КОРЮКІВКА НАШЕ МІСТО
ГоловнаРеєстрація Вхід
Ви увійшли як Гість • Група "Гості"Вітаю Вас, ГістьRSS
-Громадський Інформаційний Сайт - -
Меню сайту
Категорії розділу
Події [424]
Вибори [145]
Громада та влада [864]
Точка зору [235]
Право знати [1061]
Свобода слова [37]
Гарячий коментар [5]
Тут я живу [275]
Історія нашого краю [91]
Захисник [26]
Свята [720]
Здоров-Я [551]
Господар і Господарка [56]
Смакота [50]
Поради [141]
Рибалка та полювання [42]
Цікавинки [69]
Всячина [43]
Радіо онлайн
СЛУХАТИ ОНЛАЙН РАДІО
Наше опитування
Календар
«  Грудень 2015  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031
Друзі сайту

Корюківська ЗОШ І-ІІІ ст.№1.





Семеновка - наш город!

Статистика
Яндекс.Метрика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Архів записів
 


Головна » 2015 » Грудень » 30 » На першій «зеленій» електростанції у Київській області працюють наші земляки.
01:29
На першій «зеленій» електростанції у Київській області працюють наші земляки.

       На першій «зеленій» електростанції у Київській області працюють наші земляки  

      Про  намір будівництва  " зеленої " електростанції  в  Корюківці,  громадські слухання   та розпочате   будівництво      ми нещодавно писали в репортажі "Будівництву  теплоелектростанції  в  Корюківці - бути !"  http://korjukivka-sity.at.ua/news/budivnictvu_teploelektrostanciji_v_korjukivci

_buti_gromadski_slukhannja_budivelni_roboti_rozpochalisja/2015-12-24-3864     

Та   У  Корюківці  планується  будівництво   ТЕС  на  біомасі   http://korjukivka-sity.at.ua/news/u_korjukivci_planuetsja_budivnictvo_tes_na_biomasi/2015-12-07-3860

         Сподіваємося, що  читачам буде цікаво  ознайомитися  з тим,   як  працює  майже рік подібна " зелена " електростанція , що збудована  в селищі Іванків Київської області. 

  Зараз  в  Україні діє законодавство про «зелений» тариф, що встановлює підвищені тарифи на електроенергію з альтернативних (відновлювальних) джерел енергії, таких, як вітер, сонце, біомаса, в тому числі відходи деревини та  вироблену малими ТЕС. 

У котел кидають не вугілля, а відходи деревини

Біло-зелена будова Іванківської «зеленої» електростанції за три кілометри від людських будинків. Площа — вісім гектарів. З високої залізної труби йде темно-сірий дим. Гуде техніка.
Біля входу зустрів Анатолій Сімак, заступник директора із загальних питань. Він родом зі Щорса. Раніше працював юристом в Іванкові. З ним вийшов старший охоронець Володимир Тарасенко із Козельця. Живе в Києві.

На прохідній розповіли, як треба поводити себе на території (не ступати на шахти, не відходити від керівництва, не сувати пальці, куди не требаф. Видали білі шоломи.
Навпроти охорони — двері в їдальню. їжу робітникам привозять з місцевого кафе. Годують безкоштовно. Возять працівників на роботу і з роботи. Теж безкоштовно.
— Електростанція працює не на повну потужність, — каже Анатолій Сімак. — Побудована лише перша черга з котлом на шість мегават. До нього монтуємо додаткові електрофільтри. Вони будуть очищувати викиди на 99 відсотків. Це перша в Україні електростанція, яка працює на відходах деревини. Другу чергу плануємо побудувати на дванадцять мегават. До весни запрацює.

За будівлею — склад з дровами. Привезені з лісництв відходи лежать на землі, нічим не прикриті. Дрова звозять із сусідніх районів.
— Найбільше деревини везе Димерський лісгосп, — продовжує чоловік. — Купуємо деревину по 192 гривні за кубічний метр з ПДВ і доставкою.
Якось подзвонила місцева жителька. Сказала, що спиляла дерево. Куди його? Наші хлопці поїхали, забрали. Нам було невигідно, але людині допомогли.

