КОРЮКІВКА НАШЕ МІСТО
ГоловнаРеєстрація Вхід
Ви увійшли як Гість • Група "Гості"Вітаю Вас, ГістьRSS
-Громадський Інформаційний Сайт - -
Меню сайту
Категорії розділу
Події [424]
Вибори [145]
Громада та влада [864]
Точка зору [235]
Право знати [1061]
Свобода слова [37]
Гарячий коментар [5]
Тут я живу [275]
Історія нашого краю [91]
Захисник [26]
Свята [720]
Здоров-Я [551]
Господар і Господарка [56]
Смакота [50]
Поради [141]
Рибалка та полювання [42]
Цікавинки [69]
Всячина [43]
Радіо онлайн
СЛУХАТИ ОНЛАЙН РАДІО
Наше опитування
Календар
«  Грудень 2018  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31
Друзі сайту

Корюківська ЗОШ І-ІІІ ст.№1.





Семеновка - наш город!

Статистика
Яндекс.Метрика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Архів записів
 


Головна » 2018 » Грудень » 6 » Обережно, молочні продукти! Як правильно вибирати, щоб не купити небезпечний фальсифікат
08:09
Обережно, молочні продукти! Як правильно вибирати, щоб не купити небезпечний фальсифікат

              Обережно, молочні продукти! Як правильно вибирати,           щоб не купити небезпечний фальсифікат

. У зв'язку з гострим дефіцитом молочної сировини в Україні молочні і кисломолочні продукти є головною мішенню для фальсифікаторів і масово підробляються. Фальсифікат легко купити на ринку під виглядом "фермерського, домашнього і натурального", в деяких магазинах нібито натуральних і екологічних продуктів, у привітних бабусь у переходах, на ярмарках і гуртових ринках, де дешевше, ніж у магазинах.

      Підробляється все: від масла, сметани, ряжанки до дитячих сирків і сиркової маси. Як правило, в таких продуктах і сліду немає молока, а замість нього міститься небезпечний гідрогенізований жир. Багато батьків через незнання дають такі продукти дітям, думаючи, що годують їх здоровою і корисною їжею, насправді ж вони повільно вбивають їх. Адже не випадково Україна перша серед країн Європи з динаміки дитячої онкології та друга за серцево-судинними захворюваннями

Молочна група продуктів дуже схильна до ризику фальсифікацій у зв'язку з тим, що в Україні гостро не вистачає молока. Попит перевищує пропозицію мінімум удвічі. З цієї причини процвітає фальсифікат: за рахунок заміни молочного жиру гідрогенізованим, масово підробляється вершкове масло, сметана, сиркова маса, сирки, вершки, ряжанка. Гідрогенізований жир – це штучно створений жир, вживання якого призводить до серцево-судинних захворювань, онкологічних захворювань, діабету (організм отримує порожні калорії). Люди через незнання вживають фальсифіковані молочні продукти і дають їх дітям. Але замість поліпшення здоров'я ми спостерігаємо прогресивну динаміку дитячої онкології впродовж останніх років. Україна серед країн Європи нині на першому місці за динамікою дитячої онкології та на другому місці за серцево-судинними захворюваннями.

 

Фальсифікатори найчастіше ловлять людей на стереотипах. Чомусь вважається, що молочні продукти на ринках, у жвавих бабусь у переходах, на ярмарках більш якісні, ніж на полицях магазинів. Але це далеко не так. У місцях стихійної торгівлі та на ринках просто розгул фальсифікату. Я б взагалі не рекомендувала на ринках і ярмарках купувати молочні та кисломолочні продукти. Найчастіше на ринках перевіряють тільки мікробіологічні показники і не звертають уваги на склад.

Навіть купуючи в магазинах, які позиціонують себе як екологічні, органічні, можна купити молочний фальсифікат: мені принаймні в таких магазинах він теж траплявся.

Фальсифіковане масло

Знову ж таки, його неймовірно багато на ринках. Під час контрольної закупівлі ми прийшли на точку, де пропонувалося домашнє, фермерське масло, але насправді воно було не більш ніж на 100% гідрогенізованим жиром. Фальсифікат мені траплявся і в магазині білоруських продуктів. Я купила дві упаковки масла в магазині білоруських продуктів, але наступного дня їх повернула. В упаковці виявилося не масло.

Я потім звернула увагу на дані з імпорту вершкового масла з Білорусі в Україну, і виявилося, що обсяги мізерно малі! Тому переважно хвалене якісне білоруське масло, яке продається в Україні, звичайний фальсифікат.

