КОРЮКІВКА НАШЕ МІСТО
ГоловнаРеєстрація Вхід
Ви увійшли як Гість • Група "Гості"Вітаю Вас, ГістьRSS
-Громадський Інформаційний Сайт - -
Меню сайту
Категорії розділу
Події [424]
Вибори [145]
Громада та влада [864]
Точка зору [235]
Право знати [1061]
Свобода слова [37]
Гарячий коментар [5]
Тут я живу [275]
Історія нашого краю [91]
Захисник [26]
Свята [720]
Здоров-Я [551]
Господар і Господарка [56]
Смакота [50]
Поради [141]
Рибалка та полювання [42]
Цікавинки [69]
Всячина [43]
Радіо онлайн
СЛУХАТИ ОНЛАЙН РАДІО
Наше опитування
Календар
Друзі сайту

Корюківська ЗОШ І-ІІІ ст.№1.





Семеновка - наш город!

Статистика
Яндекс.Метрика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Архів записів
 


Головна » 2011 » Лютий » 27 » Нічне життя – дешевше. Як заощадити на електроенергії. Практичні поради
11:29
Нічне життя – дешевше. Як заощадити на електроенергії. Практичні поради

    У  НАШИХ  СУСІДІВ   З  МЕНИ     

                                      Нічне життя – дешевше.


Як заощадити на електроенергії. Практичні поради         

 Вимикаючи непотрібну в даний момент електроніку, можна зекономити за місяць кілька десятків, а то й сотню – другу кіловат-годин. А можна спробувати зекономити, встановивши зонний (багатотарифний) електролічильник. Про його переваги розповів заступник директора РЕМ Роман Гамениця.

Ціна питання

З 1 лютого на 30% підвищилася ціна електроенергії, спожитої понад встановленого для населення ліміту.

Так, для сімей, які проживають у будинках з газовими плитами, газовим або централізованим опаленням, цей ліміт дорівнює 150 кВт/год на місяць. У цих межах за кВт/год люди платитимуть як і раніше – 24,36 копійки. Кожен понаднормовий кВт/год обійдеться споживачеві вже в 31,68 копійки.

Для тих, чиї оселі обладнані електроплитами або електроопалювальними установками, ліміт встановлюється на рівні 250 кВт/год. Ця електроенергія коштує 18,72 копійки, а понад норму – 24,34 копійки.

Тарифи залишилися незмінними незалежно від обсягів споживання для багатодітних сімей, сімей із прийомними дітьми і дитячих будинків сімейного типу.

Економимо – зберігаємо здоров’я

За інформацією екологів, показник споживання енергії в Україні утричі більший, ніж середньосвітовий. У результаті наша держава входить у двадцятку найбільших забруднювачів атмосфери. Покращити стан екології можна економлячи енергоресурси.

Вимикаємо світло

Візьмемо сім’ю, яка проживає у звичайному будинку. У двох спальнях потужність світильників досягає 200 Вт, у вітальні люстра з’їдає 300 Вт, у ванній, коридорі та кухні лампочки беруть по 100 Вт. Нехай світло у вітальні горить всього чотири години на день, в спальнях і ванні – по дві години, кухні – по три години, в коридорі – годину. Разом за день набігає 2,6 кВт/год, а за 30 днів – 78 кВт/год.

Утім, у багатьох сім’ях на світло витрачається помітно більше, особливо якщо є звичка залишати його включеним в «безлюдному» приміщенні. Тому один з дієвих заходів економії електроенергії – просто стежити за тим, щоб світло вимикалося при виході людей з приміщення.

Ставимо зонний лічильник

Один із способів зекономити – встановлення зонного лічильника. З таким приладом тариф на електроенергію буде різним у залежності від часу доби. Наприклад, з тризонними (тритарифним) лічильником з 23.00 до 7.00 споживач платить усього 0,4 від стандартного тарифу, з 7.00 до 8.00, з 11.00 до 20.00 та з 22.00 до 23.00 – повний тариф, з 8.00 до 11.00 та з 20.00 до 22.00 – 1,5 тарифу. За двозонним (двотарифним) лічильником з 23.00 до 7.00 треба платити 0,7 тарифу. У інші години доби – повний тариф.

– Якщо сім’я користується електроприладами більше у нічний час і менше у денний, то з допомогою такого лічильника можна зекономити, – говорить заступник директора РЕМ Роман Гамениця. – Особливо, якщо у домі електроопалення чи є електроплита.

У нашому районі тризонними лічильниками користуються 13 споживачів, двозонними – два.

У Мені такі прилади не продаються. Придбати їх можна, наприклад, у Чернігові. Однофазний тризонний лічильник коштує від 700 до 800 гривень, трифазний тризонний – від 1600 до 1800 гривень. Установка обходиться від 180 до 200 гривень.

Бажаючим купити та встановити такий лічильник бажано проконсультуватися зі спеціалістами РЕМу.  

Зонуємо і регулюємо

Добре також частіше використовувати не загальне освітлення всієї кімнати, а зональне: настільні лампи, ліжкові світильники, настінні бра і торшери.