На в'їзді стоять ваги, куди заїжджають машини з деревиною. З боків розміщені датчики, що вимірюють рівень радіації. При перевищенні пищить. Через невелике вікно за процесом спостерігають ваговик-обліковець та інженер-радіолог.
— Людина, яка привозить деревину, обов'язково повинна показати сертифікат про те, що деревина перевірена на радіацію, — каже Олександр Ющенко, інженер-радіолог. — Перед тим як до нас везти, лісники запрошують радіологів з Іванківської CEC. Перевіряють на спектометрі.
— Ваги електронні, — додає Надія Мироченко, ваговик-обліковець, родом з Чернігова. — Зв'язані з комп'ютером. Я тільки відкриваю програму. Комп'ютер приймає дані. Я вношу номер накладної, номер машини, ціну. Виїжджає машина за тією ж схемою. Коригувати вручну не можна.

Як дрова перетворюються в електроенергію

— Машина з дровами під'їжджає до дробильної машини, — показує Анатолій Сімак. — У неї закладають дрова. Ножами за секунди перебиває деревину. З іншого боку вилітає вже подрібнена.
Тріска летить на «живу підлогу». За допомогою електроциліндрів вона рухається, подає сировину на транспортер, звідти в котел. Іде процес горіння. Температура 940 градусів.
Біля котла кімната. В ній комп'ютер, серце котла. У приміщенні, де розташований котел, тепло. Літають мухи. Прибиральниця миє підлогу.
— У котлі чотири шнеки, до яких надходить сировина, — продовжує Сімак. — У цей час зі свердловин качається вода. Проходить очистку в чотири етапи. Потім її подають у котел. Вода нагрівається, йде процес випарювання. Пара надходить у турбіну, та крутиться і виробляє електроенергію. За добу переробляємо десь 160 тонн деревини. В котел подаємо 109. За годину виробляється шість мегават. Уся електроенергія йде на підстанцію, що розташована неподалік. Потім на розподіл у Вишгород.

При згоранні утворюється попіл. Він екологічно чистий, хоч на хліб намазуй. Зараз попіл складаємо. Шукаємо, кому продавати.
Прилади і котел привезені з Америки. Електростанція побудована за проектом, який розроблявся з представниками Європейського банку реконструкцій та розвитку і компанією «EIG Engineering». Банк виділяє гроші на будівництво. Коли налагоджували всі прилади, запускали електростанцію, приїздили індійці, дивилися, контролювали.
На станції працює 120 чоловік. З них 70 — з Іванкова. Є спеціалісти з Києва. Заробітна плата працівників, які трудяться на деревині, — від чотирьох тисяч. Висококваліфіковані, наприклад, інженери, отримують від шести тисяч.

Коли починалося будівництво, місцеві жителі бунтували. Казали, що дерева, які будемо переробляти, з радіацією. Бо відходи звозяться і з місць, що поряд із Чорнобилем. Вважаємо, що їм платили за ці мітинги. У деяких лідерів, які влаштовували бунти, є судимості за махінації. Ми пройшли багато експертиз, які підтверджують, що отруйних викидів в атмосферу нема.
За роботою електростанції слідкував місцевий громадський контроль
. На в'їзді поставили вагончик, у ньому сиділи представники контролю, жителі району. Приладом для виміру рівня радіації перевіряли кожну машину, що заїжджала до нас на територію. Але з часом перевірки припинилися. Вагончик прибрали.

Дрова економічніші

— За час роботи електростанції ми не пропустили чотири машини, — каже Володимир Бойко, директор електростанції. — «Громадський контроль» їх пропустив. Але наші прилади почали реагувати.
Відходи деревини, які просто гниють, які нема де зберігати, тепер ефективно викорситовуються, зменшуючи нашу енергозалежність.
На будівництво пішло 40 процентів наших коштів і 60 фінансує Європейський банк.
Зарплату працівники отримують вчасно. Єдине, чого немає, — спецодяг. Його ми ще шиємо.
 
