КОРЮКІВКА НАШЕ МІСТО
ГоловнаРеєстрація Вхід
Ви увійшли як Гість • Група "Гості"Вітаю Вас, ГістьRSS
-Громадський Інформаційний Сайт - -
Меню сайту
Категорії розділу
Події [424]
Вибори [145]
Громада та влада [864]
Точка зору [235]
Право знати [1061]
Свобода слова [37]
Гарячий коментар [5]
Тут я живу [275]
Історія нашого краю [91]
Захисник [26]
Свята [720]
Здоров-Я [551]
Господар і Господарка [56]
Смакота [50]
Поради [141]
Рибалка та полювання [42]
Цікавинки [69]
Всячина [43]
Радіо онлайн
СЛУХАТИ ОНЛАЙН РАДІО
Наше опитування
Календар
«  Жовтень 2010  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Друзі сайту

Корюківська ЗОШ І-ІІІ ст.№1.





Семеновка - наш город!

Статистика
Яндекс.Метрика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Архів записів
 


Головна » 2010 » Жовтень » 24 » Пам'ятка виборця
00:02
Пам'ятка виборця

Пам'ятка виборця


Дана пам’ятка містить інформацію про те, на що має звертати свою увагу кожен громадян України, щоб реалізувати своє право голосу та допомогти проведенню чесних і демократичних виборів.

Право голосу на виборах депутатів Верховної Ради Автономної Республіки Крим, місцевих рад та сільських, селищних, міських голів (далі – місцеві вибори) мають дієздатні громадяни України, які належать до відповідних територіальних громад та яким на день виборів виповнилося вісімнадцять років.

Громадяни України, які мають право голосу на відповідних місцевих виборах, є виборцями (ч.1 ст.3 Закону України «Про вибори депутатів Верховної Ради Автономної Республіки Крим, місцевих рад та сільських, селищних, міських голів» (далі – Закон про місцеві вибори).

Документом, який посвідчує особу, підтверджує громадянство та засвідчує місце проживання виборця на місцевих виборах, є:

1) паспорт громадянина України;

2) тимчасове посвідчення громадянина України (для осіб, недавно прийнятих до громадянства України).

Військовослужбовці строкової служби, громадяни України, що проживають за кордоном, а також особи, визнані судом недієздатними, та громадяни України, які за вироком суду перебувають у місцях позбавлення волі, вважаються такими, що не належать до жодної територіальної громади та не мають права голосу на місцевих виборах.

Увага! Кожен громадянин України, що має право голосу, може проголосувати в день місцевих виборів, якщо його внесли до списку виборців.

Включення громадян до списку юридично підтверджує їхнє право на участь у виборах. На підставі списку здійснюється видача бюлетенів для голосування.

До списків вносяться такі відомості як: прізвище, ім’я, по батькові, рік народження, виборча адреса.

У списку виборців передбачаються відповідні місця для підписів виборців за отримання виборчих бюлетенів у день виборів.

При складання списків виборців забезпечується дотримання конституційного принципу рівного виборчого права: виборець включається до списку виборців лише на одній виборчій дільниці.

Яким чином можна перевірити, чи є Ви у попередньому списку виборців?

Дільнична виборча комісія (далі – ДВК) звичайної виборчої дільниці наступного дня після отримання попереднього списку виборців (до 18 жовтня 2010 року включно) надає його для загального ознайомлення у приміщенні дільничної виборчої комісії.

ДВК звичайної виборчої дільниці до 20 жовтня 2010 року включно надсилає або доставляє в інший спосіб кожному виборцю іменне запрошення, яким повідомляє про включення його до попереднього списку виборців відповідної виборчої дільниці, адресу дільничної виборчої комісії, її номер телефону і розпорядок роботи, а також про час і місце голосування. Виборцям, стосовно яких у списку виборців є відмітка про постійну нездатність пересуватися самостійно, одночасно повідомляється, що їм буде надана можливість проголосувати за місцем перебування.

У зв’язку зі стислими строками на виправлення можливих помилок, що виявилися при складанні попереднього списку виборців рекомендуємо негайно перевірити правильність та достовірність внесення Ваших даних до відповідного списку!

Що робити, якщо є припущення щодо неправдивості та непрозорості відомостей у списку виборців?

Виборцеві надається можливість публічного контролю за формуванням списку виборців. Звернувшись з письмовим запитом до відповідного органу Реєстру, кожен виборець може отримати інформацію про персональні дані виборців за своєю виборчою адресою або за назвою села, селища, міста, району в місті, кількість виборців у зазначеному населеному пункті.

Якщо при ознайомленні з попереднім або уточненим списком виборців Ви виявили невідомих Вам осіб або є припущення щодо неправдивості та непрозорості відомостей у списку виборців, необхідно інформувати про такі обставини відповідні правоохоронні органи  .

У випадку виявлення масового характеру невідповідностей та порушень при формуванні списку виборців, необхідно також невідкладно інформувати про це  Прокуратуру  та  СБУ. 

Що робити, якщо Вас немає у попередньому списку виборців?


