КОРЮКІВКА НАШЕ МІСТО
ГоловнаРеєстрація Вхід
Ви увійшли як Гість • Група "Гості"Вітаю Вас, ГістьRSS
-Громадський Інформаційний Сайт - -
Меню сайту
Категорії розділу
Події [424]
Вибори [145]
Громада та влада [864]
Точка зору [235]
Право знати [1061]
Свобода слова [37]
Гарячий коментар [5]
Тут я живу [275]
Історія нашого краю [91]
Захисник [26]
Свята [720]
Здоров-Я [551]
Господар і Господарка [56]
Смакота [50]
Поради [141]
Рибалка та полювання [42]
Цікавинки [69]
Всячина [43]
Радіо онлайн
СЛУХАТИ ОНЛАЙН РАДІО
Наше опитування
Календар
Друзі сайту

Корюківська ЗОШ І-ІІІ ст.№1.





Семеновка - наш город!

Статистика
Яндекс.Метрика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Архів записів
 


Головна » 2016 » Вересень » 19 » Мена чи Корюківка стане центром укрупненого району? А може, Новгород-Сіверський?
19:48
Мена чи Корюківка стане центром укрупненого району? А може, Новгород-Сіверський?
   Мена чи Корюківка стане центром укрупненого району? А може, Новгород-Сіверський?

. В Україні створюють територіальні громади. У перспективі укрупнюватимуться райони, стануть повітами. Замість двох-трьох райцентрів буде один. Простим людям, не-чиновникам має стати краще. І чиновникам також. Більше грошей, більше відкатів. Жарт. Правда, укрупнення і децентралізація пов’язані зі скороченням бюджетних працівників. Але ж усі вони жаліються на важку роботу і малі зарплати. То це шанс змінити життя на краще.  На центр укрупненого району на півночі області претендують Мена і Корюківка. Новгород-Сіверський теж не проти об’єднати навколо себе громаду. Хто з них кращий? Хто потягне нелегкий, хоч і солодкий, вантаж столиці повіту?

Валерій Щукін: «У Мені вже сконцентровані органи державної влади»

Голова Менської райдержадміністрації Валерій Щукін переконаний, що Мена має стати центром повіту.

— І територіально, тобто по розташуванню і сполученню з іншими селами-містами, і економічно — по розвитку промисловості, сільського господарства — інфраструктура Мени підходить якнайкраще, — говорить Валерій Миколайович.

— У Мені вже сконцентровані органи державної влади. Об’єднана прокуратура на сім районів. Менській місцевій прокуратурі підпорядковані Городнянський, Корюківський, Семенівський, Сосницький, Щорський, Новгород-Сіверський відділи. Національна поліція об’єднана. Податкова об’єднана. Управління статистики — на три райони. Через Мену проходить траса державного значення Київ - Новгород-Сіверський, Південно-Західна залізниця.

Думаю, що центр госпітального округу теж буде у Мені. (Госпітальний округ — це задумка для укрупнення медичних закладів. Частину лікарень скоротити, решту доукомлектувати і розширити. Щоб хірурги не просто числились хірургами, а оперували, набивали руку. Тоді, певно, менше виникало б диких ситуацій, коли трубку для наркозу вводять не туди, і породілля удушується, а дитина помирає («Вісник Ч» писав про випадок у Щорській райлікарні 04.08.16 і 08.09.16). Менська лікарня одна з небагатьох в області отримала статус «Чиста лікарня, безпечна для пацієнта», — продовжує Щукін. — А щоб залучити спеціалістів, їм надають сучасні квартири.

— У Корюківці теж добра лікарня. До того ж потужне виробництво. Шпалерна фабрика-гігант.

— Там, вважай, одне підприємство. У нас — багато. «Менський сир» — підприємство нещодавно отримало дозвіл експортувати продукцію в Евросоюз. Процес на стадії укладання договорів. «Нямуно Банга» з литовськими інвестиціями. Виробляє пакувальну продукцію, гофротару. «Нептун» — знаємо його по мінеральних водах. Завод з виробництва напівфабрикатів з картоплі: чипсів та замороженої бульби для приготування фрі. Тобто для смаження.

— У Мені нема супермаркету. А люди балувані, звикли, щоб купувати було зручно і приємно. Щоб касири усміхалися, віталися і дякували. У крупних супермаркетах це входить в обов’язки.

