КОРЮКІВКА НАШЕ МІСТО
ГоловнаРеєстрація Вхід
Ви увійшли як Гість • Група "Гості"Вітаю Вас, ГістьRSS
-Громадський Інформаційний Сайт - -
Меню сайту
Категорії розділу
Події [424]
Вибори [145]
Громада та влада [864]
Точка зору [235]
Право знати [1061]
Свобода слова [37]
Гарячий коментар [5]
Тут я живу [275]
Історія нашого краю [91]
Захисник [26]
Свята [720]
Здоров-Я [551]
Господар і Господарка [56]
Смакота [50]
Поради [141]
Рибалка та полювання [42]
Цікавинки [69]
Всячина [43]
Радіо онлайн
СЛУХАТИ ОНЛАЙН РАДІО
Наше опитування
Календар
Друзі сайту

Корюківська ЗОШ І-ІІІ ст.№1.





Семеновка - наш город!

Статистика
Яндекс.Метрика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Архів записів
 


Головна » 2013 » Травень » 21 » Побачитися із закордонними родичами можна безкоштовно у… бібліотеці... А У НАС ???
14:47
Побачитися із закордонними родичами можна безкоштовно у… бібліотеці... А У НАС ???

   Побачитися із закордонними родичами можна безкоштовно  у… бібліотеці...                          А  У  НАС ???

.

 Минають ті часи, коли бібліотеки були виключно книгосховищами. Сучасна бібліотека – це й інформаційно-культурний центр і місце для спілкування, і установа, де можна освоїти навички роботи на комп’ютері. Українським книгозбірням допомагає стати саме такими проект «Бібліоміст», що реалізується Радою міжнародних наукових досліджень та обмінів (IREX).

У Корюківській  бібліотеці  потенціал  є - грошей не має !

  Є певні напрацювання і бажання робити свою справу і в багаточисельного  колективу  бібліотекарів Корюківщини, але,..  але все впирається в кошти, яких влада виділяє обмаль, а то й зовсім нічого, як цього року  і залишилися бібліотеки в Корюківському районі на перше півріччя без газет та журналів, навіть таких необхідних, як "Урядовий кур'єр",  "Голос України", "Деснянська правда"...  Районні  депутати схаменулися та невчасно  - виділили для підписки на газети та журнали для всіх бібліотек району аж десять тисяч гривен, п'ять на друге півріччя 2013 року, і п'ять на перше півріччя 2014 року, то що підпишеш за ці гроші ?.. 

   То й вимушені бібліотекарі Корюківщини  заробляти чим можливо, за оплату  надавання книжок в користування на декілька днів, роздруківки матеріалів, платного користування комп'ютерами, доступу до інтернету...  А потім ці  зароблені гроші зі спецрахунку використовують на придбання таких необхідних нових книжок, оплату комуналки для сільських бібліотек, на матеріали для поточного ремонту, заробили і навіть придбали ще один комп'ютер. 

   Корюківській район не бідний, є кошти на різні витрати, на космічні зарплати з надбавками для посадовців органів місцевого самоврядування, на придбання нових службових авто, на придбання квартир ну дуже потрібним людям, є гроші на подорожі  за кордон і на  фуршети (випивки на "халяву"),  а ось на газети, книжки та журнали нема...

    Ось і тому владоможці відмовилися надати довідку на участь районної бібліотеки в  проекті «Бібліоміст», а як же вони безкоштовно нададуть десяток комп'ютерів району, а райраді з бюджету треба буде оплачувати аж 150 гривень у місяць за користування послугою інтернету...   В Cосниці гроші знайшли, а в Корюківці немає ???  А  може немає  совісті і відповідальності у міської влади, хто як скаже, а як рахуєте ВИ ? 

У Сосницькій бібліотеці.

  «Бібліоміст» за час своєї діяльності допоміг забезпечити комп’ютерним обладнанням близько 1600 публічних бібліотек в Україні. Серед них і наші сусіди – Сосницька централізована бібліотечна система.  Менські бібліотекарі також подавали свій проект на конкурс. На жаль, його не було підтримано.

 А в Сосницькому районі комп’ютеризовані книгозбірні успішно працюють вже більше року. З 15 комп’ютерів, які сосничани отримали за програмою «Бібліоміст», чотири встановлено в читальному залі районної бібліотеки для дорослих, три – в дитячій районній бібліотеці, по два комп’ютери отримали сільські бібліотеки-філії в Авдіївці, Загребеллі, Чорнотичах та Хлоп’яниках.