Європейці знають, на що гроші дають

— ТЕС почали будувати ще у 2010 році, — каже Юрій Мосієнко, іванківський селищний голова. — У всьому світі така електростанція вважається найбезпечнішою. При спалюванні вугілля і мазуту виділяються отруйні відходи. А при спалюванні деревини — вуглекислий газ.

Територія Іванківського району була радіоактивно забруднена. 22 населених пункти розташовані в третій зоні, 59 — у четвертій радіоактивного забруднення, спричиненого вибухом на Чорнобильській АЕС. Після вибуху минуло 28 років. Єдине побоювання людей, котрі проти електростанції, — що радіоактивні викиди будуть забруднювати Іванків. Найкращий варіант — прийти з дозиметром до котла. Люди ходили, радіації нема. Треба бути камікадзе-самогубцем, аби вкинути в будівництво величезні гроші, а наступного дня радіація засвітиться. Раніше було як? Європейці давали гроші. Якусь частину ми вкрадемо, дамо хабар, а на остачу починаємо будувати. Зараз європейці вже навчилися нам давати гроші. Слідкують за всім процесом і за витраченими грошима.

Іванківський район споживає чотири мегавати максимум. Ще не добудована станція дає більше електроенергії.
До мене кожен день приходять люди, просять влаштувати на станцію.

Податків від електростанції ще не отримуємо. Вони зареєстровані в Бориспільському районі. Перші надходження підуть з першого січня. Власник цієї електростанції Олексій Бутенко. Він працює разом з меншим братом Володимиром. Живе в Бориспільському районі. Вони задобрюють людей. Влаштовують естафети, різні культурно-масові заходи, обладнують дитячі майданчики.
За законом, у третій зоні забруднення забороняється будувати об'єкти, які погіршують екологічний стан. Але цей об'єкт ні за якими показниками не погіршує.

Яка ситуація буде на Чернігівщині, невідомо. Якщо люди зрозуміють, як працює така електростанція, мітингувати не будуть. Нове завжди сприймають з недовірою. Така людська природа. Та й зарплатня добра, більша, ніжу моїх помічників.

           Джерело         Юлія Семенець, тижневик «Вісник Ч» №52 (1546), gorod.cn.ua

 P. S.     Раджу почитати "хлопцям", котрі знову здіймають "бурю в стакані", а ще краще поїхати на своїх "крутих тачках"  в  Іванків Київської області  і подивитися,  як  працює  " зелена " електростанція,    а щодо пального, то, якщо жаль міняти не останній мільйон, то корюківчани зберуть по копійці на дорогу туди і назад. І ще, якщо маєте намір теж щось будувати на «тупику», то не сичіть з підворотні», не збурюйте людей, а будуйте і поважайте тих, хто прийшов будувати підприємство, ажде ви за двадцять років робітників виставили на вулицю, а обладнання порізали на металобрухт...

   Необробленої  землі,  торфу  і  дров у Корюківському районі  достатньо всім !  

  

Категорія: Право знати | Переглядів: 979 | Додав: VLAS-KOR | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
КОРЮКІВКА НАШЕ МІСТО © 2024
Форма входу
Логін:
Пароль:
Переклад Сайту


Пошук
Ми ВКонтакті
Наша кнопка
Її код
Code
<a href=" http://korjukivka-sity.at.ua/"target=_blank><img src=" http://korjukivka-sity.at.ua/knopka_sajta.gif"border="0" title=" Громадський сайт міста Корюківка " width=137 height=50></a>
Погода
Корюковка 

Телефонний довідник Корюківського району

Найближчі свят
Праздники Украины
Гороскоп
Loading...
Гімн України