Якщо пару годин перегляду телевізора або читання книги буде горіти не 300-ватна люстра, а 60-ватний світильник, це збереже 0,48 кВт/год, та й очам буде комфортніше.

Корисно також звичайні вимикачі замінити регуляторами, що дозволяють змінювати яскравість світильників. Велику частину часу максимальна яскравість світла в приміщенні не потрібна.

Чистота також допоможе зекономити. Прибираємо перешкоди поширенню світла. Не забуваємо регулярно протирати світильники від пилу. Додадуть світла і чисті вікна, і не громіздкі штори, і не заставлені підвіконня.

Міняємо «лампочки Ілліча»

Витратним, але дієвим заходом економії електроенергії, є заміна у світильниках, які часто використовуються, звичайних ламп на економні. «Економка», що забезпечує освітленість, еквівалентну 100-ватній лампочці розжарювання, споживає всього 20 Вт. У Мені купити такі лампочки можна без проблем.

Коштують економні лампочки недешево – 25 – 45 гривень, тому така заміна може окупитися не раніше, ніж через дев’ять місяців. З іншого боку, економні лампочки помітно довговічніші звичайних, виробники гарантують вісім тисяч годин роботи, тоді як для звичайних лампочок – близько однієї тисячі годин. Ряд виробників дає на свої лампочки гарантію три роки. При купівлі «економки» варто уточнити, чи зможете ви обміняти лампочку, що перегоріла раніше гарантійного терміну, на нову.

Даємо відпочинок для електроніки

Комп’ютер може споживати близько 400 Вт і більше. За добу він з’їдає близько 10 кВт/год. Кидати його включеним без діла на пару – трійку годин навряд чи варто.

Ще один підступний прилад – телевізор. У багатьох сім’ях з дітьми він працює ледве не більшу частину доби, споживаючи від 100 до 400 Вт.

Вимикаючи непотрібну в даний момент електроніку, можна заощадити за місяць кілька десятків, а то й сотню – другу кВт/год.

Економно готуємо

Електроплита може споживати від 1,1 кВт до 6,0 кВт, даючи широкі можливості для зайвої витрати електроенергії. Причини втрат можуть бути елементарні – наприклад, якщо діаметр каструль менше діаметра нагрівачів. Або якщо використовуються каструлі, призначені для готування на газі.

Багато енергії витрачається на те, щоб закип’ятити воду на плиті. Для невеликих обсягів води, порядку літра – півтора, втрати можна скоротити приблизно вдвічі, якщо кип’ятити воду в електрочайнику, а потім вже перелити окріп в каструлю.

Корисне використання термосів великої ємності для зберігання окропу. А спеціалізовані прилади для приготування їжі (ті ж кавоварки, грилі тощо) витрачають на приготування тих типів страв, під які вони «заточені», помітно менше енергії, ніж якщо ці страви готувати на електроплиті.

Дивимося на клас енергоефективності

При виборі побутових електроприладів звертайте увагу на їх клас енергоспоживання. Використовується маркування латинськими літерами від А (найбільш економні прилади) до G (найменш економні). В останні роки з’явилися ще класи А+ та А++.

Клас А в порівнянні з найменш економними приладами може споживати енергії майже в два рази менше. При цьому, наприклад, холодильники класу А+ і А++, на 25 – 50% економніші, ніж холодильники класу А.

«Палять» майже 50 на 50

У січні в нашому районі, за інформацією РЕМ, 55% електроенергії спожили юридичні особи, 45% – населення. Узимку частка споживання електроенергії населенням збільшилась у порівнянні з іншими порами року.

Пробують «накидатися» та «відмотувати»

Деякі люди намагаються економити на «комуналці» протизаконними методами. Але часто така економія дає зворотній ефект.

У січні працівники РЕМу виявили чотирьох порушників правил користування електроенергією. Люди підключалися до електромережі в обхід лічильника. Попалися жителі Слобідки, Степанівки, Семенівки та Осьмаків. Їм довелося сплатити від 900 до 1000 гривень штрафу. У минулому році було виявлено 25 таких порушників.
 

Роман Гамениця демонструє «трофеї», добуті РЕМівцями під час рейдів, – «відмотку» (прилад для зменшення показників лічильника) і «накидку» (провід для підключення до електромережі в обхід лічильника). Фото Сергія Лавського.

             За  інформацію з  інтернету   http://nslovo.com/?p=7738
Категорія: Поради | Переглядів: 2360 | Додав: Admin | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
КОРЮКІВКА НАШЕ МІСТО © 2024
Форма входу
Логін:
Пароль:
Переклад Сайту


Пошук
Ми ВКонтакті
Наша кнопка
Її код
Code
<a href=" http://korjukivka-sity.at.ua/"target=_blank><img src=" http://korjukivka-sity.at.ua/knopka_sajta.gif"border="0" title=" Громадський сайт міста Корюківка " width=137 height=50></a>
Погода
Корюковка 

Телефонний довідник Корюківського району

Найближчі свят
Праздники Украины
Гороскоп
Loading...
Гімн України