КОРЮКІВКА НАШЕ МІСТО
ГоловнаРеєстрація Вхід
Ви увійшли як Гість • Група "Гості"Вітаю Вас, ГістьRSS
-Громадський Інформаційний Сайт - -
Меню сайту
Категорії розділу
Події [424]
Вибори [145]
Громада та влада [864]
Точка зору [235]
Право знати [1061]
Свобода слова [37]
Гарячий коментар [5]
Тут я живу [275]
Історія нашого краю [91]
Захисник [26]
Свята [720]
Здоров-Я [551]
Господар і Господарка [56]
Смакота [50]
Поради [141]
Рибалка та полювання [42]
Цікавинки [69]
Всячина [43]
Радіо онлайн
СЛУХАТИ ОНЛАЙН РАДІО
Наше опитування
Календар
«  Лютий 2016  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
29
Друзі сайту

Корюківська ЗОШ І-ІІІ ст.№1.





Семеновка - наш город!

Статистика
Яндекс.Метрика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Архів записів
 


Головна » 2016 » Лютий » 8 » "Медичний велосипед" із грузинською фарою
08:59
"Медичний велосипед" із грузинською фарою

  "Медичний велосипед" із грузинською фарою

- .

Вже 25 років видумуємо свій "медичний велосипед", а тепер із "грузинською фарою"!

   Не маю нічого проти грузинського народу, скоріше навпаки - йому симпатизую. Але чому не запросили спеціаліста із Польщі, чи, наприклад, із Латвії. Чи не тому, що в Польщі за допомогою ЄС отримали чітку дорожню карту реформування медичної галузі відповідно до вимог ЄС, яка вимагає конкретного фінансування і конкретних схем, по яких ми міняємо структуру надання меддопомоги. 

   Був у Польщі по запрошенню ПАУСІ перед вступом її в ЄС - люди працювали спокійно і чітко за зрозумілими схемами, прозорими і доведеними як до спеціалістів, так і до громадян. 

    А у нас поки що ясно одне - хтось хоче максимально вивести медичну галузь із бюджетного фінансування та направити ці кошти в інші потоки. За браком часу та із етичних міркувань не стану розвивати цю тему дальше... 

  "Швидку медичну допомогу" почали реформувати, більшість рішень та структурних змін в схемах надання медичної допомоги було прийнято правильно, але на цьому все зупинилось. Тому кошти, техніка та дорогі медикаменти використовуються не раціонально, а дорогі лікарські засоби, особливо по сільських районах, списуються та пропадають дарма у нашій бідній країні...

   Дальшим етапом повинні бути зміни в структурі районних та міських лікарень шляхом створення потужних "приймальних відділень із діагностичною та невідкладною медичною допомогою", що повинна здійснюватись виключно за бюджетний рахунок. Створення таких відділень важливо іще для надання медичної допомоги великій кількості пацієнтів у випадку масових прийомів при аваріях, катастрофах, і т.п. Такі приймальні відділення мають широкий критий під'їзд для вільного підходу і відходу великої кількості автомобілів, можливість безперешкодно евакуювати пацієнтів для надання невідкладної, на колісних носилках, такі приймальні відділення організовують свою роботу по принципу "Emergency Department " 

   Кажучи зрозумілою мовою - ці відділення грають роль приймального, діагностичного і реанімаційного чи лікувального відділення до встановлення діагнозу і переводу пацієнта у спеціалізоване відділення. Наші ж приймальні відділення грають роль бюрократичних реєстраторів і статистів . 

 Всі, хто імітує керування медициною із вашими "радянськими категоріями" із організації охорони здоров'я, хоча би іноді заглядайте в Інтернет, а ще краще поїдьте в Польщу і подивіться, що і як треба трансформувати. Кажу це відповідально, бо бачив практичну медицину в США, Австралії, Польщі, Угорщині, Болгарії та інших країнах, маю практичний досвід роботи в Україні 36 років. 
  Лише створивши "Emergency Department ", треба переходити до трансформування стаціонарних відділень районних та міських лікарень. Для початку потрібно зменшити дільниці сімейних (дільничних) лікарів, до речі, це додаткові робочі місця для лікарів стаціонарів, що будуть скорочені. 

  Дальше схема така - сімейні лікарі не лише обслуговують хворих на зменшеній дільниці, але й продовжують вести своїх хворих у міському загальнотерапевтичному стаціонарному відділенні до 100 - 150 ліжок де працює посилений склад молодшого медперсоналу та 1 завідувач (досвід м. Клівленд, штат Огайо, США). В ці відділення направляють хворих як сімейні лікарі, так і приймальний покій (після стабілізації стану хворих та в разі відсутності показів для лікування в спеціалізованих відділеннях). 

  При виникненні показів - хворі таких стаціонарів переводяться в спеціалізовані відділення, де їх ведуть вже лікарі цих стаціонарів (хірургічні, урологічні, неврологічні і т.п. чи комбіновані відділення, наприклад хірургічного профілю). Після короткого, але достатнього для переводу на амбулаторне лікування, хворі виписуються із стаціонару та проводять лікування по двох потоках - амбулаторно в поліклініці, в т. ч. денного перебування та в стаціонарах вдома, для яких необхідний транспорт для доставки дільничних медсестер до пацієнтів додому, де вони можуть виконувати призначені лікарем інєкційні призначення та внутрішньовенні інфузії, пройшовши для цього відповідну підготовку. 

  Лише в таких умовах може бути скорочення стаціонарів. І ще, в Польщі при аналогічній трансформації, зняли всі "совкові" обмеження на кількісні навантаження сімейного лікаря, встановивши лише якісні та зарплату $1 тис. на місяць за прийом 3 чоловік в день протягом місяця. Пропорційні підвищення зарплати проведені і для іншого медперсоналу. 

 Думати, що європейське реформування медицини можна зробити, не заплативши мінімум - дурна спроба. Все це викличе скритий, що вже йде, та явний спротив медперсоналу, котрий загальмує так необхідні реформи в медицині. 

                                                                          Іван  Осадців  

лікар- гематолог, завідувач поліклінічним відділенням Центру радіаційного захисту населення

Категорія: Точка зору | Переглядів: 505 | Додав: VLAS-KOR | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
КОРЮКІВКА НАШЕ МІСТО © 2024
Форма входу
Логін:
Пароль:
Переклад Сайту


Пошук
Ми ВКонтакті
Наша кнопка
Її код
Code
<a href=" http://korjukivka-sity.at.ua/"target=_blank><img src=" http://korjukivka-sity.at.ua/knopka_sajta.gif"border="0" title=" Громадський сайт міста Корюківка " width=137 height=50></a>
Погода
Корюковка 

Телефонний довідник Корюківського району

Найближчі свят
Праздники Украины
Гороскоп
Loading...
Гімн України