КОРЮКІВКА НАШЕ МІСТО
ГоловнаРеєстрація Вхід
Ви увійшли як Гість • Група "Гості"Вітаю Вас, ГістьRSS
-Громадський Інформаційний Сайт - -
Меню сайту
Категорії розділу
Події [424]
Вибори [145]
Громада та влада [864]
Точка зору [235]
Право знати [1061]
Свобода слова [37]
Гарячий коментар [5]
Тут я живу [275]
Історія нашого краю [91]
Захисник [26]
Свята [720]
Здоров-Я [551]
Господар і Господарка [56]
Смакота [50]
Поради [141]
Рибалка та полювання [42]
Цікавинки [69]
Всячина [43]
Радіо онлайн
СЛУХАТИ ОНЛАЙН РАДІО
Наше опитування
Календар
Друзі сайту

Корюківська ЗОШ І-ІІІ ст.№1.





Семеновка - наш город!

Статистика
Яндекс.Метрика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Архів записів
 


Головна » 2011 » Липень » 13 » НОВИЙ ЗАКОН ПРОТИДІЇ КОРУПЦІЇ. Що потрібно знати головному лікарю і не тільки...
09:56
НОВИЙ ЗАКОН ПРОТИДІЇ КОРУПЦІЇ. Що потрібно знати головному лікарю і не тільки...

НОВИЙ ЗАКОН ПРОТИДІЇ КОРУПЦІЇ.

Що потрібно знати головному лікарю і не тільки...

  .
Першого липня 2011 року набув чинності Закон України «Про засади запобігання та протидії корупції» від 07.04.2011 р. (далі — Закон) (надрукований у газеті «Голос України» № 107 від 15.06.2011 р.). Крім держ­службовців, до кола суб’єктів відповідальності за корупційні правопорушення в державних та комунальних закладах охорони здоров’я належать їх перші керівники (головні лікарі, директори та ін.). У Законі ця група осіб визначена як «посадові особи юридичних осіб публічного права, які одержують заробітну плату за ра­хунок державного або місцевого бюджету».

Щоб спростити сприйняття деяких положень Закону, пропоную з’ясувати його ключові терміни.

Корупційне правопорушення — це умисна дія, яка містить ознаки корупції, вчинена особами, про які пі­де мова в даній публікації, і за яку встановлено кримінальну, адміністративну, цивільно-правову або дисци­плінарну відповідальність.

«Корупція» — це протиправне використання службових повноважень з метою отримання неправомірної вигоди для себе або інших осіб, а також пропозиція такої вигоди.

Неправомірна вигода — це грошові кошти або інше майно, переваги, пільги, послуги матеріального або нематеріального характеру, які обіцяють, пропонують, надають або отримують безоплатно або за ціною, нижчою мінімальної ринкової, без законних на те підстав.

До юридичних осіб публічного права належать: державні та комунальні підприємства, установи охорони здоров’я і культури, навчальні заклади і т.п.

Що ж не можна робити головному лікарю, щоб не стати корупціонером? Якщо стисло, — то нічого протиза­конного і працювати, належно виконуючи свої обов’язки, як, сподіваюся, переважна більшість і робить, од­нак на деякі нововведення варто звернути увагу.

Обмеження щодо використання службового становища.

Керівнику закладу охорони здоров’я забороняється неправомірно сприяти фізичним або юридичним осо­бам у здійсненні ними господарської діяльності, укладанні контрактів (у тому числі на закупівлю товарів, робіт і послуг за державні кошти) та неправомірно сприяти призначенню на посаду.

Обмеження щодо одержання дарунків (пожертв).

Керівнику комунального (державного) закладу охорони здоров’я забороняється безпосередньо або через інших осіб одержувати дарунки (пожертви) від юридичних або фізичних осіб за будь-які дії або рішення в їх інтересах, а також приймати подарунки від особи, яка перебуває в підпорядкуванні.

