КОРЮКІВКА НАШЕ МІСТО
ГоловнаРеєстрація Вхід
Ви увійшли як Гість • Група "Гості"Вітаю Вас, ГістьRSS
-Громадський Інформаційний Сайт - -
Меню сайту
Категорії розділу
Події [424]
Вибори [145]
Громада та влада [864]
Точка зору [235]
Право знати [1061]
Свобода слова [37]
Гарячий коментар [5]
Тут я живу [275]
Історія нашого краю [91]
Захисник [26]
Свята [720]
Здоров-Я [551]
Господар і Господарка [56]
Смакота [50]
Поради [141]
Рибалка та полювання [42]
Цікавинки [69]
Всячина [43]
Радіо онлайн
СЛУХАТИ ОНЛАЙН РАДІО
Наше опитування
Календар
Друзі сайту

Корюківська ЗОШ І-ІІІ ст.№1.





Семеновка - наш город!

Статистика
Яндекс.Метрика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Архів записів
 


Головна » 2013 » Січень » 28 » ПОРАДА ДО ЧАСУ ! Як уберегтися від грипу
01:14
ПОРАДА ДО ЧАСУ ! Як уберегтися від грипу

                   ПОРАДА  ДО  ЧАСУ !

          Як  уберегтися  від  грипу  

.

 Радять дотримуватися елементарних рекомендацій, не забувати про народні методи та більше пити корисних напоїв 

  На кінець січня – початок лютого   епідеміологи прогнозують пік захворюваності на грип та ГРВІ. Вже зараз недужих щодня стає більше. Так, лише за минулий тиждень  на Чернігівщині  захворіли  тисячі, як дітей, так і дорослих. І це лише офіційні цифри. Напевне, хворих куди більше, адже досить часто люди не викликають лікаря і самі лікуються.   Нині ж найбільш вразливими є діти 7-14 років – саме ця категорія ось-ось може  наблизиться до епідемічного порогу,  вважають у   Держсанепідслужбі. 

  Чи недуга покладе в ліжко ще більше людей залежить від погоди, адже мокрі ноги, дощова плюсова температура зранку та мінусова ввечері найбільш сприятливі фактори для початку нездужання. Нагадаємо, що Україні цього року очікують на три види грипу: H1N1 (А/"Каліфорнія”), H3N2 (A/"Вікторія”), B/"Вісконсін”.   А  тому  бережіть себе... 

Типові помилки хворого на грип

 Щороку з настанням холодів разом з поганою погодою до нас приходить застуда. Для лікарів ГРВІ і грип – це абсолютно різні захворювання, а для пацієнтів – погане самопочуття і постільний режим. 

Всім відомо, що ГРВІ – це гостра респіраторна вірусна інфекція, тобто захворювання організму, викликане одним з безлічі вірусів, що передаються повітряно-крапельним шляхом. Відомо близько двохсот різновидів вірусів, які зумовлюють ГРВІ. Але найвідоміший – це вірус грипу, який лікарі та біологи виділяють з решти всієї "компанії" за безліч самостійних видів, мінливість і характерне протікання захворювання. Як же відрізнити грип від решти вірусів?

По-перше, на відміну від ГРВІ, грип завжди починається блискавично. Хворі, як правило, завжди можуть назвати годину, коли відчули, що "розклеїлися".

По-друге, лихоманка і озноб при звичайній простуді поступаються місцем іншим неприємним симптомам, таким як заклденність носа і біль в горлі. Температура рідко буває вищою 38,5. При грипі все навпаки: температура завжди вище 39, іноді навіть зашкалює за 40. А ось звичайні простудні симптоми виражені слабо. Чхання – одвічна ознака ГРВІ, ніколи не супроводжує грип. А ось з кашлем справа йде інакше. При простуді кашель з`являється на самому початку захворювання. Він уривистий, сухий і не дуже сильний. При грипі кашель дає про себе знати лише на другу, а то й третю добу. Грипозний кашель, що сильний і вимотує, часто супроводжує біль за грудиною, що виникає через те, що вірус грипу "оселився" в слизовій оболонці трахеї.

По-третє, при грипі сильно виражена інтоксикація, тобто отруєння організму шкідливими речовинами, які з`являються через розпад вірусів і клітин-захисників. Озноб, рясне потовиділення, сильний головний біль, біль при русі очних яблук, світлобоязнь, запаморочення, ломота в м`язах і суглобах – все це характерні симптоми грипу.
Четверта ознака – почервоніння кон`юнктиви – внутрішньої оболонки ока – дуже часто супроводжує грип, а якщо з`являється при простуді, то свідчить про бактерійну інфекцію.

Остання, п`ята ознака – це астенічний синдром. При простуді, відлежавшись тиждень, людина може вести звичайний спосіб життя. Після грипу відновний період може затягнутися на цілий місяць.

Пам`ятайте, що прощає простуда – не прощає грип!

