КОРЮКІВКА НАШЕ МІСТО
ГоловнаРеєстрація Вхід
Ви увійшли як Гість • Група "Гості"Вітаю Вас, ГістьRSS
-Громадський Інформаційний Сайт - -
Меню сайту
Категорії розділу
Події [424]
Вибори [145]
Громада та влада [864]
Точка зору [235]
Право знати [1061]
Свобода слова [37]
Гарячий коментар [5]
Тут я живу [275]
Історія нашого краю [91]
Захисник [26]
Свята [720]
Здоров-Я [551]
Господар і Господарка [56]
Смакота [50]
Поради [141]
Рибалка та полювання [42]
Цікавинки [69]
Всячина [43]
Радіо онлайн
СЛУХАТИ ОНЛАЙН РАДІО
Наше опитування
Календар
«  Липень 2016  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Друзі сайту

Корюківська ЗОШ І-ІІІ ст.№1.





Семеновка - наш город!

Статистика
Яндекс.Метрика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Архів записів
 


Головна » 2016 » Липень » 28 » Пережити спеку ! Якою повинна бути їжа у спекотну погоду та які небезпеки можуть нас підстерігати ?
09:19
Пережити спеку ! Якою повинна бути їжа у спекотну погоду та які небезпеки можуть нас підстерігати ?

      Пережити спеку !  

 Якою повинна бути їжа у спекотну погоду та які небезпеки можуть нас підстерігати ?

.

    Влітку, з настанням  спеки, все більше людей почуваються виснаженими, у них помітно знижується працездатність. Щоб цього не трапилося, дуже важливо правильно організувати харчування. За словами дієтологів, якщо з меню виключити важку їжу, жирні страви, натомість додати свіжих фруктів та овочів, то можна почуватися набагато здоровіше та бадьорішим. 

Фрукти, овочі, риба

  За словами президента Асоціації дієтологів України Олега Швеця, у спекотну погоду варто уникати гострих, жирних, солодких і солоних продуктів, оскільки вони викликають спрагу. Їжа має бути легкою, але з достатньою кількістю білка. "Щодня людина має з’їдати 300 г фруктів, а рибу (особливо морську) слід споживати понад 3-4 рази на тиждень, тобто у середньому більше 100 г на день”, – каже дієтолог.  

ДО ТЕМИ

Щоб не отруїтися 

Аби вберегти себе та своїх близьких від харчових отруєнь, пік яких спостерігається упродовж літніх місяців, головний дієтолог України назвав п’ять чітких правил:

– дотримуйтеся чистоти;

– відділяйте сире від готового;

– ретельно дотримуйтеся температурного режиму приготування їжі;

– зберігайте продукти харчування при безпечній температурі;

– вживайте лише свіжі, незіпсовані продукти.


   Максимум користі для організму принесуть холодні супи-пюре, легкі фруктові та овочеві салати, фаршировані овочі, десерти з ягід і фруктів. Не варто влітку ігнорувати і свіжу зелень. Завдяки їй можна не лише збагатити смакові властивості страв, але і наситити організм солями і мікроелементами, які він втрачає разом з потом. 

 Жирне м’ясо і рибу найкраще замінити пісними. Крім того, доцільно скоротити в раціоні кількість випічки, бобових, прибрати з меню "фаст-фуд” та бутерброди.    
 Сніданок є обов’язковим. "Найактивніший обмін речовин в організмі триває до полудня. А після шостої вечора він фактично зупиняється...   – Щоб травна система вночі відпочивала, а людина не набирала зайвої ваги, наїдатися ввечері не потрібно, а поготів влітку”. 

Свіжі фрукти також корисніше їсти саме зранку, адже після їжі або незадовго до сну вони можуть спровокувати в шлунку бродіння.

   На сніданок можна приготувати кашу з улюблених круп, додавши в неї ягоди чи шматочки фруктів, чи запекти яблука з цукром або медом. Цей десерт особливо сподобається дітям, і принесе значно більше користі, аніж звичні магазинні солодощі. Припаде до смаку і сирна запіканка зі скибочками яблук і ягодами.  
На обід можна приготувати легкий овочевий суп-пюре, його можна їсти теплим або холодним.

