КОРЮКІВКА НАШЕ МІСТО
ГоловнаРеєстрація Вхід
Ви увійшли як Гість • Група "Гості"Вітаю Вас, ГістьRSS
-Громадський Інформаційний Сайт - -
Меню сайту
Категорії розділу
Події [424]
Вибори [145]
Громада та влада [864]
Точка зору [235]
Право знати [1061]
Свобода слова [37]
Гарячий коментар [5]
Тут я живу [275]
Історія нашого краю [91]
Захисник [26]
Свята [720]
Здоров-Я [551]
Господар і Господарка [56]
Смакота [50]
Поради [141]
Рибалка та полювання [42]
Цікавинки [69]
Всячина [43]
Радіо онлайн
СЛУХАТИ ОНЛАЙН РАДІО
Наше опитування
Календар
«  Листопад 2019  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930
Друзі сайту

Корюківська ЗОШ І-ІІІ ст.№1.





Семеновка - наш город!

Статистика
Яндекс.Метрика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Архів записів
 


Головна » 2019 » Листопад » 12 » На Чернігівщині експерти прогнозують створення 4 районів замість 22
15:50
На Чернігівщині експерти прогнозують створення 4 районів замість 22

            На Чернігівщині експерти прогнозують створення 4 районів                замість 22     




Регіональна координаторка проекту «Підготовка та громадське обговорення обґрунтованої пропозиції нового районного (повітового) поділу всіх областей у рамках реформи місцевого самоврядування в Україні» Тетяна Барановська зазначила, що цей захід у Чернігові, як і в інших регіонах, є діалогово-експертним із залученням фахової спільноти, аби почути бачення місцевих представників щодо майбутнього територіального поділу області.

Під час «круглого столу» зазначалося, що укрупнення районів – нагальна потреба, що виникла внаслідок формування об’єднаних територіальних громад. До речі, цей процес на Чернігівщині є одним з активних в Україні, у нас уже працюють понад 40 ОТГ, ще у 5-ти у грудні мають відбутися перші місцеві вибори. Тож існуючі органи виконавчої влади та місцевого самоврядування втрачають підстави для здійснення визначених законодавством повноважень – ці повноваження здійснюють відповідні органи місцевого самоврядування утворених ОТГ.



За словами директорки Чернігівського центру розвитку місцевого самоврядування Ірини Кудрик, реформа децентралізації в Україні має незворотний характер. «Новий порядок взаємовідносин між органами влади має бути закріплений у Конституції. Базовою адміністративною одиницею в Україні має стати територіальна громада», - зазначила вона. Ірина Кудрик пояснила, що субрегіональний рівень – об’єднані райони чи округи, на цьому рівні не буде виборних органів влади. Третій рівень – регіон. Представницькі органи влади будуть працювати тільки на базовому та регіональному рівнях. Тому передбачається, що на рівні районів будуть ліквідовані райдержадміністрації, натомість створять префектури. Але поки що залишається дискусійним питання про повноваження префектів, наскільки глибоко вони втручатимуться у діяльність органів місцевого самоврядування.
Експертка з децентралізації Людмила Чабак презентувала моделі адміністративно-територіального устрою, розроблені Мінрегіоном, експертами Ігорем Каліушком, Юрієм Ганущаком, а також власну модель укрупнення районів Чернігівщини.

Вона зазначила, якщо в інших регіонах є альтернативні бачення, приміром, 5 чи 6 районів виділяти, то на Чернігівщині всі експерти сходяться на думці необхідності створення 4 районів замість існуючих сьогодні 22. Однак є окремі нюанси. Зокрема, щодо кордонів окремих громад, згідно з Перспективним планом створення об’єднаних територіальних громад (їх має бути 52 за планом, однак уже є громади, створення яких не передбачено планом). «Наприклад, планується створення Березнянської громади. Куди вона має входить – до Чернігівського району чи Північного?», - зауважила експертка.



Центри нових районів більш-менш визначені: Чернігівський – Чернігів, Ніжинський – Ніжин, Прилуцький – Прилуки. А ось на центр Північного району одразу претендують кілька міст – Мена, Корюківка і Новгород-Сіверський. Людмила Чабак підкреслила, що з цього питання має бути місцева дискусія, і її результат має бути визначений в регіоні. Між тим, представники кожного з міст бачать свої переваги створення центру у них. Так, серед переваг Новгород-Сіверського місцеві представники називають залізницю, відносно новий вокзал, непогане транспортне сполучення. Мена має теж хороше сполучення з іншими містами, залізницю, там створюється індустріальний парк, будується сонячна електростанція, є достатньо сучасна лікарня. Корюківка претендувала на центр госпітального округу, тож теж має сучасну лікарню, місто є одним з перспективних в області, там працює низка підприємств. У кожному з цих міст функціонують окружні суди. Водночас при визначенні центру району має враховуватися принцип 60 км доступності населення до центру. Між тим, на Чернігівщині, зважаючи на велику територію області, цей принцип не завжди може дотриматися.

Після обговорення пропозицій нового районного поділу, підготовлених у рамках проекту, який реалізує Центр політико-правових реформ за участі експертів Громадської мережі публічного права та адміністрації UPLAN за підтримки Посольства Великої Британії в Україні, узагальнений варіант удосконалення субрегіонального рівня в Україні буде скерований до Мінрегіону. Експертна думка буде враховуватися під час підготовки проекту закону щодо адміністративно-територіального устрою України, розроблення та прийняття якого заплановані на кінець 2019 – початок 2020 року.

                                                                                                       Джерело    Gorod.cn.ua

Категорія: Громада та влада | Переглядів: 340 | Додав: VLAS-KOR | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
КОРЮКІВКА НАШЕ МІСТО © 2024
Форма входу
Логін:
Пароль:
Переклад Сайту


Пошук
Ми ВКонтакті
Наша кнопка
Її код
Code
<a href=" http://korjukivka-sity.at.ua/"target=_blank><img src=" http://korjukivka-sity.at.ua/knopka_sajta.gif"border="0" title=" Громадський сайт міста Корюківка " width=137 height=50></a>
Погода
Корюковка 

Телефонний довідник Корюківського району

Найближчі свят
Праздники Украины
Гороскоп
Loading...
Гімн України