КОРЮКІВКА НАШЕ МІСТО
ГоловнаРеєстрація Вхід
Ви увійшли як Гість • Група "Гості"Вітаю Вас, ГістьRSS
-Громадський Інформаційний Сайт - -
Меню сайту
Категорії розділу
Події [424]
Вибори [145]
Громада та влада [864]
Точка зору [235]
Право знати [1061]
Свобода слова [37]
Гарячий коментар [5]
Тут я живу [275]
Історія нашого краю [91]
Захисник [26]
Свята [720]
Здоров-Я [551]
Господар і Господарка [56]
Смакота [50]
Поради [141]
Рибалка та полювання [42]
Цікавинки [69]
Всячина [43]
Радіо онлайн
СЛУХАТИ ОНЛАЙН РАДІО
Наше опитування
Календар
«  Грудень 2015  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031
Друзі сайту

Корюківська ЗОШ І-ІІІ ст.№1.





Семеновка - наш город!

Статистика
Яндекс.Метрика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Архів записів
 


Головна » 2015 » Грудень » 4 » Особливості реєстрації договорів оренди земельних ділянок сільськогосподарського призначення у 2015 році
19:20
Особливості реєстрації договорів оренди земельних ділянок сільськогосподарського призначення у 2015 році
 
   

       Особливості реєстрації договорів оренди земельних ділянок  сільськогосподарського призначення у 2015 році

.


 З метою спрощення процедури реєстрації прав на земельні ділянки сільськогосподарського призначення 05 березня 2015 року Верховною Радою України прийнятий Закон України «Про внесення змін до деяких законів України щодо уточнення повноважень нотаріусів та особливостей реєстрації похідних речових прав на земельні ділянки сільськогосподарського призначення», відповідно до якого розширено повноваження нотаріусів у галузі державної реєстрації речових прав на землю.
    Згідно положень вищезазначеного Закону  нотаріуси уповноважені здійснювати державну реєстрацію прав оренди на земельні ділянки сільськогосподарського призначення (інших видів та категорій нерухомого майна, в тому числі земель, Закон не стосується) на одному рівні з державними реєстраторами речових прав районного управління юстиції.
Також даним Законом було внесено зміни до Закону України «Про оренду землі», недотримання яких може потягнути за собою відмову у проведенні державної реєстрації права оренди земельної сільськогосподарського призначення.
Учасникам земельно-орендних правовідносин варто приділити особливу увагу викладеній у новій редакції ст. 15 Закону "Про оренду землі", якою врегульовані умови договору оренди землі.
     Відтепер істотних умов договору оренди землі лише 3 (було 11):
– об'єкт оренди (кадастровий номер, місце розташування та розмір земельної ділянки);
– строк дії договору оренди;
– орендна плата із зазначенням її розміру, індексації, способу та умов розрахунків, строків, порядку її внесення і перегляду та відповідальності за її несплату.
   За згодою сторін у договорі оренди землі можуть вказуватися інші умови.
У разі якщо договором оренди землі передбачене здійснення заходів, спрямованих на охорону та поліпшення об'єкта оренди, до договору додається угода щодо відшкодування орендарю витрат на такі заходи.
  Договір оренди може передбачати надання в оренду декількох земельних ділянок, що знаходяться у власності одного орендодавця (а щодо земель державної та комунальної власності – земельних ділянок, що перебувають у розпорядженні одного органу виконавчої влади або органу місцевого самоврядування).
Внесено зміни в положення щодо порядку передач
і об'єкта оренди. Так, згідно з ст. 17 Закону "Про оренду землі" об'єкт оренди за договором оренди землі вважається переданим орендодавцем орендареві з моменту державної реєстрації права оренди, якщо інше не встановлено законом. Таким чином, оформлення акта приймання-передачі на законодавчому рівні вже не потрібне.
    Уточнено визначення строків оренди земельних ділянок. Земельним кодексом зазначено, що строк оренди земельної ділянки не може перевищувати 50 років.
Крім того, встановлено, що при передачі в оренду земельних ділянок сільськогосподарського призначення для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, фермерського господарства, особистого селянського господарства строк дії договору оренди землі не може бути меншим як 7 років (ч. 10 ст. 93 ЗК і ст. 19 Закону "Про оренду землі").
    Уведення мінімального строку оренди в законодавстві України, насамперед, спрямоване на раціональне використання земель сільськогосподарського призначення шляхом створення довгострокових відносин між орендарем і орендодавцем, що дає можливість для залучення інвестицій і планування застосування ефективної сівозміни.
   Відповідно до ст. 22 Закону "Про оренду землі" орендна плата справляється у грошовій формі, однак за згодою сторін розрахунки щодо орендної платі за землю можуть здійснюватися у натуральній формі. Розрахунок у натуральній формі має відповідати грошовому еквіваленту вартості товарів за ринковими цінами на дату внесення орендної плати. Розрахунок за орендну плату за земельні ділянки, що перебувають у державній і комунальній власності, як і раніше здійснюються виключно у грошовій формі.
Таким чином, законодавцем чітко передбачено дві форми орендної плати – грошова та натуральна. Тоді як раніше існувала ще і відробіткова форма. Із зазначеної норми для більшості орендодавців, які проживають у сільській місцевості, випливає те, що деякі послуги (оранка, збір і молотьба врожаю) будуть надаватися орендарем на підставі інших цивільно-правових договорів.

                 Начальник   реєстраційної служби  Корюківського РУЮ
                                                                                       Анастасія Плющ

Категорія: Право знати | Переглядів: 689 | Додав: VLAS-KOR | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
КОРЮКІВКА НАШЕ МІСТО © 2024
Форма входу
Логін:
Пароль:
Переклад Сайту


Пошук
Ми ВКонтакті
Наша кнопка
Її код
Code
<a href=" http://korjukivka-sity.at.ua/"target=_blank><img src=" http://korjukivka-sity.at.ua/knopka_sajta.gif"border="0" title=" Громадський сайт міста Корюківка " width=137 height=50></a>
Погода
Корюковка 

Телефонний довідник Корюківського району

Найближчі свят
Праздники Украины
Гороскоп
Loading...
Гімн України