КОРЮКІВКА НАШЕ МІСТО
ГоловнаРеєстрація Вхід
Ви увійшли як Гість • Група "Гості"Вітаю Вас, ГістьRSS
-Громадський Інформаційний Сайт - -
Меню сайту
Категорії розділу
Події [424]
Вибори [145]
Громада та влада [864]
Точка зору [235]
Право знати [1061]
Свобода слова [37]
Гарячий коментар [5]
Тут я живу [275]
Історія нашого краю [91]
Захисник [26]
Свята [720]
Здоров-Я [551]
Господар і Господарка [56]
Смакота [50]
Поради [141]
Рибалка та полювання [42]
Цікавинки [69]
Всячина [43]
Радіо онлайн
СЛУХАТИ ОНЛАЙН РАДІО
Наше опитування
Календар
Друзі сайту

Корюківська ЗОШ І-ІІІ ст.№1.





Семеновка - наш город!

Статистика
Яндекс.Метрика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Архів записів
 


Головна » 2011 » Липень » 12 » Навіщо збудували центр гемодіалізу?
09:04
Навіщо збудували центр гемодіалізу?


   ТАК І  НЕ  ВІДКРИЛИ  ВІДДІЛЕННЯ  ЦЕНТРУ  В  КОРЮКІВСЬКИЙ  ЦРЛ ?

Навіщо збудували центр гемодіалізу?

.

  Торік, 15 жовтня, у Чернігові урочисто відкрили Центр гемодіалізу провідної світової компанії "Фрезеніус Медикал Кер". Це найсучасніший приватний медичний заклад, обладнаний технічними новинками, що тільки з'явились у світі. Вартість інвестиційного проекту - майже 33 мільйони гривень.

Потреба у гемодіалізі на Чернігівщині з кожним роком зростає. Адже кількість хворих, яким потрібно очищувати кров, дедалі більшає. Водночас можливості бюджетних закладів медицини у цьому плані обмежені. Тож і влада, і хворі дуже вітали появу діалізного медичного центру "Фрезеніус Медикал Кер Україна".

Однак сьогодні склалася критична ситуація з подальшим обслуговуванням хворих у ньому.
- Нині у нас проходять лікування 46 пацієнтів, - повідомила заступниця головного лікаря з медичних питань Олена Суклєта. - Один сеанс очищення коштує 960 гривень. А кожний хворий повинен пройти його через день. Інакше він помре. Зрозуміло, більшість чернігівців не можуть дозволити собі лікуватися за понад 100 тисяч гривень на рік.

Хворим з такою патологією нирок виділяє гроші держава. Однак не напряму. А через бюджетні заклади охорони здоров'я. Ось тут і прихована вся суть нинішньої колізії.

Коли німецькі інвестори "Фрезеніус Медикал Кер" започатковували свою справу на Чернігівщині, вони 9 вересня 2009 р. уклали з облдержадміністрацією "Протокол про наміри". У ньому є і такі рядки: "Обласна державна адміністрація після введення центру в експлуатацію... забезпечує здійснення оплати за проведення Фрезеніусом лікування методом гемодіалізу в межах бюджетних коштів, розпорядниками по яких є облдержадміністрація".

Однак цей документ, як сказано у ньому, "не є юридичною угодою". Одне слово, він фактично ні до чого не зобов'язує. Як, зрештою, і кожен "протокол про наміри". Але діалізний медичний центр за п'ять місяців збудовано! У ньому встановлено 18 гемодіалізних апаратів. Нині у медзакладі працює 33 особи персоналу.

Ясна річ, німецькі інвестори не альтруїсти. Вони не є засновниками благодійної організації, яка опікується українськими хворими з хронічною нирковою недостатністю. Однак факт є фактом: нині діалізний медичний центр "Фрезеніус Медикал Кер Україна" у Чернігові щодня зазнає великих втрат через безкоштовне лікування хворих.

Чому ж за них не платить держава?

- Ми не маємо механізму бюджетних розрахунків з приватною структурою, - пояснює таку ситуацію начальник управління охорони здоров'я облдержадміністрації Галина Василькова.
Справді, діалізний центр - такий же приватний заклад, як і ті самі комерційні стоматологічні клініки, масажні кабінети тощо. Але при всьому цьому він не може нормально функціонувати без бюджетного фінансування, оскільки вартість лікування хворих з хронічною нирковою недостатністю непомірно висока. Навряд чи знайдеться на Чернігівщині двоє-троє пацієнтів, які зможуть продовжити своє життя за щорічні 116 тисяч гривень. Адже для цього треба мати доволі великі заробітки.
Пацієнти діалізного медичного центру "Фрезеніус Медикал Кер Україна" у Чернігові задоволені його роботою.

- В обласній лікарні нас було багато, - ділиться враженнями пенсіонер Анатолій Костирко. - Апарати старі, часто ламаються. Тому після неповної процедури люди хитаються. А тут фільтрація крові проходить краще, почуваєшся бадьоро.

- Справді, є велика різниця між штучними нирками 1990-х років і нинішніми, - зазначає колишня вчителька Анастасія Костирко. - Це все одно, що порівнювати старий телевізор з новим.

Недавно ТОВ "Фрезеніус Медикал Кер Україна" отримало роз'яснення Міністерства економіки України, що взагалі згідно із Законом України "Про здійснення державних закупівель" воно має право надавати за державний кошт медичні послуги. Та чи це розв'яже існуючу проблему з наданням якісної лікарської допомоги?

Головний лікар обласної лікарні Микола Романюк повідомив, що на хворих відділення нефрології та гемодіалізу у Чернігові та Прилуках йде основний відсоток бюджетного фінансування медикаментів медзакладів. У червні відкривають подібне відділення на шість штучних нирок у Ніжині. Отже, грошей навіть на "своїх" не вистачає. Тим часом, якщо німецькі інвестори припинять роботу діалізного центру, важко сказати, як на Чернігівщині на переважно старих апаратах підтримуватимуть життя ще додаткових 46 осіб.

Як на нашу думку, проблема потребує врегулювання у київських інстанціях. Щороку держава виділяє значні кошти на лікування хворих багатьох категорій у приватних зарубіжних клініках. Коли ж подібна установа "прийшла" у регіон, її радо зустріли, перерізали червоні стрічки, а потім залишили сам на сам з хворими, які отримують лише невисоку пенсію по інвалідності.
Фото автора.
Заступниця головного лікаря з медичних питань Чернігівського діалізного медичного центру Олена Суклєта контролює хід процедури очищення крові.
Джерело: Павленко Сергій, "Голос України"
Категорія: Точка зору | Переглядів: 815 | Додав: VLAS-KOR | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
КОРЮКІВКА НАШЕ МІСТО © 2024
Форма входу
Логін:
Пароль:
Переклад Сайту


Пошук
Ми ВКонтакті
Наша кнопка
Її код
Code
<a href=" http://korjukivka-sity.at.ua/"target=_blank><img src=" http://korjukivka-sity.at.ua/knopka_sajta.gif"border="0" title=" Громадський сайт міста Корюківка " width=137 height=50></a>
Погода
Корюковка 

Телефонний довідник Корюківського району

Найближчі свят
Праздники Украины
Гороскоп
Loading...
Гімн України