"– Кількість відвідувачів бібліотек з того часу відчутно збільшилася", – запевняє директор Сосницької централізованої бібліотечної системи Тамара Гребеник. – І у районному центрі, і у селах. Молодь стала частіше у нас бувати, адже вона більш «продвинута» у комп’ютерній техніці. У Загребеллі, наприклад, сільські школярі чи не на кожній перерві поспішають до бібліотеки. Але за цей рік і представники старшого покоління все більше освоюють комп’ютерні можливості."

До речі, Сосницька бібліотека – одна з найстаріших в області. Минулого року тут урочисто відзначили 140-річчя з часу її заснування. Ось так вдало поєдналися і сива давнина, і сучасні можливості.

За словами Тамари Гребеник, попри всі труднощі, у районі не скорочується мережа бібліотек – діють 23 сільські філіали, одна міська та дві районні книгозбірні. І в ідеалі хотілося б, щоби усі вони надавали людям послуги на сучасному рівні.

Власне книговидавництво

– Звичайно, найактивніші користувачі комп’ютерів – молодь, – ділиться директор центральної бібліотечної системи. – Для студентів нашого сільськогосподарського технікуму бухгалтерського обліку нові послуги стали у нагоді. Адже вони тепер можуть безкоштовно користуватися інтернетом при підготовці до сесій та й загалом у навчальному процесі.

За словами Тамари Олександрівни, у відвідувачів старшого віку особливою популярністю користується комп’ютерний сервіс «Скайп», який дає змогу не тільки безкоштовно поговорити з рідними та близькими, котрі мешкають у будь-якому куточку земної кулі, але й побачитися з ними за допомогою відеозв’язку.

А ще до бібліотеки тепер ходять, аби зробити покупки в інтернет-магазинах, поспілкуватися в соціальних мережах, дізнатися інформацію про санаторії, де збираються відпочити та поліпшити здоров’я… Усі вигоди, які надає доступ до інтернету, важко і перелічити.

Сосницькі бібліотекарі за сприяння кандидата в народні депутати змогли придбати кольоровий принтер. І тепер навіть виготовляють книжечки місцевих авторів та брошури, необхідні у роботі книгозбірень. До прикладу, віддрукована у бібліотеці дитяча книжка Петра Макаренка «Дідусеві казки» користується неабиякою популярністю у книголюбів. І дизайн, й ілюстрації зроблені на професійному рівні.

Користуються комп’ютерними можливостями і самі бібліотекарі. Адже проводять чимало масових заходів, організувати які допомагає «всесвітня павутина».

  У Менській  бібліотеці  потенціал  є !

 Менські бібліотекарі також подавали свій проект на конкурс. На жаль, його не було підтримано.  – У нас у Мені встановлено два комп’ютери, через які відвідувачі мають безкоштовний доступ до інтернету, – розповідає директор Менської централізованої бібліотечної системи Інна Дудко. – Щоправда, техніка вже старенька. Та й особливого попиту на цю послугу не спостерігається. Я все ж вважаю, що бібліотеки мають залишатися у першу чергу популяризаторами книги, а не перетворюватися на інтернет-клуби.

За словами Інни Дудко, наразі більшу стурбованість викликає стан бібліотечних установ, більшість з яких не опалюється та потребує ремонту.

Районній бібліотеці не завадило б мати, наприклад, мультимедійну дошку, сучасний відеопроектор… Бо під час масових заходів доводиться користуватися стареньким телевізором. А у нашій бібліотеці організовується багато виставок, презентацій, зустрічей, творчих вечорів, на які приходять і школярі, і молодь, і люди старшого віку.

Хоча бібліотеки Менщини найчастіше відвідують саме з метою читання книг, звісно, технічний прогрес допоміг би у подальшому розвитку.

– Наші бібліотечні установи мають великий потенціал, – стверджує Інна Володимирівна. – Наприклад, бібліотека у Макошине, де і колектив надзвичайно творчий, злагоджений і працьовитий. Гадаю, що можливе долучення до проекту «Бібліоміст» допомогло би ефективніше реалізувати цей потенціал.

    

 
Категорія: Громада та влада | Переглядів: 784 | Додав: VLAS-KOR | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
КОРЮКІВКА НАШЕ МІСТО © 2024
Форма входу
Логін:
Пароль:
Переклад Сайту


Пошук
Ми ВКонтакті
Наша кнопка
Її код
Code
<a href=" http://korjukivka-sity.at.ua/"target=_blank><img src=" http://korjukivka-sity.at.ua/knopka_sajta.gif"border="0" title=" Громадський сайт міста Корюківка " width=137 height=50></a>
Погода
Корюковка 

Телефонний довідник Корюківського району

Найближчі свят
Праздники Украины
Гороскоп
Loading...
Гімн України