КОРЮКІВКА НАШЕ МІСТО
ГоловнаРеєстрація Вхід
Ви увійшли як Гість • Група "Гості"Вітаю Вас, ГістьRSS
-Громадський Інформаційний Сайт - -
Меню сайту
Категорії розділу
Події [424]
Вибори [145]
Громада та влада [864]
Точка зору [235]
Право знати [1061]
Свобода слова [37]
Гарячий коментар [5]
Тут я живу [275]
Історія нашого краю [91]
Захисник [26]
Свята [720]
Здоров-Я [551]
Господар і Господарка [56]
Смакота [50]
Поради [141]
Рибалка та полювання [42]
Цікавинки [69]
Всячина [43]
Радіо онлайн
СЛУХАТИ ОНЛАЙН РАДІО
Наше опитування
Календар
«  Липень 2013  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
Друзі сайту

Корюківська ЗОШ І-ІІІ ст.№1.





Семеновка - наш город!

Статистика
Яндекс.Метрика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Архів записів
 


Головна » 2013 » Липень » 29 » ПОВЕРТАЮЧИСЬ ДО ТЕМИ Як вберегтися від укусу змії !
03:34
ПОВЕРТАЮЧИСЬ ДО ТЕМИ Як вберегтися від укусу змії !

                           ПОВЕРТАЮЧИСЬ  ДО  ТЕМИ

              Як вберегтися від укусу змії !

.

На території держави, в останні роки, значно почастішали випадки укусів людей отруйними зміями. Такі випадки мають тяжкі наслідки та можуть призвести до тимчасової втрати працездатності, а іноді і до загибелі людей.

В Україні водяться п’ять видів отруйних змій: гадюка звичайна, гадюка степова, гадюка Нікольського, гадюка Ренарда, гадюка носата. Серед неотруйних вирізняють водяного та звичайного вужів, мідянку, леопардового, чотирисмугового, лісового і жовточеревого полозів та безногу ящірку веретільницю.
На Чернігівщині водиться одна отруйна змія – гадюка звичайна, відносно малорухлива змія, особливо порівняно з полозами. Вона полохлива і за найменшої нагоди намагається втекти або зачаїтися і перечекати присутність людини. Лише у разі безпосередньої навмисної провокації з боку людини, або якщо людина випадково наступила на цю тварину, вона застосовує для оборони смертоносну отруту. Отрута гадюк є дуже небезпечною, проте укус гадюки не є смертельним і тільки в надзвичайних випадках може призвести до летального наслідку.
Якщо вас таки вкусила гадюка – не панікуйте. Пам’ятайте, людський організм здатен перебороти дію отрути змій, що живуть в Україні – це триватиме кілька днів і супроводжуватиметься гарячкою та пропасницею.
Перш за все треба по виду слідів від зубів змії визначити, чи отруйна вона. Якщо на місці укусу залишаються сліди у вигляді двох серпоподібних смуг, які утворюють напівовал з дрібних крапок, то такий слід на шкірі залишає неотруйна змія. Якщо ж укусила отруйна змія, то в передній частині напівовалу між серпоподібними смугами є дві ранки (сліди від її двох отруйних зубів), з яких зазвичай точиться кров.
Якщо укусила отруйна змія, перш за все намагайтесь якнайшвидше протягом 10-15 хвилин відсмоктати з ранки отруту. Це дозволяє видалити 30-50 відсотків отрути. Відсмоктування отрути проводять за допомогою медичної банки, якщо такої немає – використовують звичайну склянку. Для цього у порожнину скляного посуду уводять запалений фитиль, швидко обводять ним порожнину судини і негайно прикріплюють до ранки. Якщо процедура виконана правильно, тканина тіла втягується у порожнину банки. Отруту можна висмоктувати і ротом, але якщо немає патологічних змін у порожнині рота (карієс зубів, тріщини язика та губ, їх пошкодження тощо). При цьому постійно спльовують відсмоктану рідину і промивають рот водою. Ранку слід обробляти п’ятивідсотковим спиртовим розчином йоду, одеколоном або спиртом.
Відсмоктавши отруту, обмежте рухомість потерпілого. Якщо змія вкусила у ногу, прибинтуйте цю ногу до другої ноги і, підклавши що-небудь під ноги, злегка підніміть їх. При укусі в руку зафіксуйте її в зігнутому стані. При сильному болю можна вжити 1-2 таблетки анальгіну або баралгіну. Щоб прискорити виведення отрути, давайте потерпілому побільше чаю, і, якщо є, лужної мінеральної води.
Часто першу допомогу при укусах змії надають неправильно. Категорично забороняється: накладати джгут на кінцівку вище місця укусу. Цей захід не перешкоджає всмоктуванню і поширенню отрути в організмі, але порушує кровопостачання в кінцівці і сприяє розвитку некрозу (омертвіння) тканин, накопиченню продуктів розпаду в кінцівці та різкому погіршенню стану хворого після зняття джгута. Річ у тім, що отрута поширюється не по кровоносних судинах, а по лімфатичній системі, яка проходить глибоко у тканинах.
Ні в якому разі не можна також припікати місце укусу вогнем, хімічними речовинами або ж розрізати рану на місці укусу. Всі ці маніпуляції не тільки не корисні, але й шкідливі. Вони призводять до розвитку незагоюваних інфікованих ран, сприяють порушенню обміну речовин у пошкоджених тканинах. Також заборонено приймати алкогольні напої, тому що спиртне фіксує отруту в нервових тканинах.
У такому разі людина може померти не від зміїної отрути, а від накладання джгута і народних методів лікування.
Пам’ятайте: гадюка не агресивна, і якщо ви її таки побачили, то лише через те, що вона не встигла втекти, тому краще дайте їй можливість відповзти, таким чином уберігши себе від небезпечного укусу.

                                                       Ярошовець О.Ф.    курси ЦО м. Ніжин

                                                               ШАНОВНІ ЧИТАЧІ ! 
Переглянути багато цікавих публікацій щодо лікування, Ви можете на сайті    http://korjukivka-sity.at.ua/  
ТА У РУБРІЦІ ЗДОРОВ-Я      http://korjukivka-sity.at.ua/news/zdorov_ja/1-0-1

Категорія: Здоров-Я | Переглядів: 1225 | Додав: VLAS-KOR | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
КОРЮКІВКА НАШЕ МІСТО © 2024
Форма входу
Логін:
Пароль:
Переклад Сайту


Пошук
Ми ВКонтакті
Наша кнопка
Її код
Code
<a href=" http://korjukivka-sity.at.ua/"target=_blank><img src=" http://korjukivka-sity.at.ua/knopka_sajta.gif"border="0" title=" Громадський сайт міста Корюківка " width=137 height=50></a>
Погода
Корюковка 

Телефонний довідник Корюківського району

Найближчі свят
Праздники Украины
Гороскоп
Loading...
Гімн України