КОРЮКІВКА НАШЕ МІСТО
ГоловнаРеєстрація Вхід
Ви увійшли як Гість • Група "Гості"Вітаю Вас, ГістьRSS
-Громадський Інформаційний Сайт - -
Меню сайту
Категорії розділу
Події [424]
Вибори [145]
Громада та влада [864]
Точка зору [235]
Право знати [1061]
Свобода слова [37]
Гарячий коментар [5]
Тут я живу [275]
Історія нашого краю [91]
Захисник [26]
Свята [720]
Здоров-Я [551]
Господар і Господарка [56]
Смакота [50]
Поради [141]
Рибалка та полювання [42]
Цікавинки [69]
Всячина [43]
Радіо онлайн
СЛУХАТИ ОНЛАЙН РАДІО
Наше опитування
Календар
«  Грудень 2011  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031
Друзі сайту

Корюківська ЗОШ І-ІІІ ст.№1.





Семеновка - наш город!

Статистика
Яндекс.Метрика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Архів записів
 


Головна » 2011 » Грудень » 27 » ОБЕРЕЖНО ІНТЕРНЕТ ! Люди в "павутині" Психолог радить
03:25
ОБЕРЕЖНО ІНТЕРНЕТ ! Люди в "павутині" Психолог радить

        ОБЕРЕЖНО  ІНТЕРНЕТ !

    Люди в "павутині" Психолог радить 

.

З появою Інтернету людство ступило на новий етап розвитку цивілізації. Інтернет проник в усі сфери життя. Без нього вже неможливо уявити спілкування, навчання, розваги, фінансові операції тощо. І це вилилося в проблему, яку психологи називають інтернет-залежністю. Що ж це таке і коли саме захоплення переростає у залежність? Де та межа, переступивши яку ми стаємо заручниками павутини?

Офіційно інтернет-залежність визначається як "психічний розлад, нав’язливе бажання підключитися до Інтернету та хвороблива неспроможність своєчасно відключитися". За даними вчених, кількість людей, котрі страждають на інтернет-залежність, становить 9-10% користувачів у світі. Основні її ознаки такі: постійне й нездоланне бажання увійти в мережу; роздратованість, пригніченість, стурбованість, викликані обмеженням доступу до мережі; надмірне перебування в мережі (понад 6 годин на добу); віртуальні знайомства цікавлять більше за реальні; ігри, чатівська або форумна суперечка важливіші за їжу, сон чи прогулянку.
По великому рахунку, залежність від Інтернету мало чим відрізняється від інших психофізіологічних залежностей (алкогольної, наркотичної та ін.) - для неї теж характерна нав’язлива потреба в постійному використанні чогось (у даному випадку – потреба в інформації). Залежний не помічає, як швидко плине час за безцільним блуканням по мережі, не шкодує на це ні грошей, ні власного зору. У дуже тяжких випадках - втрачає апетит, стає кволим, мало цікавиться зовнішнім світом і має єдине бажання – розчинитись у мережі. Час, який проводиться в Інтернеті, щоб отримати задоволення, постійно зростає, аналогічно до наркотичної залежності, коли виникає потреба у поступовому збільшенні дози. Як і решта видів залежностей, ця не тільки завдає фізичної шкоди здоров’ю людини, а й заважає нормальній психологічній адаптації в суспільстві. Людина реалізує власну особистість у віртуальному світі замість реального. Наслідком цього є психічні розлади, дезадаптація, порушення професійної діяльності. Залежний приділяє менше уваги навчанню та роботі, а згодом може взагалі забути про них. Реальність зникає, на її місце приходить віртуальність. Часто такі люди не усвідомлюють небезпечності свого стану.
Заручниками павутини зазвичай стають підлітки, студенти, соціально невлаштовані, люди похилого віку або просто фізично обмежені. Хоча на гачок може потрапити хто завгодно, незалежно від статі, віку і соціального статусу.
Причина залежності криється у неспроможності чи небажанні розпоряджатися власним життям і часом. Інтернет став доволі привабливим і простим способом сховатися від проблем для тих, хто страждає від негараздів у сім'ї, на роботі, схильний до депресії. У мережі людина почувається більш розкутою, ніж у реальному світі, може жити абсолютно іншим життям, не відчуваючи обмежень: безпека й анонімність гарантовані. Але, бажаючи отримати додаткові переваги, вона потрапляє в пастку ще більших обмежень. Тому так важливо вчасно зупинитися. Зловживання майже завжди переростає у психічний розлад.
Що тоді робити? Оскільки будь-яка залежність - це насамперед намагання втекти від самого себе, то перший крок, щоб її позбутися, полягає в умінні повернутись обличчям до себе, почути, побачити себе і взяти на себе відповідальність за своє життя. Наприклад, Ви почали помічати, що Вам дедалі важче відірватися від монітора комп’ютера, Інтернет засмоктує Вас, як болото. Перше, що маєте зробити, - визнати себе залежним, не обдурювати себе. І з того моменту, коли Ви чітко зрозумієте, що хочете самі керувати часом, проведеним у мережі, ви почнете виходити з-під влади залежності. Далі необхідно психологічно переключитися на щось інше. Спробуйте себе в чомусь новому: почніть співати, танцювати, збирати порцелянових слоненят, втілювати в життя нові кулінарні рецепти… Замість того, щоб сидіти в мережі, тепер Ви просто виспитеся чи сходите на прогулянку з друзями, прочитаєте цікаву книгу. А щоб випадково знову не зісковзнути в липке павутиння віртуального світу, використовуйте таймер: він вчасно повертатиме Вас у реальність.
Переконана, у кожної людини достатньо сил, аби жити цікавим, повноцінним життям, не потрапляючи в тенета залежностей.
Так, інформація має величезне значення, й Інтернет став прекрасним інструментом обробки та передачі різних її видів. І можна думати, що в інтернет-залежності немає нічого страшного. Коли ми йдемо через болото по вивіреній стежині, нам починає здаватися, що скрізь безпечно, та варто втратити пильність – і нас засмокче багнюка. Безглуздо відмовлятися від Інтернету через страх опинитися у полоні віртуального світу. Але ніколи не завадить знати можливі ризики і пам’ятати: «Усе отрута, і все ліки - різниця лише в дозі».
                                                                                                 психолог-консультант центру «КАРДЕЯ»
Категорія: Здоров-Я | Переглядів: 1247 | Додав: VLAS-KOR | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
КОРЮКІВКА НАШЕ МІСТО © 2024
Форма входу
Логін:
Пароль:
Переклад Сайту


Пошук
Ми ВКонтакті
Наша кнопка
Її код
Code
<a href=" http://korjukivka-sity.at.ua/"target=_blank><img src=" http://korjukivka-sity.at.ua/knopka_sajta.gif"border="0" title=" Громадський сайт міста Корюківка " width=137 height=50></a>
Погода
Корюковка 

Телефонний довідник Корюківського району

Найближчі свят
Праздники Украины
Гороскоп
Loading...
Гімн України