КОРЮКІВКА НАШЕ МІСТО
ГоловнаРеєстрація Вхід
Ви увійшли як Гість • Група "Гості"Вітаю Вас, ГістьRSS
-Громадський Інформаційний Сайт - -
Меню сайту
Категорії розділу
Події [424]
Вибори [145]
Громада та влада [864]
Точка зору [235]
Право знати [1061]
Свобода слова [37]
Гарячий коментар [5]
Тут я живу [275]
Історія нашого краю [91]
Захисник [26]
Свята [720]
Здоров-Я [551]
Господар і Господарка [56]
Смакота [50]
Поради [141]
Рибалка та полювання [42]
Цікавинки [69]
Всячина [43]
Радіо онлайн
СЛУХАТИ ОНЛАЙН РАДІО
Наше опитування
Календар
«  Жовтень 2012  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
Друзі сайту

Корюківська ЗОШ І-ІІІ ст.№1.





Семеновка - наш город!

Статистика
Яндекс.Метрика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Архів записів
 


Головна » 2012 » Жовтень » 10 » Погода в жовтні на Чернігівщині
19:40
Погода в жовтні на Чернігівщині

     Погода в  жовтні на Чернігівщині  

.

  Осінь ніколи не приходить одразу. Вона ніби дає можливість нам змиритися з думкою, що її прихід неминучий, а зниження температури й погіршення погодних умов обов’язково настане. Перший календарний місяць цьогорічної осені видався напрочуд щедрим на тепло і сонце.

  До початку третьої декади середньодобові температури перевищували позначку плюс 15°, що відповідає показникам метеорологічного літа. Це на 10—12 днів пізніше середніх багаторічних показників. Будь-яких приморозків на теренах області не спостерігалося. Лише в окремі ночі третьої декади приземний шар повітря охолоджувався до плюс 2—5 градусів. А в денні години було тепло й затишно — стовпчики термометрів по області піднімалися до 24—27° тепла. Середньомісячна температура перевищила вересневу норму майже на 2°. А от ефективних опадів випало небагато, в обласному центрі лише 21 мм, що 44% від середньої місячної норми.

    Прийшов жовтень — середина календарної осені. Золотокоса красуня, яка у вересні несміливо ступала по чернігівській землі, тепер стає повновладною господинею. Заглядає в ліси, гаї та парки, розмальовує чагарники і дерева в золотаво-багряні барви. Саме зміна забарвлення рослинності і є характерним фенологічним явищем середини осені. Стихли співи і щебет птахів. Багато з них подались у вирій. Борсуки, їжачки та змії залягають у сплячку, підкоряючись біологічному календарю. Природа Придесення все більше поринає в сон… Невимовна таїна огорнула поля, луки, діброви. Навіює романтичні думи. Але не відволікає й від реальності. Вже з середини жовтня дерева поступово скидають багряно-жовте листя, готуючись до зимових холодів. Сонце над обрієм ходить все нижче, а тривалість дня все менше — кожен наступний день на 4 хвилини коротший за попередній. А це, у свою чергу, призводить до швидкого зменшення притоку тепла та зниження середньої місячної температури повітря порівняно з вереснем на 5—7 градусів. Протягом жовтня поступово знижується і середньодобова температура — від 9—11° на початку місяця до 0—2° тепла в кінці. Часто землю окутують густі тумани, на пожухлі трави падають холодні роси. А в безхмарні ночі, коли мінімальна температура знижується до 3—5° морозу, поверхня землі вкривається сріблястим інеєм. Найнижчі температури на Чернігівщині в жовтні спостерігаються під час інтенсивного вторгнення в наші широти арктичного повітря. У повоєнний період таке траплялось у нас в 1956-му, 1988-му та 2001 роках. Тоді термометри на різних метеостанціях нашої області фіксували від 8 до 11 градусів морозу. У першій декаді місяця відбувається стійкий перехід середньої добової температури повітря через плюс 10°, а в останній п’ятиденці — через плюс 5° у бік зниження, остаточно припиняється активна вегетація сільськогосподарських рослин.

    У жовтні в Північній півкулі, у результаті температурних контрастів між материком і океаном, активізується циклонічна діяльність. Циклони, що приходять з Атлантики, частіше ніж влітку приносять на Україну похмуру дощову погоду, а часом і перший сніг. І хоча за сумою опадів жовтень поступається вересню, все ж надокучливий дрібний дощ створює протилежне враження. Буває так, що в жовтні Сіверську землю вкриває ранній сніг. Так, тимчасовий сніговий покрив на 1—2 дні утворювався в 1971-му та 2003 роках.

   Але ж у жовтні на Чернігівщині ще бувають і надзвичайно теплі дні, особливо в першій декаді, коли лагідне проміння осіннього сонця в денні години прогріває приземний шар повітря до 22—25°, і приходить неповторно чудова пора золотої осені — пізнє «бабине літо». Так було в 1966-му, 1999-му та 2001 роках. Та, на жаль, це тепло швидкоплинне, воно як ностальгія за щойно минулим літнім теплом.
За багаторічними спостереженнями, середньомісячна температура повітря в жовтні в Чернігові становить плюс 7°. Найхолоднішим видався жовтень у 1976 році. Тоді в обласному центрі середня температура була більш ніж на 4 градуси нижча за норму. Найтеплішим був жовтень 1967 року — вище за норму на 3,5°. Опадів у жовтні в Чернігові випадає в середньому близько 40 мм. Найбільше їх було у 2003 році — 138 мм, а найменше — у 1951-му — лише 3,5 мм.
   За довгостроковим прогнозом від фахівців Українського науково-дослідного гідрометеорологічного інституту, цьогорічний жовтень обіцяє бути в межах основних кліматичних характеристик. Середньомісячна температура повітря очікується близькою до норми і становитиме 6—7° тепла. Місячна кількість опадів складе 40—50 мм. Більш прохолодною і вологою очікується друга половина місяця. Сталий холод зі значними приморозками можливий у кінці другої—на початку третьої декади. Існує велика ймовірність утворення тимчасового снігового покриву.
Народні прикмети на жовтень радять: якщо до середини місяця листя з берез не спало — сніг ляже пізно; перший сніг випадає за 40 днів до зими; чорна бузина і калина достигли рано — чекай сніжної й лютої зими; мурашки в лісі звели великі купи — на сувору зиму.
За геофізичними чинниками, «несприятливими» днями в жовтні будуть 4, 8, 11, 14, 15, 18, 22, 25 та 29 числа. Тож будьте особливо уважні в ці дні до свого здоров’я.
                                   Микола Глущенко, начальник метеорологічної станції Чернігів,                                                 тижневик «Чернігівські відомості» №40 
Категорія: Право знати | Переглядів: 2024 | Додав: VLAS-KOR | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
КОРЮКІВКА НАШЕ МІСТО © 2024
Форма входу
Логін:
Пароль:
Переклад Сайту


Пошук
Ми ВКонтакті
Наша кнопка
Її код
Code
<a href=" http://korjukivka-sity.at.ua/"target=_blank><img src=" http://korjukivka-sity.at.ua/knopka_sajta.gif"border="0" title=" Громадський сайт міста Корюківка " width=137 height=50></a>
Погода
Корюковка 

Телефонний довідник Корюківського району

Найближчі свят
Праздники Украины
Гороскоп
Loading...
Гімн України