КОРЮКІВКА НАШЕ МІСТО
ГоловнаРеєстрація Вхід
Ви увійшли як Гість • Група "Гості"Вітаю Вас, ГістьRSS
-Громадський Інформаційний Сайт - -
Меню сайту
Категорії розділу
Події [424]
Вибори [145]
Громада та влада [864]
Точка зору [235]
Право знати [1061]
Свобода слова [37]
Гарячий коментар [5]
Тут я живу [275]
Історія нашого краю [91]
Захисник [26]
Свята [720]
Здоров-Я [551]
Господар і Господарка [56]
Смакота [50]
Поради [141]
Рибалка та полювання [42]
Цікавинки [69]
Всячина [43]
Радіо онлайн
СЛУХАТИ ОНЛАЙН РАДІО
Наше опитування
Календар
«  Січень 2011  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31
Друзі сайту

Корюківська ЗОШ І-ІІІ ст.№1.





Семеновка - наш город!

Статистика
Яндекс.Метрика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Архів записів
 


Головна » 2011 » Січень » 5 » ПОРАДА ДО ЧАСУ Готуємо різдвяний стіл: кутя, узвар та інші страви
14:31
ПОРАДА ДО ЧАСУ Готуємо різдвяний стіл: кутя, узвар та інші страви
 

      ПОРАДА  ДО  ЧАСУ

Готуємо різдвяний стіл: кутя, узвар та інші страви 



Отже, на Різдвяний стіл господині подавали 12 традиційних страв: калачі, мед, кутю, узвар, борщ, вареники, голубці, рибу, горох, городину (морква, буряки, капуста), яблука-груші-сливи (інколи квашені) та гриби. На столі не має бути нічого тваринного!

Наші пращури на святковий стіл клали 12 полін, перекладених навхрест, що символізувало появу вогню від тертя об дерево. Вони вірили, що Сонце свою силу передало деревині, яка народилася і виросла під цим Сонцем. Пізніше традиція трансформувалася і їжу на Різдвяному столі їли дерев'яними ложками.

Три куті

Кутя - головна звичаєво-обрядова страва, яку асоціюють з язичницьким богом багатства Велесом. Кутя готується за Різдвяні свята тричі:
Перша кутя - "Багата кутя", вона готується в переддень Різдва.
Друга кутя - "Щедра кутя", готується на Василя (Старий Новий рік 14-го січня).
Третя кутя - "Голодна кутя", готується в переддень Водохреща (хоча у деяких місцевостях саме цю кутя називають "Багатою").

Як приготувати кутю

Кутю залежно від регіону та традиції готують по-різному, але традиційний рецепт куті є наступним:
Відварюється пшениця, таким чином, щоб вона була м'якою, але водночас і не розвареною. Мнеться мак (раніше це робили у ступі) таким чином, щоб "пішло молочко". Подрібнюються грецькі горіхи. Розпарюбться родзинки. Береться пару ложок меду. Усе це перемішується з невеличкою кількістю теплої кип'яченої води (інколи готують на узварі).
У куті кожна складова має своє значення: мак - це зорі на небі, молодість; пшениця - це життя; мед - здоров'я; горіхи - багатство; ізюм - життя та любов, боже провидіння.

Різдвяний стіл особливий. Святковий настрій, дванадцять страв за старовинними рецептами, а поміж ними головна та найсмачніша — кутя.

Проте варто бути обережним у споживанні страви, аби святковому вечору не зашкодили «різдвяні примхи». І хоча за традицією вечеря розпочинається з молитви, після чого всі їдять кутю, лікарі не рекомендують споживати її натщесерце. Адже пшениця, основна складова куті, є важкою для перетравлювання. Щоправда, складові куті — мед, горіхи та родзинки є надзвичайно корисними.

