КОРЮКІВКА НАШЕ МІСТО
ГоловнаРеєстрація Вхід
Ви увійшли як Гість • Група "Гості"Вітаю Вас, ГістьRSS
-Громадський Інформаційний Сайт - -
Меню сайту
Категорії розділу
Події [424]
Вибори [145]
Громада та влада [864]
Точка зору [235]
Право знати [1061]
Свобода слова [37]
Гарячий коментар [5]
Тут я живу [275]
Історія нашого краю [91]
Захисник [26]
Свята [720]
Здоров-Я [551]
Господар і Господарка [56]
Смакота [50]
Поради [141]
Рибалка та полювання [42]
Цікавинки [69]
Всячина [43]
Радіо онлайн
СЛУХАТИ ОНЛАЙН РАДІО
Наше опитування
Календар
«  Травень 2011  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031
Друзі сайту

Корюківська ЗОШ І-ІІІ ст.№1.





Семеновка - наш город!

Статистика
Яндекс.Метрика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Архів записів
 


Головна » 2011 » Травень » 17 » Обережно ! Телефонні шахраї
11:24
Обережно ! Телефонні шахраї

        Обережно !  Телефонні   шахраї

 

 Стрімкий розвиток засобів зв’язку та прорив у наше інтенсивне життя мобільних телефонів не лише полегшили спілкування між абонентами, можливість оперативного отримання необхідної інформації, але й породили такий новий вид злочину, як "телефонне шахрайство”. Схема його проста, якоїсь надзвичайної винахідливості при цьому не потрібно, але треба майстерно володіти риторикою та навиками переконання.

Вирішальним тут є фактор несподіванки та… гра на емоціях потерпілого. Шахрай телефонує зазвичай серед ночі (часто навмання) на номер мобільного телефону. Якщо на іншому кінці дроту слухавку візьме жінка, невідомий починає словесну атаку: "Чи є у вас син (чоловік), якщо відповідь позитивна, то "голос” повідомляє, що він… затриманий співробітниками міліції. І чекає реакцію співрозмовниці. Якщо жінка вірить, починає нервувати і вступає в діалог, розпитуючи: "Що? Де? Як?” – це все, жертва "на гачку”.

"Включаючи” майстерність красномовства, аферист "розводить” жертву на гроші – просить перерахувати певну суму на рахунок мобільного телефону (номер диктують). Потерпіла, не усвідомлюючи спросоння та на хвилі душевного хвилювання своїх дій та не розібравшись у ситуації мерщій кидається скуповувати картки поповнення рахунків або перераховують гроші через термінали.

І лише коли гроші благополучно переказані – "включається” логічне мислення і жертва здогадуються зателефонувати рідним. Коли ж дізнаються, що з їх рідними усе гаразд, розуміють, що їх ошукали і звертаються до міліції. Такі випадки непоодинокі. Останній трапився кілька днів тому: близько 6-ї ранку 69-річну жительку Чернігова потривожив телефонний дзвінок. Незнайомий чоловічий голос повідомив, що її сина затримали співробітники міліції, оскільки той потрапив у "некрасиву історію” і саме зараз вирішується питання про його подальшу долю. "Але не все так погано, – запевнив невідомий добродій – ситуацію можна виправити. Для "позитивного вирішення питання” міліціонерам потрібно передати 2000 гривень шляхом перерахування на вказаний номер мобільного телефону, після чого її сина відразу відпустять” – стандартна, знайома схема, але вона спрацьовує знов і знову.

Налякана жінка, почувши невтішну новину про сина, зібрала гроші і почала слухняно виконувати поради "посередника”, навіть не злогадавшись перевірити інформацію телефонним дзвінком синові. А через кілька годин той сам обізвався живий і здоровий…. Тільки тоді мати зрозуміла, якої помилки припустилася.

Це вже не перший випадок подібного телефонного шахрайства в області. У зв’язку з чим – кілька корисних порад для громадян як не стати жертвою "телефонних шахраїв”:

– по-перше, спробуйте перевірити отриману інформацію, передзвонивши тому, хто "потребує негайної допомоги” або людям, які можуть в даний момент бути поруч і підтвердити чи спростувати її;

– по-друге, запитайте невідомого про щось особисте, наприклад, в яке місто він телефонує, чи як звати того, хто "потребує допомоги”, скільки йому років тощо. Швидше за все, аферисти працюють навмання і так швидко не зорієнтуються. Просто кладуть слухавку.

Якщо скажуть, що телефонують з міліції – передзвоніть у вказаний відділок і перевірте інформацію. Так само і з лікарнями чи іншими закладами. Це займе лічені хвилини, але збереже ваші кошти і нерви, адже переживати ви будете і до того, поки не дізнаєтесь, що з вашими родичами все гаразд і після, з’ясувавши, що це шахрайство і ви втратили "кругленьку” суму.

Як правило, такі телефонні шахраї "працюють” серед ночі, коли важко зорієнтуватися та логічно мислити, тим більше, отримавши таку негативну інформацію. Але пам’ятайте – краще порахувати до десяти, зосередитися і прийняти виважене рішення, ніж потерпіти від вдалої оборудки махінаторів.

Якщо Ви або ваші знайомі все ж потрапили в подібну ситуацію, і незнайомі люди, представляючись міліціонерами, вимагають у вас гроші за вирішення якихось питання, негайно телефонуйте в міліцію. Цим ви або убезпечите себе від шахраїв, або, в разі підтвердження інформації і "вимагач” дійсно є працівником міліції -допоможете очистити ряди правоохоронців від випадкових людей.

Телефони довіри:
УМВС України в Чернігівській області – 619-102, 619-290 Відділ внутрішньої безпеки – 613-548 Інспекція з особового складу – 619-855
Джерело: Човпило Наталія, помічник начальника ЧМВ УМВС по зв’язках з громадськістю та ЗМШ


Категорія: Право знати | Переглядів: 1215 | Додав: Admin | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
КОРЮКІВКА НАШЕ МІСТО © 2024
Форма входу
Логін:
Пароль:
Переклад Сайту


Пошук
Ми ВКонтакті
Наша кнопка
Її код
Code
<a href=" http://korjukivka-sity.at.ua/"target=_blank><img src=" http://korjukivka-sity.at.ua/knopka_sajta.gif"border="0" title=" Громадський сайт міста Корюківка " width=137 height=50></a>
Погода
Корюковка 

Телефонний довідник Корюківського району

Найближчі свят
Праздники Украины
Гороскоп
Loading...
Гімн України