Виїхавши на пікнік, замість м’яса можна приготувати на шпажках овочі, запропонувавши до них пікантні соуси зі свіжою зеленню. Тим, хто ніяк не може обійтися без м’яса, вартує відмовитися від жирної свинини і баранини, і замінити їх рибою та курятиною.

ДО ТЕМИ

Квас "Темний” 

1 кг цукру, 10 г лимонної кислоти, 20 г дріжджів (звичайних хлібних), 10 л води, ванілін за смаком, 1 ст. л. рису.

250 г цукру карамелізувати і разом з іншими інгредієнтами розвести кип’яченою водою. Дати 12-15 годин на бродіння. 

Напій "Українська фанта” 


1 л води, 150 г цукру, 2-3 апельсини, 3-4 морквини.

Закип’ятити воду з цукром, додати цедру з апельсинів і настояти. Кип’ятити не потрібно, щоб напій не гірчив. Очищену моркву натерти на дрібній тертці, витиснути сік із апельсинів, і додати до настою. Процідити крізь марлю, відтиснути, охолодити. 

Напій "Приплив енергії”

2 апельсини, 1 лимон,

2 банани, 1 ч. л. меду, лід.

З лимона та апельсинів вичавити сік та разом з бананами збити блендером, додати мед, збити знову. Додати подрібнений лід. Прикрасити трубочкою і шматком лимона.

Не такі страшні нітрати, як їх малюють

  На думку Олега Швеця, у наслідок тривалої інформаційної війни з нітратами значно знизився рівень споживання овочів та фруктів особливо в весняно-літній період.  

"Так, кількість нітратів у ранніх овочах та фруктах дещо більша, ніж у звичайних. Однак, усі продукти, які надходять у продаж офіційно, є під контролем держави і мають допустимий вміст нітратів. Жодної шкоди такі продукти не несуть і випадків отруєння нітратами в історії України ще не було”, – зазначив дієтолог.

Щоб зменшити кількість нітратів, він порадив ретельно мити продукти, чистити їх і вимочувати.

Вода, сік чи чай…

За словами Олега Швеця, добова норма рідини в літній період для жінок складає 2,5 л, а для чоловіків – 2,5-3 л. Більшість рідини слід випивати у першій половині дня, натомість після 19.00 не більше, аніж 250 мл, щоб не було набряків. Люди, які займаються важкою фізичною працею, мають пити більше, ніж ті, хто веде малорухливий спосіб життя.  

На першому місці має бути саме вода, бо соки, чай та каву організм сприймає як їжу, і відповідно на неї реагує.

Дієтолог не радить захоплюватися мінеральною водою, адже вода, що має лікувальні властивості для одного організму, може зашкодити іншому. Якщо йдеться про бутильовані води, краще зупинити вибір на столовій чи артезіанській воді, яка має великий набір мінералів. Якщо ж вода з природного джерела, при регулярному споживанні її варто перевірити на хімічний та мінеральний склад.
  Не варто забувати влітку і про кисломолочні продукти. Вони добре засвоюються і допомагають травленню. У спекотну погоду, щоб втамувати спрагу замість солодкої газованої води можна випити склянку прохолодного кефіру чи ряжанки.

                                                                                            Джерело інтернет


Категорія: Здоров-Я | Переглядів: 854 | Додав: VLAS-KOR | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
КОРЮКІВКА НАШЕ МІСТО © 2024
Форма входу
Логін:
Пароль:
Переклад Сайту


Пошук
Ми ВКонтакті
Наша кнопка
Її код
Code
<a href=" http://korjukivka-sity.at.ua/"target=_blank><img src=" http://korjukivka-sity.at.ua/knopka_sajta.gif"border="0" title=" Громадський сайт міста Корюківка " width=137 height=50></a>
Погода
Корюковка 

Телефонний довідник Корюківського району

Найближчі свят
Праздники Украины
Гороскоп
Loading...
Гімн України