Під домашнім арештом 

Як часто, незважаючи на температуру, що піднімається, слабкість і м`язові болі, ми ковтаємо черговий набір ліків і мужньо йдемо на роботу. Пам`ятайте: перші години захворювання – найнепередбачуваніші. Вийшовши з будинку з температурою 37 градусів, ви виявите, що через пару годин вона підвищилася до сорока, – і вам все одно доведеться повертатися додому. Не думаєте про себе? Пощадіть оточуючих. Доведено, що один громадянин, що грипує, чхнувши в метро, заражає весь вагон, в якому напевно є вагітні жінки, сердечники і астматики, до яких грип особливо безжальний. 

Квартиру на карантин! 

Якщо є можливість – покладіть хворого в окрему кімнату або хоч відгородіть його ліжко ширмою, виділіть йому окремий посуд, а зубну щітку поставте в окрему склянку. Почастіше провітрюйте приміщення, періодично включайте іонізатор або кварцеву лампу. Мийте руки, полощіть горло дезинфікуючими розчинами і приймайте противірусні препарати. Це дозволить вам не захворіти. 

Ні антибіотикам! 

Віруси грипу до антибіотиків нечутливі. Більш того, антибіотики вбивають корисні мікроби, що захищають організм. Якщо грип, "пролікувати" антибіотиками, можна як мінімум заробити дисбактеріоз. Зате противірусні препарати здатні значно скоротити час хвороби і полегшити її перебіг. Важливо завжди мати їх під рукою і почати приймати в перший день хвороби. 

Сам собі лікар

Перебігає грип завжди схоже: сильна температура, ломота в тілі, інтоксикація, яку супроводжує світлобоязнь, нудота і слабкість. А ось передбачити, якими ускладненнями може нагородити вас грип, – набагато складніше. А вони можуть бути найрізноманітними – від банального синуситу, отиту і бронхіту до пневмонії, міокардиту і пієлонефриту. До речі, численні смертельні результати викликає не сам грип, а саме його ускладнення. Вчасно виявити яке і призначити лікування може тільки лікар! Тому викликайте дільничного доктора при перших симптомах захворювання.

Градус не знижувати! 

Підвищена температура – це захисна реакція організму, що відображає атаку інфе кції. Збивати температуру потрібно тоді, коли вона перевищує 39 градусів. Одна з небезпек, яка очікує нас при підвищенні температури, – це зневоднення. Не забувайте про рясне пиття. Пам`ятайте, що напої повинні бути теплими, але не гарячими. Краще всього пити відвар шипшини з медом, лимонний, смородиновий або обліпиховий компоти.

Ковдра від ознобу 

При підвищеній температурі під забороною всі теплові процедури – ванни, гірчичники, грілки. Якщо вам дошкуляє озноб – вам допоможе тепла піжама, шерстяні шкарпетки і пухнастий плед. Якщо спітніли – обов`язково перевдягніться і перестеліть ліжко. 

Спокій нам тільки сниться 

У голові паморочиться, тиск скаче, їсти не хочеться, очі закриваються: у видужування після грипу зазвичай довго зберігається "астенічний синдром" – простіше кажучи, занепад сил. Головне в цей час, як кажуть лікарі, не порушувати постільний режим. Річ у тому, що вірус грипу виводить з ладу клітини-макрофаги, що відкриває ворота для інших інфекцій. Ефективної роботи все одно не вийде, а ось "друга хвиля" хвороби піднятися може.

Щоб не заразитися грипом, дотримуйтеся важливих рекомендацій: 

- Регулярно провітрюйте приміщення і робіть вологе прибирання – як у помешканні, так і в робочих приміщеннях, щоб не накопичувати навколо себе живі віруси й бактерії, що можуть залишатися активними впродовж кількох годин після перебування у приміщенні хворої людини.

- Повноцінно харчуйтеся, висипайтеся, уникайте перевтоми – для підвищення опірної здатності організму. Це збільшить шанси запобігти як зараженню, так і важким формам хвороби та її ускладненням.

- Частіше мийте руки – інфекція потрапляє в організм через рот, ніс та очі, яких ви час від часу торкаєтесь руками. Тими ж руками ви тримаєте гроші чи тримаєтесь за поручні у транспорті, де кілька годин зберігаються в активному стані віруси і бактерії, що залишились від дотиків рук інших людей. Тому необхідно часто мити руки з милом або обробляти їх дезінфікуючим гелем із вмістом спирту.

- Користуйтеся лише одноразовими паперовими серветками і рушниками – як після миття рук, так і для того, щоб прикрити обличчя під час кашлю, а також при нежитю.
Народні рецепти

 У боротьбі з грипом всі засоби добрі. Проте є такі, що перевірені ще нашими бабусями та дідусями.  
Цибуля та часник

Розріжте велику соковиту цибулину і подихайте над нею. Процедуру повторюйте чотири рази на день.