— Супермаркету нема, але у нас розвинене дрібне торговельне підприємництво.

— Нема фітнес-центру. Сучасних жінок не задовольняє «фітнес» на городі та біля плити.

— Фітнес-центр був як комерційний проект. Закрився. Зате є стадіон «Колос». Працюють групи аеробіки та силових навантажень. Може, сучасних тренажерів і нема, але підкачатися можна. Е танцювальні колективи, і не тільки у Мені, але й у селах Феськівка та Макошине.

 Зоопарк, єдиний в українському райцентрі, обтяжує Мену чи прикрашає?

— Прикрашає. Фінансується з обласного бюджету, раніше був на районному.

Корюківщина хизується відпочинковим комплексом «Бреч», та у нас є санаторій «Остреч».

— Про Макошине. Там так звана ментівська зона. У Миколаївці — поселення колишніх зеків. Це плюс чи мінус для району? Часто бувають такі осуджені, як суддя-колядник Зварич, котрий безплатно надавав місцевим юридичні консультації?

— Не часто. Проте зона — своєрідний плюс, бо це робочі місця.



Олексій Мірошниченко: «Центром повіту буде Корюківка»

Голова Корюківської РДА Олексій Мірошниченко упевнений, що центром повіту буде Корюківка.

— За товарним виробництвом ми на першому місці, а Менський район — на 22, — наводить аргумент. — Якщо за минулий рік 132 мільйони гривень інвестицій залучили в економіку району, то за перше півріччя — 134 мільйони гривень. До кінця року буде 270 мільйонів гривень. (Зокрема, на побудову теплоелектростанції. У Мені цей показник — 65 млн. грн. — Авт.). Фабрика технічних паперів нарощує виробництво. Середня заробітна плата корюківців — 4,5 тисячі гривень на місяць. Ми на другому місці в області після Варвинського району (там добувають нафту і газ. — Авт.).

— Органи влади вже у Мені. Поліція, прокуратура.

— Це для створення центру об’єднаної громади не суттєво. Громадський порядок забезпечується у будь-якому разі. Якщо ж станеться тяжкий злочин, допоможуть сили з області. Прокуратура можна щоб взагалі була одна — у Чернігові.

Не все об’єдналося у Мені, — зауважує. — Пенсійний фонд у нас об’єднаний із Сновськом.

— У Мені залізниця є.

— І у нас є. Товарна.

— Мена на трасі. Добиратися зручно.

— А у нас хіба траси нема? Сеньківка - Сновськ, Корюківка - Семенівка, вони державного значення.

— Яка лікарня, на вашу думку, стане центром госпітального округу? Менська чи Корюківська?

— Звичайно, Корюківська. Вона уже фактично є таким центром. Із 220 ліжко-місць 22 щомісяця займають мешканці Мени, Сосниці, Сновська. Наша лікарня — одна з небагатьох в області, де всі приміщення з’єднані між собою. Не треба бігати між корпусами. У Корюківську центральну лікарню завдяки фабриці мільйони гривень вклали у ремонт, обладнання. За півмільйона купили лапароскопічну стійку для малотравматичних операцій. Фабрика придбала будинки, квартири лікарям. Студенти медвузів вчаться за рахунок районного бюджету.

— Крім фабрики, які підприємства працюють?

— Два лісгоспи. «Зелена» ТЕС. У лютому цього року почали спорудження, у вересні запускаємо. Це робочі місця, 300 тисяч гривень щорічно у бюджет.

— Туристично-готельний комплекс у селі Бреч впливає на розвиток району?

— Це робочі місця. І для корюківців, і для мешканців села Бреч. ...По зарплатах, по виробництву у Мени 22 місце, і вона стане центром? — переживає Олексій Мірошниченко. — Це ж нонсенс (дурниця. — Авт.). Вони нас доїти будуть? Ми краще з Чернігівським районом об’єднаємося.

За і проти

Денис Луговський: «Мена – однозначно»

Денис Луговський, начальник Менського райвідділу управління Державної служби з надзвичайних ситуацій у Чернігівській області, родом з Чернігова:

— Мена однозначно має стати центром повіту, якщо брати за розташуванням і сполученням. У Корюківці плюс — фабрика технічних паперів. Але вона, хоч і гігант, одна. (А якщо закриється або мине мода на шпалери? — Авт.). У Мені невеликі підприємства, вони постійно розвиваються.