У той час, коли дарунки відповідають загальновизнаним уявленням про гостинність і якщо їх вартість не перевищує 50 відсотків мінімальної заробітної плати, встановленої на день прийняття дарунка, одноразо­во, а сукупна вартість таких дарунків, отриманих з одного джерела протягом року, — однієї мінімальної за­робітної плати, встановленої на 1 січня поточного року. (Нагадаю, на 1 січня 2011 року розмір мінімальної заробітної плати дорівнював 941 грн.)

Перелічені обмеження щодо вартості дарунків не поширюються на дарунки, які даруються близькими осо­бами або одержуються як загальнодоступні знижки на товари, послуги, загальнодоступні виграші, призи, премії, бонуси.

(До «близьких осіб» Закон відносить: подружжя, дітей, батьків, рідних братів і сестер, діда, бабу, онуків, усиновлювачів, усиновлених, а також інших осіб, які спільно проживають, пов’язані спільним побутом і ма­ють взаємні права та обов’язки.)

Закон зобов’язує керівника комунального (державного) закладу охорони здоров’я вживати заходів щодо не­допущення будь-якої можливості виникнення конфлікту інтересів та повідомляти невідкладно безпосеред­нього керівника про наявність такого конфлікту.

(Конфлікт інтересів — це суперечність між особистими інтересами особи та її службовими повноваження­ми, наявність якої може вплинути на об’єктивність або неупередженість прийняття рішень, а також на вчи­нення чи невчинення дій під час виконання наданих їй службових повноважень.)

Забороняється відмовляти фізичним або юридичним особам в інформації, надання якої цим фізичним або юридичним особам передбачено законом, а також надавати несвоєчасно, недостовірну чи не в повному обсязі інформацію, яка підлягає наданню згідно із законом.

Деякі положення Закону наберуть чинності з 1 січня 2012 року. Це буде стосуватися обов’язків керівників державних і комунальних закладів охорони здоров’я щорічно до 1 квітня подавати за місцем роботи декла­рацію про майно, доходи, витрати і зобов’язання фінансового характеру за минулий рік.

А в разі відкриття валютного рахунка в установі банку-нерезидента — в десятиденний строк письмово пові­домити про це орган державної податкової служби за місцем проживання із зазначенням номера рахунка і місцезнаходження банку-нерезидента.

До позитивних рис Закону можна віднести як чітку визначеність щодо можливості спільної роботи в галузі охорони здоров’я близьких осіб, які перебувають у безпосередньому підпорядкуванні, так і його нерозпо­всюдження, наприклад, на завідувачів відділень (кабінетів, інших структурних підрозділів) державних (кому­нальних) закладів охорони здоров’я. Проте слід знати, що кожен, хто особисто або за участю інших осіб на­дасть неправомірну вигоду керівнику комунального (державного) закладу охорони здоров’я або держслу­жбовцю, — одразу стає суб’єктом корупційного правопорушення.

Стосовно відповідальності. За порушення Закону винна особа може понести адміністративну, цивіль­но-правову, дисциплінарну або кримінальну відповідальність. Кожен факт притягнення до відповідально­сті за корупційне правопорушення буде заноситися до Єдиного державного реєстру осіб, які вчинили кору­пційне правопорушення.

 ©”Ваше Здоров’я” №25 за 2011 р.

Категорія: Право знати | Переглядів: 901 | Додав: VLAS-KOR | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
КОРЮКІВКА НАШЕ МІСТО © 2024
Форма входу
Логін:
Пароль:
Переклад Сайту


Пошук
Ми ВКонтакті
Наша кнопка
Її код
Code
<a href=" http://korjukivka-sity.at.ua/"target=_blank><img src=" http://korjukivka-sity.at.ua/knopka_sajta.gif"border="0" title=" Громадський сайт міста Корюківка " width=137 height=50></a>
Погода
Корюковка 

Телефонний довідник Корюківського району

Найближчі свят
Праздники Украины
Гороскоп
Loading...
Гімн України