Оцет і гірчиця

Ноги тримайте в теплі... а також в оцті або гірчиці! Візьміть теплі вовняні шкарпетки і насипте у них суху гірчицю. Ще можна зробити оцтовий компрес на ноги або на груди. Для цього змочіть шкарпетки або рушник у суміші оцту, оливкової олії та камфори, залиште на ніч. До ранку значно полегшає!

Курячий бульйон

Пийте теплим два-три рази на день. Це покращить процеси відтоку слизу з носа. Корисними будуть також овочеві бульйони.

Горіхи

Найкраще включити у свій харчовий раціон кілька різновидів горіхів. Це дозволить організму отримувати збалансовану кількість різних корисних речовин. Денна норма споживання горіхів – 50 г.

М’ясо та риба

М’ясо є джерелом білка, який зміцнить імунітет. Щодо риби, то перевагу надавайте морській рибі та морепродуктам, які містять йод. Загалом, для нормального забезпечення організму білком в день потрібно з’їдати приблизно 300 г м’яса, риби, птиці або сиру (на вибір), 100 г круп і 350 г хліба. Інші 5 г білка з добової потреби можна "добрати” овочами.
Корисні напої від застуди

Для того, щоб не захворіти, інколи достатньо вчасно "вдарити” по хворобі цілющими напоями, інформує life.pravda.com.

Чай із медом і лимоном

Приготуйте неміцний чорний або зелений чай, додайте 1 чайну ложку меду і кілька дольок лимона. Дуже важливо не додавати мед і лимон в окріп, щоб зберегти їх корисні речовини.

Глінтвейн

 Змішайте прянощі, додайте 100 мл води, доведіть до кипіння, зніміть з вогню, настоюйте 10 хв. Процідіть. Наріжте апельсин кружальцями. Змішайте вино, відвар, поцукруйте і додайте апельсин. Доведіть до кипіння, але не кип’ятіть. У глінтвейн можна додавати також мед, яблука, родзинки. Подавати гарячим. Пити краще на ніч, щоб відразу лягти в ліжко, а в ноги покласти теплу грілку. 

Імбирний чай із лимоном

 Одну склянку гарячої води змішайте з 1 ст. л. меду, 1 ст. л. соку лимона, 0,5 ч. л. подрібненого імбирного кореня і дрібкою кориці. Можна додати в чай трохи сухого подрібненого листя м’яти. 

Молоко з часником

Цей екстрений засіб допоможе стати на ноги за одну ніч. У тепле молоко додайте 10 крапель соку часнику, і випийте на ніч.
Ромашковий чай
Візьміть по 1 ч. л. квіток ромашки і цвіту липи, заваріть 1 склянкою окропу, настоюйте 20 хв, процідіть. Пийте по 1/3 склянки тричі на день до їжі. Можна додати мед.
Гаряче молоко з мінеральною водою
 Якщо почався кашель, приготуйте гаряче молоко з лужною водою (наприклад, Боржомі). Напій сприятиме відходженню мокротиння. 

Чай із шипшини

Подрібнені сухі плоди шипшини (3 ст. л.) залийте 0,5 л окропу і залишіть в термосі на ніч. Вранці процідіть і пийте 1/2 склянки 4 рази на день за 30 хв. до їжі.


Компот із сухофруктів

 Відвар з сухофруктів має загальнозміцнювальну дію при застуді. Сухофрукти переберіть, великі фрукти наріжте, ретельно промийте в теплій воді. Залийте холодною водою та довівши до кипіння залиште настоюватися кілька годин у теплі. Додайте цукор, сік лимона або апельсина, мед.

Малиновий чай із квітками липи 

З цвіту липи заваріть чай, додайте сухі ягоди і листя малини. Напій залиште
настоюватися протягом 30 хв. Якщо ягід малини немає, підійде і малинове варення.

Морс журавлиний або брусничний

Розітріть ягоди журавлини або брусниці з цукром (3:1). Далі 2 ст. л. суміші залити 0,5 л теплої води.

                                               Джерело  інтернет

                                                          ШАНОВНІ ЧИТАЧІ ! 

Переглянути багато цікавих публікацій щодо лікування, Ви можете на сайті    http://korjukivka-sity.at.ua/  

ТА У РУБРІЦІ ЗДОРОВ-Я      http://korjukivka-sity.at.ua/news/zdorov_ja/1-0-1

Категорія: Здоров-Я | Переглядів: 1079 | Додав: VLAS-KOR | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
КОРЮКІВКА НАШЕ МІСТО © 2024
Форма входу
Логін:
Пароль:
Переклад Сайту


Пошук
Ми ВКонтакті
Наша кнопка
Її код
Code
<a href=" http://korjukivka-sity.at.ua/"target=_blank><img src=" http://korjukivka-sity.at.ua/knopka_sajta.gif"border="0" title=" Громадський сайт міста Корюківка " width=137 height=50></a>
Погода
Корюковка 

Телефонний довідник Корюківського району

Найближчі свят
Праздники Украины
Гороскоп
Loading...
Гімн України