Кутя — страва дуже поживна, оскільки її складники містять багато корисних речовин. Звичайно, куті без пшениці і маку не буває. І хоча перша, як ми вже зазначили, — важкий для шлунку продукт, проте вона має багато вітамінів, білків, вуглеводів та інші цінні речовини.
Горіхи до куті, мабуть, додає кожна господиня. Здебільшого це волоські, які збагачені білками, жирами, вітамінами та вуглеводами. Кілограм очищених горіхів має більше восьми тисяч калорій. Незмінною складовою є мед, який містить фруктозу, глюкозу, білки, мінеральні речовини й органічні кислоти. А з кілограма меду організм отримує більш ніж три тисячі калорій. Крім основних складників, до куті часом додають курагу, родзинки й навіть чорнослив, які теж дуже корисні для організму людини.
Українські господині уміло готують кутю, але потрібно пам'ятати про те, що все добре лише в міру. Бажаємо смачної і корисної куті!

Щоб приготувати кутю Вам знадобиться:

1 склянка пшениці
4 склянка води
70 г маку
70 г подрібнених горіхів
1/4 склянки родзинок
мед на смак (2-4 ст. ложки)
кип’ячена вода для розведення меду

Спосіб приготування:
1. На базарі можна купити вже підготовлену пшеницю, яка вариться швидше, ніж необроблена. Підготувати її можна і самостійно. Переберіть зерна пшениці, промийте їх і висушіть в теплій, але не гарячій духовці. Коли пшениця просохне, злегка побризкайте її водою, покладіть в полотняний мішечок або ступку і товчіть макогоном, поки оболонки зерен не облущаться. Знову промийте пшеницю і замочіть на ніч в холодній воді.
2. Наступного дня варіть пшеницю на маленькому вогні протягом 3 годин, періодично помішуючи і при необхідності підливаючи воду. Можна перекласти пшеницю в горщик і томити в духовці, підливаючи воду.
3. Поки вариться пшениця, залийте кип’ятком мак і залиште на 1 час. Потім воду злийте, додайте трохи цукру і розітріть мак добіла товкачем в ступці або міксером з насадкою-ножем.
4. Родзинки помийте, залийте окропом хвилин на 20, щоб родзинки набрякли, потім воду відцідіть.
5. Мед трохи розведіть кип’яченою водою.
Змішайте зварену пшеницю, товчений мак, родзинки, горіхи і розведений мед

Інші страви Різдвяного столу
Оскільки всі страви на Різдво мають бути без тваринного, то і борщ теж готують пісним з рибою, сушеними грибами та сушеними грушами. Подається борщ холодним.
Наші предки голубці готували з пшоном, перемішуючи його з морквою та олією. Пшоно у язичників асоціювалося з зорями на небі, з космосом. А те, що пшоно завернуто у листя капусти, означало впорядкованість космосу, Всесвіту.
Вареники на Різдво теж мають бути пісними, без сиру і м'яса, лише капуста, мак, сухофрукти та картопля. Вареники символізують Місяць. Тому вони і є у формі півмісяців.
Різдво є святом єднання - живих, померлих та природи. Люди намагалися зробити свій стіл "багатим", аби душі покійників, які завітають до святкового столу, не були розчаровані, щоб вони надалі допомагали живим.
Також Різдво є єдністю трьох первоначал: Сонця, Місяця та Води. Тому січневі свята присвячуються кожному із цих начал: Різдво - Сонцю, Василя - Місяцю, Водохреща - Воді.

Джерело: http://life.pravda.com.ua/person/2009/01/4/12369/


Категорія: Свята | Переглядів: 1980 | Додав: Admin | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
КОРЮКІВКА НАШЕ МІСТО © 2024
Форма входу
Логін:
Пароль:
Переклад Сайту


Пошук
Ми ВКонтакті
Наша кнопка
Її код
Code
<a href=" http://korjukivka-sity.at.ua/"target=_blank><img src=" http://korjukivka-sity.at.ua/knopka_sajta.gif"border="0" title=" Громадський сайт міста Корюківка " width=137 height=50></a>
Погода
Корюковка 

Телефонний довідник Корюківського району

Найближчі свят
Праздники Украины
Гороскоп
Loading...
Гімн України