КОРЮКІВКА НАШЕ МІСТО
ГоловнаРеєстрація Вхід
Ви увійшли як Гість • Група "Гості"Вітаю Вас, ГістьRSS
-Громадський Інформаційний Сайт - -
Меню сайту
Категорії розділу
Події [424]
Вибори [145]
Громада та влада [864]
Точка зору [235]
Право знати [1061]
Свобода слова [37]
Гарячий коментар [5]
Тут я живу [275]
Історія нашого краю [91]
Захисник [26]
Свята [720]
Здоров-Я [551]
Господар і Господарка [56]
Смакота [50]
Поради [141]
Рибалка та полювання [42]
Цікавинки [69]
Всячина [43]
Радіо онлайн
СЛУХАТИ ОНЛАЙН РАДІО
Наше опитування
Календар
Друзі сайту

Корюківська ЗОШ І-ІІІ ст.№1.





Семеновка - наш город!

Статистика
Яндекс.Метрика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Архів записів
 


Головна » 2011 » Червень » 3 » ПОВЕРНІТЬ ПРИМІЩЕННЯ ДИТЯЧИХ САДКІВ У дитсадок пішли... фірмачі
11:08
ПОВЕРНІТЬ ПРИМІЩЕННЯ ДИТЯЧИХ САДКІВ У дитсадок пішли... фірмачі

   ПОВЕРНІТЬ  ПРИМІЩЕННЯ  ДИТЯЧИХ  САДКІВ

У дитсадок пішли... фірмачі

 

  У Козилівці Корюківського району - рекордна для Придесення народжуваність дітей. У селі, де мешкає 980 осіб, 90 дошкільнят. А на 1 вересня очікують, що їх буде вже 100! Крім того, ще й в школу ходить 185 дітей! Одна біда: на таку велику кількість дошкільнят у селі немає діючого дитсадка. Щоправда, старе приміщення зосталося. Але воно потребує значних капітальних вкладень.

- У 2008 році для виконання ремонту дитсадка зробили кошторис на суму 1 мільйон 300 тисяч гривень, - каже сільський голова Петро Рубець. - Та наступного року із запланованих 575 тисяч гривень з бюджету нічого не дали. Фірма, яка почала ремонт, торік відсудила 63 тисячі гривень. Тепер же, щоб відновити роботи, треба переробляти кошторис, збільшувати витрати удвічі. Одне слово, старий дитсадок має стіни, дах. А все інше - каналізація, опалення, підлога, вікна-двері відсутні. Гроші ж на це потрібні величезні.

А без дитсадка усі діти вдома, під наглядом матусь. У Козилівці розпалося сільгосппідприємство, а тому селяни виживають вирощуванням худоби, картоплі, продажем молока. Зрозуміло, відсутність дошкільної установи зменшує можливості родин отримувати більші доходи, оскільки малюки потребують уваги та відповідного догляду. Та й не всі сільські батьки можуть дати дошкільнятам той обсяг первинних знань, які вони отримали б у дитсадку.

...Нині на Чернігівщині працює 361 дошкільний навчальний заклад, що на 433 менше, ніж було 1991 року. Таке катастрофічне зменшення кількості дитсадків пов'язане не тільки зі складною демографічною ситуацією, зменшенням населення у селах. Головним чином до цього призвів економічний чинник: більшість реорганізованих колгоспів занепали, а разом з ними припинили діяльність і сільські дитячі установи. Адже їх утримували господарства.

Дитсадки "у зв'язку з фінансовим становищем" припиняли роботу так стрімко, що їх тепер вочевидь бракує. У діючих на 100 місць припадає 108 вихованців! Особливо переповнені дошкільні заклади у містах Носівці, Ніжині, Прилуках, Новгороді-Сіверському, Чернігові та смт Ріпки. Через те, що свого часу закрили три прилуцькі дитсадки, а їх приміщення передали іншим бюджетним організаціям та установам, у цьому місті є проблема для батьків, куди влаштувати малят. З 15 діючих тут дитячих садків 7 переповнені.

У Чернігові закрито 20 дитсадків. Тепер у них розмістилися фірми, комерційні структури, громадські організації. І це тоді, коли у деяких мікрорайонах обласного центру існує черга на влаштування дітей у дошкільні заклади.

Зрозуміло, нині є актуальним питання про відновлення роботи колишніх дитсадків. Адже майже дві тисячі дітей п'ятирічного віку, в основному із сільської місцевості, не здобувають обов'язкову освіту в дошкільних навчальних закладах.

