працедавця надання відпустки у будь-який час. При складанні графіків відпусток враховуються твої побажання.
Крім того, ти, як учень, маєш право на додаткову відпустку для складання іспитів. Учням профтехучилищ корисно буде знати, що в період роботи, поєднаної з навчанням, учень зобов'язаний займатися лише працею, пов'язаних з майбутньою професією.
 Тебе не можуть без твоєї згоди якщо ти навчаєшся відправляти у відрядження. 

 «Чи буде мені виплачуватися заробітна плата на рівні із дорослими?»

Ти працюватимеш за скороченим робочим часом, але заробітна плата, тобі буде виплачена як дорослому працівнику, який працює повний робочий день.
 Виняток становить оплата праці учнів шкіл та профтехучилищ, які працюють у вільний від навчання час – їх заробітна плата виплачується пропорційно відпрацьованому часу або залежно від виробітку.

 «Мене можуть звільнити на тих же умовах, що і повнолітніх працівників ?»

Звільнення працівників, молодших 18 років, з ініціативи адміністрації допускається, крім додержання загального порядку звільнення, тільки за згодою служби у справах дітей.
 Крім того, у випадку припинення існування підприємства, коли дитина – працівник за станом здоров’я чи в силу відсутності необхідних знань чи навиків не може виконувати відповідну роботу, або якщо із відпустки по догляду за дитиною виходить працівник, замість якого на роботу прийняли неповнолітнього - роботодавець може звільнити дитину-працівник лише працевлаштувавши її на інше робоче місце.

 «Чи можуть батьки заборонити мені працювати?»

 Якщо через свою роботу ти не встигаєш у школі, хворієш, твої батьки (опікуни) та спеціальні органи мають право розірвати трудовий договір із твоїм начальником. 

 «Чи можуть мене змусити працювати, якщо я цього не хочу?»

Ти миєш посуд, прибираєш, підмітаєш підлогу. Ти робиш ці домашні справи неважко, ти виконуєш те, що тобі по силах, не шкодить твоєму здоров’ю, тобто посильну роботу. Ти працюєш по дому тому, що любиш своїх батьків, цінуєш їхній час та їхню працю, намагаєшся звільнити їх, щоб цю вільну хвилинку побути разом, поспілкуватись.
Але в деяких країнах діти змушені працювати, починаючи з малого віку, інколи з 6-ти років. Не з власної волі, а тому, що їхня родина голодує, не має коштів на необхідні речі. Звичайно, нічого поганого немає в тому, що дитина (якщо схоче) у вільний час розноситиме газети чи буде допомагати батькові у майстерні. Та деякі дорослі не цінують дитячий відпочинок, здоров’я. Нехтують правом дітей ходити до школи, читати, спілкуватися. Вони вважають, що дитина може виконувати будь-яку роботу.
Той, хто примушує дітей працювати, порушує їх право на відпочинок, освіту, розвиток здібностей. Якщо діти будуть працювати довгий час, вони не зможуть займатися спортом, ходити до школи, вільно спілкуватися.
Таке використання праці дітей дорослими для власного збагачення називається «експлуатацією».

Згідно статті 150 Кримінального кодексу України експлуатація дітей, які не досягли віку, з якого законодавством дозволяється працевлаштування ( 16 років), шляхом використання їх праці - карається арештом на строк до шести місяців або обмеженням волі на строк до трьох років, з позбавленням права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю на строк до трьох років.

. Ті самі дії, вчинені щодо кількох дітей або якщо вони спричинили істотну шкоду для здоров'я, фізичного розвитку або освітнього рівня дитини, або поєднані з використанням дитячої праці в шкідливому виробництві, - карається позбавленням волі на строк від двох до п'яти років з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років.

                                                                                            Джерело  інтернет

Категорія: Право знати | Переглядів: 1545 | Додав: VLAS-KOR | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
КОРЮКІВКА НАШЕ МІСТО © 2024
Форма входу
Логін:
Пароль:
Переклад Сайту


Пошук
Ми ВКонтакті
Наша кнопка
Її код
Code
<a href=" http://korjukivka-sity.at.ua/"target=_blank><img src=" http://korjukivka-sity.at.ua/knopka_sajta.gif"border="0" title=" Громадський сайт міста Корюківка " width=137 height=50></a>
Погода
Корюковка 

Телефонний довідник Корюківського району

Найближчі свят
Праздники Украины
Гороскоп
Loading...
Гімн України