КОРЮКІВКА НАШЕ МІСТО
ГоловнаРеєстрація Вхід
Ви увійшли як Гість • Група "Гості"Вітаю Вас, ГістьRSS
-Громадський Інформаційний Сайт - -
Меню сайту
Категорії розділу
Події [424]
Вибори [145]
Громада та влада [864]
Точка зору [235]
Право знати [1061]
Свобода слова [37]
Гарячий коментар [5]
Тут я живу [275]
Історія нашого краю [91]
Захисник [26]
Свята [720]
Здоров-Я [551]
Господар і Господарка [56]
Смакота [50]
Поради [141]
Рибалка та полювання [42]
Цікавинки [69]
Всячина [43]
Радіо онлайн
СЛУХАТИ ОНЛАЙН РАДІО
Наше опитування
Календар
Друзі сайту

Корюківська ЗОШ І-ІІІ ст.№1.





Семеновка - наш город!

Статистика
Яндекс.Метрика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Архів записів
 


Головна » 2013 » Січень » 28 » Мирні збори. Розганяти чи «обмежувати»?
17:08
Мирні збори. Розганяти чи «обмежувати»?

      Мирні збори. Розганяти чи «обмежувати»?

                                            відеорепортаж з круглого столу 

  Поговорити про можливість громадянам мирно збиратися і не бути обмеженими у своєму праві на протест запросили чернігівців і представників влади Володимир Чемерис з «Інституту Республіка» і Михайло Лебедь з «Фундації Регіональних Ініціатив». Круглий стіл відбувся в експертному клубі «Чиста політика» за підтримки Чернігівського громадського комітету захисту прав людини.


– Мирні зібрання - єдиний спосіб, яким громадяни можуть захистити своє право в Україні. Дуже часто при його реалізації громадяни і влада знаходяться по різнімсторони барикад. Але громадяни і органи влади не є ворогами, - вважає Володимир Чемерис.

На його думку, у Чернігові ситуація з цим найкраща.У деяких містах, наприклад, у Севастополі, після проведення подібних круглих столів ситуація з можливістю мирно збиратися значно покращилася. Між тим, в Україні значно зросла кількість неконституційних судових заборон на проведення громадянських акцій.



За словами Володимира Чемериса, в Україні немає закону про мирні зібрання. Численні вимоги повідомляти про мирні збори за 5 чи 10 діб є також неконституційними.

Насправді ж подавати заявку на проведення мирних зборів можна і за 15 хвилин, і за 10 днів. Це вже як кому подобається. Так само незаконними є розгони протестних пікетів, мітингів і демонстрацій.

– Коротке законодавче формулювання про «національну безпеку і необхідність забезпечити порядок» дає простір для фантазії судів і виконкомів, - зазначили учасники круглого столу.

На їхню думку, є хороша стаття 340 ККУ про відповідальність посадових осіб за перешкоджання проведенню мирних зборів. Її санкція - до 5 років ув’язнення, в Україні жодного разу не застосовувалася.

За прикладом далеко ходити не потрібно. Варто лише згадати, як 1-го жовтня минулого року влада намагалася зірвати у Чернігові опозиційний мітинг за участі опозиційного лідера Арсенія Яценюка і опозиційних кандидатів-мажоритарників. Вперше за останню тисячу років місцевим керівникам тоді захотілося поспівати у понеділок ввечері на честь дня людей похилого віку. При цьому суд, рішення якого визнали неконституційним у столичній апеляції, намагався відмінити під цим соусом саме опозиційний мітинг.

Але на круглому столі спеціаліст відділу зв’язків з громадськістю Микола Кравченко був непохитним:

- Це не заборона, а намагання розвести різні політичні сили у просторі і часі, - наполягав він.

За його словами, у Чернігові проводилися акції і без заявок, і учасникам ніхто не забороняв цього робити.

Як зазначив Володимир Чемерис:

– Є рішення Євросуду, де чітко вказано, що заборона мирних зборів – це порушення ст. 11 Конвенції про права людини, а заборона проведення контрдемонстрації неумісна з дотриманням прав людини. Правоохоронці в такому випадку мають стати ланцюгом між протестувальниками.

Вбік розмову намагався завести секретар Чернігівського міськкому КПУ Микола Скоробагатько. Він жалівся на те, що під час акцій "провокатори-націоналісти" нападають на беззахисних комуністів і їхні прапори, а міліція на це "жодним словом не реагує". Крім того, його обурення стосувалося "екстремістських закликів" типу "комуняку на гілляку" та інших. Цікаво нагадати, що проти офісу КПУ систематимо здійснюються "теракти" із запалювальною рідиною, в результаті яких нічого не горить, а невідомі "месники" залишаються невідомими. Однаковість таких "актів насильства над КПУ" призвело до того, що навіть журналісти припинили на них реагувати...



А от завзяття наших місцевих чиновників – представників влади, прокуратури і суду, які доводили, що повинні обмежувати право на мирні збори у випадку загрози правам інших людей, давно варто прикласти до іншої гарячої точки Чернігова – території навколо Катерининської церкви.

Присвячений цій темі круглий стіл відбувся у той самий день і лише вкотре довів вибірковий характер дії Конституції і права в Україні.

                      Джерело  http://newvv.net/politics/chernigov/221756.html

Категорія: Громада та влада | Переглядів: 725 | Додав: VLAS-KOR | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
КОРЮКІВКА НАШЕ МІСТО © 2024
Форма входу
Логін:
Пароль:
Переклад Сайту


Пошук
Ми ВКонтакті
Наша кнопка
Її код
Code
<a href=" http://korjukivka-sity.at.ua/"target=_blank><img src=" http://korjukivka-sity.at.ua/knopka_sajta.gif"border="0" title=" Громадський сайт міста Корюківка " width=137 height=50></a>
Погода
Корюковка 

Телефонний довідник Корюківського району

Найближчі свят
Праздники Украины
Гороскоп
Loading...
Гімн України