КОРЮКІВКА НАШЕ МІСТО
ГоловнаРеєстрація Вхід
Ви увійшли як Гість • Група "Гості"Вітаю Вас, ГістьRSS
-Громадський Інформаційний Сайт - -
Меню сайту
Категорії розділу
Події [424]
Вибори [145]
Громада та влада [864]
Точка зору [235]
Право знати [1061]
Свобода слова [37]
Гарячий коментар [5]
Тут я живу [275]
Історія нашого краю [91]
Захисник [26]
Свята [720]
Здоров-Я [551]
Господар і Господарка [56]
Смакота [50]
Поради [141]
Рибалка та полювання [42]
Цікавинки [69]
Всячина [43]
Радіо онлайн
СЛУХАТИ ОНЛАЙН РАДІО
Наше опитування
Календар
«  Жовтень 2015  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031
Друзі сайту

Корюківська ЗОШ І-ІІІ ст.№1.





Семеновка - наш город!

Статистика
Яндекс.Метрика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Архів записів
 


Головна » 2015 » Жовтень » 7 » Олександр Черненко: «В Чернігові ми бачимо прямий підкуп виборців мером-популістом»
17:28
Олександр Черненко: «В Чернігові ми бачимо прямий підкуп виборців мером-популістом»

   Олександр Черненко: «В Чернігові ми бачимо прямий підкуп виборців мером-популістом»

  .

  ПОЗИЦІЯ Днями Чернігів відвідав народний депутат України Олександр Черненко, колишній голова громадської організації "Комітет виборців України". Оскільки передвиборча кампанія вже розпочалася, то мова йшла про вибори. 

Оцінку старту виборчих перегонів Ви можете дати з професійної точки зору. Тож яким був цей старт, чим відрізнявся від попередніх років і які його особливості?
– Ці вибори проходять за новим законом, де є новації в плані виборчої системи, в плані проведення виборів міських голів у два тури і застосування гендерних квот. Вже є елементи «чорного» піару в кількох регіонах, і Чернігів – не виняток, коли беруть придумані факти і поливають людей брудом. Я думав, що це в минулому, але ні. Певні політики, кандидати в мери замість пропонувати свої ідеї, говорити про те, що зробили принижують опонентів використовуючи «технічних» маловідомих кандидатів. Якщо говорити про адмінресурс на цих виборах, то сьогодні бачимо ресурс міських голів, які використовують свої владні повноваження. Ще гірше, коли намагаються використати бюджетні кошти для власної передвиборчої кампанії. І коли заявляють, що у нинішньої влади, маючи на увазі президента, є адмінресурс, то я кажу, що його немає. Натомість у кожного міського голови або директора великого підприємства є свій адмінресурс. І, на жаль, коли президент задекларував дотримання чесності на виборах, то місцеві «князьки» далекі від цих принципів і все роблять для того, щоб потім можна було сказати: у нас знову були проблеми з виборчою кампанією.

– А вже були якісь повідомлення з нашої області про застосування тиску?
– Є інформація, що планується виділити з бюджету серйозні кошти на підкуп. Це – злочин «у квадраті». Завдяки децентралізації місцеві бюджети по всій країні отримали величезні суми – від 30 до 50 відсотків перевищення запланованих надходжень у бюджет. Що робить відповідальний міський голова? Він вкладає ці кошти в інфраструктуру, енергозбереження, дорогу – в те, що довго служитиме людям. Що робить мер-популіст? Він приймає рішення про разові доплати саме зараз, хоча перевиконання бюджетів були з весни. Перед виборами дати подачку з бюджетних коштів, які за місяць проїдяться, а місто як було в поганому стані, так і лишиться – це проблема. Виборці мають розуміти, що такі дії є порушенням законодавства і безгосподарністю.

– Тобто, що робить зараз мер Чернігова, це – непрямий підкуп виборців?
– Ні, це – прямий підкуп. Тут не може бути іншого тлумачення. Припустимо, завдяки такій допомозі хтось за один місяць заплатить за комуналку. Але якщо ці 20 мільйонів вкласти в енергозбереження, то платити за комуналку менше можна буде всі наступні роки. То що краще?

– Ви сказали про появу «чорного» піару. Можна говорити про його попередній розмах чи все-таки про послаблення? І чому до нього вдаються?
– Люди, які все життя перемагали на виборах на обмані, на технологіях, не можуть інакше. Це – погана новина. Хороша полягає в тому, що «чорний» піар уже не діє, змінилися виборці. Наприклад, у Чернігові розповсюджують чутки, що нібито Владислав Атрошенко подарував Януковичу золотий батон, хоча ця тема вже давно розслідувана: батон замовила фірма Кулініча, близького до Азарова. Що роблять «чорні» піарники? На якомусь маловідомому сайті, де немає навіть фото, з’являється нібито розслідування, потім воно, я точно знаю, розміщується на інших сайтах за гроші і вже на листівках роздається виборцям у Чернігові. Людина, яка хоч трохи володіє інформацією, розуміє, що це – брехня, яку легко перевірити. Псевдо-новину розказують по центральних FM-станціях, хоча нині вибори місцеві, значить – «новина» проплачена. Вартує це 15 – 20 тисяч доларів. Це – агонія. Чиновник, якому немає про що звітуватися, поливає брудом опонента. Але чернігівці не такі наївні, щоб вестися на брехню.

– Новий закон про вибори вимагає від політичних партій 30 відсотків жінок у списках. А що буде, коли партія не виконає цю квоту?
– Насправді йдеться про квоту протилежної статі. Наприклад, якщо у списку 70 відсотків жінок, то має бути 30 відсотків чоловіків. Ця норма введена як рекомендація, і її недотримання – не привід не допускати партії до виборів. Але так багато жінок на виборах у нас іще ніколи не було, і це добре. «Блок Петра Порошенка «Солідарність» в Чернігові, до речі, перевиконав цю норму.

Нині з’явилися нові політичні партії, але у їхніх списках старі знайомі прізвища. Як виборцям розібратися і зрозуміти, що політсила – не нова?
Важливо говорити про нову якість у нових політичних партіях, нові ідеї і політичні принципи. Якщо ж бачимо ті самі обличчя, старі методи політичної боротьби і стару риторику, то як би вони не називалися – це люди, які звикли брехати, їх уже не перебудуєш. Тому виборцям потрібно дивитися, хто йде під новими брендами. Як змінилися чернігівці? Згадайте, чи переміг той, хто нещодавно роздавав гречку? От і відповідь. Чернігівських виборців не обдуриш і не купиш. Але спроби такі будуть, до цього треба бути готовими, але робити свій вибір усвідомлено і відповідально. 

                                    Записала Ганна ВИСОКОС    http://www.gorod.cn.ua/news/
Категорія: Вибори | Переглядів: 760 | Додав: VLAS-KOR | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
КОРЮКІВКА НАШЕ МІСТО © 2024
Форма входу
Логін:
Пароль:
Переклад Сайту


Пошук
Ми ВКонтакті
Наша кнопка
Її код
Code
<a href=" http://korjukivka-sity.at.ua/"target=_blank><img src=" http://korjukivka-sity.at.ua/knopka_sajta.gif"border="0" title=" Громадський сайт міста Корюківка " width=137 height=50></a>
Погода
Корюковка 

Телефонний довідник Корюківського району

Найближчі свят
Праздники Украины
Гороскоп
Loading...
Гімн України