П Е Р Е В І Р И М О ! Ніна Тарасовець сама готує отруту від колорадів
.
Чернігівка Ніна Тарасовець готує отруту від колорадського жука із ростків пророслої картоплі. Починає цю роботу ще взимку, як тільки на картоплі з'являються ростки. Жінка радить не викидати їх, коли обриваємо. Складати гіркою, а за потреби, щоб не пересихали, не гнили, присипати землею. Назбирається багато — в бочку або у виварку.
— Ростки від пророслої картоплі заливаємо водою, — ділиться. — Вода сама зробить отруту. Нехай залиті вони стоять хоч і місяць. Потім беріть літрову банку цієї рідини, розводьте у відрі води і бризкайте картошку. Віником бризкайте. Не треба навіть пульверизатор. Без хімії, все натуральне, і до того ж ядовите. Жоден жук не прилетить. На двовідерну виварку — відро ростків (можна й менше, кілограми три).
— Відро ростків? — перепитує подруга Людмила Лебедєва. — Та де стільки ростків візьмеш?
— Ну я тобі дам, якщо треба. Я позичу тобі, — сміється Ніна Тарасовець.
— А як сорок соток усадьби? — хвилюється подруга.
— Візьми другу виварку, третю виварку, — не здається жінка.
Рецепт приготування отрути розказали їй знайомі з Прибалтики.
— Випробувала на своєму городі. Ні один жук, ні одна червоненька личинка не з'явилися, — запевняє.
Тамара Кравченко, тижневик «Вісник Ч» №6 (1448)
|