— Чипси менські добрі? Яке пиво з ними найкраще смакує?

— Добрі. Пива не вживаю. У Мені багато кафе, — продовжує патріот міста. — Є літній кінотеатр. Можна сісти просто на газон і дивитися фільм. Є дискотека у будинку культури. На річці Мена обладнаний пляж. Пісок, кабінки, обстежене дно. На пляжі волейбольний майданчик.

— Дівчата гарніші у Мені чи в Корюківці?

— Красиві і менські, і корюківські, і чернігівські, — відповідає як джентльмен.

Віктор Присіво: «Палиця на два кінці»

Віктор Присіво, домогосподарник, копірайтер (пише стапі в Інтернеті), з села Стольне Менського району:

— Створення центру — це палиця на два кінці. Якщо треба брати документи, то мені зручніше їхати у Мену, ніж у Корюківку. Із Корюківки ж у Мену не всі захочуть добиратися. Хоча приходящих маршрутів вистачає. З Новгорода-Сіверського, із Сосниці, Коропа до Мени багато попутного транспорту.

— Якщо купити щось? У Мені не всім, хто звик до супермаркету, зручно.

— Може, ще відкриють.

Людмила Бабич: «Перспективи Корюківки і в туризмі»


Людмила Бабич, директор Корюківського історичного краєзнавчого музею:

— Перспективи Корюківки не тільки у тому, що тут фабрика, — говорить Людмила Олексіївна. — Зрештою, збудують Меморіал спалених міст. Указ Президента про його створення ніхто не відміняв. Це сприятиме розвитку туристичної галузі. Як і «Бреч».

Автобусне сполучення у нас гарне. Траса на Новгород-Сіверський. І на Сновськ, на Мену зручно доїхати. Е супермаркет «АТБ», є торговий комплекс у центрі міста, ресторан «Лісовий». У центрі розташований готель «Полісся». Кілька років тому у Сновську знімали фільм, знімальна група жила у Корюківці.

— Кінотеатр є?

— У кінотеатрі — районний будинок культури. 400 посадочних місць. У Мені в будинку культури більший зал.

Особистий погляд

Сергій Діденко: «У нас нема козирів»

— Центром повіту має бути і не Семенівка, і не Новгород-Сіверський, а Корюківка, — голосує за Корюківку голова Семенівської райдержадміністрації Сергій Діденко. — До Корюківки територіально тяжіють Сновськ, Короп, Сосниця і навіть Мена. Ні Семенівка, ні Новгород-Сіверський не можуть бути центрами повіту, бо вони у прикордонні. У Чернігів через Корюківку іде маса автобусів.

Олена Мовчан: «Справа не в боротьбі за центр, а щоб відповідати запитам»


Олена Мовчан, голова Новгород-Сіверської РДА:

— Новгород-Сіверський, вважаю, доцільно взяти центром повіту. Наше місто — перлина. Ми хочемо бути найкращими — і для себе, і для людей. Але справа не в боротьбі за центр, а щоб відповідати запитам.

Казначейство у Новгороді-Сіверському є, податкова є, пенсійне є, — перераховує. — І їх можна розширювати.

Є вільні приміщення під адміністративні структури. Служба зайнятості скорочення пройшла, вільні площі. КРУ — закрито, приміщення гуляє.

Я за розумність. Якщо ми сядемо за стіл переговорів, домовимося. Не головне стати центром. Головне — відповідати цьому статусу

Тамара Кравченко, тижневик «Вісник Ч» №37 (1584)

Категорія: Точка зору | Переглядів: 869 | Додав: VLAS-KOR | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
КОРЮКІВКА НАШЕ МІСТО © 2024
Форма входу
Логін:
Пароль:
Переклад Сайту


Пошук
Ми ВКонтакті
Наша кнопка
Її код
Code
<a href=" http://korjukivka-sity.at.ua/"target=_blank><img src=" http://korjukivka-sity.at.ua/knopka_sajta.gif"border="0" title=" Громадський сайт міста Корюківка " width=137 height=50></a>
Погода
Корюковка 

Телефонний довідник Корюківського району

Найближчі свят
Праздники Украины
Гороскоп
Loading...
Гімн України