КОРЮКІВКА НАШЕ МІСТО
ГоловнаРеєстрація Вхід
Ви увійшли як Гість • Група "Гості"Вітаю Вас, ГістьRSS
-Громадський Інформаційний Сайт - -
Меню сайту
Категорії розділу
Події [424]
Вибори [145]
Громада та влада [864]
Точка зору [235]
Право знати [1061]
Свобода слова [37]
Гарячий коментар [5]
Тут я живу [275]
Історія нашого краю [91]
Захисник [26]
Свята [720]
Здоров-Я [551]
Господар і Господарка [56]
Смакота [50]
Поради [141]
Рибалка та полювання [42]
Цікавинки [69]
Всячина [43]
Радіо онлайн
СЛУХАТИ ОНЛАЙН РАДІО
Наше опитування
Календар
Друзі сайту

Корюківська ЗОШ І-ІІІ ст.№1.





Семеновка - наш город!

Статистика
Яндекс.Метрика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Архів записів
 


Головна » 2018 » Березень » 1 » «Ми будем вічно пам’ятати і світові забути не дамо!»
16:18
«Ми будем вічно пам’ятати і світові забути не дамо!»

    «Ми будем вічно пам’ятати і світові забути не дамо!»

                                                                                                                                                       ФОТОрепортаж

Під таким гаслом пройшли жалобні заходи до 75-х роковин Корюківської трагедії, які продовжились в урочищі Гай, на місці спорудження Меморіального комплексу пам’яті жителів населених пунктів України, знищених нацистськими окупантами.

Тут, де перепоховані останки жертв трагедії, представники влади, духовенства та громадськість віддали глибоку шану всім, загиблим жителям Корюківки і разом з ними – всім закатованим жителям знищених населених пунктів України. До братських могил несли гірлянди, квіти та лампадки, в урочищі лунали залпи військового салюту, а духовенством було відправилено заупокійну літію.

Довідково:

В Україні у 1941-1944 рр. нацистськими карателями та відступаючими військами Вермахту свідомо було знищено понад 670 населених пунктів, та майже  51 тисячу осіб цивільного населення.

Тільки в Чернігівській області спалено 63 населених пункти, вбито більше сімнадцяти з половиною  тисяч їх мешканців у Бобровицькому, Борзнянському, Варвинському, Городнянському, Козелецькому, Корюківському, Куликівському, Новгород-Сіверському, Носівському, Ріпкинському, Семенівському, Сосницькому, Сновському, Срібнянському, Чернігівському районах.

З них найбільше жертв в Корюківці – майже 7 тисяч, в с. Козари (Носівського р-ну) майже 5 тисяч, в с. Піски (Бобровицького р-ну) – більше 300 жителів.

Каральна акція нацистів 1,2 та 9 березня 1943 року була відповіддю на дії партизан з’єднання Федорова, які напередодні, уніч на 27 лютого, розгромили німецько-угорський окупаційний гарнізон Корюківки, звільнили із тюрми родини партизан та вбили німецьких солдат і офіцерів.

У відповідь на радянську партизанську акцію з метою «помсти і залякування», наказ про знищення Корюківки віддав начальник штабу 399-ї головної польової комендатури групи армій «Південь» Вермахту у місті Конотоп Сумської області Байєр Бруно Франц.

Виконавцем цього злочинного наказу стала Сновська гарнізонна комендатура Чернігівської області, яка безпосередньо організувала каральну акцію, сформувала збірний каральний загін у складі німецьких військовослужбовців тилових німецьких формувань, військовослужбовців 105-ої легкої угорської дивізії, співробітників допоміжної окупаційної поліції та солдатів спеціальних каральних формувань із числа колабораціоністів – громадян СРСР.

Очолили каральний загін представники зондеркоманди 4а. Одним із найвідоміших злочинів цього підрозділу став розстріл у вересні 1941 р. в Бабиному Яру на околиці Києва майже 34 тисяч євреїв.

Два дні 1,2 березня тривала кровава розправа над цивільним населенням Корюківки. До кінця другого дня селище майже повністю згоріло. 9 березня нацисти повернулися до міста,  добили і допалили всіх, хто сховався, або втік до лісу.

Корюківська трагедія за кількістю жертв майже в 45 разів перебільшує білоруську Хатинь, в 41 раз — чеську Лідіцу, в 12 раз французький Орадур Сюр Глан.

На сьогодні вдалося встановити поіменно тільки 1893 жертви трагедії, а це – тільки 28 відсотків всіх вбитих під час каральної акції.

                                                               Джерело  http://koryukivka-rada.gov.ua/


                                                                                     

Категорія: Громада та влада | Переглядів: 856 | Додав: VLAS-KOR | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
КОРЮКІВКА НАШЕ МІСТО © 2024
Форма входу
Логін:
Пароль:
Переклад Сайту


Пошук
Ми ВКонтакті
Наша кнопка
Її код
Code
<a href=" http://korjukivka-sity.at.ua/"target=_blank><img src=" http://korjukivka-sity.at.ua/knopka_sajta.gif"border="0" title=" Громадський сайт міста Корюківка " width=137 height=50></a>
Погода
Корюковка 

Телефонний довідник Корюківського району

Найближчі свят
Праздники Украины
Гороскоп
Loading...
Гімн України