Неймовірно багато фальсифікату серед масла, що продається на вагу та у великих брусках – по 400-500 грамів.

Як відрізнити натуральне масло від підробки, виготовленої з гідрогенізованого жиру?

По-перше, повинна насторожити ціна. Натуральне масло не може бути дешевим хоча б тому, що для виготовлення кілограма масла необхідно приблизно 22 літри молока. Дешевше 30 грн за 200 грамів масло точно не може коштувати. Якщо на вагу, то не дешевше 100 грн за кілограм.

Вибираючи масло на вагу, особисто я завжди беру шматочок і розтираю його в долонях. Потрібно звертати увагу на запах. Це повинен бути запах вершків. Також необхідно дивитися на структуру продукту, вона не повинна бути як пластилін. Якщо масло фальсифіковане, на долонях може з'явитися характерна жирова плівка. Я кажу "може бути", тому що зараз використовується багато способів підробки, фальсифікатори досить вигадливі в застосовуваних методах.

 

Ще одна ознака – масло повинне бути твердим при низьких температурах, як зараз на вулиці (якщо купувати на ринку) або в холодильних прилавках (якщо купівля здійснюється в магазині). Якщо при натисканні в охолодженому вигляді воно м'яке, то, найімовірніше, ви маєте справу з рослинним гідрогенізованим або тропічним жиром. У нього інша температура плавлення. 

Фальсифіковане масло, виготовлене з гідрогенізованих жирів, не має запаху вершків. Воно пахне знеособленим жиром, це специфічний запах, характерний для маргарину, кондитерських жирів, або різкий запах штучних ароматизаторів.

При купівлі потрібно звертати увагу на колір масла. Фальсифікатори часто додають барвники. Масло яскраво-жовтого кольору найчастіше – не масло. Справжнє вершкове масло може бути тільки світло-жовтим, блідо-жовтим. Зараз зима, і воно повинно бути блідо-жовтим, тому що тварини споживають менше каротиновмісних кормів. Будьте обережні, фальсифікатори використовують, як правило, штучні барвники, які призводять до онкологічних та серцево-судинних захворювань, можуть стати причиною алергії. Після вживання олії з барвниками може з'явитися набряк або задишка, навіть наступити анафілактичний шок (різка алергічна реакція, яка, як правило, закінчується смертю).

Якщо купуєте масло в магазині, краще вибирати таке, що виготовлено у відповідності з вимогами ДСТУ, а не за технічними умовами. Це стосується всієї групи молочних продуктів. Потрібно розуміти, що якщо продукт готується за ТУ, значить у виробника є якась мета: як правило, вона одна – зекономити дефіцитну сировину. Ряжанки, кефіри, йогурти – це все територія ризику, якщо вони виготовлені за ТУ.

Треба уважно дивитися на упаковку, маркування, обов'язково на наявність дати виготовлення. Дійсно, краще купувати масло у великих мережевих магазинах, а не на ринку. І звичайно ж, звертати увагу на ціну. Ну не може брусок масла 200 грамів коштувати 10-20 грн. Це однозначно підробка! 

Зазначу, що якісне вершкове масло – дуже необхідний людському організму продукт. Це молочний жир, який зміцнює судини, сприяє хорошому стану шкіри, волосся. Це джерело вітамінів А, Е, D. Воно корисне для зору, обмінних процесів у організмі.

Сметана, йогурти, сиркова маса - підробляють усе

Сметану, як і масло, теж часто підробляють, підвищуючи її жирність за рахунок заміни молочного жиру рослинним. І знову ж, найбільше фальсифікованої сметани продається на ринках під виглядом бабусиної, домашньої. Та й у магазині потрібно бути уважним: особливо якщо це сметана, виготовлена за ТУ. На упаковці може бути написано "Сметана", але насправді це сметанний продукт, який у кращому випадку на 10% складається зі сметани, а решта - це жири (ті ж пальмові чи кокосові, гідрогенізовані). Так, у такій сметані буде "стояти ложка". Але вона буде стояти за рахунок того, що там намішано рослинні жири. Також часто фальсифікатори додають штучні ароматизатори. Їх відмінна особливість – різкий запах.

Багато фальсифікованої сметани реалізовується на продуктових ярмарках, де товар продається на вагу, без чека. Ймовірність купити замість сметани сметанний продукт вища, якщо купувати продукцію у великій фасовці, у відерцях.

