КОРЮКІВКА НАШЕ МІСТО
ГоловнаРеєстрація Вхід
Ви увійшли як Гість • Група "Гості"Вітаю Вас, ГістьRSS
-Громадський Інформаційний Сайт - -
Меню сайту
Категорії розділу
Події [424]
Вибори [145]
Громада та влада [864]
Точка зору [235]
Право знати [1061]
Свобода слова [37]
Гарячий коментар [5]
Тут я живу [275]
Історія нашого краю [91]
Захисник [26]
Свята [720]
Здоров-Я [551]
Господар і Господарка [56]
Смакота [50]
Поради [141]
Рибалка та полювання [42]
Цікавинки [69]
Всячина [43]
Радіо онлайн
СЛУХАТИ ОНЛАЙН РАДІО
Наше опитування
Календар
«  Квітень 2019  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Друзі сайту

Корюківська ЗОШ І-ІІІ ст.№1.





Семеновка - наш город!

Статистика
Яндекс.Метрика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Архів записів
 


Головна » 2019 » Квітень » 19 » Партійна лупа для виборів
07:56
Партійна лупа для виборів
                                      Партійна лупа для виборів

 .Перший тур виборів Президента України показав зміни в політичному ландшафті Чернігівщини. Нагадаю, що до 2002 року вона знаходилася в «червоному поясі» тобто більшість голосів завжди віддавала за комуністів та інших відверто лівих, промосковських
 А від часу перемоги «Нашої України» Чернігівщина стабільно була базою для партій Юлії Тимошенко та Олега Ляшка. Щодо останнього, то наша область завжди давала найбільше голосів за нього з-поміж всіх інших областей. Певно, відчувалося, що голосують за земляка… 

  Проте на цих президентських виборах ситуація почала змінюватися, хоча президентські вибори й не дорівнюють парламентським, партійним. Скажімо, якщо в 2014 році Олег Ляшко набрав в області 92 тисячі голосів, то тепер – 66 тисяч, що у відсотках становить падіння з 16,6 до 12,5.     Можна сказати, що пік популярності Олега Ляшка, як і партії його імені, в поліському краї уже позаду. Симптомом став вихід всієї носівської партійної організації з рядів РПЛ та перехід її до Народного Руху, хоча він і стався задовго до цих виборів. 

  Певно, найгіршими назвуть ці вибори і прихильники Юлії Тимошенко та її партії «Батьківщина» - хоча кількість голосів за неї і зменшилась всього на п’ять тисяч, але тут партійці розраховували набрати значно більше. Тим паче, що заступник голови партії «Батьківщина» Валерій Дубіль – з Прилук і саме він керував виборчою кампанією своєї шефині. Можливо, на деяких виборів вплинула поширена СБУ інформація про причетність Дубіля до створення мережі підкупу виборців, зрештою, уважний виборець не обминув інформації про запрошення до України групи російських політтехнологів. Знаменно, що таке запрошення надіслала Чернігвська єпархія УПЦ Московського патріархату, а тісні контакти народного депутата з керівництвом єпархії ні для кого в Чернігові не є секретом. 
 Оригінально виглядає те церковне запрошення, якщо врахувати не тільки позірну відокремленість церкви від політики, але й той факт, що у групі запрошених російських політтехнологів була прихильниця неязичницьких культів. Православних московського патріархату це не насторожило… 

    В області – біля 20 тисяч членів партії «Батьківщина» і вони лишаються твердими симпатиками своєї лідерші. Тим паче, що за роботу на виборах вони отримують солідну винагороду. 