У випадку, якщо Ви виявили помилки або невідповідності у попередньому списку виборців Закон про місцеві вибори надає можливість кожному виборцю звернутися до ДВК або безпосередньо до органу ведення Державного реєстру виборців із заявою про уточнення попереднього списку виборців (у тому числі про включення або виключення зі списку себе особисто або інших осіб, а також щодо наявності або відсутності відміток про постійну нездатність виборця самостійно пересуватися).

Органом ведення Реєстру є:

1) у районі, районі в місті Києві, місті Севастополі - відповідний структурний підрозділ апарату районної, районної у місті державної адміністрації;

2) у місті обласного (республіканського в Автономній Республіці Крим) значення без районного поділу - відповідний виконавчий орган міської ради;

3) у районі в місті обласного значення з районним поділом - відповідний виконавчий орган районної у місті ради або відповідний структурний підрозділ створеного у районі виконавчого органу міської ради.

Заяви про уточнення попереднього списку виборців можуть подаватись до 27 жовтня 2010 року включно. Розглядатись така заява має не більше одного дня, тобто, щонайпізніше до 28 жовтня 2010 року.

Закон також надає можливість виборцю право звернутися з адміністративним позовом до місцевого загального суду як адміністративного суду за місцезнаходженням відповідної комісії про уточнення списку виборців, у тому числі про включення або виключення зі списку себе особисто або інших осіб.

Позовна заява про уточнення списку виборців подається до суду без сплати судового збору у строк до 28 жовтня 2010 року включно.

Суд вирішує справи щодо уточнення списку виборців у дводенний строк після надходження позовної заяви, але не пізніше ніж за два дні до дня голосування, а якщо позовна заява надійшла за два дні до дня голосування, - невідкладно.

Постанови адміністративного суду щодо внесення змін у списки виборців виконуються негайно.

Як Ви можете ознайомитися та внести зміни до уточненого списку виборців?

Уточнений список виборців на звичайній виборчій дільниці виготовляється органом ведення Реєстру за наслідками розгляду заяв виборців про уточнення попереднього списку виборців, рішень ДВК, прийнятих за результатами розгляду заяв про уточнення попереднього списку виборців, рішень судів, отриманих не пізніш як за три дні до дня виборів тощо.

До 29 жовтня 2010 року включно уточнені списки виборців передаються відповідним дільничним виборчим комісіям та будуть розміщені для загального ознайомлення.

В уточнений список виборців зміни можуть вноситися безпосередньо ДВК у тому випадку, якщо рішення про задоволення заяви виборця прийнято пізніше 27 жовтня 2010 року.

Як Ви можете внести зміни та уточнення в день голосування?

В уточненому виборчому списку в день голосування виправлення неточностей та технічних описок здійснюється головою, заступником голови та секретарем ДВК у тому випадку, коли є зрозумілим, що до списку виборців включено саме того виборця, який прибув на виборчу дільницю для голосування.

В той же час, варто пам’ятати, що у день голосування зміни та уточнення до уточненого списку виборців вносяться виключно на підставі рішення суду.

Що роботи, якщо Ви за станом здоров’я не можете прибути на виборчу дільницю?

Стосовно виборця, який постійно нездатен самостійно пересуватись ставиться відповідна відмітка у списку виборців і він безумовно включається для голосування за місцем свого перебування.

Виборець, який за станом здоров’я не може прибути в день голосування на виборчу дільницю може до 12 години 30 жовтня 2010 року письмово повідомити ДВК про бажання голосувати за межами приміщення для голосування.

КАЛЕНДАР ВИБОРЦЯ

До 18 жовтня 2010 року - надання попереднього списку виборців для загального ознайомлення у приміщенні дільничної виборчої комісії.

До 20 жовтня 2010 року - надсилання кожному виборцеві іменного запрошення.

До 27 жовтня 2010 року - можливість звернення із заявою про уточнення попереднього списку виборців

До 28 жовтня 2010 року - можливість подання адміністративного позову про уточнення списку виборців

До 29 жовтня 2010 року - передача уточнених виборчих списків дільничним виборчим комісіям.

До 12 години 30 жовтня 2010 року – можливість звернення до ДВК про бажання голосувати за межами приміщення для голосування (за станом здоров’я).

31 жовтня 2010 року з 08:00 до 22:00 – проведення голосування.

До 05 листопада 2010 року – встановлення результатів голосування.

Категорія: Громада та влада | Переглядів: 1214 | Додав: VLAS-KOR | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
КОРЮКІВКА НАШЕ МІСТО © 2024
Форма входу
Логін:
Пароль:
Переклад Сайту


Пошук
Ми ВКонтакті
Наша кнопка
Її код
Code
<a href=" http://korjukivka-sity.at.ua/"target=_blank><img src=" http://korjukivka-sity.at.ua/knopka_sajta.gif"border="0" title=" Громадський сайт міста Корюківка " width=137 height=50></a>
Погода
Корюковка 

Телефонний довідник Корюківського району

Найближчі свят
Праздники Украины
Гороскоп
Loading...
Гімн України