- У нашому селі до 70 дошкільнят, - зазначає сільський голова Стольного Сергій Андрейченко. - Але закритий колгоспний дитсадок не будемо відновлювати. Це дорого за нинішніх реалій. Замість цього дошкільнят розмістимо у двох класах школи. Уже через місяць-два такий освітньо-виховний заклад запрацює.

Що ж, це певною мірою розв'язує згадану вище проблему. Допомагає у цій справі й обласна прокуратура. З метою забезпечення дітей належними умовами для дошкільного навчання та виховання органам місцевого самоврядування та органам виконавчої влади внесено понад 50 документів реагування. За втручання прокурора Ічнянського району передано у комунальну власність школу-сад у с. Верескуни. За позовом прокурора Чернігова вивільнено частину приміщення дитячого садка №56, яке надавали в оренду суб'єкту підприємницької діяльності під перукарню. Також прокуратурою обласного центру заявлено позов про визнання недійсним свідоцтва про право власності на частину приміщення садка № 9, виданого ВАТ "Укртелеком". Замість передачі у комунальну власність його внесено у план приватизації. У 2009 році Ріпкинською районною радою при продажу частини будівлі колишнього дитячого садка приватному підприємцю занижено її вартість на 24248 гривень. Прокуратура бореться за відшкодування вказаної суми до районного бюджету.

- У цьому році ми плануємо відкрити в області 20 дитсадочків, - повідомила заступник начальника управління освіти і науки Чернігівської облдержадміністрації Наталія Лещенко. - Груднева сесія обласної ради затвердила Програму розвитку дошкільної освіти на 2011-2017 роки, згідно з якою передбачено не тільки будівництво нових дошкільних закладів, а й відновлення діяльності існуючих, відкриття дитячих садків у пристосованих приміщеннях, створення навчально-виховних комплексів, відкриття додаткових груп на базі діючих закладів.

Такий підхід, координація дій місцевих органів виконавчої влади та самоврядування у реалізації наміченого, сподіватимемося, незабаром дасть свої плоди. Щоправда, сума прогнозованих на фінансування програми 159 мільйонів гривень усе-таки викликає сумнів. Дуже вона, на нашу думку, завелика для місцевих бюджетів. Але поживемо - побачимо. Можливо, висока фінансова планка програми дасть змогу зосередити кошти на модернізації матеріально-технічної бази існуючих навчальних закладів, відновленні діяльності занедбаних дитсадків.

На знімку: у цьому колишньому дитсадку, що у центрі Корюківки , нині  розкошається  міська  рада...  

Джерело: Павленко Сергій "Голос України"

                        Довідка.   За  останні  роки  міська  влада  Корюківки  ліквідувала  три  дитячі  садки, приміщення  використовуються                                           не за призначенням, через це сотні  дітей  не можуть  прийти  в  дитячий садок та   отримати  дошкільну  освіту.

Категорія: Право знати | Переглядів: 1260 | Додав: VLAS-KOR | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 2
1 zeet  
Власкор тебя где учили писать брехню? В Корюковке за последние 5 лет не закрыто не одного детского садика, а за новый горсовет ты напрасно на людей кидаешься. Сам когда мэром работал в сарае сидел и нужду ходил справлять в уличный сортир, а люди показали всем как надо работать, несмотря на кризис. Пошел бы лучше до людей с поклоном да попросил уму разуму научить.

2 VLAS-KOR  
Всі питання до автора статті Павленка Сергія парламентської газети "Голос України"
А втім, Ваш комент націлив мене на думку " копнути глибше цю тему".

І ще, в кризу не викидають міліони на те, щоб облаштувати собі кабінети...
А ДИТЯЧІ САДКИ ТРЕБА ПОВЕРТАТИ ДІТЯМ !
І ЦЕ БУДЕ! ТАК СКАЗАВ ПРЕЗИДЕНТ УКРАЇНИ ВІКТОР ЯНУКОВИЧ !

Ім`я *:
Email *:
Код *:
КОРЮКІВКА НАШЕ МІСТО © 2024
Форма входу
Логін:
Пароль:
Переклад Сайту


Пошук
Ми ВКонтакті
Наша кнопка
Її код
Code
<a href=" http://korjukivka-sity.at.ua/"target=_blank><img src=" http://korjukivka-sity.at.ua/knopka_sajta.gif"border="0" title=" Громадський сайт міста Корюківка " width=137 height=50></a>
Погода
Корюковка 

Телефонний довідник Корюківського району

Найближчі свят
Праздники Украины
Гороскоп
Loading...
Гімн України