    Юрій Бойко різко наростив свою популярність серед виборців Чернігівщини – зібравши 33 тисячі голосів, що становить більше 7 відсотків. Якщо сплюсувати їх із голосами ще одного проросійського кандидата Вілкула – вийде 41 тисяча голосів, або 10 відсотків виборців.         Традиційно високі показники за комуністів і всі проросійські сили дають Новгород- Сіверський та Семенівський прикордонні райони. Дивуватися цьому не слід – якщо в Семенівці хоч місцева влада стала проукраїнською, то у Новгороді – Сіверському лишається стара регіональна команда Вячеслава Кауфмана, який «рулив» районом ще за президентства Кучми, продовжує це робити і зараз. Жодних економічних чи соціальних успіхів ця стара команда не показує за довгі роки, але виборці, позбавлені українського інформаційного простору, продовжують любити тих, кого знають. Бо …інших не знають. 
  Я вже писав у «Голосі України» в статті «Тиха московська експансія» про передачу землі в прикордонні прихильникам «руського мира», але жодних змін після того не сталося. Крім втечі самих «руськомірців». А недавня інформація про припинення трансляції російських телеканалів в одному з ресторанів Новгорода- Сіверського нагадує: ситуація у північному закутку області не міняється. Незважаючи на прізвища президентів. 
  Анатолій Гриценко, попри підтримку «Самопочі» також зменшив число своїх прихильників у області. Якщо раніше за нього голосували 34 тисячі виборців, то нині – на три тисячі менші. Що у відсотках становить 5,7. Якщо врахувати тут і голоси прихильників «Самопомочі», то парламентські перспективи партії, очолюваної Анатолієм Гриценком, на Чернігівщині примарні. Як і на місцевих виборах. 

  Блок Петра Порошенка не проявляв себе до виборів, як партія. Власне, він нею і не є у чисто політологічному розумінні. Експерти навіть губилися в догадках хто очолював передвиборчий штаб президентської партії. 
  Результат першого туру показує, що якщо в Чернігові команда міського голови Владислава Атрошенка, який розвішував сіті-лайти зі своїм зображенням поруч з Президентом, мала що продемонструвати, то в області, попри заміну керівника ОДА, як ми й прогнозували – результат мізерний. Думаю, що голові ОДА Олександру Миснику не грозить звільнення тільки через нетривалий час його перебування на посаді. Загалом по області діючий Президент назбирав 67 703 голоси, що становить трохи менше 13 відсотків. Звісно, на пониження результату вплинув ряд факторів, починаючи з того, що українці традиційно не люблять владу, навіть свою. Але суттєво, як ми й попереджали, вплинуло закриття більше 400 поштових відділень в області – а після команди Президента відновити їх відкрили аж …два. 

 Цікавим є феномен села Пустотино Носівського району – там більшість виборів віддали свої голоси за Петра Порошенка. Як на мене, це результат постійно і наполегливої роботи фермерів – батька й сина Фенюків. Вони часто перебувають у конфлікті з місцевою владою, а село – молоде, активно розвивається, оно в школі місця дітям не вистачає. 

  Неочікувано високий результат у Ігоря Смешка – з нуля він набрав майже 45 тисяч голосів, або 8,45 %. Якщо він створить партію – матиме шанс потрапити до парламенту. 

  У Володимира Зеленського партії поки що нема, але мало хто сумнівається в її створенні. Для зручності назвемо її «Слуга народу» - за назвою телесеріалу, за образ героя якого й голосували фактично виборів. На Чернігівщині він переміг в усіх округах, крім одного,208-го, де його обійшла Юлія Тимошенко. 139 тисяч голосів – такий ужинок Зеленського в нашому краї. Це 26,2 відсотка голосів. Зрозуміло, що в разі створення своєї партії і походу на вибори у Верховну Раду він має шанс створити дебелу фракцію. 

  Звісно, після першого туру, підсумки якого несподівані для дуже багатьох, почався активний процес переосмислення свого вибору. І прогнозувати щодо результатів другого туру – марна справа, оскільки спостерігається різке коливання симпатій і абсолютно натомість прогнозованим перетікання голосів прихильників Юлії Тимошенко, Олега Ляшка, Ігоря Смешка, Анатолія Гриценка на сторону діючого глави держави. Але – порахуємося після Вербної неділі, коли й відбудеться другий тур виборів. 

                                                           Василь ЧЕПУРНИЙ "Голос України"

Категорія: Вибори | Переглядів: 397 | Додав: VLAS-KOR | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
КОРЮКІВКА НАШЕ МІСТО © 2024
Форма входу
Логін:
Пароль:
Переклад Сайту


Пошук
Ми ВКонтакті
Наша кнопка
Її код
Code
<a href=" http://korjukivka-sity.at.ua/"target=_blank><img src=" http://korjukivka-sity.at.ua/knopka_sajta.gif"border="0" title=" Громадський сайт міста Корюківка " width=137 height=50></a>
Погода
Корюковка 

Телефонний довідник Корюківського району

Найближчі свят
Праздники Украины
Гороскоп
Loading...
Гімн України