За виглядом відрізнити фальсифіковану сметану практично неможливо. Хіба що за специфічним блиском. Фальсифікований продукт з великим вмістом гідрожиру, як і фальсифіковане масло, може яскраво блищати. Але за смаком точно можна відрізнити фальсифіковану сметану від справжньої.

За смаком справжня сметана має особливий присмак, який називається "щипучим". Він виникає за рахунок великого вмісту молочнокислих бактерій. Кислинку в сметані фальсифікатори підробляють за рахунок додавання лимонної кислоти, але підробити щипучий смак неможливо! Це смак дозрілого продукту, що нагадує присмак бродіння, як у кефірі. Фальсифікована сметана нейтральна за смаком, і вона до того ж довго не псується. У мене одного разу така банка півроку простояла і не зіпсувалася.

Знову ж таки, ознака фальсифікату – ціна. Натуральні молочні продукти не можуть коштувати дешево. Те, що ціна вдвічі нижча, ніж на полицях супермаркетів, повинно насторожити.

Великий ризик придбати фальсифікат під виглядом йогуртів на вагу, з додаванням, наприклад, полуниці, ківі. 

Сир теж масово фальсифікують – наприклад, знежирений змішують з гідрогенізованим жиром і продають під виглядом домашнього продукту. Дуже багато фальсифікату в сирковій масі. На ринках і ярмарках це взагалі морок та розгул різних замінників молочного жиру, хто на що здатний. У магазинах потрібно звертати увагу: якщо великими літерами написано "Сиркова маса", а ззаду крихітними "Сировмісний продукт", то очевидно, ми маємо справу з продуктом, виготовленим із додаванням рослинного жиру. Вони, як правило, коштують відсотків на 30 дешевше, ніж натуральна сиркова маса.

Молоко з пральним порошком

У магазинах майже 100% молока питного – це натуральний продукт. Але багато споживачів чомусь думають, що це не так, а ось якщо купити у привітної бабусі з асфальту або в переході, ось це, мовляв, справжнє! Скажу відразу, це не завжди так! Величезний ризик купувати молоко в пластиковій пляшці нібито від домашньої корови в переході.

Ризикуєте купити молоко, яке було сепаровано від жиру, при цьому його густота була створена за рахунок крохмалю, фосфатів або навіть прального порошку. 

З ряжанкою можливі такі зловживання: замість того, щоб пряжити її, як і потрібно, при високій температурі, до сквашеного продукту просто додають ароматизатор, який імітує пряжене молоко.

Сирки в глазурі небезпечні для дітей

Глазуровані сирки – це багатокомпонентні суміші непрогнозованого впливу на організм людини, я їх давно не купую. Ви ж бачите, що склад цих сирків навіть крихітним шрифтом не вміщається на упаковці. Там намішано всього, але корисного для організму, як правило, менш за все. Гідрогенізований або тропічний жир – як у складі глазурі, що імітує шоколад, так і в нібито сирному вмісті. Дітям я категорично б не радила такі сирки купувати. 

Часто не містять і сліду молока порційні вершки для кави. Переважно це продукт, виготовлений на основі рослинного жиру. Про це виробники чесно пишуть на упаковці. Але пишуть, як правило, на великій упаковці, яку споживач, що купує поштучно, не бачить. У порційних вершках дуже багато різних добавок, зокрема фосфати, що імітують пінку і додають стабільності емульсії. У складі такої продукції часто містяться штучні консерванти, ароматизатори. Загалом така продукція не має права називатися вершками, а якимось вершковоімітувальним коктейлем.

Я б радила для кави купувати вершки в сучасних поширених упаковках по 100-500 мл, у надійних магазинах, від відомих вітчизняних виробників. Як правило, це якісний продукт. 

Олена Сидорова   https://ua.112.ua/
Категорія: Поради | Переглядів: 450 | Додав: VLAS-KOR | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
КОРЮКІВКА НАШЕ МІСТО © 2024
Форма входу
Логін:
Пароль:
Переклад Сайту


Пошук
Ми ВКонтакті
Наша кнопка
Її код
Code
<a href=" http://korjukivka-sity.at.ua/"target=_blank><img src=" http://korjukivka-sity.at.ua/knopka_sajta.gif"border="0" title=" Громадський сайт міста Корюківка " width=137 height=50></a>
Погода
Корюковка 

Телефонний довідник Корюківського району

Найближчі свят
Праздники Украины
Гороскоп